SKI.BG
     Неделя, 31 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
13 Декември 2014 - 23:16
БАНСКО ОТКРИ ЗИМНИЯ СЕЗОН 2014/2015
изпрати на приятел Printer friendly версия

ОТКРИВАНЕ СКИ СЕЗОН 2014/2015, БАНСКО. Водещият български планински курорт Банско откри официално новия зимен сезон 2014/2015 със задължителното пищно тържество, различни игри и забавления за публиката, прекрасно слънчево време и достатъчно количество искрящобял сняг.

По традиция официални гости на откриванията досега са цяла плеяда от легендарни скиори, а тази година към списъка се присъедини и триктатният световен шампион Щефан Еберхартер.

Австриецът, заедно с вече утвърдените рекламни лица на Банско - петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели и най-добрия български скиор за всички времена Петър Попангелов, бяха основните звезди на деня, но сред официалните гости в Банско се открояваха също така спортният министър Красен Кралев и екс-министърът Свилен Нейков със съпругата си - олимпийската шампионка Румяна Нейкова, новият посланик на Австрия у нас Н. Пр. Роланд Хаузер и новият търговски съветник в посолството на Австрия в София г-жа Улрике Щрака, председателят на БФСки г-н Цеко Минев, както и мнозина други известни лица от бизнеса, политиката и спорта.

Обилният снеговалеж няколко дни преди датата на откриването на сезона в трите най-големи зимни курорта у нас, донесе радост за любителите на зимните спортове, но за жалост последвалите високи температури частично го разтопиха и не позволиха производството на изкуствен. Най-малко засегната от топлото време се оказа Пирин планина и затова Банско успя да предложи на стотиците най-нетърпеливи скиори и сноубордисти няколко обработени и отворени писти и като цяло доста добри условия за практикуване на любимия им спорт през първия официален ден за сезона.

Всъщност още от 1-ви декември за любителите на ските и сноуборда в Банско работят 3 писти, а днес за откриването на зимния сезон бяха пуснати още 5 трасета. Така близо 60% от пистите вече са отворени, а до Коледа ще заработят всичките 17 трасета. След като това лято бяха монтирани нови над 30 оръдия за изкуствен сняг, броят им в ски зоната вече е 300.

Един от гвоздейте в програмата беше играта "Влез в отбора на шампиона", в която тримата легендарни скиори и техните съотборници, записали се предварително в един от трите отбора, се състезаваха в "къс" гигански слалом, трупайки общо отборно време.

Еберхартер, Жирардели и Попангелов сътвориха емоционално шоу със спусканията си на писта "Алберто Томба" пред погледа на стотиците свои фенове. Те обаче не се състезаваха индивидуално, а бяха капитани на отбори, в които се включиха по 15 техни почитатели.

Точно за състезанието слънцето постепенно огря пистата и на шампионите им тръгна не само по сняг, но и по слънце. Официалните гости, много нашенци и гръцки туристи ги аплодираха по време на надпреварата по трасето.

След битката на пистата тримата скиори направиха демонстрационно спускане заедно с бъдещите шампиони в белия спорт - децата от ски училище "Юлен". В него се включи лично и спортният министър Красен Кралев. След пресичането на финала и задължитените позирания за медиите, в небето отекна мощна заря, с която бе отбелязан стартът на зимния сезон в Банско.


Тимът на Еберхартер беше награден като победител в играта "Влез в отбора на шампиона", втори останаха почетният гражданин на Банско Марк Жирардели и съотборниците му, а трети - Петър Попангелов с неговите фенове.

Сред зрителите бе и заместник главният секретар на МВР Георги Костов. "Мислех да се запиша в някой от звездните отбори, но аз съм си от полицейския тим и от този на ветераните. Да не взема да падна, че да проваля някой от тези големи скиори", каза с усмивка той.

Програмата продължи на снежната сцена с концерт на Веси Бонева.

На пресконференцията междувременно Марк Жирардели, Щефан Еберхартер и Петър Попангелов бяха единодушни, че не знаят за друга ски зона в Европа, която в момента да има по-добри условия за ски. В пресконференцията участваха също министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на община Банско Георги Икономов и маркетинг-директорът на ски зона "Банско" Иван Обрейков.

Почетният гражданин на Банско Марк Жирардели, който от вчера е и съветник на българския министър на туризма Николина Ангелкова по въпросите на зимния туризъм, разказа, че преди една седмица Щефан Еберхартер му се е обадил, за да го попита дали е сигурен, че в Банско може да се карат ски въобще.

"Обадих се в Банско и те ми отговориха, че според прогнозите за времето ще вали сняг, каза големият шампион. Съвсем сърдечно искам да благодаря на българската служба за прогнози - наистина е фантастично времето", добави с усмивка той.

"Снегът днес беше страхотен и мога да ви кажа, че ние двамата не познаваме друга скизона в Европа, която в момента да има по-добри условия за ски", допълни Марк Жирардели.

"Чувал съм много за Банско, но съм много приятно изненадан, че е толкова хубаво тук, това е една страхотна скизона", сподели Щефан Еберхартер.

"Бяхме с Марк и Петър сутринта и видяхме условия за свободно каране и наистина нещо страхотно, което сигурно го няма в цяла Европа. Много благодаря за поканата", заяви австриецът, който е за първи път в Банско.

Петър Попангелов пожела успех на Банско през новия сезон и винаги пистите да бъдат на такова ниво, на което са били и досега.

"За мен беше чест да бъда с Марк и Стефан на това откриване и желая успех за сезона и за провеждането на състезанията за Световната купа пред 2015 г.", каза легендарният български алпиец.

Спортният министър Красен Кралев каза, че се чувства почти като банскалия, защото от десет години има дом в града и всяка година кара ваканцията тук заедно с дъщеря си. Той поздрави всички с откриването на сезона.

"Днес е един прекрасен празник, един прекрасен ден, каза министърът. Виждате колко много деца има по пистите. Това е една от философиите, които нашето министерство ще поддържа, защото Българската федерация по ски полага огромни усилия ските да бъдат социален спорт и да ангажират колкото се може повече млади хора, а това знаете, че е основна политика на нашето министерство", заяви министърът.

"Затова ние ще бъдем партньори на ски федерацията през нашия мандат и с всичките си усилия и възможности ще помагаме тези празници да ги има, да ангажираме колкото може повече деца и младежи. Виждаме, че има един прекрасен пример от световни звезди от най-висока класа, които са тук, и това ни дава увереност да заявя, че за пети пореден път Банско се проявява като перфектен домакин в организирането на стартове за Световната купа. Това е невероятна реклама за България, за българския туризъм, за българския спорт. Аз искам да благодаря много на нашите гости и на всички да пожелая спорен сезон, да е така цялата зима с много сняг и усмивки", посочи още Кралев.

"Всички се надяваме новият сезон да бъде по-добър от миналите и дано, както е днешният ден - слънчев, бял и снежен, така да бъде през цялата зима", пожела кметът на община Банско Георги Икономов.

"Убеден съм, че туристите ще са повече, и най-вече чуждестранните, защото успяхме да завоюваме нови пазари, в това число Турция", сподели Икономов. 

Иван Обрейков увери, че пистите в курорта, както винаги, са добри и така ще бъде и занапред. За съжаление, отбеляза той, още съществува проблемът с нуждата от втора кабинкова въжена линия, за да не си тръгват разочаровани туристи. Затова той се обърна към министър Кралев за подкрепа, защото туризмът, по думите му, е приоритетен отрасъл не само за Банско, а и за цяла България.

В потвърждение на думите на Иван Обрейков беше фактът, че за да слязат обратно към Банско, няколкото хиляди гости на откриването, предимно гръцки студенти, трябваше да чакат повече от два часа на огромната опашка, извила се на Бъндеришка поляна в края на деня.

Още една важна новост оповести маркетинг директорът на фирма "Юлен", концесионер на ски зона "Банско", Иван Обрейков. По думите му хеликоптер ще кръжи над пистите в Банско, за да помага на закъсали скиори. Машината на "Хели ер" ще бъде разположена на начална станция при кабинковия лифт.

"Целта е да можем да реагираме веднага, защото всяка минута е ценна при инциденти в гората", обясни той.

Хеликоптерът ще се използва при сложни и трудни спасителни акции в планината. Той ще помага на ранени, изгубени и бедстващи туристи, както и на пострадали при спусканията скиори и сноубордисти.

"Застраховката, която покрива ползването му, е символична. Без застраховка цената е 1200 евро на час за летателната машина", обясни Обрейков.

След ски състезанието и срещите с медиите дойде ред на популярната игра за публиката "Ловци на съкровища". По традиция стотици мераклии се записаха да ровят в снега, за да се опитат да открият ключовете за голямата награда - чисто нов лек автомобил "Ауди А3".

Късметът този път се усмихна на Георги Бояджиев от град Златица, който още край пистата подкара новата си лъскава придобивка. Така беше прекъснат късмета на македонците да си тръгват с чисто нова кола като награда от Банско.

Интересно е да отбележим, че освен стотиците радостни лица на запалените по спускането по ски пистите, на Бъндеришка поляна забелязахме и щастливи любители на ски туринга, дошли да се насладят на първите си разходки със ски по естествения сняг в Пирин планина. Един от тях беше състезателят по ски алпинизъм Иван Геров, който ни сподели плановете си за сезона в отбор заедно с Тервел Тотев. Следете WWW.SKI.BG за подробности.

Дойде ред и на официалната церемония за откриването на зимен сезон 2014/2015, която се проведе в по тъмно на площад „Никола Вапцаров" в центъра на гр. Банско.

Освен тримата ВИП гости на откриването, събитието уважиха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Българска федерация по ски Цеко Минев, посланикът на Австрия Роланд Хаузер и търговския съветник в посолството на Австрия Улрике Щрака.

Малко преди да каже от сцената "Обявявам ски сезон 2014/2014 в Банско за открит!", градоначалникът на Банско Георги Икономов връчи Почетния знак на кмета на трикратния световен шампион и двукратен носител на Големия кристален глобус Щефан Еберхартер.

„Не е случайно, че Aкемията на световните ски - награди удостои за втори път града ни с приза „Най-добър зимен курорт в България. С всяка изминала година утвърждаваме Банско като курорт от световна величина. И това го доказва кръгът от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, който ще се проведе през 2015 г.", каза кметът Икономов.

Всички си пожелаха много сняг и успешен сезон, а за доброто настроение се погрижиха Калин Велъов и Нина Николина, които представиха музикалния си спектакъл „Pendara Ethno Project".

Открит бе и Коледният базар, който ще продължи до 12 януари следващата година. От дървените къщички, които са разположени на централния площад, посетителите ще могат да си закупят коледни сладки и украса, свещи и ръчно изработени произведения. За най-малките жители и гости на града ще бъде направена детска работилница, където малчуганите да изработят сами своите подаръци.

След церемонията празнична заря огря небето над Банско, a по късно в бар "Happy end" започна и партито, съпътстващо откриването на сезона. Невероятните изпълнения на „Fierce Angels Party" заредиха присъстващите с много енергия и добро настроение.

SKI.BG
13 декември 2014 г.

използвани са текстови материали от:
Пламен Вълков / Стандарт нюз,
Владимир Симеонов / Стандарт нюз
и Sportal.bg

ОЧАКВАЙТЕ МЕГА ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG И ВИДЕО РЕПОРТАЖА НА SKI.BG TV ОТ ОТКРИВАНЕТО НА СЕЗОН 2014/2015 В БАНСКО!!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
С парти в Хепиенд завърши откриването на сеозна в Банско – 14 Декември 2014 - 18:21
Ски клуб "Канари" откри ски сезона на Пампорово – 15 Декември 2014 - 10:21
Чепеларе открива ски сезона на 20-ти декември – 17 Декември 2014 - 16:12
Пускат кабинката на Витоша и Бай Кръстьо на 20-ти декември – 17 Декември 2014 - 17:24
БФКА открива сезона по ски-алпинизъм в Боровец – 19 Декември 2014 - 12:17

Предходна:
Боровец откри зимния сезон с много слънце и празнично настроение – 13 Декември 2014 - 17:59
Сняг, слънце, атракции и ски легенди на откриването на ски сезона в Банско – 13 Декември 2014 - 15:19
Официално откриваме ски сезона днес – 13 Декември 2014 - 08:05
Марк Жирардели: Имате младежи с потенциала на Петър Попангелов – 12 Декември 2014 - 17:22
Марк Жирардели ще бъде съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова – 12 Декември 2014 - 16:53

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > БАНСКО ОТКРИ ЗИМНИЯ СЕЗОН 2014/2015 > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре