SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. bg ski news : Владимир Зографски с дубъл на 5-тото си място в тазгодишното лятно Гран При на ФИС - 23 July 2011 - 19:44
С изключително представяне и на голямата шанца в Закопане, националът взе още 45 точки и е на 11-та позиция в генералното класиране

СКИ СКОК (SKI.BG) -- Днешният 23-ти юли 2011 г. се превърна в пореден исторически ден за българския ски скок! Владимир Зографски е сред най-добрите в света! За втори път в рамките на едва три дни българският талант Влади Зографски е в челото на класирането, наред със звездите в ски скока Томас Моргенщерн, Грегор Шлиренцауер, Камил Щох...


Владимир Зографски, лятно Гран При на ФИС в Закопане 2011 - квалификация, фотография © Tadeusz Mieczynski / Skijumping.pl

Днес Владимир постигна 5-то място в крайното класиране на 3-тия кръг от лятното индивидуално Гран При на ФИС, който завърши преди минути на голямата шанца в полския ски център Закопане.

Очаквано победител в състезанието стана австрийската ски скок машина Томас Моргеншерн, който събра 262.1 точки от перфектни скокове с дължина 125.5 метра и 128.0 метра. Първия си скок Моргеншерн изпълни от гейт 10, за разлика от Зографски, който използва малко по-дълга засилка - от гейт 11, но във втория и двамата стартираха от гейт 12.

На второто място на почетната стълбичка с 261.4 точки се качи Грегор Шлиренцауер, осигурявайки отново двоен триумф за Австрия. Радост за домакините този път донесе звездата на Полша Камил Щох, който с 251.3 точки спечели бронза, бурно окуражван от многобройната публика. Приятно беше да забележим и българския флаг сред тълпата зрители край шанцата, високо развят от почитателите на Влади Зографски.


Победителите, фотография © fisskijumping.com

Наскоро навършилият 18-годишна възраст Зографски, който е и настоящият световен шампион по ски скок при младежите, изпълни перфектен 132.5-метров скок при първия си опит и зае 6-то място във временното подреждане с актив от 130.7 точки. С отличен финален втори скок от 124.0 метра Влади събра общо 245.5 точки, достатъчни му да се качи на 5-тата позиция в крайното класиране.


Владимир Зографски, лятно Гран При на ФИС в Закопане 2011 - квалификация, фотография © Anna Szczepankiewicz / Skijumping.pl


Владимир Зографски, лятно Гран При на ФИС в Закопане 2011 - квалификация, фотография © Tadeusz Mieczynski / Skijumping.pl

Полякът Мацей Кот успя да се задържи на 4-та позиция във финалното класиране, на минималните 0.6 точки пред българския представител, въпреки че първият скок и на двамата беше с равна дължина от 132.5 метра, а при втория Зографски беше по-добър с 0.5 метра. За наше съжаление българското момче беше "подпомогнато" от по-силен насрещен вятър при първия опит, което беше причина да се отнемат от точките му с 3.7 точки повече, отколкото на поляка (-9.4 за Кот срещу -13.1 за Зографски) - в противен случай точките на Владимир щаха да са предостатъчно да е пред Мацей в крайното класиране.


Владимир Зографски, лятно Гран При на ФИС в Закопане 2011 - квалификация, фотография © Anna Szczepankiewicz / Skijumping.pl

Успяхме да се свържем с Владимир Зографски няколко часа след края на състезанието в Закопане. Той, заедно с националния треньор и негов баща Емил Зографски, вече бяха на път за България със служебния ван на БФСки. Ето какво разказа накратко Владимир, ексклузивно за SKI.BG:

Здравей, Влади. Нашите искрени поздравления! Как се чувстваш след днешния успех?

- Определено се чувствам уморен. Беше доста тежко състезание, но се радвам, че успях да се представя на едно добро ниво. Присъстваха почти всички от най-силните в света ски скачачи и конкуренцията беше много голяма. Всъщност, разликата между летните и зимните състезания е единствено в сезоните и в това, че лятото е по-топло. Участващите състезатели, шанците, екипировката - всичко е едно и също. Винаги има победител и значимостта на успеха е доста сходна, независимо дали състезанието е лятно или зимно.

Очакваше ли днес да се представиш толкова добре, при положение че показаното от теб досега в Полша, включително и пробния ти скок по време на квалификацията в четвъртък, беше на много високо ниво?

- От една страна очаквах, но от друга - не. Моите очаквания бяха да се класирам между 10-ти и 15-ти, но така се разви състезанието, че успях да се класирам много по-напред.

В Полша ски скоковете традиционно имат много почитатели, но все пак, имаше ли достатъчно публика в Закопане?

- Доста публика се събра, въпреки че билетите бяха много скъпи, което не позволи на всички желаещи да присъстват. На шанцата имаше някъде около 20 хиляди души по трибуните, а извън шанцата - по улиците на Закопане имаше сигурно около 40 хиляди човека, дошли предимно заради състезанието.

Поздрваления още веднъж и лек път!

- Мерси! Доскоро.

С днешния успех Влади дублира постижението си от предния втори кръг на лятното първенство, който се състоя само преди три дни в полския курорт Щирк. Освен това състезателят на СК Самоков има още едно 5-то място в кариерата си, което той постигна преди година на лятното Гран При в Куршевел, Франция.

След третия кръг на лятното Гран При едноличен лидер в генералното класиране е австриецът Томас Моргеншерн с 300 точки (три от три победи), следван от неговия сънародник Грегор Шлиренцауер с 220 точки и поляка Камил Щох с 149 точки, а Владимир Зографски вече е на 11-та позиция с актив от 90 точки. С посижението си от днес Зографски заслужи и още 500 швейцарски франка от наградния фонд.

След завръщането им у дома утре сутринта, плановете на фамилия Зографски включват тренировъчен лагер на Черно море преди участието в четвъртия кръг от лятното Гран При на ФИС, който ще се проведе от 5-ти до 7-ми август в Хинтерзартен, Германия. ПОЖЕЛАВАМЕ ИМ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ УСПЕХИ !!!

SKI. BG
23 юли 2011 г., 19:45 ч. (обновена в 22:30 ч.)

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО РАЗШИРЕНО ИНТЕРВЮ С ВЛАДИМИР ЗОГРАФСКИ, ЕКСКЛУЗИВНО ЗА WWW.SKI.BG !!!

Прочетете още подробности за 3-тия кръг от лятното Гран При на ФИС в СВЕТОВНИ СКИ НОВИНИ на SKI.BG !


Ски шанцата в Закопане по време на награждаването

При използване на текст и/или фотография от www.ski.bg, задължително цитирайте източника WWW.SKI.BG !

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL