SKI.BG
     Вторник, 03 Октомври 2023
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
. СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ
<<обратно към актуалния World Ski Test
     

За СВЕТОВНИЯ СКИ ТЕСТ 2008/2009

Състезателен карвинг – слалом за мъже > 1-3, 4-6, 7-9, 10
Състезателен слалом – жени > 1-3, 4-6, 7-9, 10
Allmountain за мъже > 1-3, 4-6, 7-9, 10
Allround за жени > 1-3, 4-6, 7-8
Allround Skier Cross > 1-3, 4-6, 7-8
TwinTip > 1-3, 4-6, 7-9
Young Race GS - гигантски слалом, деца и младежи > 1-3, 4

Junior Twin Tip - деца и младежи > 1-3, 4-6

Пълната публикация на Световния Ски Тест 2008/2009 можете да прочетете в NO14 на списание СКИ&БОРД.


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2008/2009 – Цел ам Зее-Капрун, Залцбург, Австрия

В ГЛАДКИТЕ СНЕЖНИ ПОЛЕТА НА ЦЕЛ АМ ЗЕЕ

Късният, свеж сняг в началото на април 2008-ма се хареса на събралите се повече от всякога знаменитости и превърна в празник оценяването на моделите за 2009-та година по време на Световния ски тест. Един от най-добрите австрийски ски курорти, известен като „Шмитен”, предложи великолепни условия за определяне на най-добрите измежду най-добрите.

Преди повече от година Цел ам Зее-Капрун блесна на ски-небосклона с прозвището „Европейският спортен регион”, а сега с гордост и съвсем не без основание добави „Това е Австрия”. В съответствие с възродилата се известност на курорта, през април тази година в Шмитенхьое близо 150 участници намериха място в най-големия Европейски ски тест за модели на следващата година. Регионът притежава точно тези неща, които всеки свързва с Австрия: възможност за ски, глетчери, изобилие от вода, гастрономия на най-високо ниво плюс малко градче с история, способно да предложи не малко изтънчени възможности за пазаруване.

„Синьото око” на езерото „Зелерзее” се забелязва отдалече. Неговата ледена покривка вече принадлежи на миналото. Първите плавателни съдове в него са били пуснати на вода много предпазливо, докато по-високите райони на областта са останали запазена територия за зимни спортове. Снегът гарантирано покрива 59 километра писти върху глетчера Кицщайнхорн над Капрун, но този път Шмитен беше мястото за провеждане на Световния ски тест. Г-н Ханс Валнер, управител на туристическия бизнес в Цел ам Зее-Капрун, по принцип не беше сигурен дали ще бъде в състояние да предложи зимни условия през месец април на надморска височина по-малка от 2000 метра. Освен всичко друго, в тази част на годината слънцето обича да огрява зоните, разположени над дървесния пояс на Шмитен. Неговите опасения обаче изчезнаха под една много приятна дебела снежна покривка. По челата на опитните изпитатели искряха капчици пот, а по устните им играеха усмивки. Особено когато рискуваха да се отклонят леко от маршрута, за да се насладят на девствения сняг извън пистите.

ЧЕРНО НА БЯЛО

Предимството на падналия в изобилие сняг в края на зимата: Над 77 километра писти бяха все още в почти перфектно състояние и бяха използвани с огромен ентусиазъм от почитателите на пролетните ски. Опитните екипи за поддръжка на пистите свършиха много добра работа при подготовката на твърдата настилка за гилдията на тест-скиорите. Изкуственото снежно покритие, разположено отдолу под априлския сняг, беше толкова стабилно, че успя да впечатли не един и двама измежду професионалистите от Световната купа. Някъде около втория ден баба Хола победи (вж. Приказки на Братя Грим – бел.ред.) и техниците на пистата, затрупани от изобилния сняг и постоянно увеличаващата се влажност, бяха поставени пред изпитание. Те успяха да създадат перфектна покривка, приличаща на бял килим. Понякога даже прекалено перфектна, което малко пречеше на скиорите да изцедят до последно възможностите на карвинг ските. За щастие целта не беше само да се тестват брилянтните качества на състезателните карвинг ски по отношение на закантването, но дори и тази задача беше решена с голяма вещина от Франц Кламер, Райнфрид Хербст и много други звезди в ранните сутрешни часове на първия ден.

За три дни около 100 модела, представени от 10 компании, бяха обстойно изследвани и разгледани. Грешка. Нищо не беше разглеждано. Освен всичко друго, този тест е абсолютно анонимен. Всички ски са боядисани в черно, а резултатите се базират единствено на впечатленията, които съответният чифт остави у тестващите. Ски-крос моделите и универсалните All Mountain ски са доказали своята изключителна ефективност в такива условия. Австрийският поп певец Ник П., Олимпийските шампиони по спускане с шейни Андреас и Волфганг Лингер, настоящи и бивши ски състезатели, както и множество ски журналисти, независимо от жаждата си за сняг, не бяха пропътували разстоянието от 7 различни държави само за забавление. В работен порядък следваше да се попълни една анкета с оценки от 0 до 10. Всеки беше съвсем наясно с отговорността на задачата. Все пак резултатите се публикуват в списанията по цял свят, по всекидневниците, а могат да бъдат намерени и в Интернет. Така започна трансформацията на черно-белия парад върху пистата в написаните с черно изумителни резултати върху белия лист хартия.

Използваха се най-вече атрактивните писти под Брайтекбан, като акцентът падна върху Трасекспрес. Нито полегатите склонове, нито предупреждението, че „изпитателите не са състезатели!” успяваха да убият скоростта, дори и лифтовете бяха извънредно бързи. Почивките в топлия панорамен бар-ресторант „Пфиф” бяха силно приветствани от „ски простолюдието”. Световният ски тест се отличава от останалите по това, че не само топ-професионалисти, но и скиори с различни (някои и без никакви) способности са призовани да дадат оценка на изпробваните модели ски.

Струва си да видиш спортисти като Марк Жирардели, Томас Сикора, Фриц и Пепи Щробъл, Ханс Кнаус, Елфи Едер или Ингрид Салвенмозер, плувнали в пот, но всички нуждаещи се със сигурност от съвършено ново предизвикателство горе на Цел ам Зее, независимо че техните блестящи кариери вече са приключили. Няма да пропуснем да споменем и активните състезатели от стартовете за Световната купа, които бяха сред изпитателите: от Марлиз Шилд до новоизгряващата звезда Марсел Хиршер.

Нито за младите, нито за не чак толкова младите липсваха забавления в Шмитен или в сърцето на Цел ам Зее. Ник П. демонстрира по съвсем убедителен начин своите ски умения на пистата, съпровождан от супер популярната лично негова песен „Ein Stern der deinen Namen traegt...”, изпълнявана от група тийнейджъри, возещи се на лифта. В защита на музиканта следва да изтъкнем, че в снеговете на Целер той по никакъв начин не се прояви като падаща звезда.

Какво ще носят мъжете и жените през следващия зимен сезон беше представено от Надел и Курт Елзасер в ресторанта Панорама Пфиф. Заедно с група професионални модели, те дефилираха по украсения с лед импровизиран подиум, а за финал изпълниха песен като дует. Ник П. и Уве Бузе също се възползваха от възможността да изпробват своя репертоар. Същинското модно шоу обаче настъпи, когато започна представянето на творенията на модни къщи като Анзи Бесон, Карера, Заниер, Льофлер и Жирардели.

На по-малка надморска височина в долината прочутата рок-банда от 70-те Смоуки изнесоха носталгичен рок-концерт. Въпреки че това официално не беше част от Световния ски тест, болшинството от участващите в него не пропуснаха възможността да се насладят на живото изпълнение на „Living next door to Alice”, както и на пожелателната „Sun, Snow and Party Week”. По разбираеми причини (не особено приветливите метеорологични условия) четирима от петимата членове на групата не се осмелиха да тестват пистата, но Мик Макконъл не успя да устои на изкушението и, както той сам го определи, изпълни „Кламер”. Струваше си да се види неподправената радост на рок-легендата, когато по-късно срещна своя идол „на живо” на пистата.

Големият финал на теста беше, разбира се, в Залцбург. След като работата, за която се бяха събрали всички, бе приключена, нещата от само себе си последваха естествения си ход към типично австрийската страноприемница “Dorfstadl”, където бирата, греяното вино и свинското печено бяха в изобилие. Това, което отличаваше церемонията по закриването от тази при ски-състезанията, беше, че тук не се раздаваха купи, но ревниво пазените в тайна резултати се огласиха чак сега.

Повече информация и подробни резултати от ски теста ще научите в следващите страници и в брой NO14 на списание СКИ&БОРД!

The Power of Beauty! - Силата на красотата!

Приятелят ми Питър, малко над 50-те, е спортен бизнесмен, а също и по равно страстен и отличен скиор. Наскоро ме помоли за съвет при покупката на нов чифт ски. Тъй като много добре познавам скиорските му умения, предложих няколко модела, препоръчвайки му точно един определен. Това предизвика следния диалог между нас: „Може ли да видя ските?” „Да, разбира се, ето ги!” „Боже, какви грозни ски, на всичкото отгоре и розови! А ти казваш, че са много добри и наистина ми подхождат? Но това е въплъщение на грозните ски!...” На това отвърнах: „Но те перфектно съответстват на стила ти на каране! Ще видиш, че е така, Питър.” „Да” – отговори той – „но погледни цветовете, не съм много убеден, а и дизайна... не, трябва да си помисля, не мога да карам със ски, които не харесвам...!”

„Красотата е най-великата човешка сила”, казва френският писател и философ Оноре дьо Балзак. Той не е разбирал нищо от стилове и дизайн на ските, но е прав, че красотата притежава огромна сила и ни държи в плен. Имам предвид не само загрижеността на моя приятел, а особено си мисля за прекрасно подредените „красавици на пистите” в Шмитен и въодушевените дискусии относно външния вид на повече от 100-те модела. Звезди от Световната купа наред с журналисти от целия свят, самоизтъкнати знаменитости и гости от много страни имаха един общ предмет за разговор: Кои са най-хубавите ски на пистата?

И като всяка година, открихме най-красивите ски! Поздравления за победителя, а също и поздравления за цялата ски индустрия! Успели са да се разделят с ерата на еднородния външен вид! Изчистен, спортен дизайн се състезава с изцяло ретро елегантност. Дами се носят надолу към долината с възхитителен стил и грация. Тwin Тip фрийстайл ските осигуряват чудесно поле за изява. При всички случаи е удоволствие да ги зърнете, въпреки че понякога това е изненадващо и дори възбуждащо преживяване. Но красотата, която значи толкова много за нас, трябва да възтържествува на пистите и в планините!

Нещо повече, хващайки се за сърцето и портфейла, отговорете: как ще запазите красотата този сезон – ще си купите ли екип, който да отива на ските, или по-скоро ски, които да подхождат на екипа ви?

Snowstyle 2008/2009

Помните ли боядисваните ръчно дървени ски на следвоенното поколение или поне виждали ли сте такива в някой музей? Тяхната съдба е била да бъдат строго индивидуални. Последвал е дълъг и монотонен период на развитие на алпийския дизайн! Много преди настъпването на новото хилядолетие ски индустрията намери своя път в света на дизайна. Производителите на ски, които дълго време избягваха да акцентират върху външния вид, разбраха, че изгледът и усещането на клиента за всеки продукт играе ключова роля при продажбите. Същевременно, вятърничавите идеи на модните тенденции не са достатъчно убедителни за водещите марки екипировка, шестващи по алпийските писти. Независимо от това, смелите решения, демонстрирани на тазгодишното прет-а-порте, високо горе в комплекса „Шмитен”, незабавно разделиха мненията на великите в света на алпийските ски. „Как може нещо изглеждащо толкова ретро да бъде ски за състезание?” – си мислеха някои, докато други гладиатори не успяваха да скрият искреното си възхищение! Вратите за по-нататъшни дискусии са широко отворени!

Но бъдете честни пред самите себе си, не е ли прекалено повърхностно да се акцентира само върху чувството за стабилност и разсичането на снега под ските? Празникът за очите и чистата наслада от външния вид на всеки чифт ски също са важни жалони, които маркират пътя към успеха на тези, на които не е чужда суетността в алпийските дисциплини, както по пистите, така и извън тях!

нагоре


АРХИВ - СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2018/2019 St.Johann-Alpendorf


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2017/2018 Silvretta Montafon


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2016/2017 Katschberg


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2015/2016 SkiWelt


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2014/2015 Silvretta Montafon

СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2014/2015
Silvretta Montafon, Форарлберг, Австрия

Световният ски тест за моделите ски за сезон 2014/2015 се състоя от 01-ви до 4-ти април 2015 г. в ски зоната на Силврета Монтафон, във федерална провинция Форарлберг, Австрия.

Пълната публикация на Световния Ски Тест 2014/2015 можете да прочетете в NO27 на списание СКИ&БОРД.


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2013/2014


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2012/2013


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2011/2012


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2010/2011


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2009/2010


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2008/2009


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2007/2008


СВЕТОВЕН СКИ ТЕСТ 2006/2007

нагоре

<<обратно към актуалния World Ski Test

     
Copyright 2006-2021 © World Ski Test, SKI.BG
NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре