SKI.BG
     Неделя, 17 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
23 Януари 2015 - 11:41
Казусът Банско e тест за министъра на туризма
Вторият лифт по австрийски модел ще намали драстично колите в Пирин, смятат експерти
изпрати на приятел Printer friendly версия

Ще залезе ли Банско? Или ще получи шанс и в следващите години да се затвърди като зимната столица на Балканите. Решението е в ръцете на министъра на туризма и на правителството. Проектът за разширяване на ски зоната и изграждане на втора кабинкова линия придоби символично значение - искаме или не да развиваме туризма в България. Серия правителства не можаха да разсекат "възела" и да намерят грам решителност и мъжество, за да направят нещо просто и логично - да дадат зелена светлина за развитието на ски зоната, за да привличат повече любители на белите спортове от страната и чужбина. А проектът е многомилионна инвестиция, която ще осигури още работни места и доходи - както за хилядите хора от цялата страна, които изкарват прехраната си в Банско, така и за общинския и държавния бюджет (под формата на данъци, такси, лицензи). Зад самия план за разширяване на ски зоната пък стои труда на водещи експерти - архитекти, еколози, инженери, лесовъди, които тясно се придържат към австрийския опит - така че да има максимална експлоатационна ефективност и минимално въздействие върху планината и природата.

"Чули ли сте за протести във Виена или Инсбрук, тревожите ли се, че австрийците "изсякоха Алпите"? Има ли бдение на протестъри с плакати пред заводите на "Допелмайер"?", нареждат хората в Банско. По думите им, добре познатите от миналото манипулативни похвати - лозунги като "Да спасим природата!", "Унищожихте планината!", демонизират проекта и привличат наивни, идеалистично настроени поддръжници, които явно не прозират откъде идва добре платеният патос на "безкористните" пазители на природата.

Сега "горещият картоф" е в ръцете на Николина Ангелкова, която е начело на новосъздаденото Министерство на туризма. Причината - правителството отмени "лошото решение" на кабинета "Орешарски", дало зелена светлина на разширяването на ски зоната. Нерешителността на властта за пореден път замразява и забавя инвестицията, а изнервените скиори чакат с часове на единствения лифт. Ангелкова има уникалния шанс да докаже дали зад анонса й "за привличане на допълнителен ресурс за туризма и силна реклама на България" се крият само шепа хубави думи

или амбицията й е подплатена с решителност

за истински дела. Решението по казуса, естествено, трябва да има и гласната или негласна подкрепа на премиера Бойко Борисов. Макар че той знае, че няма държавническо решение, от което абсолютно всички да останат доволни.

И докато правителството мисли, съседите съвсем не спят. На Балканите се надига реална конкуренция, която ни чака да стъпим накриво, за да дръпнат туристите и препитанието на хората. В Косово, Македония и Турция се правят планове за нови ски курорти. Като в страната на Реджеп Ердоган зад Кайсери стои $130 млн. държавна инвестиция. Да не говорим, че сръбски, хърватски и босненски курорти също могат да ни отнемат туристи - Загреб е голям ски център, Сараево - бивша зимна олимпийска столица.

Под маската на безкористна грижа противниците на развитието на Банско като зимен курорт лансират твърдения, които са далеч от реалните факти. Според зелени активисти, Пирин започва да прилича на паркинг. "Точно това ще се избегне с втория лифт, който е доказано най-екологичният планински транспорт. Сега хората се изкушават да се качат с кола до Бъндеришка поляна, за да не чакат на опашка и замърсяват въздуха", отговарят експерти. И в Австрия, и в Швейцария, и в Италия, и във Франция често

пистите минават през хубавите иглолистни гори

и свършват в самото градче или селце. Просто сравнение на картите на няколко курорта показва колко малка е всъщност ски зоната в Банско и как пистите в цяла Европа минават през горите. Още по-ярко е сравнението с американските курорти в Колорадо. Хората там имат разумна, балансирана концепция за развитие на зимния туризъм като национален приоритет, залесяват системно и берат плодовете на дългосрочните си инвестиции.

ФАКТИТЕ

Ски зоната заема едва 2% от парка

* По данни на Държавен горски фонд, ски пистите в България се простират на едва 0,002% от целия горски фонд
* Ски зоната заема едва около 2% от природен парк "Пирин"
* В световната практика за зимни спортове се ползват до 10% от защитените територии
* Изсичането на дървета с цел развитие на ски туризма е по-малко като обем в сравнение с планираната санитарна годишна сеч в планините. Тук не споменаваме бракониерската сеч
* Лифтовете са възможно най-екологичният вид транспорт. За построяването им се използват хеликоптери. Няма вредни емисии и шум, както при автомобилите
* В България - при 8 планински вериги с височина над 2000 м - развитието на зимните спортове изостава дори от Чехия, където най-високият връх е 1602 м

БИЗНЕСЪТ

Разочарованите гости няма да се върнат
Атанасиос Манос, генерален мениджър на "Кемпински Хотел Гранд Арена"-Банско

Каквото и качество на услугата да предлагаме в хотелите, ако гостите трябва да се редят с часове на опашка за лифта и да се бутат по пистите - те няма да дойдат повторно. А туристическият бизнес е динамичен, изпуснеш ли момента - връщане няма. След няколко години вече може и да не сме "зимната столица на Балканите". Подобни въпроси в Гърция например се решават с активната намеса на държавата, но там безспорно туризмът е национален приоритет и икономически двигател. Защо тук не става така - не разбирам. Не виждам никакъв разум.

Пазим природата и даваме работа
Малин Бистрин, собственик на "Молерите", председател на туристическия бизнес в Банско

Успехът на Банско като туристически продукт не е само наш, на банскалии. Той е на цяла България. Всичко, което продавам на гостите си, идва от някъде - месото от Шумен, доматите - от Пазарджик, виното - от Свиленград. От 50 работници, които наемам всеки сезон, 30 не са от Банско. Идват чак от Търговище, от Разград, райони, където има по-висока безработица. Това е само социалният и икономически аспект. А за екологията и природата мога да говоря безкрайно. Защото аз живея тук и искам моите деца да не емигрират. Естествено, че не искаме "да изсечем горите" и да "унищожим планината", в която живеем и която ни храни. Разчитам, че премиерът Борисов ще реши този въпрос принципно и веднъж завинаги!

Без нови писти сме загинали
Георги Парлапанов, собственик на ски гардероб, представител на малкия бизнес

От разширяването на ски зоната ще имат полза всички - и големият, и малкият бизнес. Няма какво да се коментира. Без пистите и туристите ние сме загинали. В същото време ние организирано почистваме и култивираме терените през лятото, грижим се за планината си като за свой дом. Приказките за "унищожаване на природата" са пълни глупости. Смея да кажа, че Пирин е най-поддържаната планина в България.

КМЕТЪТ

Държавата ясно да покаже, че държи на туризма
Георги Икономов, кмет на Банско

За мен е много несериозно няколко правителства поред да се занимават с темата за втория кабинков лифт в Банско. Въпросът е много по-широк - как да развием ски туризма в България, как да станем истинска зимна дестинация. Как да развием Банско, Разлог, Паничище, Витоша, Добринище, как да рекламираме България. Сега си правим антиреклама. Проектът се подкрепя от 100% от хората в Банско, от целия регион, от всички политически сили в общината. Очаквам държавата и правителството да дадат ясен знак, че държат на туризма - и на дела, не само на думи - и въпросът да се реши до края на годината.

Красимира Петрова
Стандарт нюз
23 янаури 2015 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
"Юлен": Не политизирайте темата за Ски зона Банско – 23 Януари 2015 - 16:46
Нови лифтове за 100 млн. лв. на Витоша – 23 Януари 2015 - 19:58
Младите български олимпийци заминаха за Европейския фестивал в Австрия и Лихтенщайн – 24 Януари 2015 - 15:06
Беломъжев с пореден медал от Европейското по ски ориентиране – 24 Януари 2015 - 15:45
Алберт Попов ще е българският знаменосец на младежкия олимпийски фестивал – 25 Януари 2015 - 13:21

Предходна:
Българите заминават утре за Младежкия Олимпийски фестивал – 23 Януари 2015 - 11:30
Зографски стартира пръв от нашите на Зимната Универсиада 2015 – 23 Януари 2015 - 11:00
Станимир и Антония със сребро в спринт щафетата на Eвропейското по ски ориентиране – 22 Януари 2015 - 17:28
Ски учителите настояват за две нови мини ски зони за деца на Витоша – 22 Януари 2015 - 16:22
„Пампорово” АД осигурява на децата от Смолян безплатен достъп до ски пистите в курорта – 21 Януари 2015 - 20:17

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Казусът Банско e тест за министъра на туризма > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре