SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. bg ski news : България ще събере елита на европейското и световно ски ориентиране в Чепеларе - 07 December 2021 - 17:34

СКИ ОРИЕНТИРАНЕ. България ще събере елита на европейското и световно ски ориентиране от 21 до 27 януари 2022 година, когато Чепеларе става състезателен център на Европейския шампионат за мъже и жени, който ще бъде и кръг от Световната купа, световно първенство за младежи до 23 години и шампионат на планетата за ветерани. Състезанията ще се проведат в местността "Хайдушки поляни", която ще бъде домакин на общо осем официални старта в различните надпревари.

Ски ориентирането е един от най-успешните зимни спортове в България, в който са две от малкото световни титли на български спортисти в зимни спортове. Спортът е комбинация от класическо спортно ориентиране с карта и компас и ски бягане, като за състезателният терен е предварително обработен със следи за движение със ски с различна категория проходимост.

Първият старт е предвиден за 22 януари, когато ще се проведе спринтовата дистанция за Европейския шампионат и Световната купа. Късата дистанция ще властва и на следващия ден, когато елитът ще се събере за спринтова щафета, а ветераните за спринт. На 24 януари ще гледаме с интерес масовия старт на средната дистанция, в която през 2017 г. в Красноярск Станимир Беломъжев стана световен шампион. На 26 януари е предвидена за дългата дистанция, която отново ще е масов старт, а ден след това Европейският шампионат ще бъде завършен с класическа щафета.

Ориентирането е един от спортовете, в които много често европейските първенства са по-силни от световните заради факта, че силните нации като Швеция, Финландия, Швейцария, Норвегия и Русия могат да изпратят повече състезатели. Повече от месец и половина преди първия старт организаторите вече са обработили заявките на над 150 състезатели от 17 държави, а очакванията са те да надминат 250 от повече от 20 нации.

Във връзка пандемията от Ковид-19 са взети всички мерки за безопасното провеждане на състезанията. Всеки състезател, треньор, съдия, длъжностни лица и други ще бъде проверен с антигенен тест в деня преди първенството, както и по време на почивния ден. Ще бъдат създадени всички условия за тестване и преди отпътуване.

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL