SKI.BG
     Четвъртък, 18 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: stoilh

Изпратено: 20-11-2013 11:10:50
Поддръжка и сервизиране на ски автоматите

Здравейте,

Отдавна следя ski.bg и го намирам за прекрасен форум-платформа, съдържащ ценна информация така нужна на ски обществото в България. Реших най-после и аз да се регистрирам. Одобрявам и призивът на JAS  срещу анонимността на професионалистите. Аз далеч не съм такъв, макар и да имам и свой дългогодишен любителски опит в този прекрасен спорт.

Четейки темите във форума не съм открил информация за поддръжката на ски автоматите. Факт е, че последните са част от базисната „ски инфраструктура“, имаща директно влияние върху сигурността. Всички знаем до какво може да доведе евентуалното нежелано отваряне или неотваряне на един ски автомат. В тази връзка, бих оценил съвети и мнения относно сервизната поддръжка и профилактика на ски автоматите на ежегодна база. Бихте ли могли да ми препоръчате ски сервиз, в който може да се сервизира / провери изправността на ски автоматите? Наскоро се обърнах с такова питане към сервиза на МAX sport, където ми казаха че не предоставят такава услуга. Ските с които карам в момента са ATOMIC D2 RACE SL (2011 /12година) автомати NEOX.

Предварително благодаря за мненията и съветите на всички!
   

Автор: stoilh

Изпратено: 22-11-2013 13:38:07
Благодаря на всички писали по тази тема. Ще бъде супер ако някой допълни къде се намира машината за тест на ски автомати.

Има много логика в споделеното от JAS и SnowMaster относно транспортирането на ските във връзка с правилното функциониране на ски автоматите!
Автор: tomachorb

Изпратено: 21-11-2013 16:41:16
Здравей Стоиле.Ще ти споделя мой начин за поддържане на ски атомати.От магазин за авточасти съм закупил силиконово масло за триещи части-спрей.В упътването пише че отблъсква водата.Спрея има тънък накрайник,кото достига и до най трудните места..След всеки 2-3 ски дни пръскам с него всички възможни триещи части на автоматите.Прави ми впечатление ,че изобщо не се събира вътре в автоматите сняг ,лед ,пясък ,иглички ,както на старите ми автомати, които гресирах с бяла грес.След тази процедура правя няколко сухи тренировки с по -слабо и  по -силно натягане на автоматите.Изхвърлянето на обувката е перфектно.След края на сезона автоматите ги разхлабвам ,промивам с хладка вода,изсушавам , смазвам  и лека нощ.Това го правя вече вече 4-ти сезон и нямам никакви проблеми.                                                                     
Автор: SnowMaster

Изпратено: 21-11-2013 15:22:13
Има и по-просто и евтино решение, слагаш ските в калъф за ски (непромокаеми са) и ги закопчаваш така в ски-багажника. Багажника ми е TULE с широки гумени държачи за ските и няма проблем да се закопчаят с калъфа. Ските и автоматите остават съвсем чисти. Наистина ако се слагат ските открити на багажника, те се зацапват с кал, особено в мокро време от предните коли, затова в инструкцията на повечето ски-автомати пише, че при пренасяне на ските на покрива на кола да се покриват автоматите или да се ползва кутия за ски. Зацапването с кал на автоматите влошава тяхната функция. Може дори преди тръгване човек да върже по един найлонов плик на предния и задния автомат, както са на ски багажника, ако автоматите са открити.  Иван. 
Автор: jas

Изпратено: 21-11-2013 12:06:30
@SnowMaster
Много точно казано!
Добре ще бъде да изясним къде точно се намира тази машина за тест на ски автомати в България, защото и аз чух за нея, но без подробности. Моля, който знае нещо или вече е пробвал услугите й да сподели тук! Благодаря на отзовалите се.

ЗА ПРЕНОСА НА СКИ с открит автомобилен ски багажник и последствията за ски автоматите >

Профилактичният личен преглед и почистване на ски автоматите след свалянето им от авто ски багажника, следва да стане навик на скиорите. Зачестили са случаите на отчетени повреди по ски автоматите в следствие от силно замърсяване по време на дълъг път с автомобил и открит ски багажник. Ефектът се изразява в блокиране предимно на задния автомат от задръстване с частици ситен филц. Вече няколко пъти срещам подобни коментари от познати в Алпите. Решението е просто, или инвестирате в багажник-кутия за ски или преди употреба на ските визуално ги инспектирате и почистите обилно изплаквайки ги със студена или хладка, но в никакъв случай гореща вода.
     
Автор: stoilh

Изпратено: 21-11-2013 11:56:04
Благодаря и на теб SnowMaster!
Автор: SnowMaster

Изпратено: 21-11-2013 11:42:03
Преди 1-2 години попаднах на рекламно съобщение от голям ски-сервиз, че предлагат проверка динамометричните показатели на автоматите с доставена нова машина, не помня в кой от нашите курорти беше. При нормална употреба не се налага да се прави проверка, но ако автоматите са били удряни е добре да се проверят. Не се налага специална потдръжка (като разхлабване до 0 на пружините лятото и затягане през ски сезона, както опитват някои). Единствено може да се наложи леко гресиране, ако смазката е отмита от киша, през някой друг сезон без да се вманиячаваш, и леко забърсване от мръсни отлагания, понякога се набива суха трева около автомата пролетно време. Честно казано след 40 сезона зад гърба мога да кажа, че никога не съм ги разхлабвал лятото или смазвал, само ги забърсвам след всяко каране и не съм имал никакави проблеми с отваряне на автомат. 
Автор: stoilh

Изпратено: 21-11-2013 10:55:16
jas i skiman,

Благодаря много за отделеното време и съветите!

Напълно споделям тезата, че ски екипировката предполага поддръжка и и “upgrade”. Факт е , че технологиите се развиват, а паралелно  материалите остаряват… по мое лично мнение  - определено трябва да се тества,  за да сме с "отворени очи за новото"  и заради личното ни скиорско развитие.
Автор: jas

Изпратено: 21-11-2013 10:20:46
Ех, Пеков, толкова ли можеш :)))
Пак имаш прогрес, пробваш и съвети да даваш..  по-добре е да си скиор, а не клакьор :)


ПО ТЕМАТА > Свременните ски автомати не се нуждаят от задължително отпускане и затваряне при извън сезонно съхранение. Производителите нямат подобни изисквания към продуктите си, с изключение на центровете за ски под наем. Логиката е много проста, ските в комплект със ски автоматите имат заложен средно около 5 годишен препоръчителен цикъл на потребление. За това в ски гардеробите - под наем в алпийските страни комплектите се обновяват на всеки 2-5 сезона. Конструкторите и производителите на ски автомати са предвидили достатъчно дълъг срок на експлоатация в който, ако механизмите се поддържат чисти и смазани, ски автоматът ще работи перфектно и след 10 годишна употреба.

Ако обаче искате ските да Ви надживеят, тогава може да си поиграете. С по-голяма плоска или кръстата отвертка може да преместите индикаторите за натегнатост на автоматите на "нула", във времето извън ски сезона. Забележете, че това не важи за всички модели автомати, например Маркер с или без развити до край индикатори и затваряния не оказва никакво въздействие на пружинните елементи на автомата, т.к. системата сработва само, ако автоматът се претовари..

Важно е хората в България да разберат, че ски спорта изисква обновяване на екипировката. Съвременните ски трябва да се третират като консуматив, аз го определям, като редовната подмяна на четката за зъби. В името на личната безопасност и здраве, според мен, на всеки 5-7 сезона човек трябва да прави подобна ски хигиена, а не да се заробва с безмислени "развивания" и "звивания" на ски автомати.

В следващ пост ще дискутирам, как преноса на ски с отрит автомобилен ски багажник може силно да застраши нормалната работа на ски автоматите.         
Автор: skiman

Изпратено: 20-11-2013 22:34:18
Мда, и после пудра за дупета.

Автора, най-основното и задължително нещо е след основното почистване и гресиране на автоматите е същите да ги разхлабиш докрай и да ги съхраняваш задниците ЗАТВОРЕНИ! Надявам се капацитета с помадите да ти обясни защо се прави това.
Автор: jas

Изпратено: 20-11-2013 16:38:25
Здравей Стоил,

Благодаря ти за оценката и доверието към SKI.BG!

Всеки позитивен участник тук допринася за по-доброто усещане на ски спорта. Надявам се хората като теб да стават все повече.

Темата за поддръжката на ски автоматите е важна и действително не дискутирана в дълбочина. Истината е, че не мога да ти препоръчам ски сервиз, който да ти предложи динамометричен тест на ски автоматите и фирмена профилактика на механиката. В алпийските страни има специализирани сервизи, които извършват такива услуги, но тук все още няма маниаци, които да предлагат компетентно тази дейност.

Иначе в домашни условия е добре автоматите да се поддържат, като скоростите на велосипедите. Tова е мой патент :) Задължително почистване от наслоявания с вода и с неутрални мокри салфетки за ръце, може и за бебета :))) После задължително напръскване на силно натоварените сглобки с бяла грес, там където е възможно. Накрая цялостно пръскане с тефлонов спрей и на пластмасите включително.

Препоръчвам ти да прегледаш > ръководството на автоматите Atomic за ски сервизи 

Обърни внимание на страница 11 и следващата страница 12, където са показани и машините за тест и настройка на ски автоматите. 


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре