SKI.BG
     Петък, 14 Юни 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
06 Юли 2014 - 21:37
21км изкачване, 2000м денивелация: RILA RUN 2014
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ (SKI.BG) -- С цели 21 километра изкачване с положителна денивелация от 2000 метра се справиха участниците в третото издание на планинското бягане RILA RUN. Победител в надпреварата, която е втората за сезона от веригата планински бягания до първенците на най-големите български планини, организирани от Сдружение Маратон, стана Александър Василев от отбора "Юниверсал".

В отсъствието на някои от основните лидери в планинското бягане у нас, 27-годишният Василев се справи най-бързо с новото, удължено и изключително тежко изкачване с дистанция на полумаратон от гр. Самоков до най-високия връх на Рила планина и на целия Балкански полуостров - връх Мусала, за време 2 часа 38 минути и 27 секунди. Така Василев постави първия тайминг лимит на новото трасе, който ще очакваме да бъде подобряван през следващите години.

Стартът днес, 6-ти юли 2014 г., беше даден точно в 10:00 ч. в парка до стадион “Рилски спортист” в гр. Самоков. В премерено темпо нагоре към планината поеха общо 61 планински бегачи (50 мъже и 11 жени), от които в крайна сметка на върха се изкачиха 53-ма. Едновременно с тях от стартовата линия тръгнаха и около 50-те участници в първото за Самоков свободно лекоатлетическо състезание в паркови условия от веригата "5km run", които избягаха 2,5км по алеята на парка заедно с планинските бегачи и после се върнаха обратно към стартовата точка, за да финишират.

Днешният неделен ден предложи подходящи условия за провеждането на RILA RUN 2014. Слънчевото и ясно небе сутринта се промени от висока, плътна облачност в следващите часове, които обвиха високите върхове на Рила и, разбира се, самия вр. Мусала. Облаците донесоха приятно захлаждане за състезателите, които видимо сериозно загряваха при тежкото изкачване към върха.

Новото, изцяло променено в частта си до хижа Мусала трасе, предложи още по-голямо натоварване за участниците, особенно в частта му право нагоре по цялата ски писта Ястребец 3.

След преминаването през подкрепителния пункт на връх Ястребец, атлетите имаха възможност да се поотпуснат и да съберат сили по хоризонталната пътека до хижа Мусала, преди да се хвърлят в стръмния щурм към заслона "Ледено езеро" и оттам към самия връх Мусала.

Въпреки изтощението след финала, мнозина от учасниците емоционално изразяваха одобрението си относно новото, по-дълго и тежко трасе и отличната организация, което дава стимул на организаторите да запазят маршрута за следващите издания на надпреварата.

Както отбелязахме, сред участниците тази година липсваха някои от лидерите в планинските бягания у нас като Шабан Мустафа, Кирил Николов - Дизела, Иван Сираков и др. Както съобщихме, Шабан е в Швейцария, където вчера се качи на третото стъпало на подиума на много силния международен планински маратон в Цермат! Същевременно Дизела, Сираков и Антония Григорова-Бургова в момента са на Световното първенство по ориентиране в Италия, където надяваме се също ще имат успехи. Въпреки подадената заявка за участие в Рила Рън 2014, по все още неясна причина на старта не се появи и лидерът на националния ни отбор по ски бягане Веселин Цинзов. Всичко това даде шанс на останалите атлети, с не чак толкова големи изяви в планинското бягане, да се борят за челните позиции в днешното състезание.

Около час и половина след старта, след минаване през лагера Соколец, покрай луксозния хотел Ястребец и по стръмната ски писта Ястребец 3, първи на подкрепителния пункт на връх Ястребец, в близост до горната станция на кабинковата въжена линия, пристигна Филип Драголов.

Почти три минути след него премина и Александър Василев, следван на още толкова време от Николай Гугински от АК "Витоша". По-нататък по дистанцията до заслона "Ледено езеро" нямаше промяна в подреждането на лидерските позиции, но скъсяващата се дистанция между Филип и Александър изглежда даде увереност и сили у втория от двамата, благодарение на което той изпревари времения водач в последния и най-стръмен участък от трасето преди достигането на върха. Василев се изкачи от гр. Самоков до връх Мусала за 2:38.27ч.

Драголов спря хронометъра с разлика 2 минути и 40 секунди от победителя (2:41:07ч), а трети финишира Николай Гугински (2:45.21ч), който от своя страна се класира и първи в категорията мъже над 40 г.

Победителка при жените стана Мая Недялкова от СК "Младост-2012" Благоевград, чието достойно представяне наред с мъжете специално трябва да се отбележи - с време 3:01:20ч тя е шеста в общото класиране.

Втора при дамите е Христина Козарева от "Узана" Габрово (3:16:20ч), а трета - Мария Николова (3:20:57ч).

Сред участниците тази година се включиха бягащи в името на някаква своя кауза, каквато световна тенденция има по принцип в масовите лекоатлетически състезания. В случая каузата беше "Свобода за Западния бряг и Ивицата Газа", но по-важното е това да се превърне в традиция и в България, като все повече хора да изразяват позицията си по обществено важни въпроси посредством спорта.

Награждаването беше осъществено по нова схема, която беше посрещната доста добре от участниците. Победителите и призорите в отделните възрастови групи получаваха отличията и медалите си индивидуално, който когато пристигне на специално оформената площадка за награждаване на връх Ястребец с фон красивата панорама към Маркуджиците и връх Мусала, а пък всички останали атлети получиха диплом за участието си.

За финал следва да отбележим, че въпреки доста по-тежкото спрямо миналите години трасе, в надпреварата RILA RUN тази година се включиха и завършиха отново немалък брой участници. Надяваме се догодина броят им да се увеличи и да достигне, а защо не и да надмине 99-мата планински бегачи през миналата 2013-та година.

Организатор на планинското състезание RILA RUN 2014 е Сдружение „Маратон” с подкрепата на „Бороспорт” АД и 5kmrun.bg, а основен спонсор е представителят на Саломон за България с неговите магазини Sport Box. Официален медиен партньор по традиция е SKI.BG.

Следващите състезания по планинско бягане и колоездене от календара на Сдружение Маратон са Balkan Run 2014 "Бодлите на розите" от с.Енина до х.Бузлуджа на 9-ти август, следвано от VITOSHA RUN от НДК София до Черни връх на 31-ви август и новото OSOGOVO RUN от Кюстендил до вр.Руен на 14-ти септември 2014 г.

ОЧАКВАЙТЕ ВИДЕО И ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG ОТ RILA RUN 2014!

Пълното класиране може да намерите на официалния уебсайт на организаторите www.marathon.bg.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
ВИДЕО от RILA RUN 2014 – 22 Юли 2014 - 16:03
Шабан Мустафа за Zermatt Marathon – 30 Юли 2014 - 14:22
„Път за никъде” 2014 – 31 Юли 2014 - 19:36
Бегачи от 19 националности изкачват швейцарски глетчер – 08 Август 2014 - 16:29
Дизела пробяга 600 км за 6 дни – 18 Август 2014 - 17:04

Предходна:
Шабан Мустафа трети на Zermatt Marathon! – 05 Юли 2014 - 23:35
Видео от PIRIN RUN 2014 – 03 Юли 2014 - 18:43
Планинското бягане до Мусала е тази неделя – 03 Юли 2014 - 11:01
Нов рекорд на PIRIN RUN 2014 – 22 Юни 2014 - 21:28
"5km Run" в луксозния Pirin Golf & Country Club – 21 Юни 2014 - 16:27

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > 21км изкачване, 2000м денивелация: RILA RUN 2014 > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре