SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. OUTDOOR world : Победа за Димитър Михайлов и Илко Илиев в Pirin Run 2018 - 17 June 2018 - 22:03

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ. Ветеранът планински бегач и колоездач Димитър Михайлов от Габрово триумфира в планинското бягане PIRIN RUN 2018 от гр. Банско до връх Вихрен, втори етап за сезона от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение Маратон. Победител както в планинското колоездне от Банско до хижа Вихрен, така и в дуатлона (колоездне + планинско бягане от хижа Вихрен до връх Вихрен), е софианецът Илко Илиев. В надпреварата взеха участие близо 150 състезатели от всички възрастови групи в двата спорта.

Михайлов се изкачи скоростно по 13км отлично маркирано трасе от град Банско до първенеца на Пирин планина връх Вихрен (2914м) за 1:50:33ч.

След като бяга почти заедно с него през по-голямата част от дистанцията до седловината Кабата в подножието на последи склон на връх Вихрен, с разлика от само минута и половина на финала, завърши друг класен планински атлет - Ивайло Атанасов от Team Skisharki, който има в актива си победа в скороходната Обиколка на Витоша 100км през 2016 г. Ивайло завърши с време 1:52:05ч, а третото място с време 1:55:51ч заслужи младият банскалия Никола Калистрин от отбора по ски алпинизъм АлПиринСки. Рекордът на трасето от 1:38:03ч, поставен от Шабан Мустафа миналата година, остана недостижим.

В планинско бягане жени подиума оформиха Елена Димитрова от 5kmrun (2:15:05ч), Мария Николова от София (2:22:03ч) и Йорданка Тренкова от Петрич (2:27:24ч), която е и първа във възрастова група ветерани над 45 г.

В планинското колоездене, по 29км маршрут от град Банско по черни пътища почти до Добринище, после обратно до станцията ДКП и оттам до хижа вихрен по асфалт, безапелационнен победител стана влизащият във възрастова група ветерани над 45 г. Илко Илиев от София, който спря хронометъра на хижа Вихрен на 1:38:34ч. Веднага след финала на хижата Илиев пое пеша към върха и го изкачи, финиширайки в дуатлона с най-доброто общо време 2:50:23ч.

В планинското колоездене при жените първа е Ивета Алексиева от София (1:58:03ч).

За първи път тази година, в партньорство със техните спонсори DOLTCINI, Сдружение Маратон организираха и състезание по шосейно колоездене за купа DOLTCINI по асфалтовия път 16км от град Банско до хижа Вихрен. Състезанието беше в рамките на състезателния уикенд "По пътя на римляните" в района на Банско и Разлог, част от шосейния велосипеден календар на DOLTCINI. Победител в тази надпревара стана Цветан Иванов с време 48:22мин.

Приятно слънчево с облаци време за лидерите и през по-голяма част от състезанието, а накрая дъжд, мъгла и облаци във високата част на планината за по-задните в класирането - имаше от всичко в днешното осмо издание на състезанието по планинско бягане и колоездне PIRIN RUN, второ за сезона от веригата #FiveMountains на Сдружение Маратон.

Стартът беше даден едновременно за всички участници, като планинските бегачи тръгнаха от традиционното място - поляната между Kempinski Hotel Grand Arena Bansko и долна станция на кабинковия лифт, а планинските и шосейните колоездачи - от специално изградения старт пред РПУ Банско на улица Глазне, до реката.

Награждаването този път беше планирано да се проведе на мястото, където беше даден стартът на колоездачите, но страхотната буря с пороен дъжд, излял се в ранния следобед в град Банско, осуети провеждането му. За щастие на по-изостаналите участници, бурята и дъжда бяха много по-слаби в планината. В крайна сметка в Банско бяха наградени единствено победителите в планинското бягане. Останалите призьори - колоездачи, дуатлон, както и всички в отделните възрастови групи, ще получат своите отличия и награди от организаторите в последствие.

Спазвайки традицията, спонсорът на надопреварата Кемпински Хотел Гранд Арена Банско подари шест уикенд ваучера за двама на победителите във всички дисциплини в категориите мъже и жени с пожелание към всички наградени за успех в бъдещите им спортни начинания. Освен купи, медали и предметни награди, за призьорите имаше и ваучери от спонсорите: верига магазини Sport Box (преставители на Salomon и Suunto) и българската марка за байк облекла DOLTCINI.

Ден преди надпреварата, във фоайето на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско се състоя техническата конференция и регистрация за участие. По-късно същата вечер хотелът организира паста парти и кокетйл на Лоби бара за всички регистрирани участници и гости на проявата, на което те имаха възможността да опитат разнообразие от изкусителни италиански специалитети и домашно приготвена паста.

Очаквайте още много супер фотография, подробен репортаж и видео от Pirin Run 2018 тук и на WWW.SKI.BG !!!

SKI.BG
17 юни 2018 г.

фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL