SKI.BG
     Понеделник, 25 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
31 Юли 2016 - 22:46
Петото издание на RILA RUN спечели отново Шабан Мустафа
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ #RilaRun2016 Шампионът на България по планинско бягане и четвърти от Световното първенство по планински маратон в Швейцария през 2015 г. Шабан Мустафа от ОСКЛА "Шампион Сунгурларе" без съмнение беше фаворитът за победата в провелото се тази неделя, 31-ви юли 2016 г., пето издание на състезанието по планинско бягане RILA RUN, което е трети етап от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение "Маратон" за изкачване на първенците на най-големите български планини Стара планина, Пирин, Рила, Осогово и Витоша.


фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

Затова беше напълно естествено, че днес Шабан Мустафа защити името си като рекордьор и на тази надпревара, спечелвайки я за трети път след 2013-та и 2015-та. Сега отново той се изкачи в скоростно темпо най-бързо от всички, преодолявайки полумаратонската 21-километрова дистанция с 2000 метра денивелация от гр. Самоков до първенеца на Рила планина, на България и на Балканския полуостров - връх Мусала, за точно 2 часа 24 минути и 02 секунди. Въпреки че се бореше с болката от невъзстановената травма в глезена и независимо че завърши с 12 минути по-слабо от рекорда на трасето (02:12,24 ч., поставен от самия него миналата година), и този път Шабан не изпитваше никакви затруднения да остави далеч зад гърба си останалите конкуренти в състезанието.

Масовият старт на надпреварата по традиция беше даден точно в 10:00 ч. на входа на градския парк на Самоков, при новоиздигнатия паметник на легендарния Петър Попангелов - старши. Общо 78 атлети в различните възрастови групи застанаха на стартовата линия и предвождани от Шабан Мустафа поеха в скоростно темпо като пъстра тълпа първо по алеите на парка, а после все по-нагоре към заветния финал. Сред участниците освен многото на брой българи имаше и няколко представители на съседните ни държави - Гърция, Сърбия и Македония.

Трасето на RILA RUN определено е едно от най-тежките от този род в България, със своята дистанция от 21 километра и положителна денивелация от цели 2000 метра. След старта в Самоков (970м.н.в.) то преминава последователно през Лъга, Соколец, по ски пистата до връх Ястребец, през хижа Мусала и заслон Еверест при Леденото езеро и завършва на самия връх Мусала (2925м).

Затова всеки от финиширалите 70 атлети и въобще от участвалите в това голямо предизвикателство заслужава уважение. Но все пак нека преди всичко отдадем заслуженото на първенците.

Изключителният планински атлет Шабан Мустафа естествено заслужаваше най-много от аплодисментите. И той ги получаваше дори от случайни туристи в планината, които подминаваше или с които се разминаваше по трасето нагоре, а и после, на слизане надолу за награждаването, което се състоя в района на връх Ястребец (горна станция на кабинковата въжена линия). Мнозина от тези случайни туристи знаеха неговото име и го подкрепяха с овации. А посрещането на финала беше още по-възторжено. Макар и доста по-скромна, еуфорията по време на състезанието напомняше на някои от грандиозните международни планински маратони в Алпите. И това е нещо чудесно!

Втори до финала на връх Мусала стигна Димитър Михайлов от Янтра-Исполин. Спирайки хронометъра на 02:31,23 ч., Михайлов не само повтори класирането си на РИЛА РЪН от миналата година, но и демонстрира отново супер класа на дуатлонист - планински колоездач и планински бегач, със серия призови класирания, включително спечелените първи две състезания от веригата FIVE MOUNTAINS тази година в дисциплината планинско колоездене - BALKAN RUN и PIRIN RUN. Той спечели и дуатлона на PIRIN RUN, а също така завърши 2-ри, с много малка разлика от победителя, в ултра маратона "Обиколката на Витоша 100км" 2016.

Трети на почетната стълбичка на RILA RUN 2016 стъпи друг от редовните участници във веригата FIVE MOUNTAINS - Гено Увардов (MUSICPLE ORGASM), който съумя да изпревари в по-стръмната част от трасето над хижа Мусала двама от останалите атлети и завърши с време 02:48,04 ч.

На четвърто място се класира обещаващият наш млад състезател по ски алпинизъм Иван Танчев от Vertical World (02:53,12 ч.), който повече от заслужено беше отличен като победител в категория младежи до 20-годишна възраст. Втори в същата категория се нареди Йордан Тодоров от ФК "Септември" София, завършил 10-ти в общото подреждане с време 03:09,37 ч.

При дамите победителка стана Анна Стефанова (5kmrun) с време 03:12,15 ч., а на почетната стълбичка се качиха още Мария Николова (03:21,24 ч.) и Боряна Николчева (03:51,53 ч.).

Утешителна награда от организаторите получи и редовната участничка Дафинка Тодорова, която финишира четвърта с време 03:52,17 ч., оставайки на само 24 секунди зад третата от дамите.

При девойките до 20-годишна възраст беше наградена единствената завършила - Михаела Накова от Бегач (04:18,16 ч.).

При така наречените "ветерани", отличени бяха още:

Мъже над 40 г. - Христо Мойсев (Русе), Мартин Колев (BUDDY BLACK) и Емил Иванов (5kmrun);
Мъже над 45 г. - Димитър Трапов (Прилеп Гоце Делчев), Николай Гранчулов (Велоразходка) и Любомир Пенов;
Мъже над 50 г. - Петко Атанасов и Борислав Лаков;
Мъже над 55 г. - Евгени Ставрев, Иван Симеонов и Алеко Атанасов.

Освен купите за победителите при мъжете и жените, всички призьори получиха медали, предметни награди и ваучери от организаторите и спонсорите, както и всеки от тях получи копие от най-новия брой NO27 на култовото специализирано списание за спорт, лайфстайл и индустрия СКИ&БОРД.


фотография: Цвети Шопова

Високата проходимост, отличната маневреност и товароносимост на всъдехода GREAT WALL Steed 5 отново беше ценна подкрепа за организаторите.

Освен тежко състезание за професионалисти, RILA RUN и тази година беше поредната чудесна възможност за любителите на планинското бягане да изпробват своята издръжливост - както физическа, така и духовна, рамо до рамо с едни от най-добрите български планински атлети, доказали своето име и по света, да спортуват на открито заедно със свои приятели и съмишленици, да подишат чистия прохладен въздух и да се насладят на прекрасната приорода и красивите панорами на Рила планина. Времето и тази година беше чудесно, а организацията както винаги беше на отлично ниво. Още веднъж поздравления за всички участници, както и за организаторите.

RILA RUN 2016 се организира от Сдружение "Маратон" съвместно с "Бороспорт" АД, Община Самоков, ТД "Рилски турист" и КЛА "Рилски атлет", с подкрепата на Salomon, Suunto и верига магазини Sport Box, както и Great Wall Bulgaria и SKI.BG. По традиция официален медиен партньор е WWW.SKI.BG.

От тазгодишния календар на веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение Маратон остават състезанието OSOGOVO RUN по планинско бягане 26км и планинско колоездене 29км от Кюстендил до връх Руен на 14.08.2016 г. и традиционното 18км планинско бягане VITOSHA RUN от центъра на София до витошкия първенец Черни връх на 27.08.2016 г. Допълнителна информация и форма за записване има на www.marathon.bg.

SKI.BG
31 юли 2016 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

ОЧАКВАЙТЕ МЕГА ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG И ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ RILA RUN 2016 !!!

Пълното официално класиране може да откриете на www.marathon.bg

ОЧАКВАЙТЕ МЕГА ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG И ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ RILA RUN 2016 !!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Кирил Николов - Дизела с 8-мо място на Skyrace Comapedrosa в Андора – 02 Август 2016 - 16:03
Кирил Николов и Маринела Нинева шампиони на Държавното по планинско бягане – 04 Август 2016 - 19:05
Витоша от екстремен ъгъл: инсталация на Lidl снима спускащите се байкъри – 05 Август 2016 - 13:16
Покана за OSOGOVO RUN 2016 – 07 Август 2016 - 10:21
Месец до Световното по планинско бягане в Сапарева баня – 13 Август 2016 - 12:41

Предходна:
Боровец стартира новия си проект летни активности "Катерене и алпинизъм" – 31 Юли 2016 - 16:18
Почистване на връх Мусала и рок концерт на 2925м.н.в. спретнаха D2 и ODD CREW – 31 Юли 2016 - 16:08
Антония, която никога не се отказва – 30 Юли 2016 - 22:00
Изкачвали ли сте връх Мусала? Опитайте да го направите скоростно! – 27 Юли 2016 - 17:17
Елитът на родното планинско колоездене се събра в Родопите за Държавното п-во – 25 Юли 2016 - 12:40

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Петото издание на RILA RUN спечели отново Шабан Мустафа > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре