SKI.BG
     Неделя, 12 Юли 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: ski.bg

Изпратено: 25-03-2020 11:16:35
Беккънтри ски


Автор: speedlimit

Изпратено: 09-04-2020 06:57:56
Може би голяма част от скиорите ще се насочат към по универсални компромисни модели  които да имат солидни аргументи при спускането без да са непременно с метал в конструкцията,който да прави ската трудна при изкачване.
Автор: jas

Изпратено: 08-04-2020 14:46:46
Ски за беккънтри

Самите ски за беккънтри също имат разновидности според вида берккънтри и състоянието на снега >

Леко беккънтри >
Ски за северно ходене/бягане
Ски снегоходки

Алпийско беккънтри >
Универсални туринг ски
Ски за ски алпинизъм
Фрийрайд туринг ски
Стандартни Фрийрайд ски
Стандартни Allmountain алпийски ски
Други ски

По принцип няма 100% универсални бекънтри ски, но е възможно използването и само на един чифт ски с компромиси в приложението им за съответните случаи.

 
Автор: jas

Изпратено: 29-03-2020 10:40:03
L XT 130 са отлични фрийрайд ски обувки и в комбинацията с Маркер автоматите ще дадат максимално фрийрайд-туринг удоволствие. L XT 130 Freetour са съвместими и с точкови автомати по стандарта на Dinafit. L RS 140 действително са най-добрите не рейс сток ски обувки произвеждани някога /аз притежаеам blue/white модела/ и L XT 130 продължава тази традиция, но катеренето в планината изисква своето, за това понякога трябва да изневерим на пистовите ни страсти :-)

И, Voilà ! L XT3 140 вече е в продажба..


Следвайки темата, за аудиторията която тепърва навлиза в беккънтри просторите, трябва да доуточним някои стандарти.

На първо място в беккънтри ски движението стои ходенето, за това закрепването/автоматите на ските дава възможност за повдигане на петата на ски обувките от повърхността на ските при пристъпване напред/нагоре. След това идва спускането със ски по разнообразен терен. Има два стила за управление/завиване на ските при спускане, първичната телемарк ски техника и съвременната алпийска ски техника.

При телемарк техниката обувките са закрепени към ските само в областта на пръстите на стъпалото, което дава възможност за постоянно повдигане на петата, както при ходене/изкачване, така и при спускане/завиване.

При телемарк закрепването на обувките към ските се използват следните системи >

Класическо закрепване с колани/ремъци
Класическо закрепване с колани и кабел тип Кандахар
Класическо и полуавтоматично закрепване NN 75mm /Nordic Norm 75mm + 3-pin/ с кабел и пружини
Автоматично закрепване NN 75mm с пружини
Автоматично закрепване NTN /New Telemark Norm/
Точково автоматично хибридно закрепване /Dinafit стандарт + NTN и Dinafit стандарт + кабел и пружини/

Начините на закрепване при класическото ски ходене/бягане NNN, NNN BC, SNS Profil, SNS Pilot и Prolink ще разгледаме в отделна тема.


За спускане/завои в алпийски ски стил ски автоматите от позиция за ходене с повдигане на петата трябва да осигурят твърдо фиксиране със заключване на ски обувките към ските. За целта са разработени няколко системи на закрепване >

Класически панти /тип Silvretta/
Алпийски ски автомати с функция панти /тип Fritschi Diamir Titanal и Marker Duke/
Точкови автомати за туринг /стандарт Dinafit/
Точкови автомати за фрийрайд туринг /усилен стандарт Dinafit с Power inserts и други доработки/
Хибридно автоматично закрепване /шини, точки + задни алпийски автомати/

Самите алпийски ски обувки за ходене /комбинирани ски обувки/ също имат видове според закрепването към ските и се делят на фрийрай-туринг и туринг ски обувки. Разликата е в лекотата на конструкцията, твърдостта на материалите, ъгъла на сгъване на обувката напред/назад в отключено състояние при ходене и начина на закрепване към ските. Според последния фактор обувките са с или без вложки /Dinafit inserts/ за точкови автомати.

Следват ски за беккънтри ...                 
Автор: speedlimit

Изпратено: 28-03-2020 19:31:43
Jas помня Cochise 130 от преди няколко сезона.Имаше добри отзиви за нея от експерти във фрирайда, а познавах и един който направи няколко Heli Ski тура с нея и беше доволен. Лично аз във фронтсайда обувам главно RS 140 и Raptor B2 (и двете с много модификации и фиттинг) и сега за сега не намирам друга обувка,която да има такава трансмисия на сигнала като тези двете.Що се отнася до туринга,мисля че за 2020 са успели да направят от XT 130 tour доста лека и приятна обувка с всичките и там екстри walk mode и т.н. Надявам се че да успели да запазят и голяма част от достойнствата на нейния фронтсайд събрат.Но разбира се чудеса не могат да се очакват. Никой не може да иска от една туринг обувка да има перформанса на нейния фронтсайд еквивалент.Лично аз ги виждам нещата като везна между спускане и изкачване и всеки трябва да реши за себе си къде са му приоритетите в това уравнение, когато търси екип.Мисля си ,че ХТ 130 tour ще бъде един добър компромис , но остава да видим.
Автор: jas

Изпратено: 28-03-2020 10:18:58
@speedlimit
Супер сет! Както винаги ще е полезно експертното ти ревю след първия тур.
Аз също много мислих върху модела на ски обувките преди няколко сезона и L ХТ 130 ми бяха фаворит, но практичността надделя над пристрастността. След множество проби в колекцията ми за алпийско беккънтри добавих и използвам Tecnica Zero G Guide Pro Mk1. Защо ме привлече този модел и в последствие ми се отблагодари достойно, първо това си е фрийрайд-туринг ски обувка, достатъчно твърда и за бързо каране на писта, в тази част Лангето е малко по твърдо, но е почти 3 пъти по-лека обувка от стандартен рейс модел особено осезаемо при катерене, и което е най-важното за мен, има най-големия ъгъл за движение напред/назад в отключено състояние при ходене/изкачване в този клас ски обувки. По спомен е два пъти по-голям от на Лангето. Интересното е, че този модел на Техника мигрира от туринг категорията във фрийрайд с друг цвят и име... , като Cochise 130.

     
Автор: speedlimit

Изпратено: 28-03-2020 06:06:59
Аз съм вече готов с моята конфигурацията за алпийски ски туринг. Ето как изглежда моя сет за начало : Ски - HEAD Kore 105  с геометрия  135 -105 - 125  при 180 см дължина и R 17.8 .Aвтомати за тях  Marker F12 tour  с  hike mode за петата. Обувки Lange XT Free 130 LV Мисля че този сет ще работи добре и в широк диапазон


 
Автор: speedlimit

Изпратено: 28-03-2020 03:18:43
Всичко е възможно да се случи, но да не сме и прекалено черногледи. И тъй като темата тук е за беккънтри ски практика, както се вижда и от видеото по долу ,човек е почти сам в планината далеч от тълпи курортисти, няма барове,ресторанти,дискотеки,чалги и т.н.Спокойно  може да е на поне 2 метра разстояние от околните ,ако изобщо има такива. Е така и заразата стои далече,колкото и да е студена носоглътката. 
Автор: jas

Изпратено: 27-03-2020 22:38:37
Тома, положението не е розово, сценарият ти е напълно реалистичен, но не отнемай надеждата на скиорите, че някой ден пак ще се возят на лифт и после ще се пързалят на воля по перфектно обработени писти.. нека поне тук да помечтаем,  и докато "мъглата" се разчисти (от едноименния френски филм) да поговорим за беккънтри.

Автор: toma58

Изпратено: 27-03-2020 21:26:22
Темата за беккънтри ски е интересна и събуди интерес.Но има нещо,което ме притеснява.Слад като отмине пандемията.светът ще бъде друг.Ще се открие ваксина.Много хора ще си отидат от този свят. След 2-3 год.щама на вируса ще мутира.Това се знае без човек да е лекар.При товаположение кой министър ще пусне ски курортите в Бг.да работят?Също така се доказа че най-лесно вируса атакува охладените носоглътки на скиорите.Дано съм лош пророк,но мисля че ски спорта в световен мащаб ще изчезне.,дори няма да има зимни спортове.курорти.А ако има ски центрове мерките за безопасност на скиорите ще са драстични и непознати до момента.Всичко това ще се калкулира в цената на картата и това няма да е по джоба на 95%от скиорите.Дали не фантазирам? Ще се радвам да прочета и други мнения..Бъдете здрави.
Автор: speedlimit

Изпратено: 27-03-2020 21:08:17
Втората част на това видео (от 44 Мин нататък) представя хубав и снежен беккънтри ден в гората.


2  3  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре