SKI.BG
     Петък, 21 Януари 2022
[english version] english version
FIS World Snow Day 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
17 Октомври 2012 - 10:05
Вестник Труд: Започва нова битка за планините
изпрати на приятел Printer friendly версия

Задава се промяна в режимите, които регламентират опазването на трите национални парка в България и въвеждат забрани за човешки дейности като строителство. Поводът е приемането на новите планове за управление на Рила, Пирин и Централен Балкан, а натискът от страна на кметовете и инвеститорите е част от режимите да отпаднат, а други да се смекчат. Основните искания са свързани с отпушване на строителството на ски писти и съоръжения.

В момента защитените територии се управляват по “закони”, изтекли още през 2010 г. Разработването на новите тепърва започва, а докато те станат факт, действат старите документи, правени преди повече от 12 години.

Изготвянето на новите планове, които вероятно ще станат факт през 2014 г., се финансира с европари. Затова е рано да се каже какви ще са конкретните промени. Очаква се претенциите на общини и инвеститори да са свързани с идеите за развитие на ски курорти край Седемте рилски езера, Добринище и Разлог, както и с разширението на зоната над Банско. Ясно е и че срещу това ще се обявят екоорганизациите, които смятат, че прекомерното човешко присъствие ще се отрази негативно на природата.

Новите планове трябва да решат и проблеми, които не са засегнати в сега действащите документи. Причината е, че при разработването им преди повече от 12 години карането на АТВ в защитените територии не е било разпространено. Освен това ще стане ясно и какво се е променило в защитените територии през последното десетилетие и какво е сегашното състояние на местообитанията и на важните животински и растителни видове. Както и какви са основните заплахи за природата.

В момента реално се работи само по един от новите “закони” за парковете. Това е планът на Централния Балкан. За другите два парка има отпуснати европари по програма “Околна среда”, но все още няма обявени поръчки за избор на изпълнител. Преди време министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че забавянето на разработките за Рила и Пирин е заради изчакването на друг европроект - този за картиране на НАТУРА зоните (в които влизат и парковете), което трябва да даде оценка какво е състоянието на тези територии в момента. Същите проучвания са нужни и за плана за управление, затова от министерството решили да ги съчетаят, за да не дават два пъти пари за едно и също. След като са готови проучванията, ще стане ясно и дали са нужни промени в режимите и зонирането на парковете - т.е. кои територии в тях са резерват, кои стават за туризъм и т.н. Оценките трябва да са готови към края на 2013 г.

Според Караджова някои от забраните, действащи сега, може да отпаднат, защото са повече от заложените в Закона за защитените територии. Експерти в парковите дирекции обаче са на мнение, че режимите не трябва да се смекчават, защото това ще унищожи природата. Какво ще се случи, ще се реши след обществени обсъждания, на които идеи ще дават граждани, общини, инвеститори, неправителствени организации. Кметове се притесняват, че забавянето на новите планове може да откаже инвеститорите.

Независимо дали ще се либерализират режимите, т.е. да се махнат изричните забрани за определени видове строителство, остават разпоредбите на закона за задължителни екооценки за всички проекти, коментира преди време пред “Труд” Караджова.

АТВ са проблем в Централен Балкан

Казуси, за които в момента няма решение, ще бъдат засегнати в новия план за управление на Националния парк Централен Балкан. Разработването на документа е започнало. Вече се проучва състоянието на територията. Предстои да се избере изпълнител за частта от плана, която указва как точно да се управлява, за да се опази.

“Все още е рано да се каже как и дали ще се променят режимите на управление”, обясни експертът от дирекцията на парка Антон Станчев. По думите му засега няма заявен интерес за изграждане на ски писти и съоръжения в Централен Балкан. Причината е, че планината не е подходяща за бели спортове, тъй като снегът не се задържа дълго, а и Стара планина не е популярна ски дестинация. Въпреки това не е изключено в бъдеще да има претенции от инвеститори и общини. Още повече, че в съседния парк “Българка” фирма искала да прави ски писти, които да покрива с изкуствен сняг.

Засега по-голям проблем за Централен Балкан е карането на АТВ и мотори, макар че е забранено. Те пречат на животните, унищожават растителност и дори водят до ерозия на почвата. Възможно е в новия план за управление да бъдат определени специални места, на които да се практикуват екстремните спортове.

Другият проблем, който ще се решава с новия план, е собствеността на част от терените. Имоти в парка са реституирани и по документи се притежават от фирми и физически лица. Те обаче не могат да ги ползват, понеже по закон земята в парка е държавна собственост. Как да се излезе от ситуацията, трябва да каже бъдещ правен анализ.

Сапарева баня иска ски на езерата

“Естествено, че ще искаме промяна на режимите в парк Рила. Не е нормално тези територии да бъдат затворени за туристите”. Така кметът на Сапарева баня Сашо Иванов коментира евентуалните претенции на местната власт към бъдещия план за управление на Националния парк Рила. Той се прави като част от европроект за 21 млн. лв.

Основният проблем в действащия план според Иванов е забраната за нови ски съоръжения. Това спира проекта за ски зоната Паничище - Езерата - Кабул в района на Паничище и Рилските езера.

Срещу проекта твърдо застават еко организациите от “За да остане природа в България”. Според тях това ще унищожи природата. От организацията предупредиха, че кметството подготвя осъществяването на проекта с приемането на нов устройствен план на Паничище, в който е предвидено построяването на още хотели. Иванов контрира, че планът вече е приет, а сега се разглежда само този за регулация, която указва къде да има улици и ВиК инфраструктура.

Система срещу лавини ще се прави в Пирин

Новият план за управление на Националния парк Пирин се прави по проект за 19,7 млн. лв. Парите са по оперативната програма “Околна среда”. Очаква се основните претенции към документа да са за отпушването на проектите за ски зони край Разлог и Добринище и разширението на ски зоната над Банско.

Преди време експерти от ЮНЕСКО излязоха с препоръка в парка, който е част от световното наследство, да не се правят нови ски съоръжения. В противен случай той може да бъде изключен от списъка на организацията. Тогава кметът на Банско Георги Икономов коментира, че въпреки констатациите на експертите от ЮНЕСКО, трябва да се поднови лифтът край Добринище и да се направят още 1 - 2 писти. Това можело да стане и извън границите на парка. Представяният досега проект за ски зона над селото обаче влиза в парка.

С европарите освен нов план за управление на Пирин ще се прави и система за противолавинна защита по западния склон на връх Тодорка. Ще се изгражда и противопожарна система. Трябва да се маркират и границите на парка.

автор: Зорница Латева
в-к Труд
17.10.2012, 09:13


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Кемпински в Банско с 2 престижни награди от World Travel Awards 2012 – 18 Октомври 2012 - 18:55
Чепеларе с приз на туристическото изложение `Планините на България - гостоприемство в четири сезона` – 18 Октомври 2012 - 20:44
Банско пак ще бъде най-евтиният зимен курорт за англичаните – 22 Октомври 2012 - 17:37
120 филма от 27 страни и 5 континента представят на Банско филм фест – 22 Октомври 2012 - 18:32
Малин Бистрин: Псевдо-професионали-стите генерират негатива на Банско – 24 Октомври 2012 - 14:40

Предходна:
Най-голямата в Източна Европа изкуствена ски писта е изградена в Банско – 16 Октомври 2012 - 20:11
Как `дребните` хотели ще дигат цените, когато `едрите` бездруго ги свалят? – 13 Октомври 2012 - 23:10
Остават точно 100 дни до втория Световен ден на снега – 13 Октомври 2012 - 09:42
Кемпински е лицето на България на Европейските туристически оскари – 13 Октомври 2012 - 09:34
Турци пълнят ски курортите ни – 13 Октомври 2012 - 09:34

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Вестник Труд: Започва нова битка за планините > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре