SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. bg ski news : Състезанието с ролкови ски за Купа Сивен 2011 се очертава да бъде изключително оспорвано - 17 August 2011 - 13:36

РОЛКОВИ СКИ (SKI.BG) -- 16-тото издание на международното състезание с ролкови ски за Купа СИВЕН, което ще се състои на 21-ви август 2011 г. по традиционния маршрут от Юндола до Белмекен в Рила планина, се очертава като изключително оспорвано, след като участие в надпреварата вече са заявили основният състав на руския национален отбор по ски бягане, включително трикратният вице-световен шампион Максим Вилегжанин и шампионът на Русия и победител на Световната купа в Муонио - Сергей Ширяев. Заявка вече е подал и световният шампион по ски ориентиране Иван Алипов. От българска страна купата ще защитава победителят в предните две издания на състезанието - лидерът на националния отбор по ски бягане Веселин Цинзов.

Не по-малко напрегнато ще бъде при жените, където националните състезателки по ски бягане Теодора Малчева и Антония Григорова ще се борят с Наталия Наришкина и нейните съотборнички от "Сборная" (Националния тим на Русия).

Днешната пресконтеренция в Пресклуб България по повод предстоящото състезание с ролкови ски на Белмекен привлече значителен медиен интерес. От страна на организаторите в пресконференцията участваха единият от собствениците на фирма "Сивен" г-н Красимир Венев, вицепрезидентът на БФСки г-н Георги Бобев, главният секретар на Министерството на физическото възпитание и спорта г-н Любомир Василев и техническият делегат на състезанието г-н Петър Панков, който е и ръководител на Направление ски бягане към БФСки.

"Купа Сивен е едно от малкото по света състезания за професионалисти, в които едновременно мерят сили състезатели от три вида спорт - ски бягане, биатлон и ски ориентиране" - обясни г-н Красимир Венев, собственик на фирма Сивен - основен спонсор и организатор на състезанието.

"Дълги години първенци в състезанието са чужденци. През последните години, благодарение на подготовката си, нашите състезатели набират все по-голяма скорост, в следствие на което 2009-та и 20010-та нашият представител Веселин Цинзов зае първото място" - допълни г-н Венев.

"Много е хубаво, че една компания се наема да организира ски състезание" - сподели зам.-председателят на БФСки г-н Георги Бобев.

"За съжаление в нашите спортове няма много такива примери. Обикновено основните организатори са федерацията, министерството и ски центорвете, така че всички такива инициативи трябвява да се подкрепят. Ски бягането е един от много атрактивните зимни спортове, които могат да се развиват много успешно и през останалите сезони, при наличието на съответните условия, разбира се. Центърът, който основно се ползва за лятна подготовка, е Високопланинската спортна база "Белмекен". Ние провеждаме там и държавни шампионати. Вече такива центрове се разиват и на други места - в Банско, в Берковица, има първи стъпки и за други центрове, подходящи за каране на ролкови ски. Радваме се, че там има и такива състезания, като купа Сивен. Ние сме убедени, че отново ще има едно много атрактивно състезание на Белмекен. Списъкът на участниците е впечатляващ" - допълни г-н Бобев.

"Министерството винаги е подкрепяло зимните спортове и ще продължи и за в бъдеще. Ние се радваме, че фирма Сивен, независимо дали има криза в бизнеса или не, традиционно поддържа състезанието и ги приветстваме за това нещо. Изразяваме и приветствие и към Федерацията по ски, които не само през зимата, когато има сняг, но и през лятото неспирно провеждат такива мероприятия. Пожелаваме успех на състезателите и се надяваме българите да са на челните места" - каза от своя страна главният секретар на Министерството на спорта г-н Любомир Василев.

"Състезанието за купа Сивен е нетрадиционно - само в изкачване, което изпитва функционалните възможности на всички спортисти, които участват в него. За наша радост този път очакваме да има много голяма конкуренция основно от страна на заявените вече руски състезатели. В състезанието са заявили да участват и пълния състав нба българския национален отбор по ски бягане" - обясни ръководителят на направление ски бягане към БФСки г-н Петър Панков, който ще бъде и технически делегат на състезанието в Белмекен.

"Спазвайки традицията, и тази година се очаква да стартират състезатели от националните отбори в трите спорта на България и Русия, между които и призьори от Световни първенства и Световни купи. Приемането на заявки продължава и в момента и се очаква още големи имена, които в момента провеждат лятната си подготовка на Белмекен, да се включат в състезанието в последния момент. По последна информация в момента на подготовка на Белмекен са и състезатели от норвежкия национален отбор по биатлон, които е възможно също ще се включат в надпреварата. Масово участие ще вземат и състезателите от българските спортни клубове по ски бягане, биатлон и ориентиране. За първи път в това състезание ще участва и националният параолимпийски отбор на Русия. Това е нещо ново и, надявам се, ще изиграе положителна роля в популяризирането на нашия спорт" - допълни г-н Панков.

Масовият старт за всички категории ще бъде даден едновременно точно в 10:00 часа. Стартът на 19-километровата дистанция на мъжете е в месността Юндола над Велинград, като трасето минава по пътя за язовир Белмекен. Същевременно жените стартират по 9-километровата дистанция от Куртово до Белмекен, а Юношите, Децата и Ветераните ще се състезават на дистанция от 5 км. Финалът за всички категории е точно пред основната сграда на ВСК "Белмекен".

След миналогодишните победи на българските състезатели при мъжете и жените, се очаква руските отбори да потърсят реванш в оспорвана борба за първите места. В допълнение са метеорологичните прогнози, обещаващи прекрасно слънчево време с температури на финала на Белмекен от +9°C рано сутринта до максимална +19°C по обед. При всички тези предпоставки следва да се получи едно много атрактивно състезание.

Общият награден фонд на тазгодишната ролер ски купа Сивен е 5000 лв плюс многобройни предметни подаръци от маркови производители на спортна екипировка. Награждаването ще се състои веднага след края на състезанието в зоната на финала пред ВСК "БЕлмекен".

Ролер ски купа Сивен се организира от известната българска компания за спортно облекло СИВЕН със съдействието на БФСки, община Велинград, ВСК "Белмекен" и е под патронажа на бронзовия медалист в ски бягането от Олимпиадата в Лейк Плесид 1980 г. и настоящ кмет на Велинград г-н Иван Лебанов. Официални медийни партньори на ролер ски купа Сивен са ски ресурсът SKI.BG и българското списание за спорт, лайфстайл и индустрия СКИ&БОРД.

ПРОГРАМАТА И ПОВЕЧЕ ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО ПРОЧЕТЕТЕ ТУК !

СЛЕДЕТЕ НОВИНИТЕ НА SKI.BG ЗА НАЙ-ПЪЛНА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА КУПА СИВЕН 2011 !

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL