SKI.BG
     Неделя, 05 Април 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . ски гуру
04 Януари 2008 - 15:38
Spa & Wellness - последният хит при модата в туризма
изпрати на приятел Printer friendly версия

В последните години думите “СПА” и “Уелнес” започнаха да се чуват все по-често не само в туристическия бранш, но и сред клиентите на много хотели. Дали обаче хората действително разбират какво точно се крие зад тези чуждици. Мнозина смятат, че СПА и балнеология е едно и също нещо и в последните години просто наричаме балнеологията с нова, по-модерна дума. Най-простичко казано обаче, балнеологията е за тези, които искат да се лекуват, а СПА за онези, които искат да релаксират или просто да поглезят тялото си.

СПА е имало още от древността, още при древните гърци и римляни. Не е ясно кое точно е възникнало по-рано - балнеологията или СПА. Със сигурност се знае обаче, че древните римски войни са лекували раните си по нашите земи с минерална вода. Това се посочва като доказателство и за развитието на балнеологията у нас. Римските пълководци съвсем не идвали сами, те са водели съпругите и децата си. Жените използвали нашата минерална вода за разкрасяване или просто за да релаксират. Така че може да се каже - докато мъжете са се възползвали от балнеологията, съпругите им са правели СПА.

Какво точно е СПА?

В превод от латински език СПА означава “Здраве чрез вода”- Sanus Per Aquam. Вероятно този девиз от древността е поставил началото на тази абревиатура. Други твърдят, че наименованието е свързано с белгийския град Спа. Той става известен покрай модата през 17-и век да се посещават курорти с минерални води. СПА означава да се правят процедури с помощта на водата. Според експерти СПА е връзката между водата и фитнеса, тъй като практикуващите си правят различни терапии. Като фитотерапия, талазотерапия, медо-, гроздо- и каква ли още не, разнообразие не липсва. Като към това се прибави и масаж, вече стигаме много близко до това какво всъщност представлява SPA end Wellness. Понятията навлязоха в хотелиерския бизнес и станаха изключително модерни по света, а и в България.
В Германия например оборотът от Wellness услуги е около 40 млрд. евро за година. От този вид процедури в Европа се възползват предимно възрастни хора, тъй като, наближавайки пенсионна възраст, хората искат да водят все по-здравословен начин на живот. Затова не е чудно, че в световен мащаб хотелиерите вложиха милиони долари, за да пригодят старите хотели и да изградят нови, специално пригодени за извършване на уелнес услуги. В Испания например са напълно реновирани старите арабски бани, построени преди 500 години. В Унгария уелнес туризмът е сред най-бързо развиващите се браншове. Хотелската база там непрекъснато се обновява за целите на този вид услуги. Например хотелът в Будапеща “Gellert Hotel". 

Хотелите предлагат от сауни до лечебна физкултура

Българските хотели, които държат на реномето си, предлагат на клиентите си разнообразие от екзотични масажи и процедури.
Много от родните хотелиери смятат, че ако са поставили едно джакузи и ако има вана в стаята на клиентите им, то хотелът вече може да се води СПА и уелнес. Това обаче далеч не е така, обясняват специалистите у нас. За да се доближат до нивото, което предлагат по света, родните хотелиери вече започнаха да предлагат различни екзотични СПА преживявания за клиентите си. Родните бизнесмени, занимаващи се с туристически бизнес, наемат масажистки от Тайланд и ги ангажират целогодишно. През лятото екзотичните масажистки работят в летните хотели, а през зимата - в зимните.
Някои от родните СПА и уелнес центрове предлагат азиатски СПА вечери. Такива се организират от “Виктория СПА” и включват ориенталски пилинг и пълен масаж в турска баня, индонезийска кокосова маска за лице. Освен това клиентите могат и да се порадват на традиционни индийски танци, храни и напитки.
Някои родни хотели предлагат и традиционните глезотии от остров Бали. Такъв е традиционният балийски масаж, който се прави със специално индонезийско масло, примесено с есенции от грозде, роза, жасмин и иланг-иланг. Той отнема стреса от организма, релаксира цялата мускулатура и повдига духа, обясняват практикуващите го.
За най-капризните клиенти на родните СПА центрове е балийският масаж в турска баня с пяна - жимбаран масаж. Прави се от две момичета от остров Бали, които работят в пълен синхрон и които се сменят на всеки десет минути.
В някои от нашите хотели може да се поръча и традиционният балийски лулур, който се основава на стар ритуал от остров Ява. Започва с балийски традиционен масаж, следва пилинг Лулур (индонезийска билка). Той премахва мъртвите клетки и успокоява кожата. Задължително е след него да се направи топла вана с цветя и есенция от иланг-иланг. Процедурата само тогава е изцяло завършена.
За дамите с чувствителна кожа е кокосовият пилинг. Той се прави от фино смлени кокосови стърготини. Млечният коктейл е нещо, което глези душата и тялото едновременно. Процедурата започва с традиционен индонезийски масаж, след което се прави маска с мляко и билки на цялото тяло. Масажът завършва с втриване на розмарин в цялото тяло. Родните хотелиери предлагат и бутилка шампанско за допълване на релакса и удоволствието.
Измиването на краката с цветя с ароматни масла също се предлага в повечето спа центрове.
Ориенталският антицелулитен масаж също е подходящ за дамите. Към него се предлагат и маски за лице и коса със специални ампули. 

Какво да изберем от СПА и уелнес процедурите

Масажът с вулканични камъни става все по-популярен. За него обаче трябва опитен масажист. В хотелите, които предлагат подобни процедури, може да получите цялостен релакс. За да бъде отпускането пълно, може да се подложите на различни терапии с вода, както и няколко масажа, съветват специалисти. Ориенталският пилинг на цялото тяло, както и пилинг “ла негро”- това е традиционна ориенталска процедура за почистване на цялото тяло. Друг вид масаж е т. нар. султан масаж, при който се използват лечебните свойства на глината. Масажът се извършва от двама терапевти на четири ръце. Подходящ е да се комбинира с турска баня.
Масажът “ломи-ломи” се изпълнява от една или две терапевтки, които работят с пръсти, длани и лакти. Масажът “аюрведа” се прави с помощта на топли билкови торбички и билкови масла. Разтрива се задължително главата, като се прави точков масаж на лицето.

Изключително модерни за дамите напоследък са шоколадовите терапии. Това е глезеща тялото процедура, при която психиката и тялото се отпускат напълно.
Освен шоколад в подобни терапии широко приложение намира и виното. Може да се прави пилинг с екстракт от грозде, както и топла винена маска.
Много често в хотелите и центровете, предлагащи уелнес процедури, се прави традиционен тайландски масаж. Той представлява точков масаж, но е изключително отпускащ. Масажът с бамбукови пръчки се прави задължително от двама терапевти.
Много от родните хотели предлагат и масаж с вулканични камъни. Той е известен още като “геотермална СПА терапия”. Целта на този масаж е да се постигне максимален баланс между енергията на човешкото тяло и енергията на природата. Тази все по-модерна терапия въздейства върху организма чрез допир. Геотермалната терапия може да се комбинира с различни техники като например масаж от топли и студени камъни. Добре е да се приложи и ароматотерапия, тъй като различните миризми стимулират мозъчната дейност, а едновременно с това етеричните масла въздействат благотворно на кожата. В СПА центровете може да се направи и хромотерапия. В нея се използват качествата на скъпоценните и полускъпоценните камъни. Помагат за баланс на енергията в човешкото тяло.
Задължително е всеки масаж да бъде комбиниран с приятна музика, тъй като лечебните и отпускащи свойства на музиката са познати още от древността.
Масажът с вулканични камъни е много полезен, тъй като увеличава кръвния поток и клетъчния метаболизъм в организма. Освен това успокоява възпалителните процеси и има релаксиращ ефект върху мускулите на тялото. Студените морски камъни пък, с които също може да се извършва този масаж, предизвикват свиване на кръвоносните съдове, които блокират острите възпалителни процеси. Тази терапия с вулканични камъни е изключително подходяща за хора в стрес, обясняват специалисти. От нея може да се възползват тези, които страдат от безсъние, болки в мускулите и ставите. Хората, които са преживели травми на ставите, също могат да се възползват от този масаж.
Ароматотерапията също се използва широко в хотелите, предлагащи СПА процедури. В нея се използват естествени етерични масла. Благотворното им въздействие върху човешкия организъм е известно още от древни времена. Ароматотерапията успокоява, стимулира имунната система. В този вид масаж могат да се използват над 30 вида масла, които се комбинират с техниките на опитни масажисти.
Други СПА процедури, които обаче не са подходящи за всеки организъм, са шоковият басейн и шоковите душове. Те се практикуват след сауна. След нагряване е добре човек да се намокри за петнайсетина секунди под душа. Температурата на водата е 12 градуса. В шоковия басейн може също да се потопите за пет секунди след сауната, но температурата на водата там е 5 градуса. Терапията действа освежаващо на организма.

За разлика от у нас по света известни курорти се надпреварват да предлагат на заможните си клиенти какви ли не глезотии. Списание “Форбс” направи класация на най-луксозните и скъпи СПА центрове в света.
Cinq Mondes spa. СПА е центърът с всевъзможни глезотии и процедури за разкрасяване. За най-претенциозните клиенти е уникалният апартамент с индивидуален хамам и японска баня. Процедурите включват балийски масаж, грижи за лицето и каквото ви дойде наум. За две нощувки и пет процедури гостите заплащат 2000 долара.
Chiva Som, Хуа Хин, Тайланд
Chiva Som в Тайланд през 2006 г. бе обявен зa най-добър СПА хотел в света. Комплексът е разположен на брега на прекрасен залив. Гостите се радват на индивидуална уелнес програма. Към всяка стая има персонална стая и човек, който се грижи за менюто на всеки гост. Има две зони за терапия - дамска и мъжка. Хидропроцедурите включват водно полиране на кожата с кайсия. Цените на стаите са от 340 долара на нощ.
Como Shambhala Retreat at Parrot Cay, Провиденсиалес, Търкс и Кайкос
Como Shambhala е най-добрият хотел не само на Карибите, но и в Америка за 2007 г. Известен е с това, че като го посети човек, може да се възстанови за седмица. СПА глезотийките, които предлага центърът, са предпочитани особено от любовни двойки заради незабравимите процедури за двама. Цените за една нощувка почват от 410 долара.
Four Seasons Resort , Чанг Мей, Тайланд
Това е триетажна СПА вила. Намира се в севернотайландския град Чанг Мей. Разполага с просторни апартаменти и е построена като типичен тайландски замък. Има тераси за процедури на открито и масажни легла. Прави се горещ масаж на ходилата. 425 долара е стартовата цена за нощувка.

Вера Гикова, Елена Иванова
в-к Новинар
Петък, 4 Януари, 2008 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
TransWorld Snowboarding обявиха победителите в Good Wood Board Test 2009 – 18 Септември 2008 - 23:46
Три алтернативни начина да се забавлявате в снега – 07 Декември 2008 - 00:25
Снежни човеци – 07 Декември 2008 - 00:28
Fred Syversen 107 Meters Unintentional World Record Cliff Drop (+Video) – 11 Септември 2009 - 17:21
Дюните на Бразилия като място за подготовка за Зимната Олимпиада – 08 Ноември 2009 - 12:33

Предходна:
Сноубордът – новата зимна страст на децата – 27 Декември 2007 - 18:20
Уроци по оцеляване в дивото – 28 Септември 2007 - 16:15
Сноубордът е не просто хоби, а начин на живот – 01 Февруари 2007 - 10:45
За инцидентите по принцип – 03 Юни 2006 - 20:01
Фрирайд - това е спорт, при който практикуващите го налитат на скали и ги транспортират с хеликоптер – 17 Май 2006 - 16:20

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Spa & Wellness - последният хит при модата в туризма > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре