SKI.BG
     Събота, 20 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: vintersorg

Изпратено: 18-11-2013 11:34:46
2 въпроса

здравейте на всияки във форума на ski.bg
1-во искам да задам един малко глупав за някои въпрос, но все пак се надявам да има повече ползотворни мнения отколкото само спам. Имам едни ски които са на Volki и са 170 см с радиус 20м. че са ми малко дълги , дълги са (понеже аз съм около 174) но ме притеснява дали не е много голям радиуса за начинаещ скиор. като под начинаещ разбирайте наистина начинаещ. миналата година прекарах няколко дена на ски колко да увладея някои от основните техники като рало и завиване :) та според вас дали е много този 20м радиус на завиване ?

и другия въпрос е , че на ски автоматите има един малкък дефект. на единия апарат е чупено чопчето, което ски обувката натиска за да затвори автомата. иначе на ръка си се затваря добре и според мен не му пречи чисто функционално на апарата, но моля кажете като хора с повече опит. знам , че няма да е удобно но да речем ще изкарам някакси така 4-5 дена ако не се пада много :D 

Автор: jorkata

Изпратено: 22-11-2013 10:06:31
Sport depot, sls rossignol за тях се сещам веднага, в моловете има една верига спорт нещо си там също има доста голям избор на ски.
Но определено в Спорт депо ще намериш нещо тънкана.  ;-)
Успех 
Автор: skiman

Изпратено: 20-11-2013 22:41:08
Жорка, би ли споделил магазините, където предлагат ски и обувки на изплащане. Благодаря.
Автор: jorkata

Изпратено: 20-11-2013 12:40:43
Аз бих те посъветвал да си вземеш нови ски и обувки, не малко спортни магазини предлагат и на изплащане, няма да ги усетиш, а удоволствието от карането ще е на макс ;-) поне аз така направих. В момента има страшни промоции на миналогодишни модели, струва си.. Успех с избора
Автор: vintersorg

Изпратено: 19-11-2013 12:26:13
благодаря snowmaster
Автор: SnowMaster

Изпратено: 19-11-2013 11:27:18
Здравейте и от мен приятели! Vintersorg, ските които са ти попаднали не са за теб като дължина и радиус на този етап, щом си начинаещ направи две неща. Първо вземи по-къси ски (15 см под ръста), второ вземи по-лесно завиващи ски т.е. с по-малък радиус, да не са много твърди ( например Rossignoll 8sl или подобни на друга фирма - малко ще са ти над нивото но ще имаш перспектива за развитие следващите няколко сезона ), с подобни ски по-лесно ще научиш завоите. След някой друг сезон може да вземеш и други ски като дължина и радиус, ако ти пасват на стила на каране. Не се хвърляй на ски които случайно са ти попаднали, а си вземи такива които са подходящи за нивото ти. Наистина нови ски е най-добре, ако смяташ да караш редовно събери пари и го направи, ако нямаш възможност потърси на старо след внимателен оглед. Обувките също имат значение, трябва да пасват точно по крака без да убиват (добре е да имат термофит за индивидуално напасване). Ако не си много тежък флекс индекс 8 ще ти върши работа за сега, ако си по-тежък може и флекс 9-10. Пробвай обувки на различни фирми докато си намериш добра, пробвай със скиорски чорап, закопчаваш всички щраймери все едно ще караш и изчакваш така поне 20 минути. Трябва да усетиш стабилна елатична опора напред на езика, стабилност при опит за закантване (наклоняване) в ляво и дясно. Ако те убива, притиска или жули някъде пробваш други. Успех! 
Автор: frehley

Изпратено: 18-11-2013 13:31:04
Vintersorg, здравей и от мен!
Относно ските - не са толкова дълги като за твоя ръст, но този радиус е прекалено голям за "наистина начинаещ", както се изразяваш. Както и Jas ти обясни, карането на големи завои е за хора доста над средно ниво. Ако искаш да напреднеш в ски-техниката търси ски с радиус между 11 и 14 м. максимум.
Относно автомата - аз мисля, че точно това счупване не пречи, но можеш да очакваш и по-сериозно счупване на автомата, тъй като е вероятно да има и напукване на материала, което за момента да не е видно. На мен преди 10-ина години ми се счупи един автомат (Маркер) - отворих автоматите да сляза от ските и след това при опита да затворя автоматите единият отказа. Външно нямаше видимо нищо. Случаят е различен от твоя, но имай едно на ум!
                                                                      :) 
Автор: jas

Изпратено: 18-11-2013 12:22:01
Не мога да ти кажа, стават ли автоматите, след като има счупване. Трябва да се инспектират от сервизен специалист. Обикновено чупенето на пластмасата по ски автоматите, означава или силен удар на ската в твърда повърхност или отслабване на качествата на пластмасата в следствие на стареене и некачествени материали. И в двата случая има голям риск за повреда на автоматите по време на употреба. Защо, ако ските са падали на твърдо или при транспорт са ударени в нещо твърдо и пластмасата се е счупила, то е много вероятно механизмът на закопчаване-откачване също да има деформации. Ако на пръв поглед не са видими и осезаеми, то това не значи, че при критично натоварване автомата няма да отвори по-рано или да блокира и да не отвори.

Случая с остарялата пластмаса е също толкова критичен. Има ски които по различни причини не са съхранявани правилно и пластмасата на автоматите им образно казано "изсъхва", т.е. става много крехка и при рязко натоварване непредвидено се разпада-чупи. Виждал съм потрошени крайници на скиор след разпад на ски автоматите от пресъхнала пластмаса, повярвай случва се!

Иначе, използвани ски с малко късмет може да си намериш под 100лв, а нови не маркови ски ще си купиш и за 150-200лв. Просто трябва да търсиш. Късмет!
 
Автор: vintersorg

Изпратено: 18-11-2013 12:09:08
ами понеже гледам апаратите се отварят без проблемно при завъртане на обувката, а това, което е счупено е реално така като го гледам само за да може обувката да натисне апарата да се затвори. как принципно това вреди да на работата на апарата ? ясно ми е , че с ново оборудване е по-добре да се започне, ама даването на 500-600 лв (в добрия случай) за начало ще ми дойде малко нанагорнище, особено и ако "хвана" я някой камък я накой бор и прецакам ските ...
аз заради това си мисля, че като за начало едни примливи ски втора употреба звучат добре. иначе ските са много запазени, само това с закопчаването ме притеснява и дали радиуса на завиване не е много голям за начинаещ
Автор: jas

Изпратено: 18-11-2013 12:03:08
:) виждам, че търсиш подкрепа в решението си, дали да караш със стари ски, каквито имаш или не, моят отговор е НЕ.

Тук не става дума да те "набутам" с нови ски, а за твоята безопасност. Ако останем равнодушни, т.е. да кажем "карай да върви, нали е само за няколко дни", значи, че директно те тласкаме към много възможна травма и неправилно усвояване на ски техниката с неподходящи и повредени ски. Иначе, на личен риск, пробвай, може и да имаш късмет, да не се случи нищо лошо и да напреднеш със завоите. Но пак ще кажа, ски начина на живот изисква култура, която включва разбирането за ски екипировка не застрашаваща личното здраве и здравето на други скиори на склона! Имай го предвид. И не се стеснявай, ако искаш да питаш, питай, ще се опитаме да ти отговорим - тези които искат :) форумът е за това!

По принцип, ски 170см с радиус 20м за твоя ръст стават, но трябва да внимаваш, това са ски с радиус за гигантски слалом, т.е. за по-висока скорост! 


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре