SKI.BG > SKI in Bulgaria - http://www.ski.bg

. bg ski news : Състезанието по планинско бягане Siemens Vitosha Run 2011 - 28 August 2011 - 18:30
Шабан Мустафа и Милка Михайлова подобриха рекорда за изкачване от НДК до Черни връх

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ (SKI.BG) -- Най-добрият български планински бегач Шабан Мустафа от клуб Лидер - Нова Загора и шампионката по маратонско бягане Милка Михайлова от Перник очаквано спечелиха днешното планинско бягане от центъра на София до витошкия първенец Черни връх, поставяйки нов рекорд в категориите съответно на мъжете 1ч. 37:21 мин. и жените 1ч. 54:30 мин. Състезанието се превърна в истински празник на планината, бягането и туризма, с което по своеобразен начин беше почетена 116-та годишнина на организираното туристическо движение в България.

ВИЖТЕ ТУК ПЪРВАТА ФОТОГАЛЕРИЯ
ВИЖТЕ ТУК ВТОРАТА ФОТОГАЛЕРИЯ
ВИЖТЕ ТУК ТРЕТАТА ФОТОГАЛЕРИЯ

Организираното за пета поредна година от Сдружение "Маратон" състезание по скоростно изкачване на Черни връх Siemens Vitosha Run 2011 е в чест на състоялото се точно преди 116 години изкачване на витошкия първенец от 300 души по инициатива на писателя Алеко Константинов "Щастливеца", което се смята за началото на организираното туристическо движение в България.


Стартът на 5-тото издание на Siemens Vitosha Run

Днес, 28.08 - последната неделя от месец август, на стартовата линия до сградата на НДК, точно в 9:00 ч се подредиха 135 атлети - от професионалисти лекоатлети, през състезатели в различни планински спортове, до добре подготвени аматьори ентусиасти. Сред участниците бяха и почти пълният състав на националния ни отбор по ски бягане, с изключение на лидера на отбора и победител в миналогодишното издание на надпреварата до Черни връх - Веселин Цинзов, който се отказа поради травма.


Победителят Шабан Мустафа преминава първи на контролния пост 4 "Посетителски Информационен център Витоша"

Както вече стана ясно, 2290-метровия Черни връх първи достигна представителят на спортен клуб Лидер Нова Загора - Шабан Мустафа, който подобри точно с 5 секунди рекорда на изкачването, поставен също от него в състезанието през 2009-та година. Трябва да се отчете и факта, че при пресичането на наскоро изградената южна дъга на околовръстната магистрала на София, маршрутът на бегачите тази година беше удължен със заобикаляне до кръговото на пресечката с бул. Черни връх, което по думите лично на Шабан Мустафа, е довело до 4-минутно забавяне спрямо предходните години. Специално за SKI.BG, буквално секунди преди старта, маратонецът потвърди, че ще опита да постави нов рекорд на трасето. След финала обаче ни разказа, как в средата на трасето на практика се е отказал да гони рекорд, защото преди околовръстното се е движел с 1 минута преднина спрямо предходния път, но е натрупал 4 допълнителни минути от заобикалянето на магистралата. Изненадващо и за самия него, обаче, при достигането на горната станция на лифта Драгалевци-Бай Кръстьо, се оказало, че той е наваксал това изоставане и вече бил само на минута зад времето от предния му рекорд. Това му дало основание да продължи с хъс за нов рекорд и в крайна сметка да го постигне, макар и с минималната разлика от 5 секунди.

Специално за SKI.BG малко след финала Шабан Мустафа коментира: "Успях да спечеля това състезание пак и се радвам, че направих нов рекорд. Целта ми беше това и съм благодарен, че всичко мина успешно, нама контузии, няма травми. Доволен съм от резултата. Пожелавам си здраве и все така да тренирам по най-здравия начин!"

Втори маршрута избяга победителят в първото издание на състезанието - ветеранът Бойко Златанов от клуб Локомотив - София, който спря часовника на 1:47.03 ч., а трети стана националният състезател по ски бягане Георги Радков от ски клуб Бояна с време 1:54.00 ч.

Победителка при жените стана шампионката на България по маратонско бягане Милка Михайлова от Перник, която достигна финала за изключителните 1:54.30 ч., подобрявайки собствения си рекорд от 2009-та с цели 10.31 минути и нареждайки се наравно с мъжете четвърта в общото класиране. Втора е Румяна Пановска от клуб Атлетик 91 - Велико Търново (2:01.46 ч.), а трета и четвърта станаха националките по ски бягане Теодора Малчева и Антония Григорова-Бургова (и двете от СК Александър Логистикс), с времена съответно 2:12.28 ч. и 2:15.46 ч.

В категорията юноши победител е Георги Радков от Бояна, следван от Валентин Паскалев и Стефан Павлов - и двамата от Търговище. При девойките най-бърза беше националната състезателка по ски бягане Камелия Илиева от СК Рилски скиор - Самоков (2:35.28 ч.), следвана от Гуендолин Руди от САЩ (2:53.11 ч.) и другата ни националка по ски бягане Марта Антонова от СК Бояна (2:59.04 ч.).

При ветераните първи, разбира се, е вторият в общото класиране Бойко Златанов от клуб Локомотив, а след него останаха Фиодор Драголов от Атлетик-Септември 93 и Лъчезар Николов от Славия. От ветеранките най-бърза беше Румяна Пановска от Атлетик 91 - Велико Търново, следвана от Малина Вацкичева от Академик - София и Милтена Драготинова от София.

С тежкото 18-километрово планинско трасе с денивелация от 1724 метра в крайна сметка успяха да се справят общо 123-ма от участниците. Сред изкачилите се до финала на Черни връх бяха и най-младият участник в състезанието Розалин Руди на 14 г. от САЩ, както и най-възрастният - ветеранът Ненчо Стоянов на 65 г. от Перник. До финалната арка на Черни връх достигнаха още зам.-кметът на столичния Район "Триадица" Красимир Николов, спортната репортерка на БНТ Антония Близнакова, собственикът на туристическата агенция CenTransit Джон Хейзълууд и др.


Антония Близнакова успешно защити честта на БНТ

След края на надпреварата на специална церемония на сцената пред хижа Алеко бяха отличени победителите в отделните категории: общо класиране (където са и мъжете), жени, юноши, девойки, ветерани мъже и ветерани жени. Наградите връчиха г-н Любен Петров - кмет на столичния Район "Витоша" и д-р Дойчин Чолаков - ръководител Корпоративни комуникации на Siemens България. Сред официалните гости на церемонията беше и г-н Иван Тодоров от управителния съвет на Българската федерация по ски.

"За мен това състезание е доказателство, че Витоша предлага отлични условия за спорт както през зимата, така и през летния сезон. То отново ни показа, че човешките възможности са неограничени" - каза от сцената г-н Петров.

Закривайки Siemens Vitosha Run 2011, д-р Чолаков допълни: "Ако професионален състезател може да вземе разстоянието от НДК до Черни връх за малко над час и половина, защо да не се замисляме по-често колко близо е планината до града ни всъщност."


Победителката при дамите Милка Михайлова пред микрофона на Антония Близнакова в кратко интервю за БНТ


Победителката при девойките Камелия Илиева от ски клуб "Рилски скиор" и третият в общото класиране и победител в категорията юноши - Георги Радков от ски клуб "Бояна"


Победителят Шабан Мустафа от клуб Лидер - Нова Загора със спечелената купа на Simens Vitosha Run 2011

Състезанието се провежда с генералното спонсорство на SIEMENS и с помощта на SALOMON, ТEHNOPOLIS, BILLA, ActiveO2, CenTransit. Партньори на организаторите са Столична Община, Район Витоша, Район Триадица и Българска Федерация по Лека Атлетика, а основен медиен партньор е WWW.SKI.BG.

Планинското бягане е сравнително нова дисциплина, но популярността му расте бързо в световен мащаб, както и в България. Състезателния характер на придвижването в планински условия става все по-атрактивно събитие. За целта се подбират обикновено туристически маршрути или екопътеки, бяга се в условията на естествен терен с живописни гледки и природни забележителности. Трасетата често включват и екстремни участъци. Развиват се три варианта на планинското бягане – спринт (с дължина на надпреварата до 5 км), класическа дистанция (между 5 и 18км) и маратон (над18км). Планинският характер на българския ландшафт е сериозна предпоставка за развитието на дисциплината у нас.

Пълното официално класиране за състезанието Siemens Vitosha Run 2011 може да намерите на официалния уебсайт на организаторите www.marathon.dir.bg

SKI.BG
28 август 2011 г.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ, МЕГА ФОТОГАЛЕРИЯ И ВИДЕОРЕПОРТАЖ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО !!!


Шабан Мустафа минута преди старта


Вторият в класирането Бойко Златанов, премина малко след Шабан Мустафа на контролния пост 4 "Посетителски Информационен център Витоша"


Първа от жените на КП4 е Милка Михайлова


В челната група е и Георги Радков


Черни връх


Паметния барелеф на Алеко Константинов - Щастливеца, поставен върху една от скалите на Черни връх


Остават метри до финала, Елмира Пановска (Атлетик 91 - Велико Търново)


Камелия Илиева от Рилски скиор


Камелия Илиева пресича финалната линия като първа от девойките


Последните крачки са трудни, но и сладки...


Ивона Михайлова от клуб Вихрен


Малина Вачкиева от клуб Академик е втора от ветеранките


Паолина Минева от София


Пламен Лишев от Run BG, Ловеч


Марта Антонова от клуб Бояна


Състезателите по ски бягане - Иван Бургов, Георги Радков, Антония Григорова-Бургова, Теодора Малчева и Камелия Илиева


Теодора Малчева, Георги Радков, Антония Григорова-Бургова и Иван Бургов


Станислав Гаджов от София


Стефани Стоянова от София


Хор "Планинарска песен" въодушевяваше многобройната пъстра тълпа туристи, изкачили Черни връх по повод 116-тата годишнина на туристическото движение

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ, МЕГА ФОТОГАЛЕРИЯ И ВИДЕОРЕПОРТАЖ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО !!!

Siemens Vitosha Run 2011 RESULTS

General Results
Rk № Name YOB Club Town/Country Time
1 1 Shaban Mustafa 1978 Lider Nova Zagora 01:37:21
2 177 Boiko Zlatanov 1962 Lokomotiv Sofia 01:47:03
3 135 Georgi Radkov 1994 Boyana Sofia 01:54:00
4 101 Milka Mihailova 1972 M.Mihailova Pernik 01:54:30
5 36 Alen Dragolov 1991 Atletik-Septemvri Sofia 01:55:51
6 77 Kostadin Kisiov 1977 Sofia 01:56:02
7 39 Filip Dragolov 1988 A 93 Sofia 01:57:02
8 50 Velichko Manolow 1983 Lokomotiv Plovdiv 01:57:23
9 46 Alexander Vasilev 1987 Universal Sofia 01:59:57
10 143 Valentin Paskalev 1993 Targovishte 02:00:01

Women
1 101 Milka Mihailova 1972 M.Mihailova Pernik 01:54:30
2 196 Rumyana Panovska 1966 Atletik91 V. Tarnovo 02:01:46
3 104 Teodora Malcheva 1983 Al.Logistics Sofia 02:12:28
4 103 Antonia Grigirova-B. 1986 Al.Logistics Sofia 02:15:46
5 113 Elmira Panovska 1991 Atletic 91 V. Tarnovo 02:33:13

Junior Men
1 135 Georgi Radkov 1994 Boyana Sofia 01:54:00
2 143 Valentin Paskalev 1993 Targovishte 02:00:01
3 134 Stefan Pavlov 1993 Variant 5 Targovishte 02:20:58
4 133 Slav Vamporov 1993 Variant 5 Targovishte 02:28:00
5 142 Denis Dimitrov 1993 Sofia 02:33:05

Junior Women
1 156 Kameliya Ilieva 1994 R. Skior Samokov 02:35:28
2 152 Gwendolyn Rudy 1993 USA 02:53:11
3 155 Marta Antonova 1995 Boyana Sofia 02:59:04
4 151 Rosalyn Rudy 1997 USA 03:07:18
5 154 Stefani Styanova 1995 Sofia 03:14:02

Masters Men
1 177 Boiko Zlatanov 1962 Lokomotiv Sofia 01:47:03
2 174 Fiodor Dragolov 1960 Atletic-Septem.93 Sofia 02:06:02
3 194 Lachezar Nikolov 1971 Slavia Sofia 02:09:48
4 173 Plamen Davidov 1963 Champion Sofia 02:12:43
5 192 Vladimir Panovski 1956 Atletic 91 V. Tarnovo 02:16:36

Masters Women
1 196 Rumyana Panovska 1966 Atletik91 V. Tarnovo 02:01:46
2 191 Malina Vatzkicheva 1964 Akademik Sofia 02:41:12
3 90 Miltena Dragotinova 1967 Sofia 02:50:05
4 193 Petia Koleva 1959 Rila Sofia 03:21:03
5 92 Boika Arsova 1950 Lokomotiv Sofia 03:39:25
6 96 Christina Rudy 1967 USA 04:00:13

При използване на текст и/или фотография от www.ski.bg, задължително цитирайте източника WWW.SKI.BG !

 [xt] ski

Return

Powered by [xt] , PHP & MySQL