SKI.BG
     Петък, 21 Юни 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
. СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ
<<обратно към актуалния World Ski Test
     

За СВЕТОВНИЯ СКИ ТЕСТ 2007/2008

Състезателен карвинг – гигантски слалом – мъже > 1-3, 4-6, 7-9, 10
Състезателен слалом – жени > 1-3, 4-6, 7-9, 10
Allmountain за мъже > 1-3, 4-6, 7-9, 10
Allround за жени > 1-3, 4-6, 7-9, 10
Allround Skier Cross > 1-3, 4-6, 7-9
TwinTip > 1-3, 4-6, 7-9
Young Race - гигантски слалом, деца и младежи > 1-3, 4

Пълната публикация на Световния Ски Тест 2007/2008 можете да прочетете в брой NO8 и брой NO9 на списание СКИ&БОРД.


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2007/2008 – Хайлигенблут, Каринтия

Хайлигенблут – алпийска перла в сърцето на националния парк Хое Тaуерн, изходен пункт за най-високия връх в Австрия и вход към най-високо разположената ски област в Каринтия.

Идиличната театрална сцена на Световния ски тест 2007/2008, превърна пистите на Хайлигенблут във възможно най-красивата изследователска лаборатория в целия свят.

Хайлигенблут има претенции да бъде “Върхът на Австрия” и те съвсем не са неоснователни. Заедно с областите Мьолталер Глетчер/Флатах и Анкогел/Малниц, Хайлигенблут оформя ски зоната Хое Тaуерн в Каринтия, която, както бе споменато по-горе, е най-високо разположената в тази част на Австрия. Там, където свършват другите ски курорти, започва Хайлигенблут.

Една от забележителностите на долината е разположената на близо 1300 метра надморска височина готическа църква за поклонници, която впечатлява със заемащата видно място островърха камбанария, контрастираща на фона на внушително извисяващите се околни върхове. Високо горе скиори рисуват магически бели следи върху гарантирано заснежените писти на повече от 3000 метра над морското равнище. Гордостта на Хайлигенблут са панорамните изгледи, които се откриват от “покрива на Австрия”, а благодарение на разположението си по южните склонове на Алпите, вероятността за слънчеви дни е извънредно голяма.

Този факт се потвърди и през трите дни на Световния ски тест. Снежната покривка, напомняща за най-люта зима, беше съпроводена от ярко слънце, известяващо настъпването на по-топли времена. Всепризнатият ски кайзер Франц Кламер, заедно с над сто поканени гости и сътрудници, имаха на разположение перфектни условия, както и разнообразни по своята твърдост снежни покривки за провеждане на изпитанията.

Тестовата писта беше здрава и твърда в ранните часове на деня, докато следобед тест-скиорите карвираха по перфектно омекналата писта, осигуряваща устойчиво закантване. Изпитателите се захванаха изключително съзнателно с това, за което бяха призовани, а то очевидно им доставяше огромно удоволствие. Възможността да тестват няколко вида ски един след друг, без да се влияят от външния им вид и търговската им марка, увеличаваше непрекъснато техния апетит за още спускания, както и подклажданото от неизвестността любопитство.

Така, без да знаят произхода на своята екипировка, настоящи олимпийски и световни шампиони, любители скиори и бивши състезатели от световна класа не само в ски спортовете, подложиха на сравнение приблизително 120 модела на 10 водещи компании за производство на ски. В тест-отборът се забелязваха имена, като австрийската “ски скъпоценност” Марлиз Шилд, “редовният посетител” Фриц Щробъл, Ханс Кнаус, Кристиян Майер, Никола Шпис-Вердениг, Уршка Хроват и Франк Вьорндъл, както и Олимпийските носители на златен медал в бобслея Волфганг и Андреас Лингер и бившата звезда в колоезденето Герхард Задробилек.

“Всички ски имат свои индивидуални особености и преимущества. Не бива да се счита обаче, че точно носителите на призове в надпреварата са оптималния партньор на скиора на пистата”, – обобщи щастливият Франц Кламер. Организаторът Волфганг Едер допълни: “Изискванията и претенциите на различните скиори едва ли биха могли да бъдат по-разнообразни. Също както и тестваните ски.”

Повече информация и подробни резултати от ски теста ще научите в следващите страници и в брой NO8 и брой NO9 на списание СКИ&БОРД!

Съвременни тенденции: Смелостта да се разшириш

Въпреки че бихме искали, не всеки, който се качи върху ски, може да ги контролира като Херман Майер. Това не е някакво фундаментално откритие, но бе един сериозен пропуск в политиката на фирмите производителки на ски, на който те обърнаха по-сериозно внимание преди да настъпи зимата тази година.

Тенденцията бе потвърдена от д-р Раймунд Бергер от Алпийския център за оценка на техническите характеристики в Инеркремс, Австрия, бивш старши-треньор на австрийския женски национален отбор по ски и директор на тазгодишния Световен ски тест. “Нововъведенията, направени през последните години, придобиват завършен вид този сезон. Всички компании акцентират върху разширено предлагане на разнообразни видове от късите модели ски, което ги прави достъпни за болшинството скиори, чието ниво е близко или около средното” – казва Бергер, припомняйки ни страничните ефекти от използването на неподходящи ски. – “В известен смисъл, те са като лекарство, което се превръща в отрова – правят реакциите извънредно бързи, дават възможност лесно да се спечели предимство, което, в спорт като нашия, е всичко друго, но не и простимо.”

От гледна точка на радиуса, повечето производители се придържат стриктно към съществуващите норми. Въпреки че ските стават по-широки, повишавайки по този начин стабилността, дължината им се опитва да се върне в нормалните граници. “В последно време по-късите ски бяха придобили популярност, но този сезон дължината е леко увеличена. Доста хора се наслаждават на спокойно и равномерно спускане със стабилна и сигурна скорост” – допълва Бергер, коментирайки работата на Тест центъра. – “Ние проведохме експеримент и се оказа, че много често хората въобще не подозират колко бързо всъщност се спускат.”

В производството на автомати за ски напредъкът към достигането на пълната гама е даже по-стремителен. Производителите на ски или си сътрудничат с тези, произвеждащи автомати, или предлагат свои собствени индивидуални продукти, които се появяват на пазара в комплект със самите ски. “Мисля, че средно-статистическият потребител клони към втория вариант, тъй като той в значителна степен облекчава снабдяването с екипировка” – споделя Бергер и стремейки се да заостри вниманието на всеки бъдещ клиент допълва: “Просто е много важно всеки да има реална представа за себе си и своите възможности. Само защото някой желае да притежава най-добрия продукт, не е задължително да си купува състезателни ски. Фирмите-производителки осигуряват съответната богата гама от модели, гарантираща удовлетворяването на най-разнообразни потребности.”

Това са най-значимите аспекти в работата на Световния ски тест център.

В заключение: Офертите на производителите стават все по-разнообразни от година на година. Разбира се, има разлика между отделните търговски марки, но като цяло ските все повече се усъвършенстват в посока улесняване на потребителя. Или, цитирайки Бергер: “Преди 5 години беше немислимо чифт ски да успеят да повишат уменията на скиора с едно или дори с две нива!”

нагоре


АРХИВ - СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2018/2019 St.Johann-Alpendorf


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2017/2018 Silvretta Montafon


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2016/2017 Katschberg


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2015/2016 SkiWelt


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2014/2015 Silvretta Montafon

СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2014/2015
Silvretta Montafon, Форарлберг, Австрия

Световният ски тест за моделите ски за сезон 2014/2015 се състоя от 01-ви до 4-ти април 2015 г. в ски зоната на Силврета Монтафон, във федерална провинция Форарлберг, Австрия.

Пълната публикация на Световния Ски Тест 2014/2015 можете да прочетете в NO27 на списание СКИ&БОРД.


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2013/2014


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2012/2013


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2011/2012


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2010/2011


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2009/2010


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2008/2009


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2007/2008


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2006/2007

нагоре

<<обратно към актуалния World Ski Test

     
Copyright 2006-2021 © World Ski Test, SKI.BG
NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре