SKI.BG
     Четвъртък, 13 Август 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
30 Октомври 2014 - 13:45
Георги Икономов: Откриваме зимния сезон в Банско на 13 декември
изпрати на приятел Printer friendly версия

Георги Икономов, кмет на Банско, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Фокус: Политическата обстановка у нас продължава да бъде сложна. Мнозина анализатори и експерти алармират, че държавата е в тежко състояние и са необходими спешни решения по важни въпроси. Как политическата нестабилност се отразява на общините – този и други въпроси ще зададем на кмета на Банско Георги Икономов. Г-н Икономов, отразява ли се политическата нестабилност на община Банско?
Георги Икономов: Да, отразява се. Аз мисля, че се отразява не само на община Банско, а на всички кметове, на всички граждани. Абсолютно убеден съм, че всеки иска правителство, всеки иска някакво спокойствие, относителна стабилност и един работещ парламент, защото действително има тежки проблеми, които висят, и тяхното решение може да бъде единствено чрез работещ парламент и правителство, излъчено от парламента. Сегашното правителство, което е в момента, временното, също си върши своята работа, но неговите ресурси и възможности са ограничени. В рамките на неговите пълномощия нещата вървят горе-долу. Естествено, че всички ние сме за едно правителство и то възможно най-скоро.

Фокус: Общината среща ли финансови затруднения при изпълнението на основните дейности?
Георги Икономов: Към момента не. Все още не сме почувствали финансови затруднения. Имаме един доста голям проект, който изпълняваме във водния цикъл – това е подмяната на канализацията и изграждането на пречиствателна станция. Към момента нямаме проблем с плащанията. Засега нещата са наред, но не се знае след месеци, когато влезем в тежката зимна обстановка, как ще бъдат. Все пак общината е предвидила и сериозен резерв, буфер в бюджета, с който да посрещаме такива неотложни или неочаквани разходи и проблеми евентуално, ако се появят.

Фокус: Особено и след като стана ясно, че пари за зимна поддръжка в държавата няма.
Георги Икономов: Точно така. Това също е голям проблем, но до края на годината има осигурени средства от бюджета, които са за 2014, за общинската пътна мрежа – четвъртокласната, но също така и за уличната мрежа на града, на Банско, на Добринище, на селата за снегопочистване, за сметосъбиране. Община Банско сме осигурили средства. На този етап нямаме притеснения, но притеснителното е, че не всички общини са в такова финансово състояние може би и има липса на средства за зимно поддържане. Чух, че липсват средства за поддържане на пътищата в АПИ около 150-16 милиона. Липсата на средства в държавния бюджет е повсеместна и положението действително е изключително тежко. Тежко ще му бъде на следващото правителство, но няма начин без такова.

Фокус: Вие какво очаквате от следващите управляващи като кмет на една от българските общини?
Георги Икономов: На първо време очаквам едно спокойствие и една стабилност да се създаде у хората, у гражданите, у нас, кметовете. Оттам насетне правителството с най-бързи темпове трябва да работи по европейските проекти, по програмите, които ги очаква следващият програмен период, защото общините без тези програми - „Селските райони“, „Регионално развитие“ и „Околна среда“ – сме загубени. Собствените средства, с които разполагаме, са изключително малко и те са само, за да се закърпят някои улици, за дребни неща. Така че първото, което трябва да се случи, е да тръгнат програмите по европейските фондове. Разбира се, проблемът с КТБ трябва да бъде решен, както и да се приемат редица закони и най-вече реформи, които са тежки и обществото трудно ще ги посрещне, но са наложителни. Това са реформи в социалната сфера, пенсионната реформа. Здравна реформа задължително трябва да бъде извършена, защото години наред сме свидетели как все говорим, че се източва касата, болниците получават все повече и повече средства, но това не означава, че заработват по-добре. Нещо трябва да се направи. Много работа има и в съдебна власт и мисля, че това правителство и този парламент, колкото и да са разнородни, трябва да се обединят върху жизненоважни и основополагащи реформи в нашата страна и да гласуват тях приоритетно, а за срокове на живот на правителството и на парламента въобще не трябва да се говори. Очертават се основните реформи, които трябва да се свършат, около които се обединяват всички, и започва да се работи по това нещо. Това трябва да бъде основната работа, разбира се, и другите ежедневни проблеми за решаване трябва да вървят също така.

Фокус: Да се надяваме, че ще бъде така. Наближава зимният туристически сезон. По традиция Банско е сред най-желаните дестинации и от българи, и от чужденци. Готов ли е градът за зимния сезон?
Георги Икономов: Да, готов е. Бизнесът е готов също отдавна. Официалното откриване на зимния сезон ще бъде на 13 декември. Както казах, в момента тече сериозен проект – водният цикъл. Част от улиците на града са разкопани. Правим всичко възможно и провеждаме ежедневни срещи. Настояваме пред фирмата изпълнител тези улици до сезона да бъдат, така че да не се пречи на зимния туристически сезон. Имахме и малки проблеми с пътя до Банско от Симитли, но той също в момента се решава. Мисля, че няма да има никакъв проблем. Другото, което е положително, е, че се рехабилитира целият път от Илинден към Банско, т.е. подходът от Гърция. Мисля, че това все са предпоставки за един добър сезон. Още повече, че ако имаме и сняг и зимата не бъде както миналата, мисля, че всичко ще бъде наред. Другото, което е обнадеждаващо и може да привлече повече туристи, е кръгът от Световната купа по ски, която ще се проведе в Банско на 28 февруари и 1 март. Тогава ще имаме супер гигантски слалом и спускане на жени, което ще бъде изключително атрактивно състезание. Това са все мероприятия, които биха довели все повече и повече туристи. Очакваме ръст на турските туристи, защото Банско стана доста престижна дестинация и в Турция. Те са близо до нас и са сериозни туристи и разчитаме и на тях през сезона.

Фокус: Студентите също предпочитат Банско, за да прекарат 8 декември. Има ли вече резервации за студентския празник?
Георги Икономов: Да, има, доколкото чувам от ресторантьори и хотелиери. Те са пълни почти на 100% и за студентския празник, и за Нова година, и за Коледните празници. Хубавото в Банско е, че има и скъпи места за по-претенциозни клиенти, но може да се намерят и по-евтини нощувки с перфектни условия. Също така разнообразието от механи и ресторанти, заведения е огромно. Има за всеки вкус. Пак казвам – на прилични цени и сериозно качество на услугата. Убеден съм, че всичко ще мине както трябва. Другото важно нещо през зимния сезон е осигуряването на обществения ред. За поредна година Банско взима командировани полицаи, като 4 от тях са румънци и гърци, защото това са преобладаващите туристи, така че и общественият ред ще бъде осигурен с допълнителна полиция. Мисля, че всичко ще бъде наред. Дано имаме хубава зима, за да са доволни туристите.

Симона МЕДАРОВА
Радио „Фокус“, „Добро утро, България“
30 Октомври 2014 | 11:00


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Очаква се четири нови ски писти да бъдат отворени в курорта Юндола – 31 Октомври 2014 - 17:12
Банско отново е най-евтиният ски курорт в Европа – 04 Ноември 2014 - 16:10
Инвестиции за милиони в зимните ни курорти – 05 Ноември 2014 - 20:17
Франц Кламер е пожелал напролет да играе голф и да кара ски в България – 06 Ноември 2014 - 11:19
Да помислим за коледната ваканция – 08 Ноември 2014 - 20:22

Предходна:
Чакаме 10% повече чужденци на ски у нас – 27 Октомври 2014 - 22:53
Губим рекламни проекти за 16,7 млн. лв. – 27 Октомври 2014 - 22:00
Олимпийски шампионки реклрамират Банско – 27 Октомври 2014 - 13:54
Не "почти", а "силно възбудени" от премиерата на Almost Ablaze в София – 24 Октомври 2014 - 09:10
Студовете дойдоха и у нас, но наваля ли сняг? – 24 Октомври 2014 - 09:03

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Георги Икономов: Откриваме зимния сезон в Банско на 13 декември > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре