SKI.BG
     Петък, 26 Февруари 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . световни ски новини
28 Февруари 2019 - 22:13
3000 атлети от 59 страни очаква Красноярск на Зимната Универсиада
изпрати на приятел Printer friendly версия

ЗИМНА УНИВЕРСИАДА. Със сибирско гостоприемство, уникални подаръци, ястия от етническа кухня, приготвени от жителите на Красноярск за гости и участници в Универсиадата, градът очаква повече от 3000 атлети от 59 страни - участници. Подготовката за нея е вече тече с пълна сила, посочва ТАСС. Позабравените традиции на световните университетски игри (или световни студентски игри) се възраждат, тази година в Сибир.

Зимната Универсиада ще се проведе в Красноярск от 2 до 12 март. 76 комплекта награди ще бъдат раздадени в 11 спорта: биатлон, ски бягане, кърлинг, сноуборд,  ски ориентиране, фигурно пързаляне, фрийстайл, хокей, хокей с топка и шорт трек. Основен партньор на Игрите е компанията "Норилск Никел".

Летните и зимните Универсиади се провеждат на всеки две години под егидата на Международната университетска спортна федерация. На руска територия летните игри се проведоха два пъти - през 1973 г. Москва бе домакин на състезанията, а през 2013 г. - Казан.

"Най-важното нещо, което градът може да предложи, е да  покаже на чуждестранни гости, е това че Сибир не е някакъв край, където хората ходят, обути във валенки и с мечки, както мислят мнозина, а е огромна земя с голям индустриален потенциал, където живеят много модерни хора ”, заяви Яна Гриб, директор на проектния офис на компанията "Норникел", която участва в подготовката на Универсиадата.

"Ще  помогнем да бъдат развенчани някои митове за Сибир, че тук всичко е мрачно и че съществуват предубеждения към другите хора. И можем да покажем на целия свят, че Сибир е съвременна и дружелюбна земя".

Ръкавици и гривни

В рамките на благотворителното събитие гостите на Универсиадата ще получат 100 чифта ръкавици, изплетени от жителите на Красноярск от вълната на сибирски хъски. Ръкавиците плетат служителите на отделения към благотворителния фонд за възрастни и хора с увреждания "Старост в радост".

"Сибир е студен регион, но хората са емоционални тук. Искам да подкрепя спортистите и се радвам, че те ще получат като подарък не просто стандартни сувенири, но и вълнени ръкавици от сибирски хъски, които ще им дават уют и топлина не само по време на Универсиада", - каза представителят на фонда Дмитрий Колцов.

Също така зрителите и гостите на Универсиадата ще могат да получат гривни, направени от рециклирани пластмасови отпадъци.

"По време на тестовите състезания, зрителите и участниците оставиха повече от един тон пластмасови отпадъци, беше решено да се рециклират и да се направят гривни", заявиха организаторите на събитието. Гривната ще се състои от 18 мъниста във формата на бутилки.

Преодоляване на езиковата бариера

Жителите на Красноярск, където много чуждестранни спортисти и фенове се заселиха по време на Универсиадата, започнаха да изучават чужди езици. Сред таксиметровите шофьори и водачите на пътнически превозни средства са разпространени разговорници и брошури, направени с помощна на учениците от гимназията. Лекарите направиха още една стъпка - разработена е брошура на руски, английски и китайски език за комуникация с чужденци. И в случай на спешно приемане на пациенти, лекарите могат да използват инфографиката - да покажат на пациента плакат със снимки и да разберат за какво се оплаква, за да помогнат навреме.

Особености на храната

Гаяз Фаткулин, председател на Единния духовен съвет на мюсюлманите от Красноярската територия, каза, че се очаква около 350 души от спортистите да бъдат изповядващи исляма. С тях ще пристигнат и други членове на делегациите, както и фенове. В подготовката се отчитат хранителните особености на мюсюлманите - няколко земеделски предприятия от региона получиха сертификат за производство на продукти по халал стандарти. Това ще позволи на гостите да имат храна в съответствие с ислямските канони.

Красноярските кафенета, барове и ресторанти разчитат на местните ястия. "Обновихме менюто, включихме национални, руски ястия. Сред тях са ястия от дивеч и северна риба. Задължително пелмени с различни оригинални пълнежи", каза Владимир Владимиров, ресторантьор в Красноярск.

Член на американската делегация Меган Маргарет Томпсън вече е опитала ястия от четири различни кухни, с които гостите на Универсиадата се изхранват в Красноярск.

„Най-много харесвахме руските пелмени и гъбената супа“, каза Меган и призна, че иска да научи повече за историята на Красноярск и да си купи ушанка.

Анжелина Ненова
Bloomberg TV Bulgaria
bloombergtv.bg
28 февруари 2019 | 11:22

Наближава старта на XXIX Световна зимна универсиада-в Красноярск

XXIX Световна зимна универсиада-2019 стартира в Красноярск на 2 март. Русия за първи път ще приеме зимните младежки съревнования, макар че страната има впечатляващ опит в организацията на летните младежки игри в Казан и разбира се, на Мондиал-2018 по футбол и Олимпийските игри-2014 в Сочи.

Подготовката за XXIX Световна зимна универсиада 2019 година вече е на финалната права. Може да се каже, че в Красноярск, в цял Сибир, че и в цялата страна не остана никой, който да не следи  последните приготовления и да не чака началото на Студентските игри.

В другите страни също не само намериха Красноярск на картата, но и сформираха отборите на участниците и делегациите. Към днешна дата за  участието си в Зимната универсиада-2019 са заявили 58 страни. Още се разглежда въпросът за участието на Афганистан и Хърватия, но и сега вече е ясно - установен е рекорд по брой на страните, чиито спортисти ще дойдат на предстоящите Студентски игри.

Удобството на гостите на съревнованията стана един от главните аспекти при провеждане на Универсиадата. Знаем, че експертите и феновете от цял свят на Олимпиада-2014 в Сочи и Световното първенство по футбол-2018 високо оцениха програмата на гостоприемството, затова организаторите на Универсиадата са се постарали да направят всичко, за да могат гостите на спортното мероприятие и този път да останат доволни от сибирското гостоприемство.

На много високо ниво са подготвени доброволците, разговарящи на различни езици. Именно те ще бъдат главните помощници - ще разкажат на гостите и как да си намерят жилище, и как да стигнат до него, как да се доберат до обектите на Универсиадата, къде да си купят билет, какви забележителности да разгледат в града.

Културната програма на Зимна универсиада-2019 ще бъде рекордна по броя мероприятия - планирани са не по-малко от 270, тя ще бъде освен това много впечатляваща и зрелищна. С две думи да се разкаже за всички концерти, изложби, представления, спектакли едва ли е възможно, затова ще се спрем по-подробно само на някои от тях. 

Така например, на площадката на Международния изложбено-делови център «Сибир» в дните на провеждане на Студентските игри ще започне зимната версия на фестивала «МИР Сибири» („Светът на Сибир"). Това е може би едно от най-ярките и впечатляващи събития в света на етническата музика и традиционните занаяти. Фестивалът ежегодно събира в Красноярския край хиляди туристи и музиканти. Уникалната комбинация от фолклорна и съвременна музика в съчетание с панаира на декоративно-приложно творчество, музикалните и занаятчийски майсторски класове, изложби, арт обекти ще бъде достъпна за жителите и гостите на града в продължение на три дни. Сред специалните гости на фестивала са представители от 11 страни, в това число: Сергей Старостин от Москва, Morgane Ji от Франция, Нейромонах Феофан от Санкт Петербург и много други звезди на световната музика.

Организаторите са се постарали да вземат предвид желанията на всички граждани и гости на Зимната универсиада-2019 и са предвидили различни формати. От масови забавления на чист въздух с превземане на снежното градче по мотиви на известната картина на В. И. Суриков «На Масленица» до изложбата с произведения на прославения красноярски художник. От самобитен конкурс на занаятчии и екскурзии в музея на дърводелското ренде в «Етноселото на Студентските игри» до фотоизложба в рамките на общоруския културно-просветителски проект «Първозданната Русия». От изпълнения на фолклорни колективи до програми с номера от «златния фонд» на танцовия ансамбъл на Сибир „М. С. Годенко" и шедьоври на класическата музика в изпълнение на Красноярския академичен симфоничен оркестър с ръководител диригента Владимир Ланде.

Гостите на Студентските игри, които вече се канят да отидат на съревнованията, имат шанс да получат билети за финалния хокеен мач като награда за най-добър костюм на фен. Всичко, което трябва да направите е да дойдете на едно от съревнованията на Зимната универсиада-2019 и да снимате себе си или своето семейство с ярки и необичайни костюми в специалната фотозона. Победителят в конкурса ще бъде избран с помощта на открито гласуване в официалната група на Зимната универсиада-2019 «ВКонтакте».

Е какво, очевидно Русия за пореден път е готова да демонстрира на целия свят своята откритост, благодушие и приятелските чувства на жителите си към представителите на всички страни по света, пожелали да се запознаят с истинската Русия!

Агенция КРОСС
27 Февруари 2019 | 14:05


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Спускането за жени в Сочи беше отменено, както и вчерашното на мъжете в Квитфил – 01 Март 2019 - 11:44
Норвегия спечели безапелационно световната титла в щафетата при мъжете – 01 Март 2019 - 17:27
Давид Кубацки спечели световната титла по ски-скок на малка шанца – 01 Март 2019 - 19:39
СуперГ-то за жени в Сочи беше отложено за неделя – 02 Март 2019 - 10:42
Доминик Парис спечели спускането в Квитфиел – 02 Март 2019 - 14:44

Предходна:
Швеция с първа световна титла в женската щафета след голяма битка с хегемона Норвегия – 28 Февруари 2019 - 16:36
Сундби спечели на 15 километра класически стил на Световното, Веско Цинзов в топ 40 – 27 Февруари 2019 - 19:09
Кристоферсен триумфира на GS-а в Банско – 24 Февруари 2019 - 20:34
Федерика Бриньоне спечели комбинацията в Кран-Монтана за трета поредна година – 24 Февруари 2019 - 16:09
Швеция и Норвегия спечелиха отборните спринтове на Световното – 24 Февруари 2019 - 14:09

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > 3000 атлети от 59 страни очаква Красноярск на Зимната Универсиада > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре