SKI.BG
     Сряда, 27 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
14 Октомври 2014 - 12:12
Анализ на ММС: Необходимо е прецизиране на начина за финансиране на спортните клубове
Министър Раданова утвърди „Концепция за насърчаване развитието на спорта за всички“
изпрати на приятел Printer friendly версия

Екипът на служебния министър на младежта и спорта Евгения Раданова изготви подробен анализ на „Програмата за развитие на спортните клубове 2014 г.“. Експерти съставиха доклад, в който се отчита, че ММС не е било готово за извършената реформа. 

    „Смяната на системата е многопланова задача, която не допуска емоционални решения. За реформа във финансовото подпомагане на спортните клубове е необходима ясна концепция, както и отлична координация между всички субекти, реализиращи спортна дейност и участващи в управлението на спорта“, се казва в документа. 

    При изготвянето на анализа са взети предвид и становищата на отделните спортни федерации, като повечето от тях не одобряват настоящата система за финансиране. 

    Във връзка с изработването на Програмата за 2014 г.  през месец юли 2013 г. е сформирана работна група за разработване на „Методика за категоризация на спортовете в Република България”,  която да бъде основа за разпределяне на средствата за клубовете. Такава обаче не е утвърдена и реформата е извършена без нея! Също така, при разработване на Програмата тогавашното ръководство на министерството не е предоставило приоритетите и вижданията си относно целите, критериите и показателите, на които да отговарят спортните клубове. 

    Анализът отчита още, че сроковете за изготвяне на Програмата и за кандидатстване по нея са били твърде кратки, поради което клубовете не са имали време да се запознаят с изискванията й, а по-голямата част от федерациите са съгласували проектите формално. 

    От друга страна, огромният обем от информация при получаване на проектите максимално е затруднил обработката на данните. 

    Поради краткия срок при разработването на Програмата не са предприети следните дейности:
    - анализ на предходните системи за финансово подпомагане на клубовете;
    - синхрон във взимането на решения и в изготвянето на  нормативни документи;
    - съгласуване и обсъждане на Проекта на Програмата и Системата със заинтересованите страни на изпълнение (спортни федерации, спортни клубове и др.);
    - създаване на необходимите организационни и административни предпоставки за действия.

    При кандидатстване с проекти от спортните клубове по действащата Програма са взети под внимание само брой картотекирани спортисти, брой национални състезатели и брой спортисти (мъже и жени) с класиране 1 - 3 място на световни и европейски първенства. Така са отпаднали показателите за развитието на спорта в национален мащаб - брой клубове по даден вид спорт и териториалното им разпределение. 

    По Програмата за 2014 г. са  внесени 1 149 проекта на спортни клубове, от които са утвърдени 1 076 със средства в размер на 6 833 480 лева.
    „Като заключение може да се каже, че изпълнението на проекта „Програма за развитие на спортните клубове 2014 г.“ не даде очакваните резултати“, се посочва в анализа. 

    Вследствие на всички тези констатации е ясна необходимостта, българските спортни федерации да извършат реална категоризация на членуващите в тях спортни клубове. Взети са становища и препоръки от спортните организации за начина, методиката, критериите и показателите за финансиране на клубовете. Създадена е работна група с участието на представители на Министерството на младежта и спорта, Националната спортна академия, Българския олимпийски комитет и представители на клубове и федерации - изтъкнати специалисти с дългогодишен опит в областта на спорта за високи постижения, които да обобщят данните и да изготвят проект на нов нормативен документ, в който да се оптимизират условията и реда при финансовото подпомагане на дейностите на спортните клубове през 2015 г.

    Служебното ръководство на Министерство на младежта и спорта извършва всички гореспоменати действия, тъй като счита, че в средата на месец октомври е крайно необходимо да стартира базовата подготовка, на която да се стъпи при изработване и утвърждаване на нормативните документи за 2015 г.

ММС
14.10.2014

Министър Раданова утвърди „Концепция за насърчаване развитието на спорта за всички“
Усвояване на еврофондове, регламентиране дейността на доставчиците на спортни услуги и създаване на обществени съвети са част от новата концепция

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова утвърди „Концепция за насърчаване развитието на спорта за всички“. Тя е разработена в съответствие със стратегическите документи в областта на спорта, насоките и препоръките на Европейския съюз с оглед насърчаване на укрепваща здравето физическа активност на гражданите. Съобразена е с правомощията на Министъра на младежта и спорта, на местните власти и на спортните организации.

„Тази концепция бе сред основните ми приоритети и се радвам, че заедно с моя екип успяхме да я утвърдим, заяви министър Раданова. - Непрестанно се говори колко е важна физическата активност, но в това отношение, за съжаление, се прави твърде малко. Трябва да е ясно обаче, че Mинистерството на младежта и спорта не може да се справи с този проблем без съдействието на останалите ангажирани с него институции – Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, общините, областните управители, спортните федерации и спортните клубове. За да престанем да бъдем на последните места по физическа активност и на първите по затлъстяване и заболявания, е необходим широк консенсус и съвместна работа. За това и потърсихме становищата на всички ангажирани институции. Наясно съм, че аз няма да имам възможността да работя като министър за реализирането на тази концепция, но се надявам човекът, който заеме поста след мен да се опре на нея и да се започне реална работа по този проблем. От своя страна аз, като човек, който винаги ще бъде част от спорта, се ангажирам да помагам с каквото е необходимо.“

С Концепцията се търси обвързаност между стратегическите документи в областта на спорта и подпомагане процеса на постигане на планираните в тях приоритетни цели.

В съответствие с нормативната уредба тя следва да се превърне във водещ документ за развитието на спорта за всички. Чрез реализиране на приоритетните си цели Концепцията ще подпомогне разработване на програмни и приложни документи за развитие на спорта за всички и социалния туризъм както и за актуализация на нормативната уредба в тези области.

Набелязани са основни цели и насоки съобразени с проблемите, възпрепятстващи развитие на спорта за всички, които да послужат за отправни точки по отношение на практическите им решения. Концепцията е „отворен” документ, може да се доразвие и при необходимост да се допълни, за да отговаря на бързо променящите се социални условия.

Сред основните приоритети на Концепцията е регламентирането на условията и начините, по които може да се предоставят спортни услуги за гражданите. Спортът е една от малкото сфери на обществения живот в Република България, в която липсва такава нормативна база, което води до нарушения и е предпоставка за опасност за здравето на тези, които ползват съответните услуги.

За пореден път се констатира необходимост от увеличаване на средствата за спорт за всички. За целта трябва да се предприемат действия, не само по отношение на държавния бюджет, а и за усвояване на средствата от Европейските структурни инвестиционни фондове чрез оперативните програми 2014-2020 г. „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“.

В Концепцията се планира също създаване на обществени консултативни съвети към областните управители и общините, както и изграждане на общински и ведомствени спортни клубове, които да станат бенефициенти по отделните държавни и общински програми.

Съществен проблем е липсата на специализирани структури в много от общинските администрации, които да координират дейността на спортните клубове. С изключение на Българския футболен съюз, липсват и регионални структури на спортните федерации.

Необходимо е също подобряване и разширяване на спортната база, предназначена за спорт за всички.

Цялата концепция може да намерите тук:
mpes.government.bg/Documents/Documents/Concepts/KoncepciqNEW.pdf

ММС
13.10.2014


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Покана за премиерата на ски филма Almost Ablaze от TGR – 14 Октомври 2014 - 13:29
Румен Драганов: Очаква ни силен зимен туристически сезон – 15 Октомври 2014 - 19:50
В Банско очакват много туристи през зимата – 15 Октомври 2014 - 20:51
Лифт за 50 млн. лв. ще свързва Пампорово и Чепеларе – 17 Октомври 2014 - 16:07
Кирил Русев, ПСС: Основната причина за инциденти в планините е, че туристите не познават възможности – 20 Октомври 2014 - 20:14

Предходна:
Технически преглед на софийския отряд на ПСС – 11 Октомври 2014 - 23:53
Кирил Русев, ПСС: През есента и в началото на зимата зачестяват инцидентите с туристи в планините  – 09 Октомври 2014 - 12:45
Георги Икономов: Банско няма да се разширява повече – 09 Октомври 2014 - 12:43
Туризмът у нас - в очакване на зимата – 08 Октомври 2014 - 21:38
Мощна провокация към начина ни живот в новия фрийрайд филм “Days of My Youth” – 06 Октомври 2014 - 15:09

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Анализ на ММС: Необходимо е прецизиране на начина за финансиране на спортните клубове > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре