SKI.BG
     Неделя, 23 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: lebaron

Изпратено: 19-12-2012 23:20:40
Гигантски слалом

Тъй като утре предстои поредното състезание от ФИС в Оре, Швеция бих желал да обсъдим техника, начин на каране на гигантски слалом. Какви трябва да бъдат ските? Каква паста? В кой момент даден състезател е най-добре да се пусне, за да има максимално предимство от метерологична обстановка? Коя техника е най-добре да се прилага? Какви упражения трябва да се правят? Предполагам, че има и други маниаци, които чакат с нетърпение състезанията на ФИС. Аз лично ги гледам от както се помня, може би от 5-6 годишен. И тъй като видях, че няма такава тема реших да я пусна и да си коментираме тука точно този тип каране. Винаги съм се чудил как се подреждат коловете при гигантския слалом? Какво е определението за гигагнтски слалом? Кой поставя вратите? Повечето неща разбира се ги знам, но е хубаво човек да обмени опит и знания. Винаги съм се чудил как едни състезатели са all-rounders, а други са само гигантици и не могат да карат във всички дисциплини. Примери бол. Чакам да прочета вашите мнения и знания. 

Автор: jas

Изпратено: 16-01-2013 15:48:33
Както писах, състезателните ски са цяла наука. Наука, която има много тайни и много тънкости. По отношение на това, как се подготвят ските на отборите и още повече на фирмените отбори, трябва да се изкажат действащите лица в бранша. Приканвам българските настоящи и бивши състезатели и треньори да вземат отношение. Както се вижда публиката се интересува и пита :)

Аз съм наблюдавал не една старт зона и това което трябва да отбележа е, че всеки вакс майстор или треньор занимаващ се с подготовка на хардуера си има собствени похвати и маниери. Гарантирано подготовката на ските за по-изявените състезатели е много по-детайлна, но как става това, може да го каже самият вакс майстор. Не смятам, че има саботаж в големите фирмени отбори. Хората ангажирани с този бизнес, особено в Световната купа, са истински професионалисти и подобни мръсни номера веднага биха им съсипали кариерата за винаги. Очевидно е, че най-добрите в състезанията, освен родени таланти, са и ултра трудолюбиви, тренират постоянно и са отдадени изцяло на спорта и кариерата. Така успехите стават факт.

Ще дам за пример Наоки Юаса, макар, че той е слаломист, упоритостта му на пистата дава резултат и неговия елегантен компактен стил е на път да стане еталон. Срещал съм Юаса няколко пъти и огромно впечатление ми направи неговата скромност, може би това е ключа към успеха.

Автор: lebaron

Изпратено: 15-01-2013 23:59:53
Jas ти какво мислиш по въпроса?
Автор: lebaron

Изпратено: 11-01-2013 00:20:46
Аз го видях резултата, страшно много ми хареса паралелният слалом в Мюнхен. Красота, фантазия. Това, което си го видял е точно така. Аз също стигнах до същият извод и ми направи впечатление, че има разлика с новите вратички. Дано да стане част от състезанието. Другото, което ми прави впечатлението или по-точно се чудя защо така се случва, опитни състезатели да не ги цитирам, но примерно като JBG-Гранж, метат със ските като луди, а би трябвало само да въртят колената и да карат на кант. Друго любопитно е как някой скиори, като карат слалом се пускат само на кант, без да метят ските и влизат агресивно във вратите и дават разлики с близо 1-2 секунди от останалите. Това как го постигат? Аз лично мисля само с физически тренировки, а вие? Винаги съм се чудил, кой подрежда вратите и кой определя точно този човек да ги определи. Понякога подозирам, че си има тотална наредба и са подредени вратите в полза на една държава, състезател. Как се определя каква паста да ползват по време на състезанието? Сега примерно както да речем ХЕД е спонсор на някой състезатели, те с еднакви ски ли карат, еднакви пасти или ХЕД ги прави индивидуално за всеки? В смисъл фирмата ХЕД дава ли еднакви шансове на всички състезатели или някой ги "съботира"?
Автор: jas

Изпратено: 07-01-2013 11:25:20
Нещото което аз забелявам, като зрител, при GS, е повишаването на агресията на състезателите при влизането им във вратите. Гледайки кадри, дори от преди 5-6 години, се вижда много по-директния сблъсък с коловете в днешните състезания. Това е логично да се случва в следствие стремежа на треньорите и самите състезатели да постигнат максимално кратка треактория по трасето и да намаляват времето за преминаването му. Естествено "новата геометрия" на ските и техните качества също допринасят за връхлитането върху коловете, както и дизайна на самите колове. Това което стана обаче е, че от ФИС сериозно се замислиха над този факт и като резултат на паралелния шоу слалом в Мюнхен преди дни видяхме едно решение на разделени врати-колове, което би трябвало да намали рисковете от закачване във флага на вратата при брутално влизане на скиора в нея. Вие видяхте ли резултата?   
Автор: lebaron

Изпратено: 01-01-2013 19:57:17
Хайде колеги, споделайте идея за слалом, как карате вие, как карат професионалистите според вас.....
Автор: lebaron

Изпратено: 22-12-2012 04:56:02
Съгласен съм с теб, че е така. Разбира се, но нещата се развиват бързо и динамично в този спорт. И това, което преди е било върхово сега вече не върви. Нека да започнем с определението за Гигантски слалом. "Гигантският слалом се състои от две спускания по различни трасета. Трасетата са с по-остри завои от тези на супер-гигантския слалом. Времената от двата манша се събират. Победителят е състезателят с най-малка сума на времената.

До втория манш се допускат само първите 30 състезателя от първия манш, като тридесетте стартират в обратен на класирането си ред. Така първият от първия манш стартира последен във втория манш."

Винаги съм се чудил как се определя кой да подреди вратите? От какво зависи това? Веднъж е треньора на американците, после на австрийците. Някой знае ли от какво зависи? Някой състезатели карат повече на кант без да "метат" ските, други го правят и карат леко приклекнали. Каква паста ползват? Дали правят специални някакви упражнения? Като гледам Тед Лигети как кара, той примерно изобщо не исписва завойте до край, напротив гледа да сече и да се спесуска максимално по права линия. Дано да се получи хубава тема.
Автор: jas

Изпратено: 21-12-2012 14:07:43
Здравей lebaron,
Не съм го казал аз, но гигантския слалом е цяла наука. "Мозъците" в академичните и треньорските ски среди са издали не един учебник, наръчник и ръководство за състезателя. Тук биха могли да се изкажат много от тях. Знаем, че Всички, от състезатели до треньори, посещават SKI.BG, но никой не смее или не иска да споделя опита си. Каква е причината може само да гадаем. До преди време във форума вземаше участие бившия национален треньор Иван Гребенчарски, който има и способности да теоретизира понятията и опита си в състезателните ски, ако иска да се включи отново е добре дошъл. Факт е, че състезателната техника е първоосновата за "правилния" ски стил на всеки аматьор. Аз не бих се впуснал в теории на тема GS, но ще се опитам да привлека активно трениращи скиори, които да дадат "някой акъл" по темата.
Автор: lebaron

Изпратено: 21-12-2012 09:35:34
Хайде никой ли няма да сподели идеи?


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре