SKI.BG
     Понеделник, 27 Януари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . бг ски новини
30 Ноември 2016 - 18:02
Кметът на Банско: Зелени терористи използват бедствието, за да атакуват туризма
изпрати на приятел Printer friendly версия

Река Глазне създава проблеми не от вчера и не отскоро. Не виждам никаква връзка обаче между наводнението от 10 ноември т.г. и изграждането на ски пистите в Пирин. Ако стане земетресение или пожар, пак ли ски пистите ще са виновни? Зелени терористи използват всякакъв повод, дори и природно бедствие, за да атакуват туризма и да провокират страховете на хората.

Това коментира Георги Икономов, кмет на община Банско, по повод твърдения на еколози, че наводнението е провокирано от ски пистите. Активистите негодуваха и срещу възстановителните дейности по ски пътя.

Глазне е буйна и силна река, минава през стръмен терен и при обилни дъждове има опасност от преливане, контрира Икономов.

Едно от най-големите наводнения, които си спомнят по-възрастните хора в Банско, е през 1957 г., когато водата е отнесла цял квартал. Тогава не е имало никакви писти в планината. Не може да се натрапва мнението, че едно природно бедствие е вследствие на човешка грешка, обяснява кметът.

Туристи ветерани от града също недоумяват как може обилни дъждове да се използват за недобросъвестна пропаганда срещу Банско.

“В Алпите е пълно с писти. Само във френския курорт Шамони има над 760 км писти, а при нас - в цяла България общата дължина на пистите във всички курорти е около 200 км. Да не би във Франция, Швейцария, Австрия, Италия при всеки пороен дъжд да обвиняват ски курортите си?”, гневят се банскалии. Казват, че никога няма гаранция какво ще се случи с тази пълноводна и стръмно спускаща се река.

Местните обясняват, че река Глазне се образува от сливане на реките Демянишка и Бъндеришка непосредствено над Банско. Река Демяница започва от 2400 м надморска височина и отводнява шест големи езерни групи. Само за своите 14 км дължина се понижава с 1500 м надморска височина, минава през стръмни склонове и приема няколко притока.

Река Бъндерица пък изтича от Горното Бъндеришко езеро, на 2310 м надморска височина. Също е водосбор от няколко езера и тече при изключително голям наклон, което я прави много буйна.

“Двете реки тръгват от върховете. Ски зоната е между водосборите на двете реки и имаме снимки, които показват, че още докато стигнат до нивото на ски зоната, реките са били изключително пълноводни, така че пистите нямат нищо общо с това природно бедствие”, категоричен е Георги Икономов.

Предстои му разговор с управата на Национален парк “Пирин”. Ще обсъждат дали е възможна корекция и укрепване на коритата на двете реки. Те се намират в границите на парка и затова подобни мерки трябва да се съгласуват.

“Знаем кои са най-опасните места, има и техника, която може да се използва, така че да се моделират коритата с естествени каменни диги и да се укроти течението, но тепърва ще се правят проучвания”, обясни кметът.

Засега общината е готова с проект за доизграждане на подпорната стена на р. Глазне над Банско, който е на стойност около 1,2 млн. лв. и за него ще се търси финансиране от държавата или по европроекти. Преди години бе изградено коритото на реката, около 300 м, което спаси града от наводнение.

Кметът припомня, че Пирин е най-запазената и щадена планина у нас. “За какво унищожаване на природата говорим, след като от 44 хил. хектара площ на НП “Пирин”, не на цялата планина, ски зоната е около 100 хектара”, ядосва се градоначалникът.

Икономистът Владимир Каролев коментира в социалните мрежи, че еколозите опитват да саботират ски сезона Каролев обяснява, че извън зимния сезон ежегодно ходи в Пирин и познава почти всички пътеки, потоци и езера там.

“Площта на ски зона Банско е само 120-150 хектара и водосборът на пистите е съвсем малък, оттичащ се в река Ечнище, която минава през Шилигарника и съвсем малко е повишила нивото си. Тази река не се е разляла и не е причинила никакви щети. Съответно няма никакви щети и по ски пистите”, убеден е той.

Основните водосбори на река Бъндерица са в Бъндеришкия циркус и езерата там -Дългото, Жабешкото, Муратово, Рибно Бъндеришко езеро, Окото и още няколко малки безименни езера. Те са високо над ски зоната. Подобно било положението и с река Демяница, чийто водосбор е един от най-големите в Пирин и обхваща циркусите Валявишки, Превалски, Газийски, Типишки, които също са зад ски зоната и над нея, и водосборът включва над 20 езера.

Според Каролев излизане от коритата и повишаване с разливи на реките има и при Пиринска Бистрица и Санданска Бистрица, т.е. не само към Банско, а и към Кресна, Струмяни и Сандански, където са наводнени села. Те се оттичат и вливат в Струма. Поройният дъжд е бил огромен на територията на цялата планина.

Река Глазне е била поройна и преди 60 години, когато в Банско не е имало ски писти, за овладяването ѝ са започнали да се правят подпорни стени и укрепване на коритото.

На 9 ноември наводнение имаше и в Санданския край след преливане на реки, идващи отново от Пирин, но от частта, в която няма писти.

Поройни дъждове отнесоха пътища и нанесоха щети в Благоевград, Кърджали и Смолян.

Оранжев код бе обявен в 11 области на Източна и Южна България заради проливни валежи и бурен вятър. Кодът беше в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Добричка, Силистренска и Разградска.

Жълт код за потенциално опасно време заради обилни валежи имаше в 15 области на Западна и Централна България, без Видинска и Монтанска област.

Според доклад на Басейнова дирекция “Западно-Беломорски район” наводнения, свързани с р. Места, чийто приток е р. Глазне, е имало през 1937 г. край с. Кремен, и през 1991 г. край Белица заради притока Белишка река.

Други сериозни наводнения в Югозапада са били свързани с преливане на р. Струма при с. Раждавица 1956 г., с. Марино поле 1955 г., Благоевград 1954 г., наводнението на Сушицка река при с. Крупник 1987 г. наводнението на река Струмешница при с. Митино 1947 г.

От Министерството на околната среда и водите обясниха пред “24 часа”, че при тях и в дирекция НП “Пирин” не са постъпвали и не са разглеждани проекти, свързани с изграждането на нови корекции и укрепване на коритата на р. Демяница и р. Глазне.

След проливните дъждове концесионерът на ски зоната “Юлен” АД е поискал съгласуване на извършването на възстановителни дейности. От националния парк са разрешили ремонтните дейности по пътя Бъндеришка поляна – гр. Банско на територията на НП “Пирин”, добавят от МОСВ.

в-к 24 часа
30.11.2016 16:57


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Успешно завършиха процедурите по разработване на новите планове за управление на Пирин и Витоша – 30 Ноември 2016 - 18:28
БОК избра Ски център Осогово за състезанието на олимпийските надежди – 01 Декември 2016 - 10:31
Пистите в Пампорово се покриват и с изкуствен сняг – 01 Декември 2016 - 16:12
Банско пуска ски съоръженията в събота, 3-ти декември – 01 Декември 2016 - 16:34
Банско открива новия ски сезон със старите цени – 01 Декември 2016 - 19:51

Предходна:
Боровец отваря ски зоната за 8-ми декември – 30 Ноември 2016 - 14:02
Сняг от над 50 см на Осогово, писта "Людмил Янков" отваря в събота – 30 Ноември 2016 - 11:02
ПЪРВИ СНЯГ – 29 Ноември 2016 - 21:03
Пампорово открива сезона на 10-ти декември – 29 Ноември 2016 - 17:10
Зимна ваканция в Пампорово – 29 Ноември 2016 - 12:36

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Кметът на Банско: Зелени терористи използват бедствието, за да атакуват туризма > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре