SKI.BG
     Петък, 02 Декември 2022
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
31 Юли 2016 - 22:46
Петото издание на RILA RUN спечели отново Шабан Мустафа
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ #RilaRun2016 Шампионът на България по планинско бягане и четвърти от Световното първенство по планински маратон в Швейцария през 2015 г. Шабан Мустафа от ОСКЛА "Шампион Сунгурларе" без съмнение беше фаворитът за победата в провелото се тази неделя, 31-ви юли 2016 г., пето издание на състезанието по планинско бягане RILA RUN, което е трети етап от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение "Маратон" за изкачване на първенците на най-големите български планини Стара планина, Пирин, Рила, Осогово и Витоша.


фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

Затова беше напълно естествено, че днес Шабан Мустафа защити името си като рекордьор и на тази надпревара, спечелвайки я за трети път след 2013-та и 2015-та. Сега отново той се изкачи в скоростно темпо най-бързо от всички, преодолявайки полумаратонската 21-километрова дистанция с 2000 метра денивелация от гр. Самоков до първенеца на Рила планина, на България и на Балканския полуостров - връх Мусала, за точно 2 часа 24 минути и 02 секунди. Въпреки че се бореше с болката от невъзстановената травма в глезена и независимо че завърши с 12 минути по-слабо от рекорда на трасето (02:12,24 ч., поставен от самия него миналата година), и този път Шабан не изпитваше никакви затруднения да остави далеч зад гърба си останалите конкуренти в състезанието.

Масовият старт на надпреварата по традиция беше даден точно в 10:00 ч. на входа на градския парк на Самоков, при новоиздигнатия паметник на легендарния Петър Попангелов - старши. Общо 78 атлети в различните възрастови групи застанаха на стартовата линия и предвождани от Шабан Мустафа поеха в скоростно темпо като пъстра тълпа първо по алеите на парка, а после все по-нагоре към заветния финал. Сред участниците освен многото на брой българи имаше и няколко представители на съседните ни държави - Гърция, Сърбия и Македония.

Трасето на RILA RUN определено е едно от най-тежките от този род в България, със своята дистанция от 21 километра и положителна денивелация от цели 2000 метра. След старта в Самоков (970м.н.в.) то преминава последователно през Лъга, Соколец, по ски пистата до връх Ястребец, през хижа Мусала и заслон Еверест при Леденото езеро и завършва на самия връх Мусала (2925м).

Затова всеки от финиширалите 70 атлети и въобще от участвалите в това голямо предизвикателство заслужава уважение. Но все пак нека преди всичко отдадем заслуженото на първенците.

Изключителният планински атлет Шабан Мустафа естествено заслужаваше най-много от аплодисментите. И той ги получаваше дори от случайни туристи в планината, които подминаваше или с които се разминаваше по трасето нагоре, а и после, на слизане надолу за награждаването, което се състоя в района на връх Ястребец (горна станция на кабинковата въжена линия). Мнозина от тези случайни туристи знаеха неговото име и го подкрепяха с овации. А посрещането на финала беше още по-възторжено. Макар и доста по-скромна, еуфорията по време на състезанието напомняше на някои от грандиозните международни планински маратони в Алпите. И това е нещо чудесно!

Втори до финала на връх Мусала стигна Димитър Михайлов от Янтра-Исполин. Спирайки хронометъра на 02:31,23 ч., Михайлов не само повтори класирането си на РИЛА РЪН от миналата година, но и демонстрира отново супер класа на дуатлонист - планински колоездач и планински бегач, със серия призови класирания, включително спечелените първи две състезания от веригата FIVE MOUNTAINS тази година в дисциплината планинско колоездене - BALKAN RUN и PIRIN RUN. Той спечели и дуатлона на PIRIN RUN, а също така завърши 2-ри, с много малка разлика от победителя, в ултра маратона "Обиколката на Витоша 100км" 2016.

Трети на почетната стълбичка на RILA RUN 2016 стъпи друг от редовните участници във веригата FIVE MOUNTAINS - Гено Увардов (MUSICPLE ORGASM), който съумя да изпревари в по-стръмната част от трасето над хижа Мусала двама от останалите атлети и завърши с време 02:48,04 ч.

На четвърто място се класира обещаващият наш млад състезател по ски алпинизъм Иван Танчев от Vertical World (02:53,12 ч.), който повече от заслужено беше отличен като победител в категория младежи до 20-годишна възраст. Втори в същата категория се нареди Йордан Тодоров от ФК "Септември" София, завършил 10-ти в общото подреждане с време 03:09,37 ч.

При дамите победителка стана Анна Стефанова (5kmrun) с време 03:12,15 ч., а на почетната стълбичка се качиха още Мария Николова (03:21,24 ч.) и Боряна Николчева (03:51,53 ч.).

Утешителна награда от организаторите получи и редовната участничка Дафинка Тодорова, която финишира четвърта с време 03:52,17 ч., оставайки на само 24 секунди зад третата от дамите.

При девойките до 20-годишна възраст беше наградена единствената завършила - Михаела Накова от Бегач (04:18,16 ч.).

При така наречените "ветерани", отличени бяха още:

Мъже над 40 г. - Христо Мойсев (Русе), Мартин Колев (BUDDY BLACK) и Емил Иванов (5kmrun);
Мъже над 45 г. - Димитър Трапов (Прилеп Гоце Делчев), Николай Гранчулов (Велоразходка) и Любомир Пенов;
Мъже над 50 г. - Петко Атанасов и Борислав Лаков;
Мъже над 55 г. - Евгени Ставрев, Иван Симеонов и Алеко Атанасов.

Освен купите за победителите при мъжете и жените, всички призьори получиха медали, предметни награди и ваучери от организаторите и спонсорите, както и всеки от тях получи копие от най-новия брой NO27 на култовото специализирано списание за спорт, лайфстайл и индустрия СКИ&БОРД.


фотография: Цвети Шопова

Високата проходимост, отличната маневреност и товароносимост на всъдехода GREAT WALL Steed 5 отново беше ценна подкрепа за организаторите.

Освен тежко състезание за професионалисти, RILA RUN и тази година беше поредната чудесна възможност за любителите на планинското бягане да изпробват своята издръжливост - както физическа, така и духовна, рамо до рамо с едни от най-добрите български планински атлети, доказали своето име и по света, да спортуват на открито заедно със свои приятели и съмишленици, да подишат чистия прохладен въздух и да се насладят на прекрасната приорода и красивите панорами на Рила планина. Времето и тази година беше чудесно, а организацията както винаги беше на отлично ниво. Още веднъж поздравления за всички участници, както и за организаторите.

RILA RUN 2016 се организира от Сдружение "Маратон" съвместно с "Бороспорт" АД, Община Самоков, ТД "Рилски турист" и КЛА "Рилски атлет", с подкрепата на Salomon, Suunto и верига магазини Sport Box, както и Great Wall Bulgaria и SKI.BG. По традиция официален медиен партньор е WWW.SKI.BG.

От тазгодишния календар на веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение Маратон остават състезанието OSOGOVO RUN по планинско бягане 26км и планинско колоездене 29км от Кюстендил до връх Руен на 14.08.2016 г. и традиционното 18км планинско бягане VITOSHA RUN от центъра на София до витошкия първенец Черни връх на 27.08.2016 г. Допълнителна информация и форма за записване има на www.marathon.bg.

SKI.BG
31 юли 2016 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

ОЧАКВАЙТЕ МЕГА ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG И ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ RILA RUN 2016 !!!

Пълното официално класиране може да откриете на www.marathon.bg

ОЧАКВАЙТЕ МЕГА ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG И ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ RILA RUN 2016 !!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Кирил Николов - Дизела с 8-мо място на Skyrace Comapedrosa в Андора – 02 Август 2016 - 16:03
Кирил Николов и Маринела Нинева шампиони на Държавното по планинско бягане – 04 Август 2016 - 19:05
Витоша от екстремен ъгъл: инсталация на Lidl снима спускащите се байкъри – 05 Август 2016 - 13:16
Покана за OSOGOVO RUN 2016 – 07 Август 2016 - 10:21
Месец до Световното по планинско бягане в Сапарева баня – 13 Август 2016 - 12:41

Предходна:
Боровец стартира новия си проект летни активности "Катерене и алпинизъм" – 31 Юли 2016 - 16:18
Почистване на връх Мусала и рок концерт на 2925м.н.в. спретнаха D2 и ODD CREW – 31 Юли 2016 - 16:08
Антония, която никога не се отказва – 30 Юли 2016 - 22:00
Изкачвали ли сте връх Мусала? Опитайте да го направите скоростно! – 27 Юли 2016 - 17:17
Елитът на родното планинско колоездене се събра в Родопите за Държавното п-во – 25 Юли 2016 - 12:40

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Петото издание на RILA RUN спечели отново Шабан Мустафа > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре