SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. news BFSki : Звездите на световните ски рекламират Световната купа в Банско - 29 November 2018 - 16:50

АЛПИЙСКИ СКИ СВЕТОВНА КУПА БАНСКО 2019. Най-актуалните звезди от Световната купа по ски начело със 7-кратния носител на Световната купа Марсел Хиршер и норвежкия ас Аксел Лунд Свиндал се включиха в рекламния клип за стартовете в Банско. Новината обяви на пресконференцията на БФСки днес Цеко Минев, президент на БФСки.

Освен австриецът в клипа участват още Феликс Нойройтер (Гер), Тед Лигети (САЩ), Алекси Пинтуро (Фр), Манфред Мьолг (Ит), Томи Форт (САЩ), Виктор Муфа Жанде (Фр), българската звезда Алберт Попов и петкратния носител на Световната купа Марк Жирардели. Всички те безплатно рекламират предстоящите стартове за Световната купа в Банско. Клипът е дело за трети път на рекламна агенция Киви. Банско е единственият зимен курорт и домакин на стартове за Световната купа, който прави подобен рекламен клип. Видеото ще се излъчва по всички големи телевизии, а в чужбина по Паневропейския спортен канал - Евроспорт.

"Поредната световна купа в България е признание, както за страната ни, така и за Българската федерация по ски, че може да организира състезания от най-висок ранг", заяви пред медиите председателят на БФСки.

"Предизвикателството сега е голямо, защото стартовете за Световната купа при мъжете са предизвикателство от най-висок ранг. С трите старта, които ще организираме от 22 до 24 февруари влизаме в лигата на най-големите, защото толкова стартове имат още само Бийвър Крийк, Венген и Кицбюел. Към момента заявките не само от състезатели са рекордни. Хора от целия свят искат да дойдат в България и да гледат на живо състезанията, защото не се случва често състезания от скоростните и техничните дисциплини да са заедно", допълни г-н Цеко Минев.

10 години Световна купа по ски в Банско

През февруари 2019-а година БФСки и ски курорт №1 Банско ще отпразнуват 10-ата годишнина от първото домакинство на стартове за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Досега в курорта са провеждани стартове за Световната купа през: 2009 г, 2012 и 2015 г (жени), 2011 и 2012 (мъже).

През този сезон стартовете са от 22-и до 24-и февруари.

Състезанията тази година ще са:

22 февруари - Алпийска комбинация (Супер-Г и слалом)

23 февруари - Супергигантски слалом

24 февруари - Гигантски слалом

"През февруари ще честваме един своеобразен юбилей - 10 години Световна купа в Банско", заяви Георги Бобев, зам.-председател на БФСки.

"За нас този период един много сериозен етап от развитието на българските ски, на ски център Банско, на Българската федерация по ски и създаването на един устойчив продукт, какъвто е Световната купа по ски. Ние смело може да се гордеем с това, което сме постигнали. И тази година се надяваме стартовете в Банско да бъдат видени от над половин милиард зрители, както е било през годините досега, когато сме организирали световни купи. Другата новост за нас през сезона е влизането на български състезател в зоната на точките за Световната купа. Това което Алберт Попов направи е изключително постижение. Желаем му да върви смело по този път по който е тръгнал. Убеден съм, че тепърва ще има с какво да се гордеем. Радостни сме, че ски център Банско откликна веднага на предложението ни за Зелени състезания, което е част от новата политика на Международната федерация по ски за Зелени политики при организацията на състезанията за Световната купа. В тази връзка от ски център Банско обявиха преди дни политика за неизползване на пластмасовите изделия за еднократна употреба".

Бобев разкри, че и тази година организацията на стартовете минава през изграждането на големи съоръжение, които другите държави имат изградени в центровете на градовете си и ги ползват постоянно, а в Банско ги изграждаме само за състезания в рамките на 3 дни. След това всичко се демонтира.

"Има много неща, които ние трябва да свършим до дните на световната купа, за да се случи тя. Радвам се, че ние през тези 10 години изградихме един високо мотивиран екип, който работи така, че тези състезания да се случат по световните стандарти", допълни още Бобев.

Той очаква стартовете да бъдат посетени и от много български любители на ските и зимните спортове, които да подкрепят българските състезатели, и да видят наживо елита в световните ски. 

В България се решава Алпийската комбинация

Още в първия ден от програмата в Банско ще стане ясен и първия носител на малката Световна купа за сезона. Това ще е алпийската комбинация на 22 февруари. Първият старт в тази дисциплина е във Венген (18 януари).

Банско е в топ 5 по стартове през сезона

Банско заедно с още 4 известни ски курорта са единствените прес сезона, които приемат 3 и повече старта за Световната купа в скоростни и технични дисциплини. Останалите са Бийвър Крийк (САЩ), Венген (Швейц), Кицбюел (Ав) и Солдеу (Андора), където ще се финалите на Световната купа. Общо тези 41 старта за СК при мъжете през този сезон се организират в 22 курорта в 16 държави.

150 алпийци ще участват в Световната купа

За трите старта от програмата в Банско се очаква директно от Световното в Оре да пристигнат над 150 алпийци от цял свят. Основната група от чуждестранни състезатели ще е в Банско на 20-и февруари. Елитът в ските ще бъде настанен по традиция в 4-звездния хотел "Стражите".

180 човека ще подготвят пистите

Подготовката на пистите за Световната купа в Банско ще започне на 9 февруари, обяви на пресконференцията Виктор Гичев (шеф на състезанието). Той и Валентин Стефанов (шеф на трасетата) ще ръководят подготовката за най-мащабното спортно състезание в България за 2019-а година. По трасетата ще работят 180 човека. В групата за поредна година ще има екип на "Юлен", както и 35 представители на 101-и алпийски полк и студенти от НСА. Сноуконтролът за стартовете в Банско е 10-и февруари.

25 телевизии ще предават пряко от Банско

25 телевизионни канала са заявили към момента желание да предават пряко стартовете от Банско. Още толкова ще излъчват на запис и с репортажи. Картина от Банско ще има от Канада до Япония. Очакванията са над 300 журналисти да дойдат в ски курорт №1 на България, за да отразяват състезанията за Световната купа.

Медиите желаещи да се акредитират и да отразяват стартовете от Световната купа в Банско трябва да го направят през сайта на проявата www.banskoworldcup.com.

Ръководството на БФСки изказва специални благодарности за голямата подкрепа, която за поредна година получават генералните спонсори Fibank, А1, "Ауди" и "Дженерали".

А1 подариха смартфон на Радо Янков

Носителят на Световната купа по сноуборд Радослав Янков получи днес страхотен подарък от водещия български телеком А1, който е от 10 години е спонсор на БФСки и Световната купа в Банско. Лично Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" на А1 подари на Янков смартфона.

"Поздравления за всичко, което правиш и радостта, която ни носиш. Желаем ти много здраве и успешен сезон. Същите са пожеланията ни и към българските скиори за новия сезон и предстоящата Световна купа в Банско. А1 подкрепя състезанията за Световната купа и БФСки още от 2009-а година, така, че през 2019-а година и ние ще празнуваме юбилей. Гордеем се да бъде партньори", коментира Илияна Захариева.

"Благодаря на водещия български телеком А1 за страхотния подарък, който ми направиха. Надявам се да имам страхотни поводи на правя снимки с телефони и да споделям добри новини", коментира след награждаването Радослав Янков.

"Радвам се, че отново в България ще има стартове от Световната купа по ски. Не знам дали хората у нас осъзнават, че в Банско ще дойде целия елит от Световната купа и всеки един зрител ще може да се докосне до тях и да ги гледа наживо", каза Радо Янков.

"Много от моите колеги ме питаха, кога отново ще има Световна купа по сноуборд в Банско, защото са останали с отлични впечатления от първите 2 издания. Надявам се в близките години отново да имаме щастието да караме на състезанията от най-висок ранг у нас", допълни чепеларецът.

"Много съм щастлив от това, което Алберт Попов направи още на старта на Световната купа. От гледна точка състезател се радвам, че той е на много малка разлика от Хиршер, който е извънземен, и това показва, че е на прав път, и пред него стои светло бъдеще за добри резултати, добри класирания", сподели пред медиите Янков.

Янков заминава тази седмица за Хохфюген (Гер), където на 8 и 9 декември ще открие сезона със стартове в паралелния гигантски слалом за Европейската купа. След това Янков ще се премести в Италия, където се открива и Световната купа. Първите стартове са на 13-и декември в Кареца (ПГС) и на 14-и в Кортина д'Ампецо (ПГС).

Пламен Вълков
пресаташе на БФСки
29 ноември 2018 г.

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL