SKI.BG
     Събота, 30 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
09 Януари 2014 - 09:00
Зимните курорти с безплатни зони като плажовете
Депутатката Дора Янкова предлага концесионерите в зимните курорти да създадат условия за ски и за най-бедните
изпрати на приятел Printer friendly версия

В най-големите и скъпи планински курорти в България да има зони за зимен спорт и туризъм без такси, както сега по плажовете по закон има безплатни места. За това ще настоява депутатката от БСП от Смолянска област Дора Янкова.

„Обществена тайна е, че зимните курорти са за хората с доходи над средните. Друго беше, когато аз бях дете – тогава курорт като Пампорово например бе достъпен за всички”, уточни за „Монитор” Янкова. Сега обаче там ходели само богатите българи и чуждите туристи.

„Трябва да се помисли как в зимните ни курорти да има зони, в които човек да може да кара ски през зимата или да си организира пикник през пролетта, без да заплаща такси за това”, каза още социалистката. Тя разказа, че над нейното село имало обособена писта за каране на сноуборд.

Картата била само 10 лв. на ден, а в цената бил включен дори чаят.

По думите й всичко това можело да се постигне чрез диалог между кметовете в тези райони, спортните клубове, гражданските организации, собствениците на курортите и експертите от Министерството на младежта и спорта. Те можели да обособят т.нар. зони за социален туризъм, а държавата щяла да ги подкрепи със съответните законодателни промени. „Рекламната стратегия за Родопите трябва да бъде: „Планина на гостоприемство през четирите сезона”, категорична бе Янкова. Затова обаче била необходима амбициозна и агресивна рекламна кампания, която да показва възможностите за планински спортове през цялата година. Освен това от съществена важност за туризъм в Смолянския регион било летището в Пловдив. То трябвало да продължи да бъде

място за нискотарифни полети

Промените в Закона за туризма вече се обсъждат в създадената за целта работна група, която трябва да формулира цялостна концепция – да раздели планинските от летните курорти и да създаде основните регламенти, по които ще се работи.

„Смятам, че законът трябва да бъде всеобхватен, да има по-строги задължения и равнопоставеност на всички, защото и на скорошната дискусия за планинските курорти стана ясно, че хората искат повече държава по отношение на контрола и равнопоставеността”, обясни още Янкова. Тя смятала активно да се включи в дебата по новите законодателни промени, които много скоро ще бъдат внесени в парламента от Министерския съвет. „С години съм се занимавала с туристически проекти и смятам, че имам право да кажа на висок глас как да се регулират отношенията в този сектор”, зарече се Янкова.

в-к МОНИТОР
09.01.2014

Депутат иска зони за социален туризъм до всеки скъп курорт

До няколко месеца трябва да бъде изработен новият закон за туризма, който трябва да постигне две oсновни цели - да осигури условия за конкурентоспособен национален туристически продукт и за развитието на специализираните видове туризъм - културен, балнео, СПА, селски, еко, конгресен, младежки, приключенски, ловен, голф и т.н. Очаква се новият закон да въведе и единни критерии за извършване на туристически дейности и за предоставяне на туристически услуги, както и да осигури защита на потребителите на туристическите условия.
 
Народният представител от Смолянска област Дора Янкова декларира, че ще участва активно в дебатите за новия закон за туризма. Според нея до големите курортите в България трябва да се създадат зони за социален туризъм. Какво трябва да се направи, за да се случи това, ето какво каза тя пред Дарик:

Г-жо Янкова, до няколко месеца трябва да бъде изработен новият закон за туризма. Според Вас, курортите в България трябва да се разделят (образно) на зони за социален туризъм, културен туризъм, екотуризъм и отделно да има курорти, които да си останат за хората с по-висок портфейл? Как точно трябва да е формирана клаузата в закона, за да се случи това и готова ли сте да внесете законодателни промени?

Относно Закона за туризма- има работна група, която формулира цялостна концепция с актуалността на собствеността - планински, летни курорти, регламентите, това, което трябва да дисциплинира средата и да се администрира, да има еднакви правила за всички. Смятам, че законът трябва да бъде всеобхватен, да има по-строги задължения и равнопоставеност на всички, защото и на скорошната дискусия за планинските курорти стана ясно, че хората искат повече държава по отношение на контрола и равнопоставеността. Относно законодателните промени смятам активно да се включа в дебата за новия закон, който ще бъде внесен от Министерския съвет, защото това ме интересува. С години съм се занимавала с туристически проекти и смятам, че имам право да се включа и да казвам на висок глас как да се регулират законодателните отношения.
 
Кои са основните стъпки за обособяване на общодостъпни места за туризъм и спорт? В зимния сезон например, не всеки може да си позволи да кара ски и сноуборд всяка седмица, а когато става въпрос да заведеш семейството си да спортува през почивните или празнични дни, от финансова гледна точка, е още по-невъзможно за повечето хора...
 
Безспорно зимните курорти са за хората със среден и висок портфейл. Друго беше, когато ние сме расли като деца и сме били достъпни до Пампорово. Сега според мен, общините трябва да застанат в центъра и да инициират заедно с държавата създаването на зони, в които човек може да спортува. През лятото да може да поиграе волейбол, баскетбол, през зимата да покара шейна, ски, сноуборд, да има място за чай, кафе, сандвич, да има възможности за човешко общуване сред природата,да си вземеш семейството и хладилната чанта и да отидеш в природата. Това реално на много места в момента го има в България. Но аз се обръщам към кметовете, към неправителствения сектор, към управлението на парковете, да погледнем тези места, които не да бъдат променяни, а да станат общодостъпни, да си дадем сметка къде можем да отпуснем и да почиваме. Това беше моята идея, самото общество го иска. Самите хора си правят сметка според начина на живот. Мисля, че кметовете заедно с министерството на младежта и спорта, ще имат възможност по оперативните програми да се насочат към това. Призовавам младите хора, гражданите, нека го поискат от местните управи!
 
"Региони в развитие" и "Транспортна инфраструктура" са двете оперативни програми в следващия програмен период, по които общините, които управляват и курортните селища, ще могат да кандидатстват за финансиране с европейски средства. Кои са проектите, които трябва, според Вас, задължително да се реализират от община Смолян до 2020г.?
 
Като гражданин и народен представител бих се включила в идеите, които кметът трябва да предложи за община Смолян. За мандата, в който аз съм отговаряла, сме се стремили да разкрием потенциала на поречието на река Арда и направихме много екопътеки. Разкрихме потенциала на Момчилова крепост на два етапа в района около Търън, Ряка, Катраница. Разкрихме потенциала на Момчиловци със сноуборд парка, потенциала на Широка лъка и Гела. Инициирахме подкрепа за СТЦ „Перелик" и подкрепа за курорта "Пампорово". Сега кметът е на ход да направи предложението така, както чува дискусията с гражданите, и да лидира в тази посока. Аз мисля, че обликът на Смолян трябва да бъде преди всичко туризъм, малък и среден бизнес, да се привлече вниманието, свързано с инфраструктурата. Но ще има и много проекти, свързани с туризма. Инициираме в споразумението да има водена от общността местно развитие, голяма местна инициативна група за цялата област. Това означава дискусии, подготовка, проектиране, разговори с целевите групи. Надявам се, че тези, които сега отговарят за развитието на общината, ще бъдат достатъчно активни. От моя страна могат да чувстват, че ще имат подкрепа.
 
Кои са основните проблеми от приватизацията за курорт като Пампорово?
 
Огромни. Курортът е продаден, лифтовете и съоръженията с единия хотел и транспортния парк на едни собственик. След това е препродаден. След това започва промяна на собствеността на земите и горите. Курортът е продаден без право на преминаване, всъщност отношенията със земите и горите с поземления фонд в приватизационния договор не са уредени. Може би първите стъпки на приватизационните договори на курортите сега създават ехото на проблемите, които ги има Пампорово. Но надявам, че при едно добър диалог между хората, заети в бранша, държавата и собственика, трябва да се намери мярката в подкрепа на развитието на туризма.
 
Има ли пренареждане на картата на собствеността на Пампорово и Чепеларе през последната година-две? Останаха ли основните играчи или на някой ще им се наложи да "предадат щафетата"? Има ли вече резултати от проверката за това имало ли е или не незаконно строителство (изсичане на горски масиви) от страна на "Пампорово" АД?
 
Това са два много съществени въпроса. По отношение на собствеността, капиталът е динамичен, как се променят собствениците не мога да кажа. По-скоро има яснота, не са променени собствениците по отношение на спортната инфраструктура, лифтове и съоръжения. Те са същите. Дали обаче ще останат същите, не мога да кажа, това е пазарна среда. До тук се вижда една добронамереност, в Мечи чал и на Пампорово се инвестира доста. Има още какво да се прави, за да може курортите Чепеларе и Пампорово да станат привлекателни и през четирите сезона. През лятото да се търсят заедно възможностите за привличане на туристите в планината.
 
По отношение на проверките - да, има проблем с единия лифт по отношение на разрешителното за строителство. Собственикът има в момента отношения с държавата, върви диалог по отношение на правото на преминаване. За съжаление този лифт през зимата стои „заспал", а той можеше да отпуши много неща. В строителството, когато трябва да преминеш през много територии, процедурите са бавни. Още повече, когато се сменят и правителства и има мърливи служители, това е едно. А другото е пък доколко в бързането на определени инвеститори трябва да се прескачат законите. В момента има констатирано незаконно строителство - това е моята информация от смолянската служба, паралелно с това има съдебна процедура, ще изчакаме да видим какво ще се случи.
 
Аз съм сторонник туризма да се развива по законните правила , но съм сторонник и на това, че институциите трябва да си говорят.
 
Знаем, че Летище Пловдив е много важен фактор за Пампорово. Какво трябва да е бъдещето на Фонда за развитие на летище Пловдив според Вас?
 
По-скоро Летище Пловдив трябва да има бъдеще. За мен летището трябва да има две измерения - да продължи да бъде място за ниско тарифни полети. То трябва да се развива още и още. Летището е свързано с цялата агломерация около Пловдив, а Пловдив според мен има голямо бъдеще, в т.ч се докосваме и ние също до самото летището. Другата страна, която виждам самото летище би било добре да се развие като каргоцентър -място, където много стоки да се превозват. Аз като народен представител гледам комплексно на летището. Ще продължа да насърчавам то да се развива, да търсим партньори. По отношение на фонда за развитие, когато бях кмет, имаше инициатива на тогавашния директор да има фонд, който общините да платят, за да могат нискотарифните самолети да кацат на Летище Пловдив, и той да бъде като обезпечение. Нямам представа новият директор носител на каква идеи е и как развива фонда, все още не съм се запознавала с него.
 
Дотук обаче говорим само за българския турист, а за чуждите туристи какво трябва да се направи, за да се привличат все повече? Каква трябва да бъде рекламната стратегия на Родопите и курортите в планината?
 
За мен рекламната стратегия за Родопа планина трябва да бъде „Планина на гостоприемство през четирите сезона". Амбициозна, агресивна рекламна кампания трябва да имаме, с действително показване на гостоприемството на планината през четирите сезона. Туристът не трябва обаче да се дели на български и на чужд. Когато трябва да бъде обгрижван и обслужван, той трябва да бъде туристът. Но, че планината трябва да става по-известна, няма спор. Имаме гласуван по-голям ресурс за реклама на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Така, че се обръщам към институциите в Смолян да бъдат по-активни в диалога със самото министерство, със зам.-министъра, за да могат да ползват от държавния ресурс за самата реклама.

Ева Тошева
Дарик нюз
8 януари 2014 12:25


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Мегапроект: Шейхове строят ски курорт за 1 милиард в Стара планина до Сопот – 09 Януари 2014 - 14:24
Ники Найденов на 4 точки от олимпийската квота – 10 Януари 2014 - 11:26
Пистите с изкуствен сняг не стигат, а кръчмите са препълени – 10 Януари 2014 - 16:29
Мъдрим до последно знаменосец за Сочи – 10 Януари 2014 - 18:21
Добри условия за ски край Пловдив – 11 Януари 2014 - 10:31

Предходна:
Екстремните спортове връхлитат кино „Одеон” всеки четвъртък с EZ FILMFEST – 08 Януари 2014 - 15:05
Над 450 деца безплатно ще се учат да карат ски в Смолянско – 08 Януари 2014 - 14:44
Зимен сезон с изкуствен сняг на ски курортите  – 07 Януари 2014 - 19:49
Изкуственият сняг стопи цените в курортите – 07 Януари 2014 - 19:46
Ски училище за децата от дом Славейков – 06 Януари 2014 - 16:18

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Зимните курорти с безплатни зони като плажовете > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре