SKI.BG
     Понеделник, 17 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . бг ски новини
17 Февруари 2013 - 10:27
12 лв. на ден за ски извън курортите
Малките писти също имат фенове
изпрати на приятел Printer friendly версия

Цените на лифт картите за цял ден каране на ски по малките писти в България на ден варират от 12 до 20 лв., установи проверка на „Монитор”. Местата за настаняване в околността са или хижи, или семейни хотелчета, така че уикенд за четиричленно семейство с малки деца излиза около 200 лв. Интересът към зимните спортове обаче е голям и затова не само големите курорти, но и по-малките писти също са на почит. В големите центрове индивидуалният ски учител струва между 70 и 100 лв. за 2 часа. Цената е около 2,5 пъти по-ниска на местата встрани от тях.

Най-големият компромис с малките писти е тяхната дължина и денивелацията, която рядко е достатъчно голяма, та любителите на по-екстремното каране да могат да се засилят с по-голяма скорост.

Около 30 са малките писти в България, условията при тях задоволяват уменията на цели семейства, които не са любители на върховите скиорски умения.

Пълна и актуална информация през сайтове и на посочени телефони за връзка обаче може да се намери за не повече от десетина писти. Удачна идея за набиране на информация е да се обадите в някой хотел в местността. Там ще ви кажат дали пистата работи и какви са снежните условия, но рядко знаят в детайли подробности като дължина на съоръжението, колко са влековете, каква е височината на пистата или каква е  денивелацията от което зависи и сложността на самата писта.

За разлика от западните курорти, които осигуряват шатъли до всеки съществуващ влек на каква да е категория писта, у нас или се превозвате сами, или ако сте в група, може да бъде организиран транспорт.

По-голямата част от тези места за спускане се водят „зелени писти” ­ тоест са нещо като лек наклон, подобен на ски път, по който и напълно начинаещ безопасно ще се плъзне по надолнището.

Дължината на малките писти варира от 200 м до 1100 м и повечето предлагат влекове. Над Плевен например пистите са четири, като две от тях са детски и са почти без наклон, а другите са съответно 800 м и 500 м и там може да се получи някаква засилка. Като цяло местността е много красива и е отлично място за споделени семейни спортни занимания.

Големите центрове са препълнени с британци

Големите ски курорти са пълни с британци, по петите ги следват руснаци, но също много евреи, румънци, турци. Достатъчно е един българин да е тъмнокос и с мустаци и всички ресторантьори му се нахвърлят с „мараба, комшу!”. Англичаните се познават отдалеч по безстрашното облекло, което силно контрастира над всички останали – ако едра руса жена на ски е по къс ръкав и пъшка от жегата, тя идва от Острова. Британците процедират по следния начин: от сутринта оставят малчуганите на ски учители, те, възрастните в семейството, се разделят според уменията си и се събират заедно, когато стане време за хранене. Ако картите им са за цял ден, процедурата се повтаря, а в следобедните часове хлапетата заминават към хотелските центрове за работа с деца, а възрастните се разхождат или си почиват в някой бар.

Руснаците също дават децата си на ски учители, но се въртят в близост до тях. За разлика от българите, които постоянно дисциплинират малките, братушките не се интересуват дори когато хлапето създава пълен хаос върху цяла писта.

Гостите от Израел се делят на мъже и жени. Приятелките си карат в една посока, съпрузите си правят силови групи и опитват скорости доколкото им позволяват възможностите.

По обяд започва алъш-вериш с картите

Препродаването на целодневни ски карти започва около обяд. Най-често ранобудните скиори, започнали спускането още с първия лифт около 8-8,30 сутринта, са се уморили около обяд. Тъй като около касите са монтирани видеокамери, собствениците на еднодневни карти се завъртат около тези, които току-що паркират колите си.

Така за еднодневна карта, която струва 55 лв., препродаването є връща около 25 лв., ако сделката стане преди обяд. От 12 ч. нататък цената на каса е 35 лв. и съответно можете да си стиснете ръцете на 20 лв.

Опитните скиори съветват, когато купувате ски карта втора ръка, да вземате и касовия бон, защото понякога се правят внезапни проверки от страна на финансова полиция.

Спускат се от най-високата хижа на Балканите

На 6 км от Банско се намира ски център Добринище. Пистата е една и се обслужва от един двуседалков лифт. Тя започва от 2236 м, където е най-високата хижа на Балканския полуостров „Безбог” и стига до хижа „Гоце Делчев”. За еднократно използване на лифта се плаща по 5 лв. Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15.

В близост до Разлог можете да карате ски на писта „Кулиното”. Пистата се намира в местността Предела, на 14 км от Разлог. Дълга е 1300 м и е много добра за начинаещи скиори. Цената на лифт картата за ден е около 10 лв. Над Благоевград се намира курортът Бодрост, който местните хора посещават масово.

Много предложения за любители

В Стара планина на Узана, на 22 км от Габрово, пистите са общо осем на брой, като най-трудната е „Узана Тур” или просто „пистата при завоя”, с дължина 1100 м. Другите писти са по-малки, с дължина около 100-150 м и са предназначени предимно за начинаещи скиори. Цената на лифт карта за един ден за възрастен е 15 лв. и 10 лв. за деца до 12 години. През уикендите всички малки хотелчета и хижи са пълни.

Ски зоната на Бузлуджа се намира точно под едноименния паметник. Чисто нов влек обслужва пистата. Три уютни хотела и една доста добре поддържана хижа предлагат настаняване и комфорт в местността. Този ски център е идеален за начинаещи.

Скиорите бургазлии могат най-бързо да стигнат до Чумерна, откъдето ги делят 180 км. Ваканционното селище се намира на билото на Стара планина под връх Чумерна, който е с височина от 1536 м.

На Беклемето, на около 20 км от Троян, се намира най-добрата писта за ски бягане и биатлон в България. Трите ски писти са снабдени с влекове с обща дължина 3 км. Еднодневна карта за ски влековете за възрастен струва 12 лв., а за деца – 5 лв.

Само на 25 км от Враца е разположен ски курортът Пършевица. Единствената ски писта е дълга 1100 м, а в подножието є се намира и малка детска писта. Два влека са на разположение на скиорите. 20 лв. струва картата за еднодневно ползване на лифтовете, 17 лв. е за ученици и студенти.

Ако продължите да се движите на запад в Стара планина, ще попаднете на ски център „Връх Ком –Берковица”. Този малък зимен курорт се намира само на 15 км от Берковица. Алпийската писта на курорта е дълга 1,5 км и започва от връх Малък Ком с надморска височина 1959 м. Влековете са два: новият е дълъг 800 м, а старият е детски. Целодневната карта за влек за възрастен е 20 лв., за половин ден цената е 15 лв. Детската карта е 15 лв. за цял ден и 10 лв. за половин ден.

Край Момчиловци е за смели

В Родопите можете да се забавлявате на пистата Картола. Картата за цял ден ви струва 15 лв. за два влека, за половин ден е 9 лв. Пистите там са две с обща дължина от около 700 м, а денивелацията е 155 м. Пистата се намира на 9 км от село Момчиловци и тъй като е върху безбрежно големи стръмни поляни, всеки се спуска както му душа иска и колкото смелостта му позволява, без никъде да е прекалено стръмно. Мястото е отлично за провеждане на състезания за деца и скиори от не много висок ранг.

„Бейби” влек на „Аджена”

На 10 км от Сапарева баня е Паничище. Пистата "Бекяра" е 470 м, със ски влек и капацитет от 280 човека за един час; "Аждена" е детски ски плац, съоръжен с "бейби" ски влек и писта 400 м със ски влек. Пистата за ски бягане е 5 км. От хижа „Пионерска“ започва 400 м писта със ски влек 350 човека/час. Там ще намерите и естествена писта за спускане с шейни с дължина от 1130 м. Преди хижа „Седемте езера“ пистата е 300 м със ски влек за 250 човека на час. Пред хижа „Рилски езера“ пистата е 950 м със ски влек с възможност да изтегли 700 човека на час.

Наплив от македонски туристи на Осогово

Наплив от посещения на македонски туристи по пистите на Осоговската планина, регистрира Христо Абаджиев от Туристическото дружество в Кюстендил. По негови думи дневно по четири – пет автомобила с македонска регистрация се забелязват в района. Интересът се дължи на добрите условия и високото ниво на съоръженията и ски пистите. ”Географската близост до Куманово и Скопие, наличието на писта за начинаещи, евтините ски карти, чиято дневна такса е 17 лева, са част от причините македонците да предпочитат Осоговския Балкан”, подчерта Абаджиев.

От 2013-а увеличението на туристите е видимо, хижите са пълни въпреки кризата и скъпия ски спорт, има хора, които могат да си го позволят, посочи председателят на дружеството.

Ски писта Осогово  е с висока степен на трудност и е подходяща за напреднали скиори. Тя е с дължина 910 метра и широчина 45 метра. Средният наклон е 22% при денивелация 204 метра. Влекът е тип "котва" с капацитет 720 човека на час. Скоростта му на движение е 3,6 метра в секунда. В близост до тази писта има изградена още една ски писта с по-малък наклон. Тя е дълга 1300 метра, преминава през живописна борова гора и е подходяща за начинаещи, похвалиха се от Туристическото дружество в Кюстендил.

Фестивал на снежните фигури над Благоевград

Зимен фестивал на снежните фигури се провежда днес в курорта Бодрост в Рила край Благоевград, съобщи за „Монитор” Радостин Валеов, маркетинг експерт в ски център „Картала”. Празникът се организира със съдействието на благоевградската община. Забавленията започват в 10,30 часа с различни игри и състезания за деца и възрастни. Построяването на огромен снежен замък и изработване на уникални снежни фигури са сред основните атракции, които са подготвили организаторите. За малките любители на зимните забавления е организиран конкурс "Най-атрактивен снежен човек". Любителите на зимните забавления ще имат възможност да изпробват своята сила и точност и в надпреварата за стрелба от разстояние със снежни топки.

Пистите в момента са идеални за спускане, похвалиха се от комплекса. Общата им дължина е 4,5 км, има шестместен кабинков лифт. Курортът е малък, но през последните години има амбициите да достигне до туристите от Македония.

в-к Монитор
Неделя 17 Февруари, 2013


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Дафовска инспектира трасето на европейското в Банско – 17 Февруари 2013 - 13:51
Олимпийци носят трибагреника на Европейското по биатлон – 18 Февруари 2013 - 19:16
Николай Найденов продължава участието си в стартовете от Световната купа – 18 Февруари 2013 - 20:19
Еко министерството `пусна` втори лифт на Банско – 19 Февруари 2013 - 13:55
Европейското първенство по биатлон беше официално открито в Банско – 19 Февруари 2013 - 20:36

Предходна:
Станимир Беломъжев стана Европейски шампион по ски ориентиране навръх рождения си ден – 16 Февруари 2013 - 14:40
Ники Малкия се класира 18-ти на халфпайпа в Сочи – 16 Февруари 2013 - 12:24
Ники Малкия ще стартира 8-ми на халфпайпа в Сочи – 16 Февруари 2013 - 03:45
Неповторими мигове по снежните писти – 15 Февруари 2013 - 12:04
Пожар унищожи къщичката до влека на Ветровала – 14 Февруари 2013 - 17:30

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > 12 лв. на ден за ски извън курортите > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре