SKI.BG
     Понеделник, 18 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
14 Юни 2016 - 18:54
BALKAN RUN 2016 от Калофер до Ботев връх
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ. Със състезанието по планинско бягане и колоездене ‪#‎BalkanRun‬ от град Калофер до първенеца на Стара планина връх Ботев започна сезон 2016 на веригата състезания FIVE MOUNTAINS‬, организирани от Сдружение "Маратон". След оспорвана битка за лидерските позиции победител при колоездачите стана Димитър Михайлов (Янтра-Исполин) с време 2 часа и 24:29 мин., а първи от бегачите завърши Филип Драголов (Green Way), който спря хронометъра на 2 часа и 25:48 мин.

След общия масов старт от централния площад на гр. Калофер в 9:00 ч. сутринта, бегачите преодоляха тежкото 19-километрово трасе до върха, което преминаваше през хижа Рай и известната "Тарзанова пътека", а колоездачите се справиха с изморително дългия почти 40-километров черен офроуд път през местността Паниците и заслона Маринка до финала на самия Ботев връх.

***

BALKAN RUN 2016 от Калофер до Ботев връх даде старт на веригата състезания по планинско бягане и колоездене FIVE MOUNTAINS за 2016-та година

"Настане вечер – месец изгрее,

звезди обсипят сводът небесен;

гора зашуми, вятър повее, –

Балканът пее хайдушка песен!"

Докато стоим в подножието на паметника на националния герой Христо Ботев в центъра на град Калофер и гледаме към Балкана, няма как да не си спомним безсмъртните стихове на този велик български поет и революционер. Именно по повод 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета на връх Околчица във Врачанския Балкан, тази неделя, 12 юни 2016 г., се проведе второто издание на състезанието по планинско бягане и колоездене БАЛКАН РЪН, организирано от Сдружение "Маратон" и Кметство Калофер.

Неслучайно и символично за старта на най-новия и последен етап от проекта "ПЕТ ПЛАНИНИ" организаторите са избрали мястото - гр. Калофер, както и финала - на самия връх Ботев: състезанието се провежда за втора поредна година в памет на Христо Ботев. Всъщност, поради опасностите, които криеше задържалия се до късно сняг във високите части на планината, тази година организаторите бяха принудени да отложат старта с 10 дни, вместо да го проведат на първоначално планирания празничен ден 2-ри юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Приятно топло и слънчево време с купести бели облаци по иначе предимно синьото небе посрещнаха състезателите тази неделя сутрин в центъра на Калофер. Чистият, приветлив град, в който като че ли времето е спряло, очарова всички, дошли от рано да се регистрират за предстоящото състезание. В крайна сметка общо 119 души, от които 89 планински бегачи и 30 планински колоездачи от всички възрасти, застанаха рамо до рамо на старта в подножието на паметника на Хисто Ботев и точно в 9:00 ч. стартираха едновременно към най-високия връх на Стара планина.

Трудно е да се опишат с думи усилията, които положи всеки от участниците в тежкото изкачване нагоре и препятствията, които всички трябваше да преборят. Едно със сигурност е ясно - всеки един от тях заслужава уважение, справяйки се духом и тялом с предизвикатеството за изкачването на върха. Уважение, разбира се, заслужават и организаторите от Сдружение "Маратон", положили огромни усилия, включително преминавайки многократно пеша и с колело по всички трасета и маршрути по време на подготовката, маркирането, самото състезание и накрая размаркирането, което естествено доведе до наистина много добрата организация и до успешното провеждане на надпреварата. С малки изключения, почти всички финиширали изразиха своята удовлетвореност и похвалиха организацията на състезанието.

В отсъствието на безусловния ни шампион по планинско бягане Шабан Мустафа, който все още не се е възстановил напълно след тавмата получена в края на миналия сезон по време на Кайзермаратона (Tour de Tirol) в Австрия, BALKAN RUN-ската старопланинска надпревара за първото място при планинските бегачи този път беше много по-оспорвана. В крайна сметка най-бърз по 19-километровото трасе, преминаващо през хижа Рай, край водопада Райското пръскало и известната "Тарзанова пътека", се оказа Филип Драголов от Green Way (време 2:25:48 ч.), който изпревари само със 2:26 мин. седем години по-младия от него Мирослав Спасов от Шампион (2:28:14 ч.). Третото място заслужи Ивайло Атанасов (Зелена стъпка) с време 2:29.40 ч.

Победител при младежите до 20 години, при това с 4-то време в общото класиране от 2:35:41 ч., стана 16-годишният Мартин Проданов, който е син на единственият ни златен медалист от Зимни Олимпийски игри - Екатерина Дафовска. Втори сред младежите е обещаващата българска надежда в ски-алпинизма Иван Танчев от Vertical World (2:45:57 ч.), а трети - Ахмед Ахмед от Зелена стъпка (3:26:28 ч.).

Заслужава да споменем и името на един от най-добрите ни ски-алпинисти към момента Тервел Тотев, който в BALKAN RUN се нареди на 7-мо място в общото класиране при мъжете.

Независимо от куриозния си старт, с време 3:06:29 ч. първа на върха от дамите се изкачи Тоня Цвяткова. Сутринта тя пристигна в зоната на старта буквално в последните секунди преди началния сигнал и не само успя да вземе стартовия си номер, но и тръгна едновременно с всички останали. Браво.

Втора от дамите завърши Десислава Христова (3:13:38 ч.), а трета - Дафинка Тодорова (3:36:33 ч.).

При момичетата до 20 години първа завърши Константина Стоянова (4:36:12 ч.), а втора е Цвета Шопова (5:44:47 ч.).

Отличени бяха и ветераните над 40 години Красимир Чотов, Николай Николов и Пейчо Маджаров; над 45 години Димитър Трапов, Стоян Екупов и Слави Савов; над 50 г. Петко Атанасов, Борислав Лаков и Христо Райнов; над 55 г. Лачезар Христов и Алеко Атанасов; и над 60 г. Николай Дженков, Васил Алексиев и Тончо Нейчев.

Отличие получи и Мария Статева (3:58:08 ч.), която беше единствената участничка във възрастова група жени над 40 години.

Не по-малко оспорвано беше състезанието при планинските колоездачи. Независимо че обявеното доста по-късно публично за същия ден състезание "Търново Ултра - Шестте Манастира", организирано от велосипедния клуб Brown Team, разкъса колоездачите от региона между вариантите да участват в едната или в другата надпревара, на стартовата линия на BALKAN RUN застанаха общо 30 планински колоездачи.

Стед тежко, изморително изкачване по 39,5-километровия маршрут, надлежно маркиран по единствения, доста "офроуд", каменист, черен планински път от гр. Карлово през местността Паниците и заслона Маринка, колоездачите трябваше да финишират също на самия Ботев връх. И те го направиха. При това лидерите се справиха със завидна скорост, преследвайки нагоре доста плътно пилотния автомобил GREAT WALL, почти с неговата скорост.

В крайна сметка първи на Ботев връх се изкачи Димитър Михайлов от Янтра-Исполин, който спря хронометъра на 2:24:29 ч. Така колоездачът се оказа и първи на върха от всички участници, тъй като първия бегач Филип Драголов, разбира се по "бегаческия" маршрут, пристигна на върха точно 1 минута и 19 секунди след него.

Втори от колоездачите финишира Богдан Стойчев (2:30:47 ч.), а трети завърши Калин Русев от Veloraptor (2:34:21 ч.), който оглави и класирането във възрастова група мъже над 40 години.

Втори при мъже над 40 г. е Людмил Лозов (BTRevolution), а трети - Мартин Марков (Veloraptor). Единственият ветеран мъже над 55 години, неостаряващият Фьодор Драголов от Green Way завърши с шесто време в общото класиране (2:55:07 ч.).

При младежите до 20 години победител е Цветан Иванов от Velocity (2:57:39 ч.), а втори Марио Велев от отбора на Cross (2:59:30 ч.).

Най-добра в катеренето с велосипед до връх Ботев сред дамите се оказа Ивета Алексиева от Bulvelo с време 3:12:19 ч., а втора остана Карина Драголова-Дончева (5:20:56 ч.).

От стартиралите 89 планински бегачи и 30 планински колоездачи до финала на Ботев връх не достигнаха само двама бегачи и двама колоездачи.

Времето в планината се смили над участнците в състезанието и забави метео прогнозите за дъжд точно до толкова, че почти всички успяха да финишират сухи. Едва последните няколко човека се наложи да изтърпят капризите на природата и да се понамокрят, близо преди върха. Е, в крайна сметка половината учасници бяха окъпани от същия дъжд по време на слизането им надолу с втория от двата стари камиона с открита платформа, които са единствения възможен транспорт надолу по офроуд пътя към долината.

Последните финиширали бегачи и част от оранизаторите пък се наложи да се съберат 11 човека в единствения останал транспорт за надолу - офроуд всъдехода пикап Steed на единствената българската автомобилна марка GREAT WALL, предоставен на организаторите от техния спонсор "Литекс Мотърс".

Но историята "До връх Ботев и назад*" и емоциите около слизането от върха до Калофер са тема за друг разказ. Важното е, че всички накрая се прибраха живи и здрави, нямаше сериозни травми и инциденти, и за участниците и организаторите останаха само приятните спомени и емоциите от добре прекараното време заедно със стари и нови приятели и съмишленици.

Малко преди дъжда, на връх Ботев се състоя и церемонията по награждаването. Пред събралите се на поляната участници и случайно оказали се там туристи победителите при бегачите и колоездачите в отделните възрастови групи получиха своите медали, купи и предметни награди от верига магазини Sport Box, Supra Vit и Perskindol, а за бегачите имаше и ваучери от Salomon, Suunto и верига магазини Sport Box. Всички призьори получиха и осигурените от SKI.BG копия от най-най-новия брой NO27 на българското списание за спорт, лайфстайл и индустрия СКИ&БОРД.

Второто издание нa BALKAN RUN вече е в историята, но няма място за почивка. Следващия уийкенд е традиционната колоездачна и скороходна "Обиколка на Витоша 100 км", която е най-масовата спортна проява в България, а само седмица по-късно, в неделя, 26-ти юни е второто състезание от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение Маратон - планинското бягане и колоездене от Банско до Вихрен - PIRIN RUN 2016. Следете новините на SKI.BG и бъдете готови!

SKI.BG
14 юни 2016 г.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ОЩЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СУПЕР ФОТОГРАФИИ ОТ BALKAN RUN 2016 ВЪВ ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG И ВИДЕО РЕПОРТАЖ НА SKI.BG TV !!!

"Балкан рън" се организира от Сдружение "Маратон" и Кметство Калофер със съдействието на Национален парк Централен Балкан, с подкрепата на Salomon, Suunto и верига магазини Sport Box, както и GREAT WALL, Supra Vit и Perkinsdol. По традиция официален медиен партньор е SKI.BG.

Пълното класиране може да намерите на уебсайта на организаторите www.marathon.bg.

фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Четвъртото Ride or Run ще е на 02-03 юли 2016 г. – 15 Юни 2016 - 16:04
Маунтийн байк състезанието "Път за никъде" e на 29-31 юли 2016 г. – 15 Юни 2016 - 16:08
Близо 2500 души ще стартират в Обиколката на Витоша 100км този уийкенд – 15 Юни 2016 - 16:19
ВИДЕО и ФОТОГАЛЕРИИ от Balkan Run 2016 – 16 Юни 2016 - 20:37
1500 колоездачи стартираха в Обиколката на Витоша 100км – 18 Юни 2016 - 08:44

Предходна:
Филип Драголов и Димитър Михайлов спечелиха Balkan Run 2016 – 13 Юни 2016 - 09:28
Pirin Ultra 2016 - новото предизви-кателство в планинското бягане – 09 Юни 2016 - 12:44
Стартира сезон 2016 на Българските даунхил серии – 09 Юни 2016 - 12:28
Първият ултра маратон "Търново Ултра - Шестте Манастира" е тази неделя, 12.06.2016 – 09 Юни 2016 - 10:42
Регистрацията за "Обиколката на Витоша 100км" 2016 приключва на 10-ти юни – 08 Юни 2016 - 13:27

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > BALKAN RUN 2016 от Калофер до Ботев връх > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре