SKI.BG
     Вторник, 30 Май 2023
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
29 Август 2016 - 13:30
VITOSHA RUN 2016: 10 години планинско бягане от Сдружение Маратон
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ (SKI.BG) -- Тази събота, 27 август 2016 г., се проведе юбилейното 10-то издание на състезанието по планинско бягане VITOSHA RUN, етап от ежегодната верига #FiveMountains на Сдружение Маратон. Именно състезателното изкачване от НДК в центъра на гр. София до витошкия първенец Черни връх през 2007-ма година беше първото състезание по планинско бягане, което се организира от Сдружение Маратон и беше основополагащо за веригата състезания "Пет планини". Този юбилей ни кара да си припомним историята.

Вижте тук първата ФОТОГАЛЕРИЯ на SKI.BG с избрани кадри от ВИТОША РЪН 2016 !!!

ВИЖТЕ ТУК СУПЕР ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG С НАД 2500 ФОТОГРАФИИ ОТ ВИТОША РЪН 2016 !!!

ОЧАКВАЙТЕ И ВИДЕО РЕПОРТАЖА НА SKI.BG TV !!!

Планинското бягане е сравнително нова дисциплина. Популярността й обаче расте лавинообразно както в световен мащаб, така и в България. Планинското бягане вкарва състезателен елемент в любимото на милиони хора по света туристическо ходене. За целта се подбират обикновено туристически маршрути или екопътеки, бяга се в условията на естествен терен с живописни гледки и природни забележителности. Трасетата често включват и екстремни участъци.

Спортът е много популярен в алпийските страни и особено в Швейцария, което едва ли учудва някого при природните дадености на тези държави. В Гърция пък много тачена е маратонската му форма, свързана с места, скъпи на сърцето за всеки грък. Класическият случай е изкачването на планината Олимп, като се тръгва от морското равнище и се изкачва легендарният връх Митикас. Тежката форма на този истински маратон включва и слизането обратно.

Развиват се три варианта на планинското бягане – спринт (с дължина на надпреварата до 5 км), класическа дистанция (между 5 и 18 км) и маратон (над 18 км).

Планинският характер на българския ландшафт е сериозна предпоставка за развитието на дисциплината у нас. Планинско бягане се организира в България от 1966 година, като в последните години в календара на БФЛА са включени ежегодно между 10 и 20 старта в цялата страна. България няколкократно е била домакин на Балканското първенство, а повод за гордост е, че след като беше състезателен център на Балканиада и Европейско първенство, на 10-11 септември т.г. Община Сапарева баня ще е домакин и на Световното първенство по планинско бягане.

Учредено от специалисти в областта на ски бягането, леката атлетика, планинарството, ориентирането и биатлона, Сдружение Маратон организира масови спортни прояви още от далечната 1996 г. Първоначално името на Сдружението се свързва предимно с "Балканския ски маратон" - най-голямото и най-масовото състезание по ски бягане в маратонска дистанция на Балканския полуостров. Сдружение Маратон е основен оранизатор на досегашните 18 издания на ски маратона, по-голяма част от които бяха на уникалното 21-километрово трасе в Родопите от Пампорово до с.Мугла и обратно. Първото издание на Балканския ски маратон през 1996 г., както и последното засега през месец април 2015 г., обаче се проведе в местността Куртово, между Юндола и Белмекен в Рила планина.

Първото състезание по планинско бягане на Сдружение Маратон от НДК в София до Черни връх ВИТОША РЪН през 2007 г. поставя традицията да се провежда в почит на годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо. Така със състезанието от София до Черни връх, Сдружение Маратон насочва вниманието си към планинското бягане. Следва успешното провеждане на ВИТОША РЪН през 2008, 2009 и 2010 г., а от 2011 г. състезанията по планинско бягане от календара на Сдружението започват да се увеличават, първо с ПИРИН РЪН от Банско до връх Вихрен, а след това и с останалите РИЛА РЪН, ОСОГОВО РЪН и БАЛКАН РЪН. През 2015 г. успешно се провеждат и петте предварително замислени от Сдружение Маратон състезания в изкачване до петте най-високи върха на петте най-значими български планини - Мусала в Рила, Вихрен в Пирин, Ботев връх в Стара планина, Черни връх във Витоша и Руен в Осогово.

 

В допълнение към състезанията по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS, организаторите от Сдружение Маратон решават да включат в част от тях и друг съвременен спорт - планинското колоездене. Разбира се, това се прави на състезанията, където карането на велосипед е физически възможно, независимо че се прави по различен от бегаческия маршрут. Идеята се посреща добре и състезанията от веригата се радват на значителен интерес и от страна на планинските велосипедисти обичащи катеренето.

Радостно е, че за изминалите години състезанията по планинско бягане и колоездене в България се развиват и нарастват, увеличават се организаторите, както и разнообразието от места, дисциплини, дистанции и варианти за натоварване. И това не е никак чудно - този род състезания предоставят отлична възможност за любителите на бягането и колоезденето да изпробват своята издръжливост - както физическа, така и духовна, рамо до рамо с едни от най-добрите български планински атлети, доказали своето име и по света, да спортуват на открито заедно със свои приятели и съмишленици, да подишат чистия прохладен въздух и да се насладят на прекрасната приорода и красивите планински панорами. С натрупването на известност състезанията започват да придобиват и международен характер, първоначално с участници от съседните балкански държави и някои трайно установили се в България чужденци, а в последствие и със специално идващи за участие представители от цял свят. За всичко това допринасят и състезанията, отлично организирани от Сдружение Маратон.

Но нека се върнем към тазгодишното VITOSHA RUN 2016. Както вече съобщихме, тази година Димитър Михайлов и Мая Недялкова бяха най-бързи в скоростното изкачване от НДК до Черни връх.

Вижте тук първата ФОТОГАЛЕРИЯ на SKI.BG с избрани кадри от ВИТОША РЪН 2016 !!!

17,5-километровото скоростно изкачване на първенеца на Витоша с повече от 1700 метра положителна денивелация е тежко предизвикателство и затова не само победителите, но и всички останали участници, заслужават уважение. Фактът, че и тази година до финала достигнаха почти всички от стартиралите над 160 човека, говори сам по себе си за силата и духа на всеки един от тях. По пътя нагоре към върха не ги спря нито стръмното и дълго изкачване, нито калните участъци, нито ледения вятър и студа в горната открита част на планината. Премръзнали, но щастливи изглеждаха всички на слизане, след като бяха пресекли финала на Черни връх. На фона на масовото заседяване на хората по света, в което българите не са изключение, спортуването на открито в планината е едно от нещата, даващи оптимизъм за бъдещето на човечеството.

Пожелаваме на VITOSHA RUN и на Сдружение Маратон да събират любители на планинското бягане и колоездене и на спортуването на открито не само от цяла България, но и от целия свят още поне 10 пъти по 10 години!

Организатори на VITOSHA RUN 2016 са Сдружение Маратон, с подкрепата на Столична Община, Фондация "София – европейска столица на спорта" и "Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство". Спонсори са фирмата за енергийни напитки и протеинови блокчета от естествени продукти AMWAY, както и SALOMON, Suunto и верига магазини Sport Box, а официален превозвач е Great Wall. По традиция официален медиен партноьор е WWW.SKI.BG.


Финалът на Витоша рън 2016 на Черни връх, фото: Тодор Казаков / Сдружение Маратон

В календара на Сдружение Маратон следва новият проект за планински ултрамаратон около София. Съвместно с фондация „Европейска столица на спорта” в периода до 2018г. от Сдружението разработват тридневно състезание по планинско бягане и планинско колоездене „Софийски манастири” за празника на града, преминаващо през Люлин, Витоша, Плана, Лозенска планина, Средна гора и Стара планина. Трасето се развива по протежение на така наречената „Софийска света гора” и свързва множеството манастири около столицата. На 18 септември 2016 г. ще бъде реализиран първият етап от проекта, а именно 65км дистанция от Банкя до Лозен. Очаквайте подробностите.

SKI.BG
29 август 2016 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

ВИЖТЕ ТУК СУПЕР ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG С НАД 2500 ФОТОГРАФИИ ОТ ВИТОША РЪН 2016 !!!

ОЧАКВАЙТЕ И ВИДЕО РЕПОРТАЖА НА SKI.BG TV !!!


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Емоционално ВИДЕО от Rila Run 2016 – 30 Август 2016 - 20:32
Дизела втори на Световната купа по скайрънинг Run the Rut в САЩ – 07 Септември 2016 - 16:37
Сапарева баня посреща в неделя Световното първенство по планинско бягане – 07 Септември 2016 - 16:48
Дебютният ултра маратон „Софийски манастири“ е следващата неделя – 08 Септември 2016 - 14:40
Пампорово прие четвъртия кръг от Българските Ендуро Серии – 09 Септември 2016 - 09:46

Предходна:
Две седмици до Световното първенство по планинско бягане в Сапарева бяня – 28 Август 2016 - 19:23
Димитър Михайлов и Мая Недялкова най-бързи в скоростното изкачване от НДК до Черни връх – 27 Август 2016 - 19:50
ВИДЕО от Pirin Run 2016 и Terra Run 2016 – 26 Август 2016 - 13:43
Предстои планинското бягане VITOSHA RUN 2016 от София до Черни връх – 23 Август 2016 - 09:39
Антония Григорова триумфира при дамите на Персенк Ултра 2016 – 21 Август 2016 - 15:27

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > VITOSHA RUN 2016: 10 години планинско бягане от Сдружение Маратон > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре