SKI.BG
     Вторник, 20 Април 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
23 Март 2016 - 19:34
Президентът на БФСки: България очаква Световни купи по ски за мъже и сноуборд
изпрати на приятел Printer friendly версия

"Това беше сезон на отменените състезания и много контузии. Виновни няма, такъв е животът", коментира президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев в интервю на Юлий Москов за в-к 7 дни спорт.

Господин Минев, връщате се от Швейцария от финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини. Там беше целият елит - и състезателен, и управленски. Какви са новините?
- Много интересен и предизвикателен, изпълнен с много странности сезон беше този. Много състезания бяха отмени поради лоши атмосферни условия, силен вятър, недостатъчно сняг, мъгла и т.н. От много години насам тази зима за първи път беше много странна и се отрази и с това честите промени на местата, където се правят световните купи. Защото някои се отложиха, отидоха на друго място. Самата логистика на състезатели, на екипи и на целия персонал, който подпомага световната купа, изисква много сериозни ресурси бързо да минеш от един курорт на друг. Това, че не се провеждат състезанията, тежи страшно много и създава голямо допълнително напрежение не само заради спортната част. Тук са свързани страшно много телевизионни права, спонсорски договори, много връзки с курортите. Един курорт, който има домакинство на световна купа, поне 2 седмици преди това е затворил съответните трасета и ги подготвя, също цялата инфраструктура. В един момент да не се проведе е драматично, има застраховки и т.н.

Хотелите се затварят за състезателите, лифтовете, това са разходи.
- Определеният контингент за един кръг от световна група - персонал и стаф, който идва, е от 300-500 човека нагоре. Местата остават свободни, това е загуба за курорта. Създава се и голяма неразбория. Преместваш състезанието в друг курорт за понеделник и вторник, или искаш да го проведеш на същото място в понеделник и вторник. Да, но те в понеделника са продали курорта вече на туристите и трябва много неща да стиковаш, за да стане цялото това нещо, което хич не е лесно.

Нека спрем за малко на отменените състезания и домакинства. Това не означава ли, че някои от състезанията са на неподходящи места?
- Това винаги е била много разглеждана тема, винаги. Но в настоящия сезон е една от наистина водещите причини за отмяна на състезания.
Проблемът е, че ние не можем да преместим толкова състезания от едно място на друго.
То няма как да стане
Сигурно се случва 2-3 състезания да могат да отидат другаде, когато са канцелирани заради атмосферни условия. Когато имаш канцелации на 6-7 състезания, мисля, че тази година толкова бяха канцелирани, много трудно е въобще да ги направиш. Защото няма кой да е готов, даденият курорт е продаден, няма как да затвори, няма как да се подготви. Няма как да стане. Затова всички календари на световната купа вървят 5 години напред, защото това е наистина много сериозна подготовка. В дадения период всеки един курорт си спира вериги хотели. В Сен Мориц имаше страшно много хора, които за финалите дойдоха. Определени хотели работеха само за тези дати. Обаче това се знае, че ще има финали, още преди 2 години. Те се подготвиха. Спрени са от продажби до тази седмица от календара и знаят, че тогава има финали на световно. Над определен лимит от състезания не могат да бъдат кацелирани, защото се подлага на съмнение вече цялостната световна купа, всички кръгове. В тая връзка типичен пример е Загреб. Последните 4 години два пъти не се е провело състезанието заради лоши атмосферни условия. Или е било липса на сняг, или дъжд, или мъгла.

Това е класически пример на неподходящо място, защото те нямат планина.
- Това е един хълм, всички го знаем, само че те имаха двама много големи спортисти, наречени Яница Костелич и Ивица Костелич. Тя е четирикратна олимпийска шампионка.
Заради Яница и Ивица цялата държава, образно казано, работеше. И те бяха страшна реклама на държавата

Казахте, че е натиск за самата държава?
- Не, когато имаш спортисти на много високо ниво, рано или късно това дава разнопосочни ползи. Пепи Попангелов като стана европейски шампион, дотогава нямаше кръг от европейската купа в България. След това веднага дойдоха в Боровец, след това дойде и Световната купа. Нещата са такива, че ето сега, ако кандидатстваме веднага за догодина за кръг от Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини, шансът да го получим заради Радо Янков е много голям.

Хайде да кажем: а кандидатстваме ли?
- Ние сме направили всичко възможно, проведохме предварителни разговори с шефовете на сноуборда в световната купа. Имаме много позитивен отговор в тази посока, просто трябва да имаме още една техническа среща, за да видим за кои дати е възможно да се случи. Да разместят малко календара и то ще се случи благодарение на това, че наистина Радо Янков е атлет на световното топ ниво. Ние мислим, че има възможност да се случи някъде през втората половина на януари.

Къде?
- В Банско има условия, защото долната част на пистата е достатъчно широка и отговаря на изискванията за паралелните дисциплини в сноуборда. Защото също има изисквания за наклона, дължината и ширината на пистата. До 10 дни ще уточним с тях двете възможности като дати. Надяваме се на позитивен отговор.

Едната е втората половина на януари, другата?
- Самите те искаха да си проверят календара по-подробно къде е възможно, коя е другата възможност.

Това нов старт в календара ли ще бъде?
- Не, то си е в календара. Някой ще отпадне за сметка на България. Това е горе-долу, но нещата са изключително сериозни.
Никой не иска вече да застрахова състезанието от риска за непровеждане заради атмосферни условия, защото, когато рискът е станал 50%, то не е риск

Какво е това застраховане?
- Плащаш една доста сериозна цифра на застрахователя, който поема ангажимент, че ако състезанието се отмени заради атмосферни условия, той ще плати до еди-колко си пари загубите на организатора. За да искаш 1 милион евро да възстанови, ти трябва да платиш премия около 20%, защото шансът да се случи е сериозен. А да платиш 200 000 евро и да проведеш състезанието, си назад отвсякъде. Нещата са и икономически много интересни. Всичко това е свързано и с рекламодателите, излъчванията по телевизията.

Какви решения се търсят срещу заплахата от отмяна на състезанието?
- Това е много интересен въпрос. Започва да се обсъжда много, защото нека разграничим нещата между скоростни и технични дисциплини. Техническите дисциплини в много малко случаи се отменят. Винаги ще произведеш достатъчно технологичен сняг, за да направиш едно тресе 600 метра за слалом. Гигантските слаломи са интересни, може да бъдат отложени от силен вятър и от мъгла. Но основният проблем са скоростните дисциплини, които заради наистина високата скорост, която състезателите развиват, са много опасни, рискови.

Те карат със 140 км на два крака.
- Така е, с едни протектори и с една каска. Сега вече измислиха и едни еърбеци отзад, но това е интересното на ски спорта, защото адреналинът, който носи със себе си, и атракцията, и чувството, че всичко зависи само от теб, дали ще го направиш, или няма да го направиш, може да сбъркаш и това ти коства страшно много. Но вариантите не са много, защото качествени писти за скоростни дисциплини няма много по света, колкото и странно да звучи това при хиляди километри писти. Ти може да го направиш на по-равна писта, но какво от това? Няма го адреналина. Така че да е много атрактивно за публиката и за телевизиите, е много важно нещо. От друга страна, сигурността на състезателите е също толкова важна. И е много трудно да се намери този баланс между двете. Така че, когато има качествени писти, те не могат да бъдат пренебрегнати. Кортина е една от изключително качествените писти, но традицията и там е станала такава, че отиват 5000 човека, не отиват повече.
Отиваш в една Австрия, в Шладминг, който е на 700 метра надморска височина, и виждаш 60 000 души на финала
Да не говорим за Флахау, за Кицбюел. Там стандартно са 60-70 хиляди души всяка година. Интересът в алпийските ски е нещо, което се мисли всяка година, и искат все по-атрактивни да ги направят дисциплините, за да могат да бъдат много добри рейтингите за телевизиите.

Тази година за първи път ски сезонът свърши и няма обявен окончателен календар за следващата.
- Има драфт календар, който е обявен, но който със сигурност ще претърпи промени. Първото нещо, което е от изключително значение - финалите догодина са предвидени в Аспен в САЩ, което значи, че след ноемврийско-декемврийското турне в Северна Америка се връщат отново в Европа и накрая всички отново отиват в Америка. Изключително уморително за всички, и то на края на сезона. Това е един изключително голям разход за всички отбори, не е ясно при липса на време какво ще се случи с часовата разлика в организма на състезателите.

Кога ще се изясни?
- Би трябвало да е на конгреса в Канкун в първите 10 дни на юни.

Разбираме, че Банско отново е силен кандидат за старт догодина?
- Банско е кандидат за един уикенд преди заминаването за Аспен, мисля, че около 4-8 март. Мъже, гигантски слалом и супергигантски слалом. Конкуренцията е огромна. Ние бяхме късметлии, че тогава си подадохме първи документите. Така и бяхме записани, след това са Австрия, Франция, Швейцария. Всички са след нас наредени, но ние сме първи. Никой не трябва да се заблуждава, че най-малката възможност да има някоя от големите алпийски държави ще пусне кокала. Това е абсурдно да си го помислиш даже.

Друга голяма тема тази година се очертаха многобройните контузии. Какво е общото мнение, каква е причината за толкова много контузии?
- Причина конкретна не може да има, защото те се случваха по различен начин. Няма нещо, което да е грешка на организатори, от необработени трасета и т.н. То трябва да има контузени, иначе не е интересно. В кръга на шегата, разбира се. Има много предизвикателни писти и трасета, но то затова е интересно. Ако не си наистина на топ ниво и физически, и психически, нямаш работа там. Вие, ако видите Свиндал като телосложение какво представлява. Той е една планина от мускули. Това вече е буквално на предела на човешките възможности, но предизвикателството е много сериозно и много голямо. Явно интересът оттам идва в края на краищата. Контузиите на Линдзи Вон, на Свиндал, имаше много интервюта с тях и те казват:
"Ние няма какво да се оплакваме, такъв ни е спортът. Щом сме се хванали за това нещо и го желаем, и го искаме, да, има шанс да се контузим, но минава и продължаваме"

Това е тяхната съдба, те са си я избрали и няма спасение?!
- Те се съобразяват с всички правила.

Излезе информация, че Пампорово има намерение да гради парк за всички дисциплини в сноуборда.
- Браво, похвално!

Искат да приемат старт от Световната купа.
- Нека да го направят! Каквото зависи от нас като федерация, ще съдействаме по всички посоки, както сме го правили и досега. Ските стават по-интересни. Ето, имаме петкратен носител на Големия глобус, който изравни рекорда на Марк Жирардели. Лара Гут се появи от нищото, през цялата година поддържаше много висока спортна форма и имаше достатъчно победи в определени кръгове. Но наистина имаше лека неприязън между нея и Линдзи Вон.

Женска ревност?
- Точно така, но Лара Гут каза: "Същото можеше да се случи и с мен. Това е рискът на професията." Но тази зима беше крива зима. Около Коледа и Нова година и тази ваканция, която е новогодишна, в цяла Западна Европа нямаше сняг. Реално сезонът започна в Европа в порядъка на 15 януари.

В такива моменти човек се пита: Снегът изчезна ли от Земята?
- Не, няма как да изчезне. Един метър сняг валя преди една седмица. Просто има такива години, наистина криви. Нещата не се губят в природата, просто си сменят местата. Имаме един сняг, който е трябвало да вали декември и януари, но не е валял тогава, валял е март, когато най-малко ти трябва. Този сняг, който трябва да вали, той ще се извали. В Америка вижте колко много сняг се изсипа тази година

Нашият сняг валя в Америка, така ли?
- Година с година няма еднаква, всички го знаем.

Пампорово иска да направи сноуборд парк, Банско кандидатства за сноуборд световна купа, това означава, че трябва да се правят нови трасета, а държавата не се променя и не позволява. Какво ще правим?
- Първо трябва да си зададем фундаменталния въпрос искаме ли въобще да правим зимен спорт. Ако искаме, това един от малкото спортове, който е свързан директно със зимния туризъм. Държавата дава пари за стадиони, зали, басейни, кортове. На ските, на сноуборда, на всички зимни спортове също им трябва инфраструктура. Тази инфраструктура са лифтове, писти и съоръжения за технологичен сняг. Това е основната инфраструктура. България има много планини, високи планини, възможности да се направи това нещо и освен това традиции в зимните спортове. Българската федерация по ски е 90-годишна. Една от първите федерации, член на Международния олимпийски комитет и на първите олимпиади по зимни спортове участва. През 1934 година на Черния кос има състезание по ски скок. Благодарение на това, че зимните спортове са свързани с туризма, държавата няма ангажимент към самите инвестиции в тази инфраструктура, има много частни инвеститори, които имат желание да направят инвестиции в зимната спортна инфраструктура
Защото тя се използва и от туристите и те по този начин ще могат да си възвърнат инвестицията. Тя е много трудна, тежка и се изплаща бавно във времето. Навсякъде по света е така.

Идва ли ново успешно поколение в зимните спортове при нас?
- То вече се вижда. Малко или много Алберт е два пъти носител на "Тополино". В топ 100 на мъжете влезе. Тази нелепа контузия, но виждате той с какъв дух се връща. Почна да тренира отново. Тези момчета и момичета, които са при него сега, ето Асенова има 22-ро място на Европейската купа в Пампорово. Усеща се, че има нещо.

Ще бъдат ли наложени по-интензивни усилия за тяхното развитие?
- Всичко, каквото трябва, го правим. Парите в нашите спортове, както и във всички останали, са кът, но тук говорим, че зимните спортове са изключително скъпи, защото има много съпътстващи неща, които трябва да направиш. Не е само екипировката и къде да тренираш. Но ние вървим напред. И Голям кристален глобус имаме. Фантастично е.

ЮЛИЙ МОСКОВ
в-к 7 дни спорт
Сряда, 23 Март 2016


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Ивона Михайлова с трето място на състезанието по ски-алпинизъм Bokami в Словакия – 24 Март 2016 - 08:12
Приключи осмото издание на "Научи се да караш ски“ 2016 – 25 Март 2016 - 16:20
Отлично представяне на националния ни отбор по ски крос в Чехия – 25 Март 2016 - 19:08
Петър Попангелов пред TV+: 54 от моите години преминаха на ски – 27 Март 2016 - 16:42
Никола Чонгаров с титлата в ски-кроса от Държавното п-во в Банско – 28 Март 2016 - 19:00

Предходна:
Пампорово кандидатства за Световна купа по сноуборд – 21 Март 2016 - 14:49
Сребро за България от Световното по ски за журналисти – 20 Март 2016 - 15:42
Отварят отново ски зоната край Чепеларе – 19 Март 2016 - 09:26
С купа "Чамкория Джуниър" завърши сезонът за най-малките скиори – 18 Март 2016 - 18:29
Банско беше домакин на Републиканското първенство по ски и биатлон 2016 за служителите на МВР – 18 Март 2016 - 10:09

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Президентът на БФСки: България очаква Световни купи по ски за мъже и сноуборд > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре