SKI.BG
     Вторник, 26 Октомври 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . световни ски новини
08 Април 2018 - 15:27
Яница Костелич: Винаги съм се радвала много повече за успехите на брат ми
изпрати на приятел Printer friendly версия

Яница Костелич даде ексклузивно интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Близо десетилетие тя бе в елита на ски спорта. Спечели четири златни и два сребърни медала на Олимпийските игри в Солт Лейк Сити и в Торино. Хърватката е петкратна шампионка на планетата, а за Световната купа има 30 победи и 55 подиума.Сложи край на кариерата си едва 25-годишна след 10 операции и хронични болки в краката и гърба. От 2016 година е държавен секретар по спорта на Хърватия.

- Как сте, госпожо Костелич, в този снеговит ден? Сега, ако имахте възможност, бихте ли предпочели да сте в планината?
- Планината е много хубаво място, аз там съм си у дома и ми е комфортно. В момента тук вали сняг, което ме кара да се чувствам като вкъщи.

- За един спортист целта е ясна – медали, победи, място на подиума. Каква е вашата цел сега като част от правителството, като държавен секретар по спортните въпроси?
- Спортът обединява хората. Много е хубаво, когато си професионален спортист – пътуваш много, срещаш постоянно нови хора, ти си пример за подражание. За мен обаче спортът е нещо много повече от печелен е на медали. Част от спорта е грижата за тялото, което в нашето съвремие е съществено, тъй като се движим все по-малко. Затова смятам за много важно да предоставим възможност на хората да спортуват, да се движат. Трябва да запознаем обществото с ползата от това да бъдеш активен. Това е една от основните ми цели като част от управлението на спорта в страната, но като цяло трябва да се погрижим за всички нива на спорта – от детско-юношеския до професионалния.

- Беше ли трудно за вас в началото да застанете от другата страна – не в ролята на спортист, а като част от правителството?
- Аз не гледам на нещата по този начин, като другата страна. За мен спортът е над всичко, той обединява хората и не е редно да се влияе от странични неща. В спорта има правила, а политиката трябва да спомага нещата да се случват, да помага на хората да се занимават със спорт.

- Карате ли все още ски в свободното си време?
- Да, не много често, но карам. За радост в момента в Хърватия има сняг и мога да отида да покарам примерно следобед или вечер след работа за нощно каране. Близо до Загреб се намира връх Слеме и е много хубаво.

- Кой е първият ви спомен върху сняг?
- Не знам, сигурно как се пързалям по гръб. Брат ми беше запален по ските като дете, а аз не, защото беше студено и неприятно. Като момиче исках да играя тенис, да се занимавам с по-готин, по-изискан спорт. Започнах да карам на 10 години, като просто се забавлявах с брат ми в ски-клуба, в който той тренираше. Едно лято през ваканцията нямаше какво да правя и отидох с него на летен тренировъчен лагер. Там се запознах със страхотни приятели, с които си прекарахме много добре, забавлявахме се много. Така започна всичко. Децата трябва да си останат деца, колкото се може по-дълго и да се захванат професионално със спорта на по-късен етап. Като пораснеш, не ти се дава нова възможност да бъдеш дете, а детството е нещо много хубаво и не бива да се пропуска.

- Четох, че като девойка сте пътували със семейството си по състезания и, тъй като не сте имали финансови възможности, се е налагало да спите в колата и на палатка. Трудно ли беше всъщност или просто това ви сплоти повече като семейство?
- Семейството ми беше винаги около мен по време на тренировъчно-състезателния процес. А това направи всичко много по-лесно за мен - баща ми като треньор, брат ми като състезател, майка ми, която оставаше малко на заден план, но винаги е била до мен, постоянно ме подкрепяше и помагаше във всичко. Те направиха нещата много по-лесни. Не приемах като проблем това, че се налагаше да спим в колата. Аз бях дете и гледах на всичко това като забавление, като отиване на къмпинг или нещо подобно. Не съм виждала никакъв проблем в тази ситуация и наистина се забавлявах много през цялото време. Спортистите имаме привилегията да се занимаваме с неща, които наистина страстно обичаме. Това не се отдава на много хора като цяло и е наистина специално, когато ти се случи.

- Брат ви казва в едно интервю, че сред всички скиори вие сте най-силният психически човек. Психиката ли е ключът към успеха?
- Всички хора сме различни. Всеки има своята индивидуалност, различен подход и поглед над нещата. Например Ивица е мой брат и ние имаме обща генетика, израснахме заедно, правейки едни и същи неща, но в същото време сме коренно различни като характери. Не съм се чувствала длъжна да се занимавам със спорт и да участвам в състезания, нито да бъда най-добрата. Ако в даден ден не бях първа, може би на следващия щях да съм. Човек има много шансове да покаже какво може и за мен няма смисъл да се разстройва заради един лош ден. Важното е да се наслаждаваш, да бъдеш част от отбора. Когато сте заедно, всичко е прекрасно. Ивица обаче е различен човек, много е стриктен. За него е важно какво очакват другите от него и дали ще се представи според очакванията им. Аз не съм такава – аз смятам, че първо трябва да оправдаеш собствените си очаквания. Разбира се, ако си на определено ниво, ти знаеш на какво си способен. Трябва да вярваш в себе си и да имаш късмет в точния момент, който идва, ако си инициативен. Това ти дава онзи тласък, който те прави по-добър от останалите в даден момент. Но ако не стане днес, то може би ще се случи някой следващ ден.

- Постигнали сте много, списъкът е толкова дълъг, че няма и да опитвам да изредя успехите ви. Коя победа обаче е най-ценна за вас, коя заема специално място в сърцето ви?
- Не е моя победа. Винаги съм се радвала много повече за успехите на брат ми. Смятам, че той заслужава повече, защото е изключително целеустремен човек и неговите успехи винаги са означавали много повече за мен от моите собствени. Определено на първо място е успехът му в Торино, когато спечели медала в комбинацията. Изключително емоционален момент, който е на първо място за мен. Някак си винаги съм се чувствала част от неговия успех. Усещала съм, че и аз имам заслуга за него и съм се гордяла с брат ми. Това е най-големият успех за мен.

- Ако можехте да върнете времето назад, бихте ли променили нещо?
- Не, няма никакъв смисъл. Нещата се случват както трябва да се случват и аз обичам да вървя с течението. Често си правим планове, поставяме си цели и има различни начини за постигането им. Понякога нещата не се случват по начина, по който сме планирали, и ако се отдадеш на разочарование, само може да пропуснеш друг хубав шанс. Всички лоши неща, които са ми са се случвали като множеството контузии и всичко останало, са направили и нещо добро. Например дали са ми време за мен самата, време да прочета книга или да се срещна с приятели. Така че винаги в лошите неща можеш да намериш и позитиви.

- Контузиите винаги са част от живота на спортистите и са сред най-тежките моменти. Коя част е по-трудна – физическото или психическото възстановяване?
- За мен беше физическата част. В психологически аспект не съм имала проблеми, защото знаех, че ще се върна, въпросът е какво очакваш от себе си. Много хора се чудят дали биха могли да бъдат на същото ниво като преди контузията, в което няма никакъв смисъл. В наши дни медицината е много напреднала и дава много решения, разбира се има значение и каква е контузията. В ските обикновено става въпрос за проблеми с колената или кръста. Всичко това обаче е част от спорта и не трябва да драматизираме излишно. Ако работиш в офис, седнал зад компютър, най-вероятно имаш проблеми с разширени вени или болки в кръста и си по-склонен към наднормено тегло. Всяка професия си има положителни и отрицателни страни. Спортът тества физическите ти граници, но е забавно.

- Научих, че си водите дневник. Това ви помага да подредите мислите и емоциите си или просто обичате да пишете?
- Вече не си водя дневник, правех го преди. Не можем да помним всичко и понякога, когато имаш проблеми от професионално естество примерно, е полезно да погледнеш назад, да видиш какви решения си взел, какви мисли си имал в различни ситуации преди. Може да помогне. Добре е да се гледа към бъдещето, но миналото е това, което прави бъдещето. Затова е добре да си припомняме станалото преди, за да си дадем шанс за по-добро бъдеще.

- Кое е любимото ви място на планетата Земя?
- Хърватия. Много обичам родината си и ми е трудно да посоча само едно място. Много обичам да пътувам, но най-много обичам да се прибирам. Обичам страната си и не бих я сменила за нищо. Дано има мир по света и да мога да живея в родината си.

- И последен въпрос – коя е най-голямата ви мечта?
- Най-важно е здравето, искам да съм колкото се може по-здрава, за да мога да дам нещо на обществото, да помогна по някакъв начин. Сега е чрез политиката. Желанието ми е да направя условията по-добри за младото поколение и за възрастните хора. Искам да помогна със своя опит и с каквото още мога.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Решения на 51-вия Международен ски конгрес на ФИС в Коста Наварино (Гърция) – 19 Май 2018 - 19:09
МОК включи нови седем дисциплини в програмата на Зимните Олимпийски игри в Пекин 2022 – 19 Юли 2018 - 14:39
Първото спускане със ски от К2 е факт! – 23 Юли 2018 - 12:29
Атомик става партньор на ФИС за програмата Доведи децата на снега и Световния ден на снега – 22 Август 2018 - 18:46
Китайска компания иска да купи производителя на ски стоки Salomon – 11 Септември 2018 - 19:57

Предходна:
Камил Стох приключи сезона с победа в Планица – 25 Март 2018 - 17:26
Хиршер изпревари Херман Майер спечелвайки 55-тата си победа за Световната купа – 28 Януари 2018 - 18:11
Шифрин се размина с купата в слалома – 28 Януари 2018 - 18:10
Дарио Колоня спечели масовия старт на 15км в Зеефелд – 28 Януари 2018 - 18:09
Доминацията на Йоханес Клаебо продължи и в Австрия – 27 Януари 2018 - 18:02

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Яница Костелич: Винаги съм се радвала много повече за успехите на брат ми > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре