SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. bg ski news : Нов изключителен успех в ски скока! Влади Зографски 5-ти на лятното Гран При на ФИС в Полша - 20 July 2011 - 19:54
Близо година след като стана 5-ти на лятното Гран При в Куршевел, българският талант повтори успеха си в полския център Щирк

СКИ СКОК (SKI.BG) -- Българският талант в ски скока Владимир Зографски дублира едно от най-значимите си постижения на световната сцена! На лятното Гран При на ФИС на нормалната ски шанца в полския курортен център Щирк 18-годишният национал и състезател на СК Самоков стигна отново до 5-то място в крайното класиране днес, 20-ти юли 2011 г., изравнявайки успеха си от лятното Гран При в Куршевел през месец август 2010-та.


Владимир Зографски, лятно Гран При на ФИС в Щирк 2011 - квалификация, фотография © Natalia Konarzewska / Skijumping.pl

След изключителен първи скок от 105.5 метра, настоящият световен шампион по ски скок при младежите Владимир Зографски беше 6-ти с актив от 126.6 точки. Във втория финален скок самоковецът не успя да повтори постижението си от първия и видимо показа недостатъчно удовлетворение от резултата - едва 96.0 метра. Все пак, заради силния първи скок и провала на няколко от последвалите го скачачи, Зографски не само че не слезе надолу в крайното класиране, но в крайна сметка дори се изкачи с една позиция нагоре, заемайки 5-тото място заедно с японеца Тако Такеуши (с равен общ актив от 242.5 точки).

Победители в състезанието очаквано станаха австрийците, като този път радостта им беше двойна - първо и второ място на подиума за Томас Моргенщерн (268.0 точки) и Грегор Шлиренцауер (261.4 точки). За радост на домакините на третото стъпало на почетната стълбичка се качи полската звезда Камил Щох (258.2 точки).

Така след първите два кръга от лятното Гран При първенство на ФИС едноличен лидер е австриецът Томас Моргенщерн с общо 200 точки (две победи от две състезания), следван от сънародника си Грегор Шлиренцауер (140 т.) и руснака Павел Карелин (104 т.). Българинът Владимир Зографски вече е 10-ти с актива си от 45-те точки, които той спечели в днешната надпревара. Освен това за 5-тото си място Зографски получи и 500 швейцарски франка от наградния фонд.

Поздравяваме Влади за новия успех!!! Сигурни сме в бъдещите му още по-големи постижения! Неслучайно дори официалното ски скок онлайн издание на ФИС го определя като един от бъдещите много силни състезатели, с огромен талант и потенциал! Също така още веднъж използваме възможността да честитим 18-тия Рожден ден на Влади, който беше само преди шест дни! Направете го и вие тук.

"Радостни сме от успеха! Влади е в много добра форма" - коментира специално за SKI.BG от Щирк националният треньор по ски скок Емил Зографски, който, както е добре известно, освен треньор е и баща на Владимир.

Относно турнира г-н Зографски сподели: "Погрешно се смята от някои, че лятното Гран При на ФИС не е от толкова голямо значение, колкото са зимните състезания за Световната купа по ски скок. Напротив - конкуренцията и през лятото е много голяма. Доказателство за това е участието в настоящото лятно Гран При на всички най-силни ски скачачи на планетата, с две-три малки изключения... Имахме някои трудности по отношение на подготовката, но вече всичко е наред."

"От утре до 23-ти юли отиваме в Закопане за третия кръг от лятното Гран При на ФИС, веднага след което се връщаме в България за летен тренировъчен лагер на Черно море. Плановете ни след това са да заминем за четвъртия кръг от лятното Гран При на ФИС, което ще се проведе от 5-ти до 7-ми август в Хинтерзартен, Германия" - допълни г-н Зографски.

SKI.BG
20 юли 2011 г.

Още подробности за състезанието прочетете в СВЕТОВНИ СКИ НОВИНИ на SKI.BG.

При използване на текст и/или фотография от www.ski.bg, задължително цитирайте източника WWW.SKI.BG !

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL