SKI.BG
     Петък, 28 Януари 2022
[english version] english version
FIS World Snow Day 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
26 Януари 2014 - 20:31
В зимните ни курорти са доволни от падналия сняг
изпрати на приятел Printer friendly версия

СНЯГ! Падналият сняг ще се отрази благоприятно на туризма в зимните курорти. След новонавалелия сняг обаче има повишена лавинна опасност. Паднал е доста сняг, придружен с вятъра, и досега насъбраното, особено в улеите, създава лавинна опасност, каза за Агенция „Фокус” директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Кирил Русев.


Снежна приказка в Пампорово, фото: Pamporovo FunPark

Хората, които обичат да карат извън пистите, точно в този момент трябва да внимават, заяви Русев. Новонавалелият сняг подлъгва, тъй като на места е директно върху скали и камъни.

„Човек, като кара по склонове, може да попадне на скали, които не са добре затрупани от снега, и да попадне в трудна ситуация. На места има заледявания”, обясни директорът на ПСС.

В зими, в които не е имало дълго време сняг във високите части на планината, обикновено склоновете и скалите са заледени, посочи Русев.

„Като падне сняг, отново покривката е много хлъзгава. Новонавалелият сняг много лесно може да падне, под формата лавина. В момента това е реалната опасност”, обясни той.

ПИРИН - БАНСКО

В Банско снегът ще ни помогне да отворим още много писти, в момента работим с 11 писти. Това каза Иван Обрейков, директор на ски-зона Банско, пред Агенция „Фокус”.


Банско, фото: Bansko Winter Resort / Юлен

„Всеки сняг се отразява добре за всеки един курорт. Този сняг ще ни помогне да отворим още много писти, изчакваме валежите днес и утре. Днес пуснахме още една писта - в момента работят 11 писти, както сме обявили в сайта на ски-зона Банско. Остават ни да отворим още шест писти. След като навали снегът, те предстои да бъдат отворени”, каза Обрейков.

По думите му - досега е навалял между 30 см и 40 см сняг, като продължава да вали и в момента, има и мъгла. Има доста хора и много любители на ските и сноуборда са в Банско, защото предпочитат да карат в паднал сняг, извън пистите, въпреки че не е препоръчително, защото стават инциденти, разказа той.


Банско, фото: Bansko Winter Resort / Юлен

„Отворени са лифтовете, които имат прилежащи писти. За момента почти всички лифтове работят, с изключение този на върха – местността Платото, като там може би утре или вдругиден ще отворим. И сега много хора тръгват пеша да се качват. Няма големи опашки при лифтовете, само чакане около 5 минути. Лифтовете са ни много модерни и не позволяват образуването на опашка”, заяви директорът на ски-център Банско.

„Само понякога стават опашки на кабината, когато много групи идват в един час. Това е една от причините да искаме втора кабина, която би облекчила потока на туристите”, допълни Обрейков.


Банско, фото: Bansko Winter Resort / Юлен

В Банско се наблюдава ръст на туристите заради снега и очакваме доста хора, които са организирали почивките си, каза Иван Обрейков, директор на ски-зона Банско.

„Има много туристи от Турция в Банско, дойдоха много и в последните дни, защото при тях ваканцията на децата започна. От няколко години, в Банско идват много турски туристи и тази година това се потвърждава за пореден път. Има и руски, английски, сръбски, македонски, както и гръцки туристи”, заяви Обрейков.

„Нямаме затруднения с натрупващия сняг сега. Преди него имахме затруднения на местата, където не можехме да правим изкуствен, или технологичен, сняг, защото нямахме достатъчно ниски температури. Изчакваме валежите днес и утре, за да можем да отворим още писти. Там, където още няма снежна покривка, може да има камъни и ние не можем да си позволим да отворим пистите, въпреки че много хора искат”, обясни той.


Ски пътя за Банско, фото: Bansko Winter Resort / Юлен

„Все още има недостиг - нощно време, сред 17 часа, се включват оръдията за изкуствен сняг и добавяме. Ние по принцип допълнително правим изкуствен сняг. Разбира се, чакаме и естествения сняг, защото има места, като местността Платото, където нямаме оръдия за технологичен сняг. На изкуствения сняг, въпреки че в него няма нищо изкуствено, му трябва вода, високо налягане, добри оръдия и ниски температури. Този сняг вече се нарича технологичен. Добрата спойка между естествен и изкуствен сняг става по-добра основа на пистите, тъй като този сняг си променя формулата и може да се топи до температура плюс 12 градуса”, допълни директорът на ски-зона Банско.

„Много се радвам на този сняг, който ни споходи, и се надявам прогнозите на синоптиците да се сбъднат. Колкото повече сняг, толкова по-добре”, каза още Обрейков.


Нов сняг наваля и в ски зона Добринище. Пистата се обработва с изключение на стръмния участък, наречен "стената". Има възможност за каране на ски по цялата дължина на пистата. Фото: Хотел Добринище

ВИТОША - АЛЕКО

Условията за ски на Витоша и пистата „Витошко лале” са перфектни, точно такива каквито трябва да бъдат всеки ден. Това каза Костадин Костадинов, изпълнителен директор на „Витоша ски” АД, пред Агенция „Фокус”.


Гледка от Витоша към Софийската котловина, фото: Витоша ски

„Зимата най-после се появи на Витоша, планината е в зимна премяна. Навалял е средно около 25 см сняг, в различните зони различно. Продължава да превалява сняг, а по прогнози ще вали до утре, което значи още повече да се подобри ситуацията. Като навали още малко сняг, ще пуснем и други трасета за скиори. Все още не е достатъчен снегът, камъните на Витоша са много големи”, заяви Костадинов.

„В момента ски писта „Витошко лале” е в перфектно състояние, това може да го каже всеки скиор. Човек може да изпита истинско удоволствие. Кабинковият лифт и тези около пистата работят, те са включени в цената на картата. Днес по-рано имаше голяма опашка на лифта, но сега вече опашката намаля. Съвсем спокойно може да дойде човек около обедните часове и с полудневна карта да кара до 16 часа”, допълни той.

По думите му - има изключително много хора на Витоша днес. По пистата се спускат и скиори, и сноубордисти. На плаца пред хижа „Алеко” също се спускат дечица.

„Очакваме още скиори в следващите седмици, защото фактически до момента ние нямахме зима – имаше една писта, която работеше, защото я бяхме заснежили, но пейзажът беше пролетен. Сега вече снегът създаде чисто перфектно зимно време. Температурите са около минус 5 градуса. Времето е точно за скиори”, допълни изпълнителният директор на „Витоша ски” АД.

Костадинов отправи апел към любителите на планината, не само към скиорите, но и към туристите: „Елате на Витоша, ако искате да се почувствате перфектно и заредени за новата работна седмица”.

РОДОПИ - ПАМПОРОВО

В Родопите падналият сняг се отрази благоприятно на туризма, наблюдава се активизация. Този сняг се чака отдавна. Малко закъсня, но все пак по-добре късно, отколкото никога. Това каза Пантелей Мемцов, председател на Регионална туристическа асоциация „Родопи” пред Агенция „Фокус”.


Пампорово, фото: Pamporovo FunPark

„Преди да падне този сняг пистите бяха покрити на 100 %, макар и с изкуствен сняг. Независимо от това, имаше изчакване и отменяне на резервации от страна на туристи. След Нова година се наблюдаваше спад в зимния туризъм. По това време през зимата започват турските и българските ваканции, затова снегът беше по-нужен от всякога. Досега той дава своето отражение - в крайна сметка атмосферата вече е зимна и клиентите се чувстват по-добре”, заяви Мемцов.


Пампорово, фото: Pamporovo FunPark

„Снегът започна да вали вчера и на Пампорово има 30 см нова снежна покривка. Всички писти са отворени. Затворени са определени участъци, най-вече поради липсата на туристи, но с новия снеговалеж вече всички са изцяло заснежени и работят. Работят също и лифтовете, разбира се. Няма опашки - те са направени с такъв капацитет, че нормално и оптимизирано да обслужват клиентите. Опашки може да има само по Нова година, когато цяла България е в почивка и всички са в курортите. Но иначе сега всичко е съвсем нормално”, допълни той.


На път за Пампорово, фото: Кучето от Севера

„Действително времето по Коледа и Нова година беше силен момент за туристическия сектор, но ръста ще го отчитаме на края на зимния сезон. Досега сезонът е нормален. Започна много добре, последва лек спад заради безснежието, но сега с нападалия сняг всичко влиза в нормалното си русло”, добави още Мемцов.

26 януари 2014 | 19:52 | Агенция "Фокус"


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Спасиха двама англичани, заседнали в улей под връх Тодорка – 27 Януари 2014 - 11:46
Снежни красоти по българските планини – 27 Януари 2014 - 17:03
Весела Владкова и Юлиян Стоянов са №1 в първенството по ски за журналисти в Боровец – 27 Януари 2014 - 17:41
Предварителната програма на българските олимпийци за Игрите в Сочи 2014 – 28 Януари 2014 - 10:16
Алекс Жекова показа българските спортни екипи за Сочи – 28 Януари 2014 - 15:02

Предходна:
SPORT 2000 rent вече и в България – 25 Януари 2014 - 21:21
Уикенд в Боровец и награди от Rossignol за журналисти на ски – 25 Януари 2014 - 17:34
Станимир Беломъжев с победа за СК по ски-ориентиране в Швеция – 23 Януари 2014 - 18:28
Стартира шестото издание на „Научи се да караш ски” – 23 Януари 2014 - 15:18
Най-скъпо се карат ски на Банско, най-евтино на Цигов чарк – 23 Януари 2014 - 15:15

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > В зимните ни курорти са доволни от падналия сняг > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре