SKI.BG
     Понеделник, 25 Май 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
29 Август 2016 - 13:30
VITOSHA RUN 2016: 10 години планинско бягане от Сдружение Маратон
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ (SKI.BG) -- Тази събота, 27 август 2016 г., се проведе юбилейното 10-то издание на състезанието по планинско бягане VITOSHA RUN, етап от ежегодната верига #FiveMountains на Сдружение Маратон. Именно състезателното изкачване от НДК в центъра на гр. София до витошкия първенец Черни връх през 2007-ма година беше първото състезание по планинско бягане, което се организира от Сдружение Маратон и беше основополагащо за веригата състезания "Пет планини". Този юбилей ни кара да си припомним историята.

Вижте тук първата ФОТОГАЛЕРИЯ на SKI.BG с избрани кадри от ВИТОША РЪН 2016 !!!

ВИЖТЕ ТУК СУПЕР ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG С НАД 2500 ФОТОГРАФИИ ОТ ВИТОША РЪН 2016 !!!

ОЧАКВАЙТЕ И ВИДЕО РЕПОРТАЖА НА SKI.BG TV !!!

Планинското бягане е сравнително нова дисциплина. Популярността й обаче расте лавинообразно както в световен мащаб, така и в България. Планинското бягане вкарва състезателен елемент в любимото на милиони хора по света туристическо ходене. За целта се подбират обикновено туристически маршрути или екопътеки, бяга се в условията на естествен терен с живописни гледки и природни забележителности. Трасетата често включват и екстремни участъци.

Спортът е много популярен в алпийските страни и особено в Швейцария, което едва ли учудва някого при природните дадености на тези държави. В Гърция пък много тачена е маратонската му форма, свързана с места, скъпи на сърцето за всеки грък. Класическият случай е изкачването на планината Олимп, като се тръгва от морското равнище и се изкачва легендарният връх Митикас. Тежката форма на този истински маратон включва и слизането обратно.

Развиват се три варианта на планинското бягане – спринт (с дължина на надпреварата до 5 км), класическа дистанция (между 5 и 18 км) и маратон (над 18 км).

Планинският характер на българския ландшафт е сериозна предпоставка за развитието на дисциплината у нас. Планинско бягане се организира в България от 1966 година, като в последните години в календара на БФЛА са включени ежегодно между 10 и 20 старта в цялата страна. България няколкократно е била домакин на Балканското първенство, а повод за гордост е, че след като беше състезателен център на Балканиада и Европейско първенство, на 10-11 септември т.г. Община Сапарева баня ще е домакин и на Световното първенство по планинско бягане.

Учредено от специалисти в областта на ски бягането, леката атлетика, планинарството, ориентирането и биатлона, Сдружение Маратон организира масови спортни прояви още от далечната 1996 г. Първоначално името на Сдружението се свързва предимно с "Балканския ски маратон" - най-голямото и най-масовото състезание по ски бягане в маратонска дистанция на Балканския полуостров. Сдружение Маратон е основен оранизатор на досегашните 18 издания на ски маратона, по-голяма част от които бяха на уникалното 21-километрово трасе в Родопите от Пампорово до с.Мугла и обратно. Първото издание на Балканския ски маратон през 1996 г., както и последното засега през месец април 2015 г., обаче се проведе в местността Куртово, между Юндола и Белмекен в Рила планина.

Първото състезание по планинско бягане на Сдружение Маратон от НДК в София до Черни връх ВИТОША РЪН през 2007 г. поставя традицията да се провежда в почит на годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо. Така със състезанието от София до Черни връх, Сдружение Маратон насочва вниманието си към планинското бягане. Следва успешното провеждане на ВИТОША РЪН през 2008, 2009 и 2010 г., а от 2011 г. състезанията по планинско бягане от календара на Сдружението започват да се увеличават, първо с ПИРИН РЪН от Банско до връх Вихрен, а след това и с останалите РИЛА РЪН, ОСОГОВО РЪН и БАЛКАН РЪН. През 2015 г. успешно се провеждат и петте предварително замислени от Сдружение Маратон състезания в изкачване до петте най-високи върха на петте най-значими български планини - Мусала в Рила, Вихрен в Пирин, Ботев връх в Стара планина, Черни връх във Витоша и Руен в Осогово.

 

В допълнение към състезанията по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS, организаторите от Сдружение Маратон решават да включат в част от тях и друг съвременен спорт - планинското колоездене. Разбира се, това се прави на състезанията, където карането на велосипед е физически възможно, независимо че се прави по различен от бегаческия маршрут. Идеята се посреща добре и състезанията от веригата се радват на значителен интерес и от страна на планинските велосипедисти обичащи катеренето.

Радостно е, че за изминалите години състезанията по планинско бягане и колоездене в България се развиват и нарастват, увеличават се организаторите, както и разнообразието от места, дисциплини, дистанции и варианти за натоварване. И това не е никак чудно - този род състезания предоставят отлична възможност за любителите на бягането и колоезденето да изпробват своята издръжливост - както физическа, така и духовна, рамо до рамо с едни от най-добрите български планински атлети, доказали своето име и по света, да спортуват на открито заедно със свои приятели и съмишленици, да подишат чистия прохладен въздух и да се насладят на прекрасната приорода и красивите планински панорами. С натрупването на известност състезанията започват да придобиват и международен характер, първоначално с участници от съседните балкански държави и някои трайно установили се в България чужденци, а в последствие и със специално идващи за участие представители от цял свят. За всичко това допринасят и състезанията, отлично организирани от Сдружение Маратон.

Но нека се върнем към тазгодишното VITOSHA RUN 2016. Както вече съобщихме, тази година Димитър Михайлов и Мая Недялкова бяха най-бързи в скоростното изкачване от НДК до Черни връх.

Вижте тук първата ФОТОГАЛЕРИЯ на SKI.BG с избрани кадри от ВИТОША РЪН 2016 !!!

17,5-километровото скоростно изкачване на първенеца на Витоша с повече от 1700 метра положителна денивелация е тежко предизвикателство и затова не само победителите, но и всички останали участници, заслужават уважение. Фактът, че и тази година до финала достигнаха почти всички от стартиралите над 160 човека, говори сам по себе си за силата и духа на всеки един от тях. По пътя нагоре към върха не ги спря нито стръмното и дълго изкачване, нито калните участъци, нито ледения вятър и студа в горната открита част на планината. Премръзнали, но щастливи изглеждаха всички на слизане, след като бяха пресекли финала на Черни връх. На фона на масовото заседяване на хората по света, в което българите не са изключение, спортуването на открито в планината е едно от нещата, даващи оптимизъм за бъдещето на човечеството.

Пожелаваме на VITOSHA RUN и на Сдружение Маратон да събират любители на планинското бягане и колоездене и на спортуването на открито не само от цяла България, но и от целия свят още поне 10 пъти по 10 години!

Организатори на VITOSHA RUN 2016 са Сдружение Маратон, с подкрепата на Столична Община, Фондация "София – европейска столица на спорта" и "Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство". Спонсори са фирмата за енергийни напитки и протеинови блокчета от естествени продукти AMWAY, както и SALOMON, Suunto и верига магазини Sport Box, а официален превозвач е Great Wall. По традиция официален медиен партноьор е WWW.SKI.BG.


Финалът на Витоша рън 2016 на Черни връх, фото: Тодор Казаков / Сдружение Маратон

В календара на Сдружение Маратон следва новият проект за планински ултрамаратон около София. Съвместно с фондация „Европейска столица на спорта” в периода до 2018г. от Сдружението разработват тридневно състезание по планинско бягане и планинско колоездене „Софийски манастири” за празника на града, преминаващо през Люлин, Витоша, Плана, Лозенска планина, Средна гора и Стара планина. Трасето се развива по протежение на така наречената „Софийска света гора” и свързва множеството манастири около столицата. На 18 септември 2016 г. ще бъде реализиран първият етап от проекта, а именно 65км дистанция от Банкя до Лозен. Очаквайте подробностите.

SKI.BG
29 август 2016 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

ВИЖТЕ ТУК СУПЕР ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG С НАД 2500 ФОТОГРАФИИ ОТ ВИТОША РЪН 2016 !!!

ОЧАКВАЙТЕ И ВИДЕО РЕПОРТАЖА НА SKI.BG TV !!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Емоционално ВИДЕО от Rila Run 2016 – 30 Август 2016 - 20:32
Дизела втори на Световната купа по скайрънинг Run the Rut в САЩ – 07 Септември 2016 - 16:37
Сапарева баня посреща в неделя Световното първенство по планинско бягане – 07 Септември 2016 - 16:48
Дебютният ултра маратон „Софийски манастири“ е следващата неделя – 08 Септември 2016 - 14:40
Пампорово прие четвъртия кръг от Българските Ендуро Серии – 09 Септември 2016 - 09:46

Предходна:
Две седмици до Световното първенство по планинско бягане в Сапарева бяня – 28 Август 2016 - 19:23
Димитър Михайлов и Мая Недялкова най-бързи в скоростното изкачване от НДК до Черни връх – 27 Август 2016 - 19:50
ВИДЕО от Pirin Run 2016 и Terra Run 2016 – 26 Август 2016 - 13:43
Предстои планинското бягане VITOSHA RUN 2016 от София до Черни връх – 23 Август 2016 - 09:39
Антония Григорова триумфира при дамите на Персенк Ултра 2016 – 21 Август 2016 - 15:27

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > VITOSHA RUN 2016: 10 години планинско бягане от Сдружение Маратон > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре