SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. bg snowboard news : Държавно първенство по бордеркрос и купа "Витоша ски" 2021 - 09 April 2021 - 21:02

СНОУБОРДКРОС SBX На специално изграденото трасе в горната част на писта "Витошко лале 1" на 08-09.04.2021 г. се проведоха Държавното първенство по сноубордкрос, купа "Витоша ски", организирани от БФСки и „Витоша ски" АД, както и бордеркрос купа "Алекс Иванов", организирана от Ирен Машова и Виктор Димитров.

Супер мотивиращо за всички замесени в организацията и провеждането на състезанията беше участието на повече от 80-те сноубордисти от всички възрастови групи - от мъже и жени до деца под 8-годишна възраст. За съжаление ски-крос състезание този път не се проведе, тъй като нямаше подадени заявки за участие от нито един състезател.

След над 10-годишно прекъсване планината Витоша отново беше домакин на състезания в една от най-атрактивните сноуборд дисциплини - бордеркроса. Това е дисциплината, в която най-успешната българска състезателка по сноуборд Александра Жекова постигна грандиозни успехи на световната сноуборд сцена, включително три победи и серия подиуми в стартове за Световната купа.

За историята: в края на месец март 2010 г. на писта Стената над хижа Алеко за последен път до този момент беше изградено крос-трасе, от Витоша ски и БФСки, на което се проведе Държавният шампионат по бордеркрос и ски-крос. Три години преди това, през март 2007 г., отново на Стената беше и първото сноубордкрос и ски-крос състезание, за купа "Мотен". Историята продължава!

Самата Александра Жекова (СК Блейд), която официално обяви, че спира активната си състезателна дейност преди 2 години, участва в Националното първенство и показа, че все още няма кой да я победи в сноубордкроса. Сани Жекова спечели 10-та титла в дисциплината, след като изпревари на финала Лиа Манчева (Блейд). Трета в големия финал при дамите завърши Теодора Илиева (Спорт Екстрийм), след като Кристиана Тонева (Мотен) беше дисквалифицирана.

"774 дни след последното състезание, в което участвах, отново съм на стартовата врата, заедно с младите спортни надежди от СК Блейд и то не къде да е, а на родната ни планина Витоша! Радост, емоции и страхотни съревнования за малки и големи в Държавното първенство по сноуборд крос и купа Алекс Иванов", написа в официалната си Фейсбук страница 33-годишната Жекова.

"Благодарение на шепа хора, сноуборд обществото в България продължава да се разраства с всяка година!
От името на СК Блейд, благодарим на организаторите, спонсорите, шейпърите на трасето и на всички участващи отбори, треньори, състезатели и родители, които подкрепиха отличната организация на състезанията!
Пожелаваме си от сърце и занапред да бъдем все по задружни като общество, за да продължим да развиваме и споделяме радостта от спорта, като жънем нови успехи и на световната сноуборд сцена!
Поздравления за призьорите!
@ Vitosha Mountain 2290m, Bulgaria", допълни Сани във Фейсбук публикацията си, богато илюстрирана с фотографията на SKI.BG от състезанието.

Първият ден, 8-ми април беше предвиден за официални тренировки и квалификации за ДП. Финалните серии на Държавното първенство и купа "Витоша ски" се проведоха на следващия ден, 9-ти април.

В големия финал на Държавното първенство при мъжете Валентин Миладинов (Бороборд) спечели пред Борислав Стоянов (НСА), Петър Гьошарков (Бороборд) и Симеон Чалъков (Бороборд). На Витоша бяха определени и шампионите при момчета и момичета младша възраст (до 13 г) - Ивайло Ерменков (Блейд) и Яна Попова (Бороборд), момичета и момчета старша възраст (до 15 г) - Иван Иванов (Мотен) и Андреа Коцинова (Блейд), и юноши и девойки (до 19 г) - Кристиан Димитров (Мотен) и Теодора Илиева (Спорт Екстрийм).

Проведе се и купа "Витоша ски" за най-малките сноубордисти - децата до 11 г и до 8 г. Победители във възрастова група U11 станаха Пламен Колев (Мотен) и Радостина Славова (Бороборд), а златите купи във възрастова група U8 взеха Константин Савчов (Бороборд) и Василена Трайкова (Бороборд).

Награждаването се състоя в зоната на финала на Меча поляна, а прекрасното слънчево и топло време допълни щастието в очите и усмивките на всички присъстващи, особено на децата.

За да се случи този празник на сноубордкроса на Витоша, след отпадането на Банско като домакин на ДП тази година, бяха вложени значителни усилия от страна на организаторите от БФСки и Витоша ски АД, подплатени с неуморна многодневна работа на проектанта на трасето Виктор Димитров - Хачо и целия екип шейпъри, които бяха и съдии по време на състезанията.

В крайна сметка, за отплата на всичко това бяха достатъчни щастливите лица на децата и на техните каки и батковци, които бяха радостни от насладата от тези два състезателни дни в любимата си планина!

Поздравления за всички призьори и, разбира се, поздравления за всички участници и треньори, както и поздравления за отличната организация към екипите на БФСки, Витоша ски, Мотен спорт, шейпърите на трасето и всички останали замесени в организацията на тези паметни бордеркрос състезания на Витоша!

SKI.BG благодари на Moten Sport, на Ирен Машова, на Лия Манчева и ДИНО СПОРТ за съдействието при отразяването на събитието.

Вижте избрана част от супер фотографията Zoom (отблизо) на SKI.BG от Държавното първенство и купа "Витоша ски" 2021, както и фото кадрите с широкоъгълния FishEye поглед към екшъна по SBX трасето на Витоша!!!

Очаквайте и видео репортажа за бордеркрос състезанията на Витоша на WWW.SKI.BG !!!

SKI.BG
09 април 2021 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

#sbx #vitosha #snowboard #BFSki
Витоша ски Moten Sport Boroboard SC Alexandra Jekova Blade Snowboard Team Спорт Екстрийм BOARD RIDER

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL