SKI.BG
     Неделя, 31 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
05 Ноември 2013 - 16:41
Ски преглед на печата
изпрати на приятел Printer friendly версия

1 млн. чужденци карали ски у нас миналата зима
България е четвърта по темп на развитие на зимния туризъм в Европа
econ.bg, 05.11.2013 | 15:55

България е посетена от над 1 млн. туристи през миналия зимен сезон, което е ръст от 8,2%. Очакванията са тази положителна тенденция да се запази и през сезон 2013-2014.

Тези данни съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор Туризъм Бранимир Ботев на среща със световните медии по време на изложението World Travel Market в Лондон, информират от МИЕ.

Той се похвали, че страната ни е на 4-то място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа.

Ботев отчет, че и летния сезон е бил успешен за България. За периода юни-август 2013 страната ни е посетена  от над 3,5 млн. туристи, което е ръст от 5,4%.  140 хил. от тях са британци. Най-голям е броят на туристите от Русия, Германия, Румъния, Гърция, Украйна, Великобритания.  

В рамките на изложението World Travel Market - Лондон 2013 българският щанд бе посетен от изпълнителния  директор на британската туристическа агенция Санди Дау. На работна Ботев и Санди Дау обсъдиха потенциала на България за привличане на повече туристи от Великобритания, по-специално в областта на балнео и спа и културен туризъм.

Санди Дау увери, че между Обединеното кралство и България ще продължи диалогът за обмяна на добри практики в сферата на туризма. Двамата обсъдиха и възможността да бъде проучен британският опит по организация на туристическата индустрия и междуинституционалните връзки в сферата на туризма.

"Особен интерес представлява за нас начинът на структуриране на бюджета  и националните приоритети при външната реклама, които има Великобритания. Оказа се, че в нещо все пак сме изпреварили Обединеното кралство", посочи Бранимир Ботев.

Санди Дау поздрави заместник-министъра и българската страна за изготвената национална стратегия за развитие на туризма до 2030 г. Британският изпълнителен директор на агенцията по туризъм изрази възхищението си от привлекателната визия на българския щанд, професионалното представяне на страната ни и дегустацията на български вина.

Българските вина впечатлиха и британски журналисти, които участваха с дегустацията, водена от известния сомелиер Любомир Стоянов. Напитките бяха подбрани така, че да представят отделните български винарски региони и типично българските сортове като карловски мискет, димят, мерник, рубин, мавруд.

Ботев бе поканен и на вечеря на World Travel Market -Лондон 2013 с домакин СNN. Лицето на СNN и водещ световен бизнес журналист Ричард Куест настоя да разговаря с българския заместник-министър за предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация. Двамата договориха бъдещо посещение на Куест в България, а още тази година ръководители на CNN ще посетят страната ни.

 

Най-рано през 2015-та може да има решение за втора ски писта в Банско
cross.bg, 02 Ноември 2013 | 11:40

София /КРОСС/ Най-рано 2015 г. може да има решение за изграждането на втора ски писта в Банско. Това заяви пред Дарик министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. По думите й, няма вариант Министерският съвет да вземе решение за подобен акт.

Важно е или да се актуализират плановете за управление и на Пирин, и на Рила, или да се изработят нови планове, коментира Искра Михайлова. Според нея и в двата случая, най-ранният срок е 2015 г.

Михайлова обясни, че има вариант тези планове да се изработят с пари по ОП „Околна среда" 2007 - 2013 г., като това ще означава, че 2015 г. може да има готови планове. Другият вариант е да започне работа по актуализация, което обаче ще отнеме същото време.

По отношение на голямата френска инвестиция в Рила, целяща създаването на целогодишна туристическа дестинация, Михайлова припомни, че засега има решение за създаване на работна група и не са поемани никакви конкретни ангажименти.

 

Как ще се отрази на туризма бъдещият мегакомплекс "Дестинация Рила"?
По мегапроекта ще работят чужденци и средствата от него също ще се насочат навън, смята експертът Румен Драганов
investor.bg, 05.11.2013 08:45

Френско-българският проект "Дестинация Рила" вероятно няма да помогне за развитието на българския туризъм, а дори точно обратното - общините Говедарци и Сапарева баня ще пострадат от навлизането на подобна чуждестранна инвестиция. Това е позицията на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Вместо да напълним малките семейни хотели на местните жители, ние сме готови да създадем нови 20 хил. легла, които ще попарят семейните бизнеси на много хора.

Така коментира мегапроекта за планински туризъм "Дестинация Рила" експертът.

Миналата седмица вицепремиерът Даниела Бобева каза, че френски инвеститори искат да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила. Според предварителния идеен проект става дума за шестгодишна инвестиция за 550 млн. евро, след която в парк Рила ще има комплекс с 20 хил. легла за настаняване.

Драганов е сред експертите в бранша, които оценяват проекта като изключително неизгоден за България. "Това е един чуждестранен мегапроект, разработен от чужденци, в който ще работят чужденци – съвсем разбираемо е, че средствата от него също ще се насочат навън", аргументира се той.

Според него, ако този проект се реализира, ще отговаря на критериите за високопланински туризъм. Вероятно ще цели нискобюджетни чуждестранни, а и български туристи. Вероятно в него ще има голям брой малки студиа, в които посетителите ще могат да си готвят, с цел пътуването да им излезе най-изгодно.

"Важно е изграждането на този проект да се обсъди с обществеността и най-вече с общините. Основният въпрос е по какъв начин искаме да развиваме туризма ни – искаме ли гражданите на общините Говедарци и Сапарева баня да бъдат по-богати отсега или искаме да станат по-бедни? Самият проект няма да помогне на местното население да забогатее", допълни Драганов.

Той даде пример с жителите на Несебър, голяма част от които след застрояването на Слънчев бряг пострадаха и останаха без квартири през летния сезон. Друг пример е Банско.

Според параметрите на новия проект в неговото изграждане и реализация се залагат нови близо 8 хил. работни места. Според Драганов жителите на тези общини всъщност най-често ще бъдат наемани като общи работници, нискоквалифицирана работна ръка, сервитьори, бармани и камериерки. Мениджмънтът вероятно ще бъде чуждестранен или ще дойде от по-централната част на България.

Повече за самия проект

Investor.bg разговаря с компанията, поела публичните комуникации около изграждането на проекта - "Хавас", откъдето дадоха повече информация за френско-българския комплекс в парк Рила. През всички сезони, „Дестинация Рила“ ще предлага широк избор от настаняване – хотели с ранг от 2 до 5-звезди, развлекателни центрове, аква център, голф, ски зона и 80 други видове занимания. Ще позволява развлечение на туристи от 0 до 80-годишна възраст.

Общата стойност на инвестициите при пълното завършване на проекта е 550 млн. евро, като до момента са инвестирани над 1 млн. евро в предпроектни проучвания, включващи пазарни, технически и финансови анализи. Проектът „Дестинация Рила” ще се изгради на две фази. Първата ще отнеме 4 години. Втората - около 2 години.

„Дестинация Рила“ се изпълнява в партньорство с няколко световни компании и институции с опит в сектора. Сред най-големите партньори са Accor Group, най-големият хотелски оператор в Европа, PGI Management, лидер в управлението на курортни комплекси, Schneider Electric, компания лидер в енергийния мениджмънт, "Маркан", водеща българска строителна компания, Cluster Montagne, Асоциация на най-големите френски фирми, специализирани в развитието на планински региони и селища с потенциал за планински туризъм, Френско-българската търговска камара, European Association of Elected Representatives from Mountain Regions, Посолството на Франция в България и др.

Екологичен ли ще бъде той?

По-рано Андрей Ковачев, експерт от Движение „Балкани”, и Вера Петканчин от организацията „Граждани за Рила" алармираха, че кабинетът „Орешарски” се притеснява повече от начина на представяне на мегапроекта „Дестинация Рила”, отколкото за строителството на границата на Националния парк „Рила”.

По думите на Андрей Ковачев проектът с обща площ от 8 000 хектара попада върху територия с вековна гора на границата на националния парк.

„Това са знаменитите заменки на олигарха Ковачки. Преди години, когато бяха очертани пистите, които той искаше да направи в региона, бяха направени скандални заменки с храсталаци в равнините, купени от частни собственици”, посочи представителят на Движение „Балкани” пред bTV.

Той допълни, че комплексът ще попада в зона от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Същевременно според информацията, подадена от "Хавас", осъществяването на „Дестинация Рила“ е напълно съобразено с последните европейски практики за грижата за природата – по-малко влияние върху околната среда и въвеждането на първите в България „car-free”- зони.

Освен това по техни думи "Дестинация Рила” вече е подкрепена от общинските администрации на градовете Самоков и Сапарева баня, които са включили изграждането му в Общинските стратегии за социално и икономическо развитие на градовете. Проектът е представен и в Българската агенция по инвестиции.

 

Десет общини предлагат: Ски писти върху 4000 ха в Пирин
Тази статия е част от съдържанието на вестник Капитал Daily, 22 окт 2013, 18:59

Това е 10% от площта на парка, не е задължително да се застрояват, коментират от Банско

Кметовете на 10 общини от района на Рила и Пирин предлагат законодателни промени, които да позволят изграждането на нови спортни и туристически обекти върху 10% от територията на национални и природни паркове. Площта на национален парк "Пирин" е 40 000 ха, а в момента спортни съоръжения могат да се изграждат върху около 2% от нея. Промяната ще създаде правна възможност за застрояването на 4000 ха от парка, което е 40 пъти повече в сравнение със настоящата ски зона Банско (100 ха по документи).

Идеята е развита в писмо от 12 септември 2013 г. до парламента и правителството на Пламен Орешарски. Заради икономическата криза и липсата на инвестиции хората от региона "живеят на границата на оцеляването", пише в писмото. "За нас категорично е ясно, че единствената възможна алтернатива е незабавно премахване на всички нормативни пречки пред развитието на целогодишен планински туризъм", се казва в писмото на Самоков, Долна баня, Кюстендил, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево, Банско и Разлог.

Квота за застрояване

Спешните мерки според кметовете включват промени в Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, които да позволят изграждане на нови спортни и туристически съоръжения върху 10% от защитените територии. Проектите ще се подлагат на екооценки и оценки за съвместимост, както и на обществено обсъждане, обясни кметът на Банско Георги Икономов (ГЕРБ) пред "Капитал Daily". Не е задължително цялата площ от 10% да се усвоява, процентът е сходен с този в други европейски държави и е максималният обхват, необходим за развитието на ски зона Пирин, включваща курортите Банско, Добринище и Разлог, обясни Икономов. Той каза още, че писмото е свързано с дискусията за нов или актуализацията на съществуващия план за управление на "Пирин", за който настояват община Банско и концесионерът "Юлен" АД.

"Подобно искане показва явно непознаване на националното и европейско законодателство, което не само не допуска съществуването на подобни квоти, но и самото им включване би довело до наказателни процедури спрямо България. Обръщаме внимание на кметовете, че за много по-малък процент увреждане на защитена зона "Калиакра" от "Натура 2000" в момента страната ни е изправена пред Европейския съд", се казва в становище на коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". От сдружението призовават подписалите се кметове "да престанат да се доверяват на офшорни компании с неизвестен произход на средствата, които работят откровено против интересите на местните общности, за да не се стига до спиране на европейски или национални програми и субсидии за тези общини".

Нов опит за поправката "Витоша ски"

Кметовете на курортните градчета предлагат на управляващите още една спешна мярка – промяна в Закона за горите - "за ски пистите да не се изисква смяна на предназначението на терените. Т.е. трасетата да не се превръщат завинаги в урбанизирана територия", пише в писмото.
"Това е пореден опит за прокарване интересите на олигарсите в българското законодателство в противовес с обществените интереси. Това са същите интереси и опити за поправки, които взривиха общественото мнение и предизвикаха протестите на Орлов мост през 2012 г.", посочват от "За да остане природа". "Така ще се спестят разходи за бъдещия собственик на новоизградените ски зони, защото той няма да трябва да плаща местни данъци и такси", се казва в становището на коалицията, която настоява за проверка на Сметната палата в курортните общини заради съмнения, че услужливо пропуска събирането на данък сгради от пистите.

Подписаните кметове пък "препоръчват" на новото българско правителство "да не се поддава на натиска на шепа самозванци, самоопределили се като еколози и превърнали опазването на околната среда в свой доходоносен бизнес на гърба на почти 300 хил жители на планинските региони в страната". Цялото население на 10-те общини щяло да е много разочаровано, ако предложените мерки не се реализират или се забавят.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Държавата да създаде природен парк "Родопи", настоява сдружение – 06 Ноември 2013 - 10:15
Пампорово отчита увеличение на записванията за зимния сезон – 06 Ноември 2013 - 10:18
Планински водачи от цяла Европа се срещат в Банско – 06 Ноември 2013 - 15:19
Ски писта Кулиното е готова за новия зимен сезон – 07 Ноември 2013 - 10:23
Банско, Разлог, Добринище: Правителството гледа на Банско и Разлог с широко затворени очи – 07 Ноември 2013 - 11:53

Предходна:
Симоне Оригоне, Жералдин Фаснахт, Петер Хабелер сред гостите на Банско филм фест 2013  – 05 Ноември 2013 - 13:03
Банско в подготовка за зимния туристически сезон – 05 Ноември 2013 - 12:37
България се представя на международното туристическо изложение WTM – 02 Ноември 2013 - 11:19
Банско открива ски сезон 13/14 на 14-ти декември! – 31 Октомври 2013 - 13:40
НИМХ при БАН: Няма шанс за сняг и ски през ноември – 30 Октомври 2013 - 16:45

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Ски преглед на печата > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре