SKI.BG
     Четвъртък, 28 Март 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: Centorion

Изпратено: 04-02-2016 22:53:27
Помощ при избор на ски (за кой ли път)

Здравейте,
не съм първа младост (на 46 съм) и си имам проблеми с кръста, но обичам да карам ски, а карам от 7 годишен. В момента имам HEAD MONSTER IM 72 year 2006 и съм решил да ги сменя. Малко карвинга им ми идва в повече при по-правите участъци, а и имам чувство че си промениха характеристиките в сравнение с началото.

Като писти – предпочитам черните и червените на по-големи завои. Ниво … не знам, сигурно се водя „advanced to expert“. В последните години карам само по пистите, но след обяд те си стават на бабуни и преспи, та не знам до колко влизат в категорията „писти“ в тези часове. За съжаление карам малко: по 10-тина дена годишно.
Като ръст съм 184 см./ 88кг. Обувките са NORDIKA flex 90/100 и съм доволен от тях.

Търся стабилни ски, които да държат на ледени участъци и да не изморяват много при продължително каране.

Изчетох писания по темата, но питането ми е по-скоро дали да взема нещо съзтезателен клас или те ще се окажат много твърди или по-скоро да се насоча към All-Mountain, предвид състоянието на пистите в BG ? В този смисъл какъв клас и размер ски бихте препоръчали при така поставните условия, които могат да се закупят сега или в края на сезона ?

Автор: speedlimit

Изпратено: 10-02-2016 16:38:39
Centorion , ако все още следиш темата, ето и моето закъсняло мнение. Когато избираш нови ски в хаоса от марки ,модели и стилове е винаги е добре да започнеш търсенето от някакви опорни точки. В твоя случай такива точки биха могли да бъдат досегашните ти ски , нивото ти , броя на ски дни в годината и  състоянието на пистите по които караш , тук вземам пред вид , че караш само по писти. Настоящия ти модел ски от който между другото имам лични много добри впечатления, само допреди 10 години се водеше към фрирайд сегмента, както е споменато и в сайта който си дал, но от сегашна  гледна точка това са си ски за писта или най много ол маунтин. Тъй като сам казваш че търсиш стабилни ски , които хем да не изморяват много хем да са стабилни по ледените участъци и променящите се писти може би има логика да огледаш добре сегмента ол маунтин. Той еволюира доста през последните 10 години  и мисля че би могъл да намериш добър вариант , който да отговаря на твоите условия. Не бих ти препоръчал конкретни модели, но лично имах възможност да тествам няколко модела от сегмента за 2016 и макар че не съм голям фен на  марката Atomic , бях приятно изненадан от новия за 2016 Blackeye Ti , който дава едно приятно ,релаксиращо каране , минава стабилно през ледените участъци , а по малките и средни меки бабуни направо изравнява като танк, Добри неща има и при Head и Dynastar , все в този сегмент. По отношение на състезателни SL и GS ski , трябва да имаш пред вид че ще си имаш работа с техните доста осезаеми правоъгълни опашки , които закантват здраво , изискват сто процентова концентрация при транзициите , наказват всяка малка грешка или отпускане и общо взето не отговарят на това твое условие да не изморяват много. И тук говоря за истинските SL и GS модели , а не за това което се лансира за широката публика. Така че ако караш 10 дни годишно и си на такива ски , физическата ти подготовка трябва да бъде на много високо ниво за тези 10 дни.
Автор: miro253

Изпратено: 08-02-2016 12:24:39
Здравей колега, ако не ти е спешно изчакай може би месец и се ослушвай кога ще са тестовете на Хед. Правят на Банско, Боровец и Пампорово. Мисля, че така най-добре ще се доближиш до представата си какъв тип ски ще ти паснат. Според мен избора на ски е нещо доста лично и е трудно да се опише какви ски точно ТИ трябва да си купиш. Съдейки по себе си аз лично не мога да определя дали карам ски добре или зле. Мога да кажа, че мога да карам на всякакви терени и всичките те ми доставят удоволствие. Другия момент е, че лично аз колкото пъти съм си сменил оборудването - толкова пъти съм променил и стила си и съм установил, че когато той се подобрява значи съм избрал по-доброто от последното. Идеални ски за наше съжаление няма. Трябва да се избере или един чифт, който върши добра работа във всякакви условия според мен това са ските олмаунтийн или трябва да си купиш 2 или 3 чифта, но пък те ще вършат не добра, а перфектна работа, но в конкретните условия. Това са си само мои разсъждения. Ползвам първия вариант. Успех.
Автор: isd77

Изпратено: 06-02-2016 21:44:13
Здравей, тия дни карам на Боровец с atomic redster xti 176, има доста изписано в темата при която аз си избирах ски и се спрях на тези, харесава ми как се държи просто кърти и бетона и бабуните, много съм доволен от тях, маневрени, стабилни, твърди, добри и на дълги и на къси завои и скорост. Поръачх ги от http://www.sport-conrad.com/ 550 euro с автомати и доставката беше безплатна до България
Автор: jas

Изпратено: 05-02-2016 13:16:57
Обяснението е просто. В българските пистови условия - малко на брой, къси и бързо износващи се алпийски ски писти + недостатъчна, некачествена или липсваща обработка на трасетата, пълноценното целодневно практикуване на гигантски слаломен стил е почти утопия. За това компромисният вариант, за спасяване на положението е използването на по-къси и маневрени ски, но с достатъчна стабилност/твърдост, каквито са слаломните рейс, НО не сток модели, които при умела ски техника могат да бъдат отлично GS оръжие. Имал съм възможност да гледам на живо тренировка на Марио Мат, който със 155 сантиметрови слаломни ски загряваше на ГС завои!!! Така напоследък карам и аз самия. По-късите и твърди SL ски с прилагане на подходящите ски умения позволяват лесно преминаване през бабуни, натрупан или необработен сняг, лед и пролетна киша, като същевременно могат да бъдат "отпускани" с висока скорост на големи завои в подходящите места. 
Автор: Centorion

Изпратено: 05-02-2016 11:44:30
А защо слаломни, а не GS? Аз по принцип не карам на малки завои а на големи на скорост.
Автор: jas

Изпратено: 05-02-2016 10:12:34
Разбира се, дадох примера с Вист, като образец към който да се стремиш. Алтернативи има много, въпрос на компромиси и тестове. Препоръчвам ти слаломни ски ~160см. Те ще ти дадат желаната стабилност, контрол и гъвкавост при влошаване положението в обработката на пистите. Успех.
Автор: Centorion

Изпратено: 05-02-2016 10:00:21
Здравей jas, благодаря за отговора, но не смятам да давам повече от 1000 лв. за ски, предвид малкото време, което карам, а и до колкото погледнах не се продават в BG. Представях си по-скоро насоки дали да са HEAD/Fisher/Rossignol/... висок клас Racing за слалом/гигански слалом или All Mountin на тези марки ?
Автор: jas

Изпратено: 05-02-2016 09:33:20
Здравей Центорион :-) хубав ник!
Намираш се в разцвета на силите си и точно сега може да усетиш мантрата на ските! А именно, да извлечеш максимално удоволствие и удовлетворение от карането през целия ден и на всякакъв терен. За целта, както сам знаеш, ти трябва съвършеният инструмент - ски, които да са супер стабилни и да минават навсякъде - лед, твърдо, меко, бабуни, пудра.. От личен опит ще ти кажа, че това са ски от най-високата ценова категория. Идеален пример за такива ски, които съм карал при всички цитирани условия, без това да е реклама, са vist All-Mountain Revolution 2.0.

Ширина
132-66-96.4
Радиус
12, 13.5
Височина
166, 174

Действително революционни ски, които са създадени за скиори, които знаят какво искат. Цената от ~900-1000 Евро е умерена, дори ниска, за ски от този клас.

Ще обърна внимание, че това не са "състезателни" ски, а ски изработени със съвършените технологии приложими и в ските за състезания. Като тях има и модели от други производители, много от които в пъти по-скъпи от тях. И преди съм го казвал, че съвършената универсалност има най-високата цена!   


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре