SKI.BG
     Неделя, 12 Юли 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . борд спорт
23 Септември 2018 - 14:09
КАЙТ ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ
за кайсърфинга на границата между Европа и Азия - част 1
изпрати на приятел Printer friendly версия

КАЙТСЪРФ. Разглеждайки внимателно прогнозната карта на вятъра за Европа, ясно се вижда тясната червена линия на течението, преминаващо от Крим през югозападното Черноморие, Мраморно море, Дарданелите и с пълна сила врязващо се в Егея, Беломорието. Точно тази червена линия, бележеща скорост на вятъра над 10 м/сек (~40 км/ч), от древни времена диктува ветроходната история между Европа и Азия в тази част на света.

Но, ако за съвременното корабоплаване силата на вятъра постепенно е загубила водещата си роля, то за ветроходния спорт тя продължава да е номер 1.

През последното десетилетие сме свидетели на изригването на един уникален феномен в света на ветроходството - кайтсърфинга. Освен, че е най-младият ветроходен спорт, кайтсърфингът е най-атрактивната и прогресивна форма на плаване с помощта на вятъра. Бумът на иновации и дизайн в кайт екипировката, компактността на материала, заедно с развитието и усъвършенстването на техниката за обезопасяване и сърфиране, доведоха до лавинен ефект в желанието на хората да практикуват кайтбординг.

Естествено кайтсърфингът със зашеметяваща скорост завладя всички спотове по протежение на Червената линия. Стотици сърфисти от България, Румъния, Русия, Турция и Гърция с маниакална упоритост следят всяка прогноза и при първа възможност се мятат на борда. Условията са толкова впечатляващи, че привличат кайтсърфисти от цял свят.

За да бъде обаче, настоящето и бъдещето на кайтърите щастливо и безгрижно, и в тези географски ширини, трябва да се спазват определени правила и стандарти.


Кайтсърф стандарти и сертификати

За практикуване на кайтсърфинг, освен наличие на съвременна екипировка, по правило са необходими още две неща, първо обезопасено място за спорт с благоприятни метеорологични условия и второ, адекватни познания и умения на сърфиста, придобити и сертифицирани по законно предписания начин. Това е обусловено от дизайна и техниката на кайт екипировката, големия мащаб на нейното разгръщане при използване и огромните натоварвания, упражнявани върху нея от природните стихии. Тази съвкупност превръща кайтсърфинга в най-екстремния и крайно рисков ветроходен спорт. Ето защо е задължително усвояването на специални умения за управление от сърфиста и удостоверяването им от компетентна организация. Така е по цял свят.

От над 15 години IKO – International Kiteboarding Organization, Световната кайтбординг организация, базирана в Доминиканската Република, се грижи за изготвяне на стандартите и методиките за обучение и тренировки в кайтсърфинга. IKO всяка година обновява методите си за образование, сертифициране, безопасност и качество при практикуване на кайтбординг, въз основа на опита придобит от кайт общността. IKO обучава, изпитва и сертифицира кайтсърфисти, инструктори треньори, сърф училища и сърф центрове. Сертификатът на IKO за инструктори, треньори и училища гарантира на кайт ученика безопасно и сигурно обучение, както и трайно усвояване на кайтборд уменията. Единственият начин някой кайтър да сърфира и наема екипировка на известните кайт спотове по света е да покаже своя валиден IKO сертификат.

По света има над 4000 сертифицирани активни IKO инструктори и над 200 IKO сърф центъра, които са обучили над 600 000 кайт сърфисти.

Описанието на IKO е повече от категорично >

"Since its inception in October 2001, IKO has been the global leader in kiteboarding education and training. Each year, IKO updates its teaching, certification, Safety and Quality Standards based on the feedback from the community. IKO strives to continually improve the quality of its services and products, which it does thanks in part to feedback from its members and Centers.
To maintain IKO’s highest Safety and Quality Standards, updates to policies and procedures must be made on a regular basis. Therefore, IKO reserves the right to upgrade its Standards throughout the year. And, to revoke any use of the IKO brand, title or privilege at any time for just cause."

www.ikointl.com

Другата световно призната сертифицираща организация за кайтсърфисти е VDWS – Verband Deutscher Wassersport Schulen e.V., Германската федерация на училищата за воден спорт. Тя аналогично на IKO е световно признат авторитет в обучението и сертифицирането на кайтсърф инструктори и треньори.

VDWS, като европейска структура основно сертифицира кайтсърфисти и сърф училища от немско говорещите страни, Германия, Австрия, Швейцария и Италия, но желязната система на организация и перфектната методика за сертифициране я налага като водещ фактор в обучението по кайтсърфинг навсякъде по света.

Определението на VDWS за кайт обучението е стриктно по немски >

"By means of a qualified education, the future kiteboarding instructor should be able to organize and to run competent group courses with different kitesurfing systems at different locations. He/she should communicate the fascination and fun of kiteboarding and acquire the necessary methodological and didactical knowledge to do so. He/she should also make first real teaching experiences with kitesurfing trainees and evaluate these experiences."

www.vdws.de/en/instructor-courses/kitesurfing/

В национален мащаб, за някои европейски и азиатски страни, съществуват и други организации от местно значение, които официално сертифицират обучение и умения по кайтсърфинг, но и те стъпват на стандартите наложени от IKO.

Най-общо казано, за да стане един сърфист кайтър, той трябва да бъде научен на ветроходните правила, обучен на кайтбординг техника, да премине практика и накрая да бъде изпитан от компетентен лицензиран специалист, който да му издаде законен диплом/сертификат за придобития опит. Това важи и за инструкторите, и за училищата, като гарантира на всички, че всеки кайтър ще спазва правилата по време на спорт. Който още не разбира значението на кайт сертификатите, може да направи аналогия с обучение и издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, логиката при кайтсърфинга е същата.

На пръв поглед по този начин за кайтсърфистите всичко изглежда чисто, безоблачно и безопасно, но.. дали е така в действителност?!


Преминаване на „Червената линия” - Инцидентът

В един прекрасен ден в началото на август, с великолепна прогноза за вятъра и ярко червен цвят на прогнозната карта в центъра на Червената линия, на популярния спот на турския остров Гьокчеада, една самозвана "кайтсърф инструкторка" от едно българско "пиратско" кайтсърф училище с явно изгубен разсъдък и върховна злоба напада нищо неподозираща българска кайтсърф девойка упражняваща кайт уменията си във водата близо до необезопасената територия на самозвания "кайт център". Последствията са трагични, причинена е значителна порезна рана на момичето, упражнен е брутален психичен терор на нея и цялото и семейство, последван от медиен скандал в "жълтата преса" с цел отвличане на вниманието, замазване на случая и очерняне на младата кайтсърфистка и нейните близки, които се опитват да я защитят. Свидетелите на инцидента са потресени от наглостта на нападателката и собственика на "пиратското" кайт училище. Имената им са известни и документирани, включително от турската полиция. „Червената линия” е прегазена твърде брутално и опасно, дори и според представите на един американски президент..

След като родителите на пострадалото момиче известиха нашата редакция за трагедията, направихме проверка и установихме, че "пиратското" кайт училище най-откровено лъже в рекламната си Интернет страница, че "всички инструктори, които ще бъдат до вас през целият (!? бел.ред.) процес на обучение са напълно сертифицирани с IKO" и са „.. само най-добрите IKO лицензирани инструктори с дългогодишен и международен опит”. В действителност „Кайт училището” категорично НЕ фигурира в базата данни на IKO, нито като сертифициран сърф център, нито с наличие на сертифицирани IKO кайт инструктори работещи за него, указани за това място. Това фактически е и откровена интелектуална кражба според условията на самата IKO*. Проверката ни и свидетелските разкази са най-надлежно записани и могат да бъдат предоставени на всеки заинтересован от случая. (Към момента на публикацията, Интернет страницата на „кайт училището” вече е цензурирана, но притежаваме скийншот с наличен измамен текст - бел.ред.).

За съжаление на границата между Европа и Азия беззаконието все още е в действие и безумните кайт "пирати", ползвайки се с протекция на турските власти, се измъкват от отговорност, държейки се нагло и безскрупулно. И това не е случайно, става ясно, че същите „кайт злосторници” са информатори на турските служби и постоянно тормозят свободно практикуващите в акваторията на остров Гьокчеада кайтъри с доноси, подкрепени с почти професионален снимков материал, направени досущ като от агенти на Щази. Това не ни учудва, защото се оказва, че бащата на собственика на „пиратския” сърф център е бивш български професионален дипломат отгледан и работил по време на Желязната завеса..

Според сърфистката етика всичко това е НЕдопустимо и ние заклеймяваме действията на тези и подобни НЕкайтъри. Не бива едно дете да се превръща в изкупителна жертва на циничното его на самозвани „кайт учители” и всеобщата безотговорност в нежеланието да се обучава и спортува на границата между Европа и Азия по световно приетите кайтборд стандарти. Надяваме се отговорните организации и институции да не подминат инцидента и да потърсят сметка на кайт терористите, защото кайтсърфингът е спорт за удоволствие и приятелство, а не средство за мъст и нападение!


Подтикнати от този чудовищен инцидент за нормалните човешки представи не само в българската кайтсърф реалност, се откриват няколко въпроса, които трябва да зададем, към световната сърф индустрия, асоцииращите се организации, институции, про и обикновени райдери или просто хора харесващи да гледат от брега пъстрите крила на кайтърите.

  • До кога ще се толерира кайтсърф обучението "на черно"?
    Ще бъдат ли спрени и подведени под отговорност нелицензираните кайт училища преминали "червената линия"?
    Какъв ще е механизмът за възпиране на самозваните кайтсърф "инструктори" и измамите с "пиратските" уроците по кайтсърфинг?
    Как ще се възпира и подвежда под отговорност поведението на самозабравили се и психично неуравновесени кайтъри, предизвикващи умишлено инциденти във водата и застрашаващи живота и безопасността на другите добросъвестни кайтсъфисти?
    До кога ще се финансира с екипировка и отстъпки дейността на "пиратските" кайтсърф училища?

Сигурно е, че тези въпроси касаят кайтсърфинга на всякъде по света, но случаят с преминаването на „Кайт Червената линия” между Европа и Азия, ако бъде пренебрегнат, ще я превърне в "черната дупка" на световния кайтбординг.


ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за кражба на IKO лого и самоличност!

* „WARNING:  ABUSE of the IKO Logo is Against the Law!
 
Risk of logo ABUSE for a Center or an Instructor
The IKO logo is property of the IKO. It should not be used without the IKO’s written approval. Any center or person using the IKO logo without authorization is in violation of international law and is subject to prosecution.
 
Students need to verify that their kite school is IKO Affiliated
The unauthorized usage of the IKO logo is something that currently happens. A kite center using an IKO logo without authorization is liable for any damages that arise as a result. Students should always check online to see if the kite school they selected is affiliated. It’s easy. If IKO Affiliated, the school will show up on the results list. The IKO website keeps the list of affiliated schools up-to-date and current.”

www.ikointl.com/quality-assurance

Всичко е пределно ясно написано.


Кайт ФАКТИ

Единствените IKO сертифицирани сърф училища в Червената линия между Европа и Азия са >

Crazy Surf в Оленевка на западното крайбрежие на Република Крим, Русия
Surf School Tortuga на плажа Сарафово в Бургас, България
www.surfschooltortuga.com
www.ikointl.com/school/bulgaria/burgas/surf-school-tortuga
Surf Club Keros на плажа Керос, остров Лимнос в Гърция.

Ще има ли други сертифицирани сърф центрове и как ще работят те, предстои да разберем, зависи от равносметката и действията на всички замесени организации, институции и кайтсърфисти. Ще Ви държим в течение!

 

текст © Ясен Георгиев
Главен редактор на списание СКИ&БОРД
SKI.BG 
BACKCOUNTRY.BG
xtdev.com/surf


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Български успех в Шампионата на Испания по SUP сърф – 10 Декември 2018 - 09:33
Идва първа пролет със "СЪРФ ЕКСПО пролет 2019" – 10 Март 2019 - 20:02
Предпремиера на ФОТОИЗЛОЖБА "SURF SPOT BURGAS" – 12 Март 2019 - 20:22
Открита е предпремиерата на ФОТОИЗЛОЖБА "SURF SPOT BURGAS" – 22 Март 2019 - 22:01
18 яхти с граждани на борда се включиха в Pro-Am гонката на Varna Channel Cup 2019 – 24 Май 2019 - 15:31

Предходна:
WIND2WIN ще бъде закрито с почистване на варненския плаж „Ветеран“ – 20 Септември 2018 - 12:13
Стартира WIND2WIN, първото уиндсърф предизви-кателство по протежение на цялото българско Черноморие – 18 Септември 2018 - 18:02
Броени до старта на WIND2WIN, първото уиндсърф предизви-кателство по протежение на цялото Черноморие – 13 Септември 2018 - 16:33
Кайт регата Бургас 2018 – 03 Септември 2018 - 14:38
Над 30 състезатели се включиха в Burgas Skate Open 2018 – 20 Август 2018 - 16:47

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > КАЙТ ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре