SKI.BG
     Петък, 28 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: jrocket

Изпратено: 28-09-2013 20:41:37
Dynastar Speed Course Ti vs. Atomic SX 12

Здравейте,

искам да помоля за съвет. Карам ски от дълги години. Стилът ми е агрсивен, дълги завой, висока скорост. Висок съм 174, а теглото ми е 75кг. До сега съм карал едни "ретро" Саломон 210см. Бих искал да ги сменя с нещо по-различно, без да счупи потрфейла ми.

Двата модела, които ме заинтигуваха до сега са: Dynastar Speed Course Ti 2011 (178cm) и Atomic SX 12 2008 (183cm).

Моля споделете вашето мнение, кой от двата модела се доближава повече до стила ми на каране. До момента съм бил със ски 210 и не мисля, че ще бъде проблем ако се кача на 183см, но все пак моля кажете и вашето мнение.

Автор: jrocket

Изпратено: 07-10-2013 22:55:20
здравейте,
за да не отварям нова тема ще питам отново тук - когато става въпрос за висока скорост и дълги завой, какви ски биха били по-подходящи: дължина 174см и радиус 17,5м или дължина 165см и радиус 18м? И двата модела са GS, но ме объркват, че при различни дължини имат почти еднакъв радиус. (височина на скиора 174см, 75кг.). 
Автор: ivailo2

Изпратено: 05-10-2013 09:10:20
Колега и аз до преди две три години карах един атомик 210см с почти никаква дъга но много хубава и здрава ска, и аз обичам високата скорост и дългите завой,и аз се чудех  какви ски да взема, един приятел ми даде да пробвам ски 160 и радиус13 и действително по лесно се завива с тях ,но имах чуството че съм обул плавници къси и широки.След две три спускания не виждах кой  знае каква разлика ,но при по висока скорост усещах някакви захапвания на кантове,който бяха опасни дори и малко помръдвания на  ските,при старите ски това нещо го нямаше,накрая си взех ски 176см и радиус 16 ,марка няма да споменавам ,сега се чуствам много добре ,но се наложи да променя стила на каране ,смисъл да използвам повече радиуса на ските,това също трябва да го вземеш под внимание
Автор: jas

Изпратено: 29-09-2013 12:58:17
Разликата между двете ски концепции "ДОкарвинг" и "карвинг" геометрия е съществена. За това е изписано много, но трябва да кажем отново, че "изрязаната" геометрия се управлява много по-лесно от "правата" геометрия.

Точните характеристики на новите модели ски изискват спазване на препоръчаните размери ски за конкретните размери на човека който ще ги използва. Мога да направя аналогия с дрехите или по-точно панталоните, ако някой обуе по-дълги и по-широки панталони рискува в някакъв момент да си застъпи крачолите, да се спъне и да падне, а при по-късите и тесни панталони навеждайки се, човек може да ги сцепи или болезнено да си затисне слабините :)))

Прилагайки това твърдение към ските, ако те са по-дълги от предписаното, е много вероятно това да предизвика затруднено управление и фатално падане. Карвинг геометрията в голяма степен е по-ограничена в "приплъзването"-"замитането" по време на каране от "правите" ски. Ако ските са по-къси от предписаното, това в повечето случаи не е фатално, ако скиорът е опитен, но то крие също рискове. Много по-късите ски са нестабилни при висока скорост и имат навика да изненадват дори и асове с резки "изхвърляния" или "изпускания" при минимална загуба на контрол, това в доста случаи е последвано от неприятни за скиора резултати.

Още веднъж ще кажа, че по-добре е преди да купиш карвинг ски, особено, ако не си карал до сега подобни, първо да пробваш и после да избираш нови ски. Още повече, за 600лв, ако толкова може да отделиш, през сезона ще купиш макар и стари модели доста добри ски. Успех! 
Автор: jrocket

Изпратено: 29-09-2013 12:33:47
jas, благодаря за изчерпателния отговор! :)

Проблемът в случая, е че нямам избор на дължина. Само тези два модела, в тези дължини са налични. За съжаление определящо в случая е и цената. Със сигурност има много по-подходящи варианти, но при цена около 600лв не мисля, че мога да намеря нещо читаво от този клас.

За момента клоня към SX12. Единственото ми притеснение/колебание е как ще се държат при тази дължина 183. Не мисля, че ще ми е проблем да ги "карам", все пак слизам от 210см. От друга страна не съм карал карвинг и не знам какво да очаквам.
Автор: jas

Изпратено: 28-09-2013 23:00:30
Здравей  jrocket,
И аз преди 10 години карах 200см :)
Ако не си се качвал на други ски, преди да подкараш цитираните модели е препоръчително да пробваш нещо подобно на тях и след това да решиш към кои ски ти клонят мераците.

И в двата случая които си посочил, на книга ските ще са ти по-дълги от препоръчителното. Естествено, че ще може да ги караш, но с "карвинг" - "по-изрязаната" геометрия, рискуваш, с по-дългите за твоя ръст ски, някоя по-сериозна травма в следствие от прекомерно "зацепване", "изхвърляне" или друга форма на "запъване" на този вид ски.

Относно Dynastar Speed Course Ti /модел 2010г/, това са бързи пистови ски клонящи към кросови ски с 15-16м радиус, подходящи за умерено и бързо каране от експерти. За теб бих препоръчал размер 172см или 165см.

Atomic SX 12 2008 са сериозни суперскикрос ски с параметри на ски за гигантски слалом. Много солидни и тежки ски, за експерти на писта. За теб по-подходяща височина е 176см със 17м радиус, а със 169см просто ще се размажеш от кеф на пистата :))) 


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре