SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. bg ski news : МАРИЯ КИРКОВА И ПРИЯТЕЛИ - 19 March 2019 - 23:29
Най-успешната ни скиорка за последните 15 години официално завърши състезателната си кариера с впечатляващ бенефис

АЛПИЙСКИ СКИ. Най-успешната българска алпийка Мария Киркова приключи професионалната си кариера като състезател с голям бенефис тази вечер на писта "Витошко лале" на Витоша.

На организираното от БФСки и "Витоша ски" АД изпращане дойдоха над 300 приятели на Мария, сред които много бивши и настоящи състезатели. Сред гостите бяха и сноубордист №1 Радослав Янков и водещия ни ски бегач Веселин Цинзов. Начело на алпийците пък беше Алберт Попов. Да се включат в паралелния слалом на нощно осветление дойдоха и останалите ни водещи състезатели Камен Златков и Йоан Тодоров, както и Бояна Радева и Иван Главчев.

На финалната част на писта "Витошко лале" беше подреден атрактивен паралелен гигантски слалом. Един срещу друг на Лалето застанаха отборите на "Мария и приятели", начело с Мими Киркова, и "Нова генерация", начело с Алберт Попов.

Двата тима бяха от по 16 състезатели. В тима на Мария бяха вицепрезидента на БФСки Георги Бобев, легендарният бивш състезател и шеф на много от стартовете за Световната купа в Банско Валентин Стефанов, бившият шеф на алпийците Иван Каневчев и настоящия Иван Гребенчарски, членът на Управителния съвет на БФСки и активен ски деятел Петко Минковски, Ася Илиева и Симеон Калчев от БФСки, треньорите Георги Главчев и Иво Димов от "Юлен" и Михаил Седянков от "Витоша ски клуб", Радослав Пеев от "Витоша ски" и др.

В отбора на Алберт освен топ-състезателите от "новата генерация" участваха и накои от най-добрите клубни скиори, както и деца от най-младото поколение като Яна Седянкова и Радина Пеева от "Витоша ски клуб".

След много емоции и адреналин по трасето на паралелния гигантски слалом с директни елиминации, именно Мария Киркова и Алберт Попов стигнаха до големия финал, в който именитата ни алпийка спечели с минимална преднина. Всъщност Мария пресече финала хваната ръка за ръка с Алберт Попов, нещо планирано от тях като символично предаване на "щафетата", но съдиите в крайна сметка очаквано определиха, че Мими е победителката в последното състезание в кариерата си.

Под бурните овации на стотиците фенове на финала, сред които и много млади и бъдещи таланти, Киркова беше затрупана от награди. Преди това в нейна чест имаше и атрактивна заря.

Призовете на победителите в паралелния слалом връчиха Цеко Минев, президент на БФСки, Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки и Радослав Пеев от "Витоша ски", който ръководеше бенефиса. Минев подари и огромен букет на алпийката, както и един от специално изработените юбилейни медали по повод 10 години Световна купа в Банско.

Киркова е единствената българска алпийка, участвала и в трите Световни купи в Банско. Мария получи и много подаръци от СК "Юлен", където продължава кариерата й, но вече като треньор по ски.

В края на вълнуващото награждаване на победителите, самата Киркова благодари на всички за вниманието, а също така на родителите си за това, че са я насочили към ските и на БФСки за подкрепата през годините.

Пред журналистите тя призова правителството да помогне за реновирането на инфраструктурата на Витоша, за да може планината да стане отново достъпна за децата и хилядите фенове на белите спортове и туризма.

“Чувствам се малко странно, но и развълнувана. Това е край, но и ново начало, защото аз ще остана в спорта и ще се опитам да предам моя опит на следващите състезатели, които искрено желая да успеят и да се представят доста по-добре от нивото, което аз успях да постигна. Спортът определено ще ми липсва, но смятам, че това е правилният момент да се откажа с оглед на кариерата ми досега. Виждам едни деца, за които бих била по-полезна да бъда около тях и да им давам добри съвети”, заяви пред представителите на медиите Мария Киркова.

“Аз бях прекалено амбицирана, а когато си прекалено амбициран допускаш грешки. по-добре е понякога да си направиш равносметка и да подходиш по правилен начин и тази амбиция да я вложиш в спускането. Смятам, че тук е моята сила - да канализирам енергията, която се дава във всяка една тренировка”, сподели скиорката.

“Два са моментите, които никога няма да забравя. Първият е, когато носих българския флаг на откриването в Сочи. Това бе най-вълнуващият момент в моя живот. Вторият е, когато станах 22-а на световното първенство във Вал Д'Изер с 11-о време на слалома”, разкри Мария.

“Имаме доста талантливи деца и момичета. Смятам, че щом Алберт може, виждате, че и другите наши момчета се развиват добре - Камен, Йоан - има и други талантливи момчета в националния отбор. Момичетата също имат своя шанс. Въпросът е на малко време, късмет, правилна работа. Както Радо Янков и Алберт казаха, българите можем и трябва да се подкрепяме повече”, допълни Киркова.

Още подробности и супер екшън про фотография очаквайте на WWW.SKI.BG !!!

фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL