SKI.BG
     Неделя, 14 Юли 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
18 Януари 2015 - 18:12
СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА 2015 НА ВИТОША
изпрати на приятел Printer friendly версия

WORLD SNOW DAY #WSD2015 СОФИЯ ВИТОША (SKI.BG) -- Днес, 18 янаури 2015 г. отпразнувахме Световния ден на снега - World Snow Day с демонстрации и безплатни уроци по ски бягане на пистата при хижа Сълзица на Витоша! Времето беше чудесно, условията много добри, организацията перфектна и снегът достатъчно, за да бъде наистина прекрасно настроението на всички присъствали и най-вече на децата!

За четвърта поредна година WWW.SKI.BG, този път с подкрепата на фирма SIVEN, Сдружение "Маратон" и доброволци, организира запомнящо се честване на най-големия международен празник на снега, част от кампанията на ФИС "Доведете децата на снега". Ежегодният фестивал, който SKI.BG празнува със снежни инициативи без прекъсване още от създаването му преди четири години, е насочен към децата и техните родители и се отбелязва по целия свят с разнообразни активности на сняг в третата неделя на месец януари.

За първи път отбелязахме Световния ден на снега през 2012 г., при това с невиждан празник на сняг в градска среда - в самия център на София, което повторихме година по-късно на детската ски писта "Бялото скиорче" при стадион Славия. Липсата на сняг миналата година ни принуди да преместим празненството на Витоша и съвместно с "Витоша ски", "Витоша ски клуб" и БФСки организирахме безплатни уроци и демонстрации по алпийски ски на писта "Витошко лале" в района на "Меча поляна", които тази година бяха повторени с основен организатор "Витоша ски" и обяснимо привлякоха още по-голям интерес (повече за тържеството на снега на "Меча поляна" днес вижте тук). Допълнителна подкрепа за празника на Витоша оказа и обявената от "Витоша ски" за втора поредна година цена от само 1 левче на лифт картите за деца до 12-годишна възраст.

Както винаги, SKI.BG реши да даде поредния добър пример и този път да насочи вниманието на всички към ски бягането - един прекрасен зимен спорт, който е изключително полезен за тялото и духа и в който сме имали значителни успехи и постижения в миналото, но през последните години в България като че ли остава на по-заден план и не се радва на достатъчно голям интерес, особено сред децата. Този спорт е изключително лесен и приятен за практикуване, не изисква като алпийските ски големи инвестиции за екипировка и парични средства за ежедневни лифт карти и затова липсата на масов интерес изглежда необяснима.

Така в днешния неделен ден мястото на Световния ден на снега беше 800-метровата писта за ски бягане край хижа Сълзица, която започва от обратния ляв завой на пътя за Алеко между хотел "Простор" и хотел "Морени" и отива на северозапад, в посока връх Вълчата скала (1781м). В непосредствена близост до трасето за ски бягане е и базата на ски клуб "Александър Логистикс", които се грижат да я поддържат и обработват, за да могат клубните и националните състезатели да я използват за тренировки. За съжаление към момента тази писта за ски бягане се оказва единствената на Витоша, тъй като трасето на "Витошко лале" е прекъснато от автомобилния паркинг в подножието на алпийската ски писта, а на други места из Витоша такива трасета не се поддържат. Надяваме се, че нещата ще се променят, като в допълненние може да отбележим, че се подготвя писта за ски бягане в района на хижа Момина скала, в северозападната част на Витоша.

За голяма наша радост обаче днес станахме свидетели как ще от рано сутринта по пистата за ски бягане на Сълзица тренираха или просто се разтоварваха от тежката си седмица мнозина - от настоящи и бивши състезатели и ветерани, до малки деца със своите родители аматьори. Всички бяха със ски писалки, без значение колко стари или нови и модерни, без значение с какви екипи, състезателни трика или обикновени градски дрехи - всички се забавляваха и бяха щастливи. Значи интерес към ски бягането има. И ако има повече трасета и по-добри условия, то спортът ще се възроди!

След като разположихме край ски пистата ярко открояващите се на фона на искрящия бял сняг червени и сини транспаранти и голямата шатра с логата на World Snow Day и световния спонсор на деня Audi, които ни бяха осигурени от ФИС, всеки от учасниците в тържеството получи по един от стартовите номера, които създадоха още по-цветна празнична атмосфера.

Десетки деца, младежи и възрастни, дори цели семейства, начинаещи и напреднали, преминаха през плаца на заниманията. На всички пожелали помощ екипът на SKI.BG и Сдружение "Маратон" безрезервно съдейства с личния си опит за първите им стъпки на ски. Имаше и мнозина, които се включиха в празника само с присъствието си, тъй като нямаха нужда от уроци. Част от децата пък предпочетоха да се забавляват, спускайки се с шейни по съседните склончета. След края на официалната програма в 14ч. на ски пистата продължаваха да идват желаещи. Независимо от препръскалия дъжд и появилия се веятър, жадни за снежни забавления имаше дори и късно следобед. Емоциите бяха прекрасни и денят се превърна в истински празник на снега!

Сред участниците в празника на ски бягането на Витоша по случай Световния ден на снега имаше и множество професионални атлети като семейството ски ориентировачи Николай Димитров, Стефания Беломъжева-Димитрова и техния син Димитър, ски бегачите Теодора Малчева и Иван Бургов, представители на "Ал. Логистикс", младите ветерани Иво Петков, Тодор Машов и още много други, както и специално дошлите деца състезатели на клуб "НСА Сивен".

За финал, след края на уроците и демонстрациите беше направена обща снимка с част от участниците в Световния ден на снега на Витоша.

Искаме да отправим специална благодарност към българската компания за спортно облекло SIVEN и лично към г-н Красимир Венев и г-н Венцислав Венев, които подкрепиха инициативата.

Изказваме голяма благодарност към Сдружение "Маратон" и специално към г-н Петър Панков, който с ентусиазъм участва в празника на снега и заедно с треньорите на клуба осигури демонстрациите на Клуб "НСА Сивен". Благодарим лично и на Иво Петков.

Специална благодарност и към всички доброволци, помогнали в организацията на Световния ден на снега на Витоша.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА се отбелязва по инициатива на Световната федерация по ски - ФИС и има за основна цел да изведе навън сред природата, на снега и ски пистите децата на възраст между 4 и 14 години, заедно с техните семейства, в рамките на един ден, изпълнен със забавления, различни приключения и състезания на сняг.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е част от международната кампания на ФИС „Доведете децата на снега”. „Световният ден на снега” е една от ключовите инициативи на ФИС за насърчаване на заниманията на сняг като една здравословна почивка през свободното време, особено за младите хора. Ежегодният фестивал на сняг за децата и техните семейства е шанс да откриете нещо ново, време да се забавлявате в и на снега и начин да си създадете прекрасни спомени и вдъхновение да продължите да се наслаждавате на снега.

Организатори на снежния празник на ски бягането на Витоша по случай СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА са българското професионално интернет издание WWW.SKI.BG с подкрепата на фирма SIVEN, Сдружение "Маратон" и доброволци.

Световният ден на снега тази година беше отбелязан с различни инциативи и в останалите най-големи български зимни курорти - Банско, Боровец и Пампорово, както и на някои други места из българските планини. Следете новините на SKI.BG за подробности!

SKI.BG
18 януари 2015 г.

ОЧАКВАЙТЕ СУПЕР ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG И ВИДЕО РЕПОРТАЖА НА SKI.BG TV ОТ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА 2015 НА ВИТОША !!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Зимен празник на Витоша за Световния ден на снега – 18 Януари 2015 - 21:16
Пловдивският СК Канари също отбеляза Световния ден на снега – 19 Януари 2015 - 10:52
Световният ден на снега в Банско – 19 Януари 2015 - 10:58
"Научи се да караш ски" стартира и в Пловдив – 19 Януари 2015 - 16:41
Трима олимпийци ще ни представят на Зимната Универсиада 2015 – 20 Януари 2015 - 10:57

Предходна:
Нов силен ден за българите в биатлона, Анев е 8-и в спринта в Руполдинг – 17 Януари 2015 - 17:17
Боровец отбеляза днес Световния ден на снега – 17 Януари 2015 - 16:57
Празнуваме СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА на Витоша! – 16 Януари 2015 - 21:35
Пловдив отбелязва Световния ден на снега на Копривките – 16 Януари 2015 - 21:05
"Научи се да караш ски" стартира за седма поредна година – 15 Януари 2015 - 18:20

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА 2015 НА ВИТОША > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре