SKI.BG
     Сряда, 27 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
05 Януари 2014 - 17:27
Български ски се продават в целия свят
Интервю на в-к Капитал с Йордан Ламбрев, управител на "Амер спортс България"
изпрати на приятел Printer friendly версия

Фабриката за ски в Чепеларе (бившата "Пампорово ски") стана ключов световен производител на ски с марките Atomic и Salomon, след като беше купена от финландската компания Amer Sports в края на 2008 г., въпреки че партньорството й с Atomic датира от доста по-рано. Под новото име "Амер спортс България" фабриката беше модернизирана и производственият й капацитет беше увеличен до 1 млн. чифта ски годишно. Фирмата беше отличена от Българската агенция за инвестиции като инвеститор на 2011 г. в групата на малките и средните предприятия. Днес компанията е в категорията на големите предприятия, като по данни на НОИ към ноември миналата година заетите са били 680 души. За бизнеса, плановете и прогнозите за новата година разговаряме с управителя на "Амер спортс" Йордан Ламбрев.

Добра ли беше 2013 г. за вашата компания? Успяхте ли да се доближите до капацитета си за производство на 1 млн. чифта ски?

- За да достигнем 1 млн. чифта, ни трябва много хубава зима. Бизнесът при нас е много сезонен и силно зависи от зимата. През 2013 г. произведохме над 800 хил. чифта, което е ръст от около 3% спрямо предната година, но все още сме далече от милиона.

Каква част от продукцията ви се продава в България и къде по света има ски от Чепеларе?

- Тъй като работим за две основни марки - Atomic и Salomon, 100% от продукцията я изнасяме в чужбина. А всяка от тези две марки си има отделна дистрибуция и работи с отделни дилъри. По този начин част от нашата продукция се връща в България, но ние пряко не продаваме нищо в страната. Наши ски има също в Decathlon, Interstore, в Япония продаваме доста. Но това минава през финландската компания майка. Иначе български ски се продават в целия свят, сред големите ни пазари са Япония, САЩ, Канада, цяла Европа. Скоро дори разбрах, че и в Австралия има продадени наши ски. Практически пазарът ни е в целия свят, тъй като двете марки, за които ние произвеждаме, взети заедно като Amer Sports, са номер едно по производство, държат над 20% от пазара.

В момента само ски ли произвеждате?

- Да, само ски. Допреди няколко години, преди Amer Sports да стане собственик на Atomic, в България са се произвеждали и обувки. След придобиването и след една безснежна зима на корпоративно ниво се решава да се направи преструктуриране на бизнеса. Ски производството се концентрира само в два завода - България и Австрия, докато това на обувки и автомати - в заводите в Румъния и Унгария. Във Франция са съсредоточени развойната дейност и маркетингът.

За 2011 г. компанията беше отличена като инвеститор на годината. Работите ли по някакви нови инвестиционни проекти?

- От гледна точка на оборудване имаме достатъчно капацитет да произведем 1 млн. чифта. Затова сега наблягаме сериозно на енергийната ефективност. Досега имахме стара отоплителна инсталация, която, първо, не беше ефективна и, второ, беше на мазут и замърсяваше Чепеларе. Инвестирахме около 500 хил. лв., за да я заменим с такава на природен газ. Средствата осигурихме сами, тъй като се водим голямо предприятие, а подобна схема по европейските програми имаше за малки и средни предприятия. При нас работят над 600 души. Ние сме най-големият работодател в Чепеларе и в Смолянска област. За 2014 г. планираме също да инвестираме и в оптимизация на производството.

Кризата усеща ли се при вас?

- За нас най-сериозно влияние оказва липсата или наличието на сняг. Кризата не се усеща толкова силно, колкото дали е снежна или безснежна зимата. След 2010 г., която беше доста снежна в Западна Европа, през 2011 г. ние произведохме най-голямото си количество ски. След това следващата зима беше безснежна и съответно нашето производство падна. Така че икономическата криза не ни влияе особено, по-скоро липсата на сняг. Специално пазарът на ски за дълго бягане ("Амер спортс България" произвежда и алпийски ски - бел. авт.) е много чувствителен към снега, трябва да има сняг в равнините.

Тоест при вас снежната зима се отразява на производството ви през следващата?

- Да, защото търговците опразват складовете повече и съответно след това поръчват повече ски. Ние сега вече работим за следващия сезон, 2014-2015 г., готови сме с мострите и започваме производство.

Доволни ли са собствениците от завода в България? Някои компании предпочитат страните от Централна Европа или Китай и дори преместват производствата си...

- Нямаме такива притеснения, тъй като в централата майка са много доволни от производството в България. Редовно имаме посещения и тяхното желание е да инвестират повече в Източна Европа, дали ще е в България или Румъния, но като цяло са много доволни от инвестицията си в Източна Европа. Ските са моден продукт и там времето от поръчката до доставката е много важно. Евентуално производство в Китай би изисквало много дълга логистика. Затова и нашата компания предпочита да инвестира в Източна Европа.

Българите по принцип не се славят с точност. Вие успявате ли да спазвате сроковете за доставка и какво е качеството на продуктите ви в сравнение с другите заводи на компанията?

- Да, успяваме, ние се конкурираме с австрийския завод и сме на едно ниво и като качество, и като време за доставка. Въпреки че ние имаме 2-3 дни повече транспорт заради отдалечеността от склада, реално това ни е разликата в срока за изработка. По отношение на качеството в групата имаме един вътрешен измерител, Q Mark, с който се оценява всяка наша доставка и който е абсолютно обективен. По него заводите в Австрия и България са на едно ниво. На практика плюсът и това, заради което е купена фабриката в Чепеларе, е заради традициите в производството на ски тук. Хубавото е, че огромна част от нашите служители са скиори и знаят и разбират какво е, ако не е изшлайфана ската или ако ъгълът на заточване на канта не е добър.

Къде се обучават вашите работници, има ли специализирано училище в района?

- Основно обучението става при нас, няма специализирана професионална гимназия. Ние реално наемаме хора, които са завършили неспециализирани училища, и ги обучаваме. За по-простите операции това не отнема много време, но за по-сложните като шлайфане на ски и т.н. е нужно повече време. В Австрия имат програма за дуално обучение на специалисти по производство на ски. Три дни в седмицата обучаващите се са в завода за ски, два дни са в училище. И за нас би било добре, ако имаше дуално обучение в България. Надяваме се на правителствено ниво да има някаква подкрепа за такова обучение.

Какви са прогнозите ви за производство през 2014 г., ако се съди по времето тази зима?

- Ноември месец започна добре, след това времето се затопли доста в цяла Западна Европа. Въпреки това очакваме тази година да произведем поне количеството от миналата година или с 1-2% повече. Няма да има драматичен ръст, но се надяваме и производството да не е надолу.

Иглика Филипова
в-к Капитал
5 януари 2014, 15:53


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Утвърждават регламента за Националните университетски шампионати по зимни спортове за 2014-та – 05 Януари 2014 - 22:21
Ски училище за децата от дом Славейков – 06 Януари 2014 - 16:18
Изкуственият сняг стопи цените в курортите – 07 Януари 2014 - 19:46
Зимен сезон с изкуствен сняг на ски курортите  – 07 Януари 2014 - 19:49
Над 450 деца безплатно ще се учат да карат ски в Смолянско – 08 Януари 2014 - 14:44

Предходна:
Природата срещу туризма: Ски сезонът на Картала пред провал – 04 Януари 2014 - 19:19
В Смолян настояват спрения ски лифт в Пампорово да бъде кръстен на загинал там архитект – 04 Януари 2014 - 19:18
СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА 2014 в БЪЛГАРИЯ – 03 Януари 2014 - 10:54
30% ръст на туристите отчитат в Пампорово – 02 Януари 2014 - 18:50
Отброяваме 18 дни до Световния ден на снега 2014 – 01 Януари 2014 - 11:36

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Български ски се продават в целия свят > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре