SKI.BG
     Вторник, 26 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
08 Ноември 2012 - 12:01
Програма на XII Банско филм фест 21-25 ноември 2012 г.
изпрати на приятел Printer friendly версия

Организаторите на традиционния Международен фестивал на планинарския филм обявиха програмата на дванадесетото издание на Банскофилмфест, което ще се проведе от 21-ви до 25-ти ноември 2012 г в Банско. Смятаме, че всеки ще намери нещо за себе си в нея и ще посети курортния град в дните на фестивала. Входът е свободен.

Всяка една от филмовите прожекции, всички семинари, уроци, лекции, презентации и други мероприятия от програмата на XII-тия Банскофилмфест заслужават внимание, затова SKI.BG публикува част от нея, която е по-"зимно" и по-"скиорско" ориентирана, а пълната програма на фестивала можете да видите на официалния сайт www.banskofilmfest.com.

СРЕЩИ И ПРЕЗЕНТАЦИИ

Банскофилмфест 2012 предлага срещи с цяло съзвездие алпинисти, катерачи, пътешественици и ловци на приключения – Симоне Моро, Алекс Хонълд, Томас Хубер и др.

Четвъртък, 22 ноември
Голямата зала на читалище „Н. Вапцаров”
 
18.30 часа – Пенка Мъглова, Алексей Стоев: “До Австралия и назад: по следите на изчезващото слънце”.
 
Интересен разказ за подготовката и реализацията на астрономическа експедиция за наблюдение на пълното слънчево затъмнение на 13/14 ноември 2012 г. в Австралия. Малкият континент е дал среща на различни цивилизации, приютил е в себе си невероятни природни чудеса и културно-исторически паметници.
Чрез картина и слово е показана мистериозната величественост на явлението „пълно слънчево затъмнение” и усилията на малък руско-френско-български колектив от учени да разгадае тайните на слънчевата корона. От изхвърляния на коронална маса и протуберанси до стримери и коронални дупки – всичко минава през слънчевата корона. В презентацията са представени нейните физически характеристики като резултат от взаимодействието на слънчевата плазма с физическите полета на Слънцето. Активните процеси в нея предопределят и космическото време, на което е подвластна Земята и Цивилизацията. Блестящото вдъхновение на хората, опитали се да разберат структурата и динамиката на слънчевата корона ни представят нашето дневно светило в нова светлина.
Алексей Стоев е доцент в Института за космически изследвания и технологии при Българска академия на науките, ръководител на Филиала в Стара Загора. Научните му интереси са концентрирани в областта на астрофизиката и космическата физика, физиката на слънчевата  корона, спелеологията, археоастрономията, образованието и разпространението на знания. Организатор и участник на наблюдателни експедиции за изследване на слънчевата корона по време на 7 слънчеви затъмнения в Русия, България, Китай, Турция, Австралия. Откривател и изследовател на повече от 10 древни обсерватории, разположени на територията на България и Балканския полуостров. Ръководител на Националния отбор по астрономия за участие в Международните олимпиади по астрономия и астрофизика. Пещерняк, занимаващ се професионално с изследвания на физическите процеси и явления в пещерната атмосфера. Ръководител и участник в множество изследователски пещерни експедиции в България, Русия, Албания, Словакия, Куба, Полша, Гърция, Турция и др. Организатор и участник в национални и международни научни конференции и експертни работни срещи. Член на научни и обществени организации у нас и в чужбина. Редактор, автор и съавтор на научни публикации, популярни статии и есета, фотоизложби и филми.
Пенка Мъглова-Стоева е професионален изследовател на Космоса, доцент в Института за космически изследвания и технологии при БАН. Научните й интереси са главно в областта на хелиофизиката, слънчево-земните връзки, кометните и планетни атмосфери, образование и разпространение на знанията, физическа спелеология и археоастрономия. Участник в космическите проекти „България 1300” и „Венера Халей”, национални и международни програми, проекти на ЮНЕСКО. Организатор и участник на наблюдателни експедиции за изследване на слънчевата корона по време на 7 слънчеви затъмнения  в Русия, България, Китай, Турция, Австралия. Пещерняк, занимаваща се професионално с изследвания на физическите процеси и явления в пещерната атмосфера. Участник в множество изследователски археоастрономически и пещерни експедиции в България, Словакия, Турция и др. Организатор и участник в национални и международни научни форуми и експертни работни срещи. Автор и съавтор на научни публикации, популярни статии и есета, фотоизложби и филми. Редактор на сборници от конференции, рецензент в международни списания. Член на КОСПАР, на работната група „Астрономия и културно наследство” към Международния астрономически съюз.
 
19.30 часа – Лука Бих: представяне района на Червиня и италианското подножие на Матерхорн.
 
Лука Бих е потомък на легендарния род планински гидове Бих. Режисьор и оператор, организатор на Международния фестивал на планинарския филм в Червиня. Познат е в България с филмите си:
“Лео Гасперл и елегантността на завоя” (Италия, 2005, Лука Бих, Андреа Бруньоли, 48’/  “Leo Gasperl l’ eleganza della piega”/ “Leo Gasperl the elegance of the turn”, Luca Bich, Andrea Brugnoli, 2005, Italy, 48’), показван в Банско през 2005 г.,
“В памет на Патрик Беро” (Италия, 2004, Лука Бих, 14’),  показван в Банско през 2006 г.,
“Машината на времето” (Италия, 2006, Лука Бих, Валерио Фолко, 57’/ „La Macchina del tempo“, Italy, 2006, Luca Bich, Valerio Folco, 57’), показван в Банско през 2007 г.
 
20.15 часа – Волфганг Фашинг, един от най-изтъкнатите „екстремалисти” на Австрия.

Роден на 11 август 1967 в Бад Радкерсбург (Щирия), той е бивш световен рекордьор по колоездене в екстремните дисциплини 12 и 24 часа. Три пъти (1997, 2000, 2002 г.) е победител в колоездачното прекосяване на Съединените щати от Атлантическия до Тихия океан (или обратно) Race Across America (RAAM), и никога при осемте си участия в това най-популярно в Съединените щати колоездачно състезание не се е класирал след трето място. На 23 май 2001 г. Фашинг стъпи на Еверест. Завърши колекцията “Seven Summits” от изкачвания на най-високите върхове на седемте континента на Земята, като през 2009 г. бе на Маунт Винсън (2 януари), Аконкагуа (15 януари), Маккинли (16 юни) и Карстенс Пирамид (Ириан Джайя, 5 декември).
За девет дни през август тази година, в рамките на проекта „Seven Summits – for the Alps”, бе на Монблан (4810 м) във Франция), Гран Парадизо (4061 м) в Италия, Дюфуршпице или Монте Роза (4634 м) в Швейцария), Граушпице (2599 м), Лихтенщайн, Цугшпице (2962 м) в Германия, Гросглокнер (3798 м) в Австрия, Триглав (2864 м) в Словения), като премина 1100 км с колело и 16 600 метра денивелация.

21.15 часа – Адам Пустелник (Полша), един от най-силните спортни и big wall катерачи в родината си и в Европа.

Роден на 1 май 1982 г. в Лодз, спортен катерач и алпинист, син на носителя на Хималайската корона за изкачването на всички осемхилядници Пьотр Пустелник, абсолвент по социология на Лодзкия Университет. Ръководи курсове по катерене, алпинизъм и височинни работи. Прави презентации, превежда книги и публикации.
Катери се от 1993 г. Той е първият полски катерач, преминал границата 8с+ (“Infinity” във Франкенюра), a след това и нови два маршрута с подобна трудност –“Shangri-la“ (Франкенюра) и „Bah Bah Black Sheep“ (Сеьоз). През 2004 г. се справя с ползващия се със световна слава маршрут „Best Friend Let’s Go Surfing“ (8c+) в швейцарския район Боки. През 2005 г. в Йосемити изкатерва „Regular Northwest Face“ на Хаф Доум (5.12b, 24 въжета, 2 дни) и „FreeRider“ на Ел Капитан (5.12d, 36 въжета, 4 дни. През юли 2009 г. прави повторение на „Silbergeier“ (8b+) в Ретикон (Швейцария). На 10 октомври 2010 г. прави 14-тото изкатерване по маршрута на Волфганг Гюлих “Action Direct” (9a) в стил RP. Така става третият поляк, след Лукаш Дудек и Матеуш Халадай, изкатерил маршрут 9а. Описал е преживяванията си в разказа „Двадесетата минута”.
През 2011 г. е автор на първото повторение на „Orbayu“ (8b+/c или 8c+/9a, 13 въжета, 500 м) на Наранхо де Булнес в Испания, смятан за най-трудния big wall маршрута в света. На 12 август 2011 г., на същата стена, претърпява инцидент след откъртване на хватка при опит за прокарване на нов маршрут, при което не издържат три междинни осигуровки – клин, френд и клема. След падане от около 20 метра върху скалната основа получава няколко счупвания, от които се лекуваше доскоро.
От 2006 г.  е един от най-добрите route-setter-и на Международната федерация по катерене. Бил е главен съдия-откривател на многобройни кръгове за Световната купа по състезателно катерене, на световното първенство за юноши във Валанс (август 2009 г.), на световното първенство по болулдъринг в Москва (юни 2010 г.). Негова подредба бяха маршрутите в дисциплината „трудност” на тазгодишното световно първенство по състезателно катерене в парижката зала „Берси”. Автор е на публикации в „Góry“, „Magazyn Górski“, „National Geographic Traveler“ иi „Grimper“. Съавтор е на мултимедийния наръчник „100 съвета на списание „Гури”. На 17 март 2007 г. получава наградата на името на Анджей Завада. Носител е (заедно с брат си Павел) на приза „Колоси” (2007 г.) за трудния нов маршрут  „Amba” в района Ак-Су (Киргизия).
На Адам Пустеник, брат му Павел и баща им Пьотр е посветен филмът “Пустинници в планините” (Полша, 2008, Мирослав Дембински, 63’/ “Pustelnicy w górach”/ “Pustelniks in the mountains”, Polska, 2008, Mirosław Dembiński, 63’), в чието заглавие на полски език има игра на думи – “пустелник” означава пустинник. Филмът е носител на Grand Prix (Голямата награда) от Осмия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2008 г.
 
Петък, 23 ноември
Голямата зала на читалище „Н. Вапцаров”

18.00 часа – Ангел Гушев, Калина Гушева, автори на уникалната книга „Пирин – туристически траверси” и на готовия за печат пътеводител „Пирин”.
 
“Пирин – туристически траверси” е пътеводител, посветен на високите била и върхове на Северен Пирин. Разделът “Планината Пирин” съдържа общи сведения и кратки исторически и физико-географски данни. В следващия – “Подготовка и провеждане на туристическия поход”, е споделен опит и актуална информация за съвременната туристическа екипировка. Следва основният раздел на пътеводителя. В него са описани 16 траверса, едно отделно изкачване и свързаните с тях подходи. Описанията са кратки пътеписи, допълнени с графики и много фотоси. Читателят може да се запознае по-добре с траверсите и техните характерни особености и да се докосне предварително до част от възхитителните пирински панорами, които се откриват само пред движещите се по високите била и върхове на Пирин. Книгата завършва с “Речник на използваните наименования”. Той позволява бърза информация за описаните върхове, била, превали, реки, езера, хижи, местности и др.
 
18.30 часа – Сандро Филипини – дългогодишен зам.-главен редактор и отговарящ за отразяване на екстремните спортове в най-големия спортен вестник в Европа „Ла Гадзета дело Спорт” (Милано), член на Журито на конкурса „Златния пикел” за 2012 г., ще представи филма „Валтер Бонати – с мускули, сърце и ум” (Италия, 2012, Микеле Империо, Фабио Пагани, 72’/  “Walter Bonatti – con i muscoli, con il cuore, con la testa”, Italy, 2012, Michele Imperio, Fabio Pagani, 72’) . Разговор със Сандро Филипини за опитите да се изопачава историята и да се унищожават истинските герои и истинските ценности.
 
19.30 – Михаил Михайлов, Дойчин Боянов, Николай Петков – „Български премиери в долината Кхане (Каракорум).
 
Никой успех на български алпинисти не се е радвал на такова внимание и признание, както този на националната експедиция в дивата, непозната и труднодостъпна долина Кхане в Каракорум, Пакистан. В хода й Николай Петков, Дойчин Боянов и Михаил Михайлов изкачиха девствените върхове Васил Левски и Сивата кула. Новината обиколи света, подхваната от най-авторитетните специализирани сайтове – от Пакистан до Аляска. „Дойчин Боянов, Михаил Михайлов и Николай Петков стъпиха за първи път на върховете Левски (5733 м) и Сивата кула (Grey Tower, 5435 м) в долината Кхане в Пакистан. Тази слабо позната долина предлага редица впечатляващи петхилядници” – писа един от най-големите и най-популярните сайтове за алпинизъм, катерене и планинарски спортове MountEverest.Com. Откривателският и изследователски принос на българите се посочва и от много други печатни и електронни медии по цял свят.
 
20.30 часа – Томас Хубер, един (заедно с брат му Алекс Хубер) от най-големите съвременни спортни катерачи, автор на най-трудни изкачвания по най-известните скални стени в света, практикуващ B. A. S. E. jumping и полети с костюм-крило.

Томас е роден на 18 ноември 1966 г. в Палинг (Бавария), живее със семейството си в Берхтесгаден. Има три деца – Елиас (род. 1999 г.), Амадеус (род. 2002 г.) и Филомеа (род. 2007 г.). „И всичките – от една съпруга”, както отбелязва в биографията си. Първи учител по планинарство и алпинизъм на него и брат му е баща им, самият отличен алпинист. От 1992 г. Томас Хубер притежава правоспособност на планински водач и ски-учител. Между най-големите му постижения са:
1994 г. – първо ,изкачване в стил RP по „The end of Silence” (5.13d/ X+/ 8b+), един от най-трудните „дълги” маршрути по онова време,
1996 г. – свободно изкатерване по „Salathé” на Ел Капитан в Йосемити и зимно солово изкачване по северната стена на Айгер,
1997 г. – първо изкачване по маршрута „Tsering Mosong“ (VII+, A3+) на Латок-2 (7108 м),
1998 г. – първи изкачвания по „El Niño” и на „Free Rider” на Ел Кап (на „Free Rider”  е първото free изкатерване за един ден по маршрут на Ел Кап, заедно с Алекс Хубер),
1999 г. – второ изкачване по югозападната стена на Латок-4 (6445 м),
2000 г. – първо изкачване по северното ребро на Шивлинг (6543m) с Иван Волф, за което стават носители на наградата „Златния ледокоп”,
2001 г. – първо изкачване на Баинтха Брак-3 (6800 м), второ на Баинтха Брак-1 (Оугър, 7285 м), с Иван Волф и Урс Щьокер,
2003 г. – първо free изкатерване по „Zodiac” (5.13d/X+/ 8b+) на Ел Кап с Алекс Хубер,
2004 г. – скоростен рекорд по „Zodiac” на Ел Кап: 1 час и 52 мин,
2007 г. – скоростен рекорд по „The Nose” на Ел Кап: 2 часа, 45 мин и 45 сек,
2008 г. – първо изкачване по западната стена на Холтана в Земята на Кралица Мод (Антарктика) с Алекс Хубер и Щефан Зийгрист,
2008 г. –  изкачване на Улветана в Земята на Кралица Мод (Антарктика) с Алекс Хубер и Щефан Зийгрист,
2009 г. – първо free изкатерване с Алекс Хубер по „Eternal Flame” (5.13a) на Транго Тауър (6239 м) в Пакистан,
2012 г. – първо изкачване без употреба на изкуствени опорни точки по маршрута „Bavarian Direct” на южната кула на Маунт Асгърд (остров Бафинова Земя) с Алекс Хубер и Марио Валднер .
Заедно с брат си Алекс е автор на книгата „Стената” (Alexander Huber und Thomas Huber „The Wall”. BLV, München 2000, ISBN 3-405-15685-8), самостоятелно на „Оугър – мечтаният връх” (Thomas Huber: „ Ogre – Gipfel der Träume”, BLV, 2002, ISBN 3-405-16374-9).
На Томас и Алекс Хубер е посветен филмът “На ръба” (Германия, 2007, Пепе Данкварт, 95’/ “Am Limit”/ “To the Limit”, Germany, 2007, Pepe Danquart, 95’) в програмата на Банскофилмфест’ 2009.

Събота, 24 ноември
Голямата зала на читалище „Н. Вапцаров”

19.00 часа – съпрузите Аликс фон Меле и Луис Щитцингер (Германия), едни от най-изявените съвременни височинни и ски-алпинисти.
 
Аликс фон Меле е родена на 1 септември 1971 г. в Хамбург. Завършила е специалност „География” в един от най-старите и най-престижните немски университети – „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен. Зиме и лете посвещава времето си на катерене по скали и лед, ски-алпинизъм и планинско колоездене, като предпочита Доломитите, американския Югозапад и Алпите. Но истинската й страст за експедициите от Хималаите до Южна Америка, като я вдъхновява възможността да общува с представители на различни раси, религии и култури. Занимава се с йога. Обича хубавите книги и класическата музика. Планира изкачвания на нови осемхилядници – толкова дълго, колкото това занимание й носи удоволствие.
Луис Щитцингер е роден на 16 декември 1968 г. във Фюсен (Алгеу). Абсолвент на Мюнхенския Техническия Университет и на Университета „Лудвиг Максимилан”. Притежава правоспособност на планински водач и ски-учител. Активен деятел на Немския алпийски съюз. Участник и ръководител на десетки експедиции в различни райони на света. През юли 2008 г. Луис Щитцингер като участник в екип на „Динафит” стигна до Нанга Парбат по неговата северозападна (Диамирска) стена, като използва турингови ски. Това е първото изкачване със ски и спускане по маршрута на Кинсхофер. Пътят от базовия лагер до върха (3,5 км) и връщането обратно му отнемат 24 часа и 30 мин. Експедицията действа в алпийски стил, без кислород, без парапети и междинни лагери – чисто изкачване нонстоп и спускане. От 2009 г. ските, тествани от Луис Щитцингер, са в колекцията на „Динафит” като модел „Нанга Парбат”.
Аликс и Луис живеят в близкото до Мюнхен градче Хьохенкирхен (Хьохенкирхен бай Мюнхен).
Най-важните им постижения:
 1998 г., декември – Аконкагуа (6969 м) по класическия маршрут,
 2001 г. , януари – Аконкагуа по Южната стена (Френския маршрут), Аликс е първата германка преминала стената,
 2002 г., август – Музтаг Ата (7546 м), Кун-Лун (Китайски Памир), изкачване и спускане със ски,
 2003 г., август – Кан Тенгри (6995 м), Тян-Шан,
 2004 г.,  август – Уаскаран – Северния връх (6655 м), и Токлараху (6034 м), Перу,
 2004 г., октомври – Ама Даблам (6856 м),
 2005 г., май – Маккинли в Аляска по Маршрута на Касин,
 2005 г., октомври – Пумори (7145 м), Непалските Хималаи,
 2006 г., юли – Гашербрум-2 (8035 м), Каракорум, скоростно изкачване и спускане със ски на Луис за 12 часа и 30 мин от лагер 1 до лагер 1, по всяка вероятност първото в историята изкачване със ски на осемхилядник и спускане от него, осъществено заедно с Бенедикт Бьом и Себастиан Хааг,
 2007 г., август – пик Авицена (някога пик Ленин, 7134 м) по маршрута през връх Разделни. Луис стига скоростно до върха и се спуска със ски по пътя на изкачването – общо 8 часа и 23 мин от предния базов до предния базов лагер,
 2008 г., юли – Нанга Парбат (8125 м) по Маршрута на Кинсхофер,
 2009 г., май – Дхаулагири (8167 м), Непалските Хималаи
 2010 г., май – опит на Макалу (8485 м), до 8050 м по Френския маршрут,
 2010 г., октомври – Чо Ойю (8201 м),
 2011 г., август – Броуд пик (8047 м), Каракорум, спускане със ски от 7850 м (най-високото подходящо място за старт) до подножието,
 2012 г., юни – опит на Манаслу (8163 м), до 7990 м, Луис се спуска със ски от 7300 м до базовия лагер (4850 м).
През 2011 г. Луис участва в опит на К-2 (8611 м) и стига до 8000 м по Маршрута на Чесен. След това прави първо спускане със ски по Маршрута на Кукучка от лагер 4 (7900 м) до базовия лагер (5100 м).

20.00 часа – Алекс Хонълд, световният номер едно в областта на соловите и скоростните изкатервания.

Аликзандър Дж. Хонълд е роден на 17 август 1985 г. в Сакраменто, Калифорния. Завършил е престижното училище „Майра Лоума”.  Започва да се катери на 11 години. На 18 г. напуска Калифорнийския университет в Бъркли, където учи инженерна специалност, за да се посвети изцяло на любимото си увлечение. Днес а притежател на редица рекорди за скорост по скалните отвеси, между които е и най-престижният – по „Носа” на Ел Капитан (заедно с Ханс Флорин, 2 часа, 23 мин и 51 сек). Носител е на т. нар. Тройна корона на Йосемити – за верижните си изкачвания в рамките на 18 часа и 50 мин на Маунт Уоткинс, „Носа” на Ел Кап и „The Regular Northwest Face” на Хаф Доум. Между изкатерванията си се занимава с поддържащ фитнес, бягане и планинарство. В юношеските си години се вдъхновява от постиженията на Питър Крофт, Джон Бейчър и Томи Колдуъл и е запленен от красотата и величието на Ел Капитан. През 2010 г. става носител на изключително престижната награда „Златния клин”. Интересува се от класическа литература, опазване на околната среда и икономика.
Ето и най-важните му постижения:
- скоростният рекорд по “The Nose” на Ел Кап: 2 часа, 23 мин и 51 сек,
- „Freerider” Йосемити за един ден през май 2007 г., когато е само на 21 г.,
- „Bushido” и „Hong Kong Phooey” в щата Юта между 9 и 11 март 2008 г.,
- тройната корона на Йосемити за верижните солови изкачвания на Маунт Уоткинс, „Носа” на Ел Кап и „The Regular Northwest Face” на Хаф Доум в рамките на 18 часа и 50 мин, като 90% от катеренето е без изкуствени опорни точки,
- соло по „Heaven” (5.12d) и „Cosmic Debris” (5.13b) в Националния парк „Йосемити”,
- второто изкачване по „Ambrosia”  (V11) на Кевин Джорджисън в Бишъп (Калифорния),
- соло по „The Phoenix”, първото американско 5.13a,
- соло по „Astroman” и „Rostrum” в Йосемити за един ден през септември 2007 г. (вторият човек, който успява да направи това – след Питър Крофт през 1987 г.),
- соло по „Moonlight Buttress” в Зайън (Аризона) на 1 април 2008 г.,
- соло по „The Regular Northwest Face” на Хаф Доум  на 6 септември 2008 г.,
- соло на Хаф Доум за 1 час и 22 мин през май 2012 г.,
- повторения на „Parthian Shot”, „New Statesman”, „Meshuga” (соло), от пръв поглед (on-sight) на „Gaia” и  соло от пръв поглед по „London Wall” по време на посещение в Англия в края на 2008 година.

21.00 часа – Симоне Моро, най-силният в момента височинен алпинист в света.

Симоне Моро е роден на 27 октомври в Бергамо. Започва да се катери на 13 години под опеката на баща си – най-напред в масива Гринье (Ломбардия), след това в Доломитите. Има общо 12 изкачвания на 7 осемхилядника – Еверест (четири пъти), Лхотце (два пъти), Шиша Пангма, Чо Ойю, Броуд пик, Макалу и Гашербрум-2. През 1997 г. с най-добрия си приятел – руснака с казахстански паспорт Анатолий Букреев е пометен от лавина на Анапурна. Букреев и кинооператорът Дмитрий  Соболев така и не са намерени. Моро се спасява по чудо. По-късно партньор му става друг руснак с казахстански паспорт – Денис Урубко.
Симоне Моро е професионален планински гид. Владее петте основни европейски езика и до известна степен руски. През 2010 г. успешно завършва курс за пилот на хеликоптер и получава право да работи в спасителната служба на Непал.
Носител е на наградата на името на Дейвид Соулс на Американския алпийски клуб, на наградата на ЮНЕСКО „Феър Плей” и на италианския Златен медал за гражданско мъжество (Medaglia d’oro al valor civil) за спасяването на тежко контузения британски алпинист Томас Муур през 2001 г., когато се отказва от опита си за траверс Еверест-Лхотце.
Главните моменти от изключителната му кариера:
1992 г., октомври – опит на Еверест,
1993 г., август – Аконкагуа (6962 м) в Южна Америка, в алпийски стил, първо зимно изкачване,
1993 г., октомври – солов опит на Макалу по маршрута на Йежи Кукучка,
1994 г., септември – опит на Шиша Пангма,
1994 г., октомври – Лхотце в алпийски стил,
1995 г., април – опит на Кангчендзьонга,
1996 г., февруари – западната стена на Фицрой (3341 м) в Патагония (Южна Америка),
1996 г., май – опит на Дхаулагири,
1996 г., октомври – Шиша Пангма – Централен връх (8008 м) с Анатолий Букреев,
1997 г., май – Лхотце, второ изкачване с Анатолий Букреев,
1997 г., декември – опит на Анапурна с Анатолий Букреев, лавинен инцидент с фатални последици,
1998 г. – опит на Еверест от север,
1999 г., лятото  - три седемхилядника в Памир и един шестхилядник в Тян-Шан за 34 дни: пик Авицена (някога пик Ленин, 7134 м) на 16 юли, пик Корженевска (7104 м) – на 27 юли, пик Исмаил Самони (някога пик Комунизъм, 7495 м) – на 7 август, Кан Тенгри (6995м) – на 19 август  (с Денис Урубко и Андрей Молотов),
2000 г., май – Еверест по Класическия маршрут от юг с Денис Урубко,
2001 г., 6 март – пик Мраморна стена (6400 м) в Тян-Шан, зимно, с Денис Урубко и Максут Жумаев,
2001 г., май – опит за траверс Лхотце-Ееверест, прекратен заради акцията за спасяване на англичанина Томас Муур,
2002 г., май – Чо Ойю в алпийски стил,
2002 г., май – Еверест от север,
2002 г. г., декември – Пик Винсън (4892 м) в Антарктида,
2003 г., април – Килиманджаро (5893 м) в Африка,
2003 г., юни – опит на Нанга Парбат по Диамирската стена с националния отбор на Казахстан, до 7150 м,
2003 г., юли – Броуд пик по Класическия маршрут с националния отбор на Казахстан,  2003 г., септември – Елбрус (5642 м) с Денис Урубко,
2004 г., януари – опит за зимно изкачване на Шиша Пангма с полска експедиция, до около 7700 м,
2004 г., май – нов маршрут по северната стена на Кали Химал (7044 м, Северния връх на Барунце) с Денис Урубко и Бруно Таси, втори опит на Анапурна,
2005 г., януари – първо зимно изкачване на Шиша Пангма с Пьотр Моравски в състава на полска експедиция,
2005 г., май – опит на Батура Музтаг в Каракорум, Пакистан,
2006 г., април – опит на Ама Даблам с К.-Х. Залцбургер,
2006 г. г., май – Еверест за трети път, първи траверс от север на юг,
2007 г., февруари – зимен опит на Броуд пик, до около 7400 м,
2008 г., февруари – втори зимен опит на Броуд пик, до около7800 м,
2008 г., август – премиера в алпийски стил на Южния връх на Бека Бракай Чхок (6850  м) в Каракорум, Пакистан, с Ерве Бармас,
2009 г., февруари – първо зимно изкачване на Макалу с Денис Урубко, за което получават наградата „Айгер”,
2009 г., май – несъстоял се опит по югозападната стена на Чо Ойю с Ерве Бармас, след като китайските власти затварят границата за чужденци,
2009, г. юни – пик Победа (7439 м), Симоне Моро става „Снежен барс”,
2010 г., май – за четвърти път на Еверест,
2011 г., февруари – първо зимно изкачване на осемхилядник в Каракорум – Гашербрум-2, с Денис Урубко и Кори Ричардс.
Симоне Моро е автор на книгите „Комета над Анапурна” („Cometa sull’ Annapurna”, Corbaccio editore, Milano, 2003) – за алпинизма, за Анатолий Букреев и нещастието на Анапурна, и „Осем хиляди метра живот” („Ottomila metri di vita”, Grafica e Arte, Milano, Ediz. italiana e inglese, 2008) – за изкачванията му в периода от 1999 до 2004 г., основно с Денис Урубко.
Симоне Моро е герой на два филма, показвани в България през 2004 и 2006 г. - “Здравей, Мартина” (“Ciao, Martina”,  Полша, 2004, Дариуш Залуски, 22’) и “Шиша Пангма през зимата” (“Shisha Pangma zima”, Полша, 2006, Дариуш Залуски, 25’).

ПЛАНИНАРСКА АКАДЕМИЯ

Много сериозен акцент в съпътстващата програма ще бъде организираната за втори път Планинарска академия, включваща семинари, лекции, срещи, уъркшопове, сред които са:
 
Петък, 23 ноември

11.00-12.20 – “Лавини, бури”  (два образователни филма на Татранската доброволна спасителна служба – Закопане)

“Лавините”, Полша, 2012, Ян Кшищоф, Йежи Порембски, 51’ (“Lawiny”, Poland, 2012, Jan Krzysztof, Jerzy Porebski, 51’)

Трети  филм от серията „Планинарско училище на Татранската доброволна спасителна служба” и част от съвместната инициатива с националния парк „Татри” „Включи детектора. Вземи лавинна сонда и лопата. Не рискувай живота си заради любовта към планината”. Този път авторите се занимават с лавините и лавинната опасност. Филмът дава базови познания за факторите, от които зависи лавинната опасност, и принципите за планиране на всяка дейност в лавиноопасни райони. Важна част от филма е информацията за задължителното лавинно оборудване и начините на неговото използване. Доброволната планинска спасителна служба в Татрите посочва, че филмът не е достатъчна форма за обучение по толкова сложен проблем, какъвто е лавинната опасност. Но той дава представа какво трябва да бъде научено, за да се осигури безопасност в планината.

“Бурите”, Полша, 2010, Йежи Порембски, 29’ (“Burze”, Poland, 2010, Jerrzy Porebski, 29’)

Спасителите от Доброволната служба в Татрите от години провеждат профилактична дейност. Обикновено водят занимания като инструктори, автори и консултанти на печатни помагала. За най-близките години са подготвили проект за обучително-профилактични мероприятия, използващи съвременните технологични възможности. Негов първи етап е филмът „Бурите” – начало на серията „Планинарско училище на Татранската доброволна спасителна служба”.

12.30-13.30 – “Избор и поддържане на ски, обувки, автомати и предсезонна подготовка” (образователен филм на Татранската доброволна спасителна служба – Закопане),  Полша, 2011, Йежи Порембски, 60’ (“Narciarstwo”, Poland, 2011, Jerzy Porebski, 60’)

Втори филм от серията „Планинарско училище на Татранската доброволна спасителна служба”. В него спасителите по достъпен начин представят основните проблеми при заниманията със ски. Представени са принципите на предсезонна физическа подготовка, изборът и поддръжката на инвентара и екипировката, основните правила за безопасност при практикуване на ски по обработени и необработени терени, а така също кратка характеристика на другите форми, различни от карането по обработени писти – телемарк, карвинг, ски-туринг и ски-алпинизъм.

Събота, 24 ноември

10.00-10.45 – “Екстремно кино” – семинар на Йежи Порембски, режисьор, продуцент, председател на международното жури на Банскофилмфест’ 2012,

11.00-12.30 – Семинар “Екстремни ски и сноуборд в Пирин”.

БЛОК ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ

Централно място в съпътстващата програма на Банскофилмфест 2012 заема специалният блок за деца и младежи, учениците от училищата в Банско и региона, който включва и:

Сряда, 21 Ноември

10:00-12:00 часа - специална филмова програма за деца и юноши, включваща подбрани кинопроизведения, сред които:

10.30-10.34 – „Ролковият човек”, Германия, 2011, Дани Щрасер, 4’ (“The Rollerman”, 2011, Germany, Danny Strasser, 4’)

„Екстремните спортове откъм най-добрата им страна – изумителният „ролков човек” Жан-Ив Блондьо (т. е. аз), взривяващ с появата си обстановката по планински пътища! Това е смесица от най-добрите снимки, направени от (моя приятел) Дани Щрасер през последните години. Те са основа на един по-дълъг филм, чийто сценарист и режисьор е Дани Щрасер, а консултант, художник по костюмите, постановчик и отговорник за шоуто съм аз” – така анонсира този къс, но необикновено впечатляващ филм главният му герой Жан-Ив Блондьо.

10.34-11.03 – „Летяща риба”, Нова Зеландия, 2009, Дейв Куант, 29’ (“Flying fish”, New Zeeland, 2009, Dave Kwant, 29’)

Шотландецът Анди Джексън и новозеландските му приятели Бриджит Томас, Ал Кълис, Алекс Никс и Дейвид Куант политат с параплани от далечен и усамотен склон в Непалските Хималаи към река Мади Кхола. След кацане на брега й започва тяхното спускане по бурните й и диви води с каяци.

11.03-11.06 – „Дивата коза”, Полша, 2011, Кшищоф Кокорин, Войчиех Кличка, 3’ (“Kozica”/ “Chamois”, Poland, 2011, Krzysztof Kokoryn, Wojciech Kliczka, 3’)

Чудесен зимен ден в Татрите. Откъм Каспрови връх долитат непрекъсната врява и силна музика – забавляват се скиори, сноубордисти, туристи, които току-що са слезли от лифта. Дори дивите кози са свикнали, че Каспрови е пренаселен район и е по-добре да бъде заобикалян. В отдалечените места на планината царят спокойствие и тишина. Там могат да бъдат видени пасящи или полегнали диви кози. Такова тихо и притулно място, отдалечено от оживените ски-писти, е избрал един ски-алпинист. „Истинският почитател на Татрите” се спуска извън пистите, радвайки се на самотата и на „девствеността” на склона. Но какви са последствията за дивите животни?

11.06-11.20 – „Бейз проектът Бренто”, Австрия, 2011, Матиас Аберер, 14’ (“The Brento B. A. S. E. project”, Austria, 2011, Mathias Aberer, 14’)

През 2010 г. Паул Купса решава да обедини в едно спортното катерене и бейз-джъмпинга на Монте Бренто в Италия, северно от езерото Гарда. Той тръгва по 1100-метровата стена соло. В един момент пада, но парашутът на гърба му позволява това падане да се превърне в полет.
 
11.30-11.38 – „Лавинните кучета”, Полша, 2012, Бартек Солик, 8’ (“Psy lawinowe”/ “Avalanche Rescue Dogs”, Poland, 2012, Bartek Solik, 8’)
 
Този едва няколкоминутен разказ за работата и тренировките на лавинните кучета на Спасителната служба в Полските Татри (ТОПР) показва най-важното – че те се основават на приятелството и привързаността между кучето и човека. „Вкъщи винаги е имало куче. Много обичам кучетата” – признава Йежи Мачията, спасител от ТОПР, галейки своя четириног приятел и помощник. Едновременно с това филмът показва, че обучението на лавинните кучета изисква непрекъснати, систематични, добре обмислени тренировки. Само тогава то е ефективно по време на истински спасителни акции. Филмът е заснет в рамките на програмата „Азбука на лавините”, чиито организатори са Спасителната служба и Татранският национален парк.

Петък, 23 Ноември

10:00 часа - „Растителният и животинският свят на Антарктида” - открит урок на проф. д-р Христо Пимпирев от Софийския университет „Свети Климент Охридски”, директор на българския Антарктически институт, родоначалник на българските изследвания в Антарктика.

ФИЛМОВИ ПРОЖЕКЦИИ

Разбира се, най-важната част от програмата на Банскофилмфест заемат филмовите прожекции. В рамките на Банскофилмфест 2012 ще можете да гледате 120 филма от 27 страни на 5 континента. Следват някои акценти от филмовата програма:

21 ноември, сряда
Филмови прожекции в Тържествената зала на читалище „Н. Вапцаров”

13.30-14.20 – “Ин – зелената река в Алпите”, Австрия, 2011, Франц Хафнер, 50’ (“Inn – der gruene Fluss aus den Alpen”/ “Inn – the green river in the Alps”, Austria, 2011, Franz Hafner, 50’)

Преминава през три държави, дължината й е 517 км, край нея са разположени безброй културни и исторически паметници – това е река Ин, един от най-големите притоци на Дунав. Извира от Енгадин в Швейцария, за да влее водите си в Дунав при град Пасау. И представлява украшение за Швейцария, Германия и Австрия.

14.20-14.43 – “7 върха”, Холандия, 2012, Анна Абрахамс, 23’ (“7 peaks”, Netherlands, 2012, Anna Abrahams, 23’)

Възможно ли е човек да преодолее комплексите си, бивайки в планината? Пърхат ли наоколо ангелчета? Или прехвърчат дракони? Това пътешествие извън времето над върховете в Европа е последна част от трилогията за културното значение на пейзажа, след „Desert 79°: 3 Journeys Beyond the Known World” и „5 Walks”.

...

17.24-18.00 – “Вторият живот на Тал Нив”, Германия, 2011, Том Дауер, 37’ (“Das zweite Leben des Tal Niv”/ “The second life of Tal Niv”, Germany, 2011, Tom Dauer, 37’)

„Четири години се чудех по кой път да поема” – с тези думи Тал Нив обобщава ситуацията, в която се намирал след края на своята служба в израелската армия. Позицията му на командир на елитна част му донася „пот, кръв и здраве”. Изправен пред необходимостта да направи избор и водейки известно време чергарски живот, той заминава за Нова Зеландия, където за първи път се сблъсква с катеренето и алпинизма. „Това беше придобит ключов опит. От този момент намерих, каквото търсех и то стана смисъл на моя живот”. Така Тал Нив взима решение да стане планински гид. Премества се в Бавария, за късо време овладява немския език. Научава се да кара ски и да се катери. Днес, на 38 години, живее с приятелката си в селска къща в околностите на Кемптен. През 2012 г. става първият израелец, получил правоспособност на алпийски гид в Германия. Занимава се с обучение по планинарство и катерене на деца и ученици.

21 ноември, сряда
Филмови прожекции в Заседателната зала на читалище „Н. Вапцаров”

13.30-14.58 – “40 дни в базовия лагер” Канада, 2011, Даян Уелън, 88’ (“40 Days at Base Camp”, Canada, 2011, Dianne Whelan, 88’)

Прекарвайки 40 дни на 5400 м през пролетта на миналата година, документалистката Даян Уелън се потапя в живота на базовия лагер в подножието на Еверест. На фона на възхитителни пейзажи от района на „Третия полюс” тя прави портрет и прониква в интимния свят на трима души, които се опитват да стигнат до най-високата точка на Земята. Този пълнометражен филм е съвременен поглед върху трансформацията на Маунт Еверест от свещено място в нещо като увеселителен парк…

...

16.37-17.02 – “Поглед отвисоко”, Канада, 2011, Себастиен Рист, 25’ (“Vue d’ en haut”, Canada, 2011, Sebastien Rist, 25’)

Един филм за експедиция в Андите, организирана от няколко правителствени и обществени организации от канадската провинция Квебек, за деветима млади рейнджъри. Те имат щастието техен ръководител да бъде Бернар Войе, прекосил със ски остров Елсмеър, стигнал по този начин до Северния (1994 г.) и Южния полюс (1996 г. ) и изкачил Еверест през 1999 г.

...

21 ноември, сряда

18.30 – тържествено откриване на Банскофилмфест 2012 в Голямата зала на читалище „Н. Вапцаров”

21 ноември, сряда
Нощно кино в залата на хотел “Гардения” (ул. “Цар Симеон” 72)

22.00-23.11 – “Мълчанието на снега”, Холандия, 2011, Ян ван ден Берг, 71’ (“Silent snow”, The Netherlands, 2011, Jan van den Berg, 71’)

Арктика е пример за недокоснатата и приказно красива природа. Но в нейните безкрайни простори могат да оцелеят малцина. Но и по тези места през последните години се наблюдава обезпокоително натрупване на пестициди. Една млада ескимоска тръгва на дълго пътешествие през три континента, за да открие източника на химическата заплаха за здравето и съществуването на нейния народ. В хода му тя се убеждава, че конфликтът между стремежа към лесни печалби и взимането на решения с дълготраен ефект в областта на селското стопанство, промишлеността и здравеопазването, е валиден за Азия, Южна Америка и Африка. Последните изменения в Арктика са сигнал за тревога, защото замърсяването има структурен характер и заплашва цялата земна природа.

...

22 ноември, четвъртък
Филмови прожекции в Тържествената зала на читалище „Н. Вапцаров”

10.30-11.20 – „Арлберг – скритият рай”, Австрия, 2010, Хайнц Легер, 50’ (“Der Arlberg – das verborgene Paradies”/ “Arlberg- the hidden paradise”, Austria, 2010, Heinz Leger, 50’)
 
Огромни снежни маси покриват склоновете. Вятърът извайва от тях причудливи форми по ръбовете и билата. Дърветата са покрити с великолепни искрящи дантели. Арлберг е съчетание на зимна идилия и туристическо оживление. Този великолепен ски-курорт е и връзка между Тирол и Форарлберг. Но неговите най-големи прелести са далеко от туристическите пътеки и оживените ски-писти – далечните и закътани долини, които са царство на дивите кози, на първичната и недокосната от човека природа.
 
...

12.09-12.17 – „Предизвикателство в Сараево”, Германия, 2011, Дани Щрасер, 8’ (“Sarajevo Challenge”, Germany, 2011, Danny Strasser, 8’)
 
Докъде ли не стигат авторите на филми за екстремни спортове? Този път Дани Щрасер проследява едно невероятно спускане по улея за бобслей от олимпийските игри в Сараево през 1984 г. Какво точно? Ще видите...
 
...
 
14.00-14.50 – “5 градуса повече – как климатът променя нашия свят”, Австрия, 2011, Валтрауд Пашингер, 50’ (“5 Grad plus – wie das Klima unsere Welt verandert”/ “Alpine Meltdown (топене, разтопяване) – just a few degrees more”, Austria, 2011, Waltraud Paschinger, 50’
 
Климатът се променя, температурите растат. Това влияе върху планините и върху техните подножия. Зоната на вечната замръзналост се смалява, ледниците се захранват с все по-малко сняг, реките стават по-пълноводни и заплашват с наводнения ниските райони. Какво вещаят днешните промени и по какъв начин ще се отразят на ландшафта – сега и в края на XXI век?
 
...

15.15-15.55 – “Свободен дух”, Бразилия, 2012, Жадер Лаго, 40’ (“Espirito de Liberdade”/ “Freedom Spirit”, Brazil, 2012, Jader Lago, 40’)
 
Какво обединява занимаващите се с екстремни спортове? Какво е общото между предизвикателството да ходиш по въже високо в Алпите, да караш сърф по направената от човешка ръка река Айсбах в Мюнхен, да участваш в ски-състезанията от Winter X Games или в световно първенство по скокове с мотоциклет? Отговорите на пръв поглед са различни, но по същество си приличат. Защото всички подчертават желанието за справяне с предизвикателствата и удоволствието от преодолените трудности.
 
...
 
22 ноември, четвъртък
Филмови прожекции в Заседателната зала на читалище „Н. Вапцаров”
 
10.30-11.22 – “Алпите, гледани отгоре – от Енгадин до Цюрихското езеро”, Германия, 2012, Лиза Едер-Хелд, 52’ (“Die Alpen vom oben – vom Engadin zum Zurichsee”/ “The Alps from above – Swiss Mountains”, Germany, 2012, Lisa Eder-Held, 52’)
 
Швейцарският национален парк е най-старият в Алпите. В него един  млад биолог изследва поведението на дивите кози. Децата по тези места говорят валадер – вариант на рето-романския език. В съседното село Марк-Флориан Гайер е собственик на бирена фабрика, произвеждаща пиво, което е култово за курорта Санкт Мориц и околностите му. Когато човек прекосява швейцарските планини, навсякъде вижда жълти автобуси, които превозват пътници до най-отдалечените долини. Дорли Мен от над 20 години е шофьор по линията до селцето Жуф. В най-южните части на страната преобладава италианският елемент. В своята гостилница в Анкона Иво Адам съчетава традиционни ястия от Тичино със свои кулинарни хрумвания. Не много далече Джан Себрегонди демонстрира ходене по въже 200 метра над земята. По пътя си на север хеликоптерът на киноекипа прелита край едни от символите на Швейцария – върховете Айгер, Юнгфрау и Мьонх. В последния епизод край Цюрихското езеро певицата Ерика Щуки демонстрира възхитителна комбинация от йодлери и блус.
 
11.22-11.52 – “Задушевно пътешествие”, Австрия, 2011, Мартин Винклер, Хано Маковиц, 30’ (“Soultrip Argentina”, Austria, 2011, Martin Winkler & Hanno Mackowitz, 30’)

В началото на кариерата си на фрийрайдър преди около 10 години Макфлай посещава Аржентинските Анди. И в съзнанието му остава споменът за великолепните пейзажи и покритите с девствен сняг склонове. Редица зими, прекарани в търсене на идеалното спускане, го вдъхновяват да се върне към началото на пътя. Заедно с приятелите си екстремни скиори Бьорн Хагерер, Макс Ципсер и Андре Зомер той се отправя към своя „втори зимен дом” в Южното полукълбо, в южната част на Андите. И отново се изправя пред покритите със сняг вулкани и пред безкрайните, дълги стотици километри снежни планински вериги.
 
...
 
22 ноември, четвъртък
Нощно кино – в залата на хотел “Гардения”
 
...
 
24.18-01.00 – “Планината на дон Гуети”, Италия, 2012, Хорхе Ласери дел Сордо, 42’ (“La montagna di  don Guetti”/ “Don Guetti’s mountain”, Italy, 2012, Jorge Lazzeri del Sordo, 42’)
 
За дон Лоренцо Гуети (роден във Виго Ломаси на 6 февруари 1847 г., починал на 19 април 1898 г.) е написано много, но не всичко. Това е парадокументален разказ за неговия живот, с акцент върху ролята му за пропагандиране на възможностите за балнеолечение и на кооперативното движение, които променят облика на областта Трентино-Алто Адидже или Южен Тирол (Северна Италия).

23 ноември, петък
Филмови прожекции в Тържествената зала на читалище „Н. Вапцаров”

...

11.20-11.38 – „Антарктически истории”, България, 2012, Виктор Троянов, 18’ (“Antarctic stories”, Bulgaria, 2012, Victor Troyanov, 18’)
 
Филм за ски-спускания в Антарктида и други истории. Заснет е на остров Ливингстън и остров Кинг Джордж по време на двадесетата българска антарктическа експедиция през 2012 г., с подкрепата на Българския антарктически институт.
 
...

14.37-15.32 – “Отвъд хоризонта”, Канада, 2006, Колин Ангъс, Джули Уейфей, 55’(“Beyond the Horizon”, Canada, 2006, Colin Angus, Julie Wafaei, 55’)

Колин Ангъс и бъдещата му съпруга Джули Уейфей правят околосветска обиколка, като изминават 43 000 километра с гребна лодка, велосипеди, пеша и със ски. “Outside Magazine” и други реномирани издания определят начинанието им като „едно от последните големи приключения”. Защото това пътешествие около Земята е първото в историята, осъществено без никаква механична тяга, а само със силата на човешките мускули. Маршрутът преминава през два океана, три континента и 17 страни. След две години Колин и Джули се завръщат триумфално във Ванкувър, откъдето тръгват. Двамата са първите хора, които прекосяват Беринговия пролив с гребна лодка. Пет месеца гребат през Атлантическия океан, като Джули става първата жена, която преминава по този начин през Атлантика от континент до континент (а не от/ до прилежащи острови). За постижението си двамата канадци стават носители на наградата на „National Geographic” „Приключенци на годината”.
 
...

16.15-17.27 – “Валтер Бонати – с мускули, сърце и ум”, Италия, 2012, Микеле Империо, Фабио Пагани, 72’ (“Walter Bonatti – con i muscoli, con il cuore, con la testa”, Italy, 2012, Michele Imperio, Fabio Pagani, 72’)
 
Един филм, посветен на една от най-големите фигури в световния алпинизъм – легендарния Валтер Бонати, за когото, след смъртта му на 13 септември 2011 г., изтъкнатият италиански писател, поет и журналист Стефано Бени писа: “Днес почина Валтер Бонати. Други бяха велики. Той бе единствен”.
 
23 ноември, петък
Филмови прожекции в Заседателната зала на читалище „Н. Вапцаров”
 
...

11.22-11.44 – “Приключение в Андите”, Швеция, 2012, Бярне Сален, 22’ (“The Andes adventure”, 2012, Sweden, Bjarne Sahlen, 22’)

През септември-ноември 2011 г. Андреас Франсон и Бярне Сален заминават за Южна Америка, за да изкачат най-високите върхове и да се спуснат от тях със ски. Потапяйки се в тамошната действителност, те споделят нач ина на живот на местните хора. И ако приключението е се превръща в изпитание за психиката, то пътешествието оставя спомен завинаги. Авторът – Бярне Сален, от няколко години живее в Шамони, за да е по-близо до планината, и обикаля света, за да практикува алпинизъм, катерене, екстремни ски и спускане с каяк по диви води.
 
...
 
23 ноември, петък
Нощно кино – в залата на хотел “Гардения”
 
...
 
23.45-00.11 – “Моят обор”, Швейцария, 2011, Гион Чуор, 26’ (“Mes clava” (“My barn”), Switzerland, 2011, Gion Tschuor, 26’)
 
В едно стихотворение Гиахен Хаспер Муот описва значението на обора за планинския стопанин. Читателят лесно може да разбере значението на обора за нашите прадеди. Но какво е положението днес? Дали планинците все още ценят обора, който е изхранвал толкова много семейства? За мнозина той все още означава родина, за други вече е бреме, от което искат да се отърват. Факт е обаче: с всеки обор изчезва и частица от идентичността и културата.
 
...
 
24 ноември, събота
Филмови прожекции в Тържествената зала на читалище „Н. Вапцаров”
 
...
 
13.55-14.53 – “Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт”, Франция, 2012, Себастиен Монта Росе, 58’ („One step beyond (“The true story of Geraldine Fasnacht”), France, 2012, Sebastien Montaz Rosset, 58’
 
“One Step Beyond” е поглед към живота на практикуващите екстремни спортове „извън сцената”. Това е разказ за световноизвестната сноубордистка и бейз-скачачка Жералдин Фаснахт. Със свои приятели и партньорката си от бейз-джъмпинга Карина Холеким тя ни въвежда в общността на истинските съвременни супермени – бейз-скачачите.
 
...

17.08-17.30 – “Обречен на мечтите”, Италия, 2012, Симоне Моро, Марио Курнис, 22’ (“Exposed to dreams”, Italy, 2012, Simone Moro, Mario Curnis, 22’)
 
Последният филм на Симоне Моро, посветен на експедицията му тази пролет на Еверест – световна премиера на Банскофилмфест’ 2012.
 

24 ноември, събота
Филмови прожекции в Заседателната зала на читалище „Н. Вапцаров”
 
...

16.15-16.39 – “Окото на бурята”, Франция, 2012, Лоран Жаме 24’ (“Eye of the storm”, France, 2012, Laurent Jamet, 24’)
 
Когато един екстремен скиор е на 20 години, мисли основно за новите предизвикателства. Но с напредване на възрастта започва по-често да хвърля поглед назад. И да си задава въпроса „Защо?” – защо е избрал ските, защо поема рискове, защо живее такъв живот? Следвайки Тибо Дюшосал из най-дивите места на земята – от Аржентина до Русия, авторът на този филм търси отговор на всички тези въпроси. И самият е обхванат от желанието това пътешествие да не свършва…
 
16.39-16.56 – “Мълчание”, България, 2012, Александър Пенков, 17’ (“Silence”, Bulgaria, 2012, Alexander Penkov, 17’)
 
Филмова импресия, посветена на няколко върха в Алпите. Един разказ без думи за красивата и опасна планина, където човекът е само прашинка сред морето от скали и лед.
 
...

17.00-17.30 – “Изгубената зима”, България, 2012, Стоил Димитров, Емануил Емануилов, 30’ (“The lost winter”, Bulgaria, 2012, Stoil Dimitrov, Emanuil Emanuilov, 30’)
 
След няколко слаби зимни сезона най-накрая дойде истинската зима. „Изгубената зима” е филм, посветен на зимната планина и на всички, които намират хармония там горе. Проследява група скиори и сноубордисти с търсенето им на недокоснат сняг, нови склонове и линии за спускане. Пленителните пейзажи, time-laps-ове и атрактивни спускания отвеждат зрителя до кътчета, автентичния си планински дух.
 
24 ноември, събота
Голямата зала на читалище „Н. Вапцаров”

18.00 – обявяване на наградите на Банскофилмфест 2012

24 ноември, събота
Нощно кино – в залата на хотел “Гардения”
 
22.30-00.00 – “Дивата природа на Франция – Алпите и техните високи върхове”, Франция, 2011, Огюстен Виат, Фредерик Фебвр, 90’ (“La France sauvage, les Alpes, les sommets de l’ extreme”/ “Tales of nature, Alpine peaks”, France, 2011, Augustin Viatte, Frédéric Febvre, 90’)
 
Френските Алпи се отличават с екстремно трудни условия за същестувание – ураганни ветрове, страховити скални отвеси, арктически температури и огромни лавини. Какви растителни и животински видове могат да оцелеят в такова крайно негостоприемно обкръжение? И какви са механизмите, създадени от природата, за това?
 
...
 
25 ноември, неделя
Филмови прожекции в Тържествената зала на читалище „Н. Вапцаров”
 
11.00-11.40 – “Снежна линия”, България, 2012, Георги Гигов, 40’ (“Snow line”, Bulgaria, 2012, Georgi Gigov, 40’)
 
История на free ride спусканията в България. Във филма за включени разкази на планински спасители, планинари, скиори, както и документални кадри. Амбицията на авторите е да разкажат за миналото и настоящето, да заредят с настроение за предстоящите зимни месеци. Освен красиви гледки от българските планини и завладяващи истории, лентата представя и специално подбран саундтрак, с който участват само български изпълнители.
 
...
 
12.35-12.40 – “Сезон”, България, 2012, Росен Спасов, 5’ (“A season”, Bulgaria, 2012, Rosen Spassov, 5’)
 
Ексклузивен промо трейлър от създателите на ,,Персонал‘‘. Сезон се монтира в момента и премиерата му се очаква в разгара на новия снежен сезон през януари. Това видео е създадено специално за зрителите на фестивала на планинарското кино в Банско за да ги подготви за срещата с новия филм на BanskoSummerProductions.
 
...
 
14.04-14.31 – “Антарктида 2012”, България, 2012, Емилиян Динов, 27’ (“Antarctica 2012”, Bulgaria, Emilian Dinov, 27’)
 
Филмът представя членовете на 20-тата юбилейна експедиция до Антарктида. Описва дейностите, извършвани в Българската антарктическа база на о-в Ливингстън от архипелага на Южните Шетландски острови. Дава представа как се чувстват членовете на експедицията в екстремните условия на Леденият континент. Оригиналните кадри представят природата и условията през антарктическото лято.
 
25 ноември, неделя
Филмови прожекции в Заседателната зала на читалище „Н. Вапцаров”
 
...
 
13.39-14.31 – “Чудо в бурята”, Австралия, 2010, Гай Норис, 52’ (“Miracle in the storm”, Australia, 2010, Guy Norris, Leo Faber, 52’)
 
Ева Вишниерска (родена на 23 декември 1971 г.) е полска парапланеристка, носителка на Световната купа и шампионка на страната си. От 2004 г. тя живее в Германия и е член на немския национален отбор по парапланеризъм. На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство в Австралия, Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9946 метра. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин, става жертва на тази буря…
 
Входът е свободен.
 
Заповядайте!
 
Организаторите си запазват правото на промени в така предложената програма.

Използвани са материали на Петър Атанасов
Банско филм фест | 05.11.2012
www.banskofilmfest.com

Това е само една част, за пълната програма моля кликнете тук.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Жандармеристи ще помагат на ски-полицията в Пампорово през зимата  – 08 Ноември 2012 - 21:47
Ски писта Кулиното е готова за зимния сезон – 09 Ноември 2012 - 16:00
Ски-курортите в Босна и Херцеговина и Сърбия инвестират, за да привлекат посетители – 09 Ноември 2012 - 22:50
Ски сезонът на Витоша може да се смята за провален според министър Найденов – 10 Ноември 2012 - 11:18
По-скъп сезон очаква скиорите у нас тази година – 11 Ноември 2012 - 15:15

Предходна:
Над 20 британски медии посетиха презентация на България на WTM-Лондон – 08 Ноември 2012 - 10:21
Симеоновският лифт слиза до метрото – 08 Ноември 2012 - 08:17
Министерството на земеделието ще осигури ски сезона на Витоша – 07 Ноември 2012 - 17:54
Страната ни се представи на Световното туристическо изложение в Лондон – 07 Ноември 2012 - 15:07
Без ски на Витоша и тази зима – 06 Ноември 2012 - 09:38

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Програма на XII Банско филм фест 21-25 ноември 2012 г. > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре