SKI.BG
     Неделя, 12 Юли 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
27 Септември 2012 - 09:50
Днес отбелязваме Международния ден на туризма
изпрати на приятел Printer friendly версия

Днес, 27-ми септември, е Международният ден на туризма. Той се отбелязва от 1980 г. по решение на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН. С тази инициатива се привлича вниманието на международната общност към изключително важната роля на туризма в социалния, културния, политическия и икономически живот.

Темата на Международния ден на туризма за 2012 година е "Туризмът и устойчивата енергия: двигател за устойчиво развитие". Темата има за цел да подчертае ролята на туризма в по-светло енергийно бъдеще, в което цялото население на света ще има достъп до съвременни, ефективни и достъпни енергийни услуги. Туризма, един от най-големите световни икономически сектори, вече предприе важни стъпки към това бъдеще - подобряване на енергийната ефективност и все по-често използва възобновяеми енергийни технологии в своята дейност. Тези стъпки водят до създаване на работни места, извеждане на хората от бедността и помагат опазването на планетата.

В обръщение по случай Световния ден на туризма генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) Талеб Рифай отбелязва:

"Устойчивите енергийни инициативи в областта на туризма създават икономически възможности и работни места за милиони, независимо дали в туризма, енергетиката или други сектори. UNWTO констатации показват, че възвръщаемостта на инвестиции в устойчива енергия може да бъде огромна и дава възможност на туристическия бизнес да расте и създава работни места. Призовавам всички заинтересовани от туризма страни - правителствата, бизнеса и самите туристи да изиграят своята роля в поставената от ООН цел за постигане на устойчива енергия за всички от 2030 г. и позициониране на туризма в центъра на чисти енергийни икономики в бъдеще."

Световният ден на туризма ще бъде отбелязан с богата програма в Пловдив. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио “Фокус” Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той подчерта, че официалните чествания ще започнат в 13.30 часа с уъркшоп за представителите на общините. „В рамките на два часа днес ще обсъдим Закона за туризма, местната стратегия на България и други теми, които касаят общините. След това ще се проведе фолклорен фестивал в стария град, ще бъдат представени и народни занаяти, а по-късно в 19.00 часа ще се състои и Първият национален конкурс за принос на общините за развитието на туризма”, каза още Иво Маринов. Той подчерта, че голяма част от общини са станали гъвкави в проектите в сферата на туризма и след една-две години ще бъде усетен ефектът от активността на местната власт. Относно слабостите на българския туристически продукт, зам.-министърът на туризма посочи, че през последните три години се влагат големи средства в инфраструктурата и пречиствателните станции, за да бъдат преодолени. Иво Маринов подчерта, че отминалият летен сезон е бил успешен. Той уточни, че в България все още има какво да се желае относно развитието на туризма и посочи, че трябва да се положат усилия за развитието на културния туризъм.

Фотоизложбата "България атрактивна туристическа дестинация" е подредена на Летище София. В над 30 снимки са показани красиви места от България. Тя може да се види до края на месец октомври и само от заминаващите пътници. Изгледи от Велико Търново, Варна, курортен комплекс Албена, нос Калиакра и още много други места са показани в изложбата, подредена в галерията на Терминал 2 на Летище София. Снимките са избрани след проведен онлайн конкурс.

В Природозащитен център „Натура" на Природен парк "Врачански Балкан" във Враца днес ще се открие фото-изложба на Ученически спортно-туристически клуб „Вратцата", към ПМГ „Акад.Иван Ценов", под надслов „Лято 2012 - Моята туристическа дестинация". Снимките показват красиви места от България и чужбина, демонстрирайки отношението на младежите към околната среда и богатото им въображение!

Днешният ден е обявен за ден на отворените врати за всички музейни обекти и църкви във Велико Търново. Посетителите на крепостта Царевец ще получават специални грамоти по случай Деня на туризма днес, в които ще е написано, че са влезли в крепостта на средновековните български владетели на 27 септември, когато се отбелязва Международният ден на туризма, информира БТА. Инициативата е на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов".

Днес достъпът до всички исторически обекти във Видин също е безплатен, информират от общината. Близо 100 деца от видински детски градини посещават исторически обекти в града днес. Децата ще посетят джамия на Осман Пазвантоглу, комплекса на митрополит Дометиан, Синагогата и крепостта "Баба Вида", където ще бъдат запознати с историята на тези обекти. На крепостта "Баба Вида" за тях е подготвено специално представление от актьори на видинския театър, които ще представят във вид на приказка историята на средновековната крепост.

Децата от Дневния център за деца с увреждания „Здравец” в Банско също ще отбележат  Международния ден на туризма - 27 септември. Малчуганите ще посетят църквата в Добърско, а в с. Горно Драглище ще ги посрещнат в Къща за селски туризъм, където ще имат занимания по различни занаяти, ще се учат да точат баница, ще изработят сувенир за подарък, ще учат народни песни заедно с представители от браншовата организация.

Събитийният туризъм е една от основните насоки, в които се развива културно-туристическия живот в Габрово. Макар и епизодичен той е ефективен метод да събереш много хора на едно място по едно и също време, казва в деня на туризма Йонка Бакърджиева - Агалова от Община Габрово. „Карнавалът е наша запазена и утвърдена марка в това отношение, но мислим и за повече неща в събитийния календар на Габрово. На 6 октомври подготвяме „Карнавал по никое време", който е част от проекта „Габрово-индустрия за нова градска култура" и очакваме да съберем много гости на града. От 23 до 29 октомври ще се проведе „Смешен Филм Фест", в зала „Възраждане".Извън събитийния календар, както знаете, скоро ще си имаме и първия виртуален музей, габровци обичаме да сме първи в много неща, а този проект е едно изключително атрактивно, иновативно и надяваме се - успешно въведение за града ни", уточнява тя. Според нея туристите, които избират Габрово са хора, които търсят спокойствие, както и семейства с деца. Изключение правят АЕК"Етър" и АИР „Боженци", където се отбиват всички и там е трудно да се постави някакъв типаж на туриста. По нейните думи  Габрово като географски център, столица на хумора, ски дестинация през зимата, царството на българските занаяти е в топ листата и като дестинация за селски и еко туризъм. "Доказахме, че сме изключително подходящ град и за фестивален туризъм, а курортен комплекс Узана е нешлифован диамант, който би могъл да донесе сериозни бонуси на региона", добавя тя.

Община Казанлък се включи още от вчера в националния конкурс „Общините за развитието на туризма". Заключителният етап на конкурса ще се състои днес, 27 септември, в Пловдив.

Вчера в Казанлък заместник-министър Иво Маринов и представители на МИЕТ представиха темите „Нови акценти в Закона за туризма" и „Актуални въпроси и предложения за националния туристически маркетинг". Кметът на община Казанлък Галина Стоянова направи презентация "Добри практики в туристическата дейност на община Казанлък ". Със свои презентации участваха още Даниел Панов - кмет на община Велико Търново, Иван Тотев - кмет на община Пловдив, инж. Пламен Петков от община Ловеч и др. Николай Йотов и инж. Стефан Шулц представиха уникални иновативни интерактивни аудиовизуални спектакли. В богатата програма имаше и спектакъл на творчески колективи от общините, участващи в конкурса - включително и от община Казанлък. Концертът започна с ритуал на площада "Хисар капия", след което продължи на открита сцена в Лапидариума на Стария град. В 19 часа беше дългоочакваният финал на конкурса „Общините за развитието на туризма" и награждаването на спечелилите с участието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Очаквно Община Казанлък беше една от отличените в националното състезание в областта на туризма.

Тази вечер в Световния ден на туризма в Бургас ще бъде закрит летният сезон. С дегустация на вино от избрани винарни и с концерт на Белослава жителите на Бургас ще изпратят успешното туристическо лято. Събитието ще е под открито небе на площада пред общината и започва в 18.30 часа. „Каня всички да присъстват да закрием туристическия сезон и да споделим доброто настроение с гостите и гражданите на Бургас”, каза Силвия Несторова - началник на отдел „Туризъм” в Община Бургас.

Прояви по случай Международния ден на туризма се предвиждат и в други градове в страната.

По материали на
Дарик нюз, Агенция Фокус, БТА, БХРА


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Осогово с Европейска купа по ски и сноуборд в дисциплината слоупстайл – 28 Септември 2012 - 17:02
Супер OUTLET отново в магазините на MaxSport – 29 Септември 2012 - 10:28
В планината хората трябва да преценяват възможностите си,дължината на преходите и метео обстановката – 30 Септември 2012 - 13:26
Картите за лифт в Пампорово няма да поскъпват – 03 Октомври 2012 - 15:38
Нов пожар на Витоша, на този етап е локализиран – 04 Октомври 2012 - 08:48

Предходна:
Фалиралият руснак Мелханов уволни управителя на хотелската верига Сапарева баня-Паничище – 25 Септември 2012 - 19:53
Гибелта на Витоша - част 2 - Пътеката Офелия-х.Еделвайс – 24 Септември 2012 - 16:37
Свилен Нейков: Трябва да имаме `вето` при назначението на националните треньори – 23 Септември 2012 - 21:52
Бистришко бранище след пожара – 23 Септември 2012 - 20:22
58-годишен краде предпазни пана от ски база на Узана – 23 Септември 2012 - 11:45

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Днес отбелязваме Международния ден на туризма > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре