SKI.BG
     Сряда, 27 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
15 Юли 2007 - 17:04
Банско ъндър кънстръкшън
изпрати на приятел Printer friendly версия

Най-често срещаното превозно средство по това време на годината в Банско са камионите. Може да ги видите навсякъде. Най-много са обаче в района на местностите Грамадето, Гуровица и Св. Иван.

Когато пристигаме в планинския курорт, минава десет сут­ринта и трафикът от камиони вече изпълва града с бензинов грохот. Насочваме се към въпросните местности, които, ако допреди няколко години са били извън града, днес са основна строителна площадка. Строежите се редуват с вече завършени постройки - хотели и жилищни сгради. Улиците са покрити с няколко сантиметра прах, която се вдига във въздуха, веднага след като мине някоя кола. Едва ли има място, на което можеш да се скриеш от шума на багерите. Разстоянието между сградите в повечето случаи е няколко крачки.

"Категоричен съм, че незаконни обекти няма", това са думи на кмета на Банско Александър Краваров. Каза ги в средата на март, когато Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка на всички обекти, построени в района на курорта от 2004 г. до днес. Три месеца по-късно първите резултати от проверката показват, че положението не е така блестящо - в близо от половината строежи проверяващите са открили нередности.

Ревизията е възложена в началото на март от ВАП на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК). Последните сформират група, която трябва да инспектира над 400 обекта. "Идеята бе да обхванем цялото строителство от бума през 2004 г.", обяснява висш магистрат, пожелал анонимност. "От 180 проверени обекта заради нарушения са образувани общо 69 производства", обясняват от прокуратурата и поясняват, че издадените заповеди до този момент са 16 - две за премахване на незаконни строежи, осем за спиране на строителни работи и шест заповеди за забрана на достъпа до обекти. В по-голямата част от случаите проверяващите констатирали, че вина за нарушенията носи главният архитект на Банско Вилхемина Сандева. Според прокуратурата тя е издавала разрешения за експлоатация в разрез със закона. "Спорно е дали може да става дума за нарушения, защото законът е неясен. Аз не съм запозната с резултатите от проверката, но разрешенията, които сме издавали, са на базата на докладите на надзорниците", обясни за "Капитал" арх. Сандева.

Отиваме до Банско именно за да намерим такива "незаконни сгради". Търсим комплекс "Манастира" - четириетажна сграда в П-образна форма. В края на април ДНСК забранява ползването на обекта, тъй като е констатирано нарушение - въведен е неправилно в експлоатация, като вина за това има и главният архитект на града.

Комплекс "Манастира" е само на няколко метра от хотел "Нарцис" - друг обект, достъпът до който също е забранен. Според заповедта на ДНСК той функционира като хотел, без да е вписан като такъв, и е изграден само на базата на идейния проект. Въпреки че не би трябвало в сградата да има някой, лесно се забелязва, че в "Нарцис" има хора. Освен тези два обекта забрани са издадени и за ваканционно селище "Божурленд", хотелски комплекс "Римес" и хотел "Благовец.

Освен че ограничават достъпа до нередовни обекти, проверяващите издават и осем заповеди за спиране на незаконни строежи - в списъка със заповедите на ДНСК може да се видят имената на мащабни проекти като "Гранд Банско" - комплекс от 95 апартамента в м. Грамадето. Според заповедта строежът е започнал без одобрен проект, но странно защо е получил разрешение от гл. архитект на Банско. Въпреки че обектът е блокиран, на английския сайт на проекта може да се види, че имотите са обявени за продажба и дори е посочено, че цялата необходима правна документация и разрешителни са набавени...

"Оказано е на възложителите какво трябва да направят, за да влязат в нормите", разказва инж. Георги Минев от ДНСК, ръководител на групата, която инспектира обектите. Той се опитва да оправдае главния архитект на града: "Този строителен бум, явно ги е изненадал."

"Това е само началото", приз­нават от ВАП и прогнозират, че до края на лятото всички обекти, които са предмет на проверката, би трябвало да бъдат проверени. Въпреки че искат редовни справки за хода на ревизията, обвинителите не могат да са сигурни на 100% в добросъвестността на проверяващите, които действат по тяхно поръчение, но не и под техен контрол. Имайки предвид натоварения трафик и усиленото строителство в Банско, прокурорите по-скоро трябва да имат едно наум. Особено когато получават справки от типа на "всичко е нормално".

Да направиш кариера

По време на проверката става ясно, че по-голямата част от строежите се захранват с пясък и филц от кариери, твърде вероятно незаконни, които са разположени по течението на река Места след Добринище.

"Проверихме ги, защото самият пясък, който се добива оттам, е със съмнително качество", разказва инж. Георги Минев от ДНСК.
Лесно откриваме такава на около пет километра от с. Добринище, след разклона за с. Елешница - сред купчини от дребни камъни преброяваме десетина машини. Заварваме кариерата в работен цикъл. Паркирани са няколко камиона, като на единия от тях пише "Стронг арм" ООД. Това е софийска фирма, собственост на Емил Копрев, чието име се свързва с няколко инвестиционни проекта в региона. Спираме колата до самите машини. Веднага към нас идва мъж на около 50 години. "За риба ли идвате", след като чува отрицателния отговор, той бърза да ни отпрати: "Айде сега, ако обичате, обръщайте колата и тръгвайте, че началниците са вътре." Преди да си тръгне, отговаря положително на въпроса дали това е кариера. Според ДНСК по течението на реката има още девет такива обекта. "Наредили сме проверка на Министерството на околната среда и водите", коментираха от държавното обвинение.

Димитър ПЕЕВ
в-к Капитал, Брой 25, 22 юни 2007

***

Бутат хотели по морето и в Банско

Прокурори се развихриха в Банско и по морето. Два нови хотела в зимния курорт ще бъдат съборени. Други 10 строежа в планината ще бъдат спрени. На още шест обекта е наложена забрана да работят. Това съобщи зам. главният прокурор Митю Марков. Пет хотела в Слънчев бряг също са със заповеди за спиране.
Проверихме само 181 обекта в  Банско, това са половината от строежите, заяви Марков. Два от хотелите ще бъдат съборени до основи. Единият е семеен комплекс, в който без разрешение са достроени вътрешни стени. Другият се гради без каквито и да е документи за собственост. Сред спрените хотели са "Сидерлош 3", комплекс "Нарцис", "Гранд Банско", "C енд G". Стопирано е изграждането и на семеен хотел, жилищна сграда "Стар хан", паркинги и заведения.

Проверки ще има и след лятото, отсякоха прокурори. Кметът на Банско Александър Краваров обясни, че при него има само 6 заповеди за отстраняване на технически нередности.  Съдбата на хотелите в Банско се очаква да бъде окончателно решена на среща между зам. главния прокурор и шефа на строителния контрол Иван Симидчиев в петък.В Слънчев бряг пък хотел "Дюн" трябва да затвори рецепцията си, а стаите му да се ползват само като гостни, обясни шефът на строителния контрол Иван Симидчиев. Идентично е положението и с хотел "Хевън". За "Оазис" вече е издадена заповед за събаряне. Той обаче може да оцелее, ако собствениците му представят проект за преустройство. Заповеди за събаряне ще бъдат издадени и за още два хотела на пясъка под дискотека "Калигула", каза Симидчиев.Въпреки решенията на Дирекцията за национален строителен контрол това лято хотелите "Дюн", "Оазис" и "Хевън" ще приемат туристи, научи "Стандарт". Заповедите на контрольорите са обжалвани пред Върховния административен съд.

Мария Максимова
Юлияна Узаничева
Божидар Димитров
в-к Стандарт, СРЯДА, 11 Юли 2007

***

Хората в Банско: Ще бутат строежи? Да, да!

Ще събарят хотели в града ни!? Да, да!... С тези думи банскалии посрещнаха вчера новината, че ще бъдат бутнати незаконните строежи в курорта. Предупрежденията от Дирекция "Национален строителен контрол", които стоят на бюрото на кмета Александър Краваров, са с изходящи номера от средата и края на миналия месец. В тях обаче има какви ли не констатации, само не и предписание за събаряне на сгради. Инспекторите са установили пропуски в строителството на 6 постройки. Те имат срок, в който да бъдат отстранени, за да се узаконят въпросните обекти. Единствено за жилищния комплекс от къщи в регулацията на града крайният срок за "поправителния" е изтекъл във вторник (10 юли). В този обект инспектори от Перник са констатирали, че строителството не е в съответствие с подробния устройствен план. Същите експерти са санкционирали и комплекс "Гранд Банско" в местността Грамадето за неспазване на закона за устройство на територията. Собственик и възложител на обекта е фирма "Банско дизайн енд Билд" с управител Елка Коцева. Строител е благоевградската фирма "Тотал строй инвест" на Митко Самарджиев, а надзорник е "Делта консулт" на Христо Алексов. От понеделник със заповед на ДНСК е спрян достъпът на хора и механизация до строежа. Срокът за въвеждане на постройката в ред е до края на този месец. Глоба ще платят и съсобствениците Биляна Везнова и Миглена Дурчова за жилищната си сграда в местността Гуровица. Те още били без акт 16, но пуснали обекта в експлоатация.
В списъка на нарушителите следват два апартаментни комплекса с едно име "Нарцис", които са в местността Грамадето. За тях сред жителите на курорта се носи слух, че са на хора, близки до ВИС-2. Официално обаче собственик е "Пирин турс" с управител Светослав Гаризовски. Първата сграда също е пусната да работи, преди да се сдобие с акт 16. Във втория комплекс е извършено строителство без одобрени работни и технически проекти. Интересното е, че тук строител е отново фирма "Тотал строй инвест" на Митко Самарджиев, а надзорник е благоевградската "Делта консулт" на Христо Алексов. В този строеж са спрени всички строителни работи и достъпът до него. Последният санкциониран обект е хотелски комплекс "Манастирите", който е в съседство на "Нарцис". Двете сгради пък ги дели само един паркинг с хотел "Танне", чийто немски собственик Манфред Дийл бе арестуван в родината си за измами и в момента е зад решетките.
"Ще го кръстим този квартал "Измама", шегуват се местните зевзеци. Но много сериозно поставят въпроса за действията на компетентните органи спрямо нарушителите. "Най-вероятно ще платят глобите и ни лук яли, ни лук мирисали", питат се банскалии.

Владимир Симеонов
в-к Стандарт, ЧЕТВЪРТЪК, 12 Юли 2007


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Марина чака 300 яхти – 15 Юли 2007 - 17:17
Първото стрийт шоу в Бургас обедини "улични" спортове като Паркур, Скейт, Блейд и Байк – 15 Юли 2007 - 17:20
Girls Go Surfing стартира с vivatel в Созопол – 15 Юли 2007 - 17:25
Екотехнологии пазят пистите в Боровец – 15 Юли 2007 - 17:27
Султанът на Оман взе “Супер Боровец” – 15 Юли 2007 - 17:30

Предходна:
Банско се люлее в ритъма на джаза – 15 Юли 2007 - 16:52
Среща на поколения спортисти от Банско – 13 Юни 2007 - 11:13
Проектът за скицентър "Перелик" се разширява до 13 хил. хектара – 10 Юни 2007 - 15:22
Българските зимни курорти в началото на лятото – 30 Май 2007 - 16:09
Спортът в търсене на нови спонсори – 30 Май 2007 - 16:00

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Банско ъндър кънстръкшън > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре