SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски гуру : Водни ски за перфектно тяло - 07 Май 2012 - 08:23

Имате нужда от адреналин? Идващото лято е идеалният сезон за екстремни изживявания и високи скорости. При това можете да се забавлявате, като тренирате фигурата си и постигнете душевен комфорт. Достатъчно е да покарате водни ски!


Will Asher, photo © HO sports

Разбира се, добре е да можете и да плувате. За всеки случай. Нищо, че ако се качите на водни ски, инструкторите така ще ви екипират, че и да паднете, няма никакъв шанс да потънете.

Какво е необходимо, за да карате? Водни ски, разбира се, но и моторна лодка или воден ски лифт, както и... езеро или море наблизо. Няма нужда да си носите добро настроение, то ще дойде още след първото плъзгане. Със сигурност, ако не сте карали никога, имате нужда от инструктор. Никога не се качвайте на водни ски без професионална консултация. Поне в началото.

Иначе спортът е изключително полезен - тренира цялото тяло, оформя стегнати мускули и носи много емоции. Натоварването е много подходящо и за жени - "пързалянето" по водата набляга на всички проблемни зони - корема, седалищните части, ръцете и краката. Този спорт развива издръжливостта и координацията и укрепва цялостно мускулите. За да избегнете травмите, по време на тренировка, трябва да се стремите да държите гърба си изправен. И най-хубавото - само за 30 мин на ските можете да изгорите 200 калории.

У нас този спорт е сравнително популярен. Почти във всички езера и язовири във вътрешността на страната можете да карате. Естествено такива атракции се предлагат и по морето. В специалните бази има необходимите лодки и може да се наеме екипировка - плюс спасителни жилетки и т.н. Може да започнете с две водни ски и след това да продължите с моноска (една цяла). Ако сте жител на столицата за първите ви уроци най-подходящо е езерото край Казичене, където има влек.

Ако почивате в чужбина, ще забележите, че водните ски си съперничат със сърфа по популярност като лятно развлечение. Всички курорти - и евтини, и скъпи, предлагат това забавление. Любителите могат да се наслаждават на разкошни "мокри" преживявания из тихите заливи по цялото Средиземноморие, турските и гръцките острови, Хърватия, или в Червено море в Египет.

Когато говорим за водните ски като спортна дисциплина, можем да различим няколко вида - слалом, свободен стил и скокове от рампа. Всички знаем колко красиви могат да бъдат изпълненията на опитните професионалисти. Но ако сме любители - най-подходящ е свободният стил. Инструкторите успокояват, че прилично каране може да постигнете и само с два-три дни тренировки. Е, ако искате да спортувате професионално, вероятно ще ви трябват няколко години, за да овладеете тънкостите. Но за няколко кръгчета през лятото е достатъчен и не голям брой тренировки.

Макар да изглеждат модерен спорт, водните ски имат древна история. Още туземните племена в САЩ и Австралия са правили опити да се плъзгат по водата, стъпили върху дървени плоскости. За "мотор" са използвали тласъка и скоростта, с която са се движели вълните към брега. Патентът за водни ски е даден за първи път през 1841 г. в Швеция. Като спорт е регистриран през 1922 г. Тогава Ралф Самулсен използва две зимни ски и въже за простиране, за да бъде теглен по езерото Папин в Лейк Сити, Минесота. У нас спортът се популяризира в началото на петдесетте години на ХХ в., когато се правят опити за плъзгане по Дунава. През 1959 г. ръководителят на катедра "Ски" при ВИФ "Г. Димитров" (сегашната НСА) - Иван Стайков, минава курс по водни ски в ГДР. И въвежда "мокрите" тренировки за зимните скиори.

в-к Труд
05.05.2012, 20:13

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL