SKI.BG
     Четвъртък, 20 Февруари 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
Board Shop

 . бг алпийски ски новини
14 Юни 2019 - 09:56
Алберт Попов за изминалия сезон, за предстоящия и за голямата тръпка
изпрати на приятел Printer friendly версия

Българският състезател по ски алпийски дисциплини Алберт Попов разкри в специално интервю за NOVA какви са плановете му за новия сезон. Състезателят се върна и назад във времето, за да даде оценка за изминалата кампания, която беше изключително успешна за родния национал.

“Влюбен съм в тръпката да подобря най-доброто време”, категоричен е състезателят. В момента той е в период на почивка, но въпреки това го откриваме във фитнеса, заедно с треньора му Ивайло Борисов. 

В рамките на 3 дни през февруари Алберт Попов направи своя пробив в големия спорт, с 9-о място в слалома в Кицбюел и 6-о в Шладминг.

„Може би това са месеците, които си отделям за себе си. Като професионален скиор, свободното време е доста малко. През годината търсим малки промеждутъци, почивни дни, намираме кога да починем, за да можем да се възстановим за следващите състезания. Това е периодът, в който вече ти е дошло до гуша и просто искаш да отпушиш и да заредиш. Наистина си оставих повече време за мен, защото сезонът беше доста тежък за мен, не очаквах така да се развият нещата, поне не толкова бързо. Може би това ни измори една идея повече”, споделя Алберт Попов.

„Както беше много изморителен сезонът, всъщност беше и много зареждащ. Затова тренираме толкова и усърдно, затова имаме толкова много лишения, затова сме през цялото време в чужбина и такива резултати ти показват защо го правиш. Зареждат те и те мотивират да вървиш напред, да бачкаш здраво и да гониш целите си, които всяка година са различни, с едно стъпало по-високо и се опитваме да ги гоним”, коментира още Попов.

„Подействаха ми доста мотивиращо (успехите – бел.ред.), не знаехме как ще започнем сезона, така се случиха нещата, може би имах и късмет. Имах едно леко падане, не се знаеше дали ще участвам на първия старт, може би това ми е помогнало и ме е освободило от мисли дали ще се справя, дали ще покажа на какво съм способен. С първия старт се отпуших и сезонът тръгна, целите ни бяха една идея по-ниски, но ние ги надскочихме още в първия старт и започнахме в хода да си измисляме нови цели, за да има какво да гоним. Бих казал доста отпушващ сезон, оттук нататък всичко ще върви доста по-лесно, много неща научихме през сезона, запознахме се с всички звезди от белия керван, говорят с нас и е доста по-разчупена обстановката и се чувствам повече в мои води.”

„Това, което трябва да свършим, всъщност е да затвърдим постигнатото през миналия сезон. И на двамата ни е ясно (Ивайло Борисов, треньор – бел.ред.), че следващият сезон може и да е по-силен, може и да е по-слаб, но ние сме си поставили за цел да затвърдим постигнатото, защото не беше малко, доста надскочих себе си и за нас ще бъде ползотворен сезон дори само ако повторим резултатите си и да се закрепя в топ 30, в ранглистата. И една идея напред, както казах целите винаги са по-високи и са с една идея по-високи и се опитваме да ги следваме, спортът е наистина много труден, борим се и с природата, което може би е най-трудното, но и с малко късмет всичко се получава.”

„Това е 6 дни в седмицата трябва да си много рано във фитнеса, за първата тренировка, за да можеш да си натовариш тялото и след това да може във втората, около 4 следобед, да си възстановил и да имаш сили за нея. Неделя остава един ден за теб, в който умората се усеща, смазан си и в повечето случаи прекарваш вкъщи. Но в този период тренировките са тежки, дълги часове кардио, силови тренировки във фитнеса и наистина е трудно, но знаем за какво го правим и целите през сезона ни мотивират за догодина и за бъдещите сезони.”

„Бих казал, че на един българин, спрямо един германец, е много по-трудно да тренира през лятото, защото това са повече средства за път, за какво ли не, докато те са там. На 2 часа от курорта и от тази гледна точка им е много по-лесно, отколкото на нас. С по-малко свободно време ние компенсираме, и сме с тях в шамарите и тренираме колкото останалите.”

„Гледайки и другите отбори по света, понеже имаме опит и сме говорили със всички, ние имаме не малко. Защото има национални отбори, които въпреки че са национални отбори, те си плащат всичко сами. С Българската федерация по ски в последните години има огромно развитие, обезпечени сме да мислим дали можем да отидем на този лагер и дали можем да тренираме наравно с останалите. Така че бих казал, че силите ни са изравнени.”

„Това, което е ново за мен, по-скоро е медийният интерес. Аз и преди години съм давал интервюта, но всичко се случи много бързо. Буквално за 3 дни направих 2 резултата в топ 10 и е нормално да има медиен интерес. Но мисля, че това, което ме измори беше самото повтаряне на едни и същи въпроси, вместо всички да се съберат и да ме питат накуп. Тичането напред-назад ме измори, но случи се много бързо и не бяхме подготвени, мисля, че през следващия сезон ще ми е много по-лесно и спокойно.”

„В моята собствена кожа се чувствам супер в момента, защото виждам, че нещата за които мечтаех на 5 години, сега се случват. Гледахме Бени Райх, Марио Мат как печелят олимпийски медали, а ние карахме със ски „Мики Маус” и се чудехме как стават завоите. Тръгнали сме от нищото, но винаги съм си повтарял, че искам да съм там, че съм подготвен и че мисля, че това е моето място.”

„Мотивират ме моите малки цели, които не винаги ги казвам, може би защото не искам да има към мен твърде големи очаквания. Макар че аз самият имам големи очаквания към себе си и тайно си казвам, „както стана 6-ти, можеше да станеш и 1-ви”, но това ще го направим следващия сезон. Аз винаги прекалявам, но в един момент успявам да го направя и си поставям следващата цел и продължавам да гоня. Както съм казвал и в други интервюта, аз съм влюбен в самата тръпка да се състезавам, да бия най-доброто време, а не толкова да излезем с него (сочи Ивайло) да си покараме, не е само за удоволствието.”

Адреналинът ли е това, което го мотивира?

„Да, и когато не съм на ски, го търся по други начини. С екстремни спортове, с тичане по морени, като бяхме по-малки имахме време за сърф, сега все по-рядко намирам време, но пак намирам различни екстремни спортове, които да задоволят глада, който имам.”

„С нещо точно обратното на това, което правя. Дори седенето на дивана вкъщи, с Ивайло Борисов, моя треньор, често се шегуваме, че спортът ще ни направи домошари, защото може би 8-10 месеца се е случвало да не сме си вкъщи, не плътно, но годишно. И когато си вкъщи през останалото време, се радваш и дори когато тренираме по 6 дни в седмицата, ние го усещаме като почивка, само защото сме си вкъщи и изпитваме удовлетворение от това.”

„Ние заедно си гоним целите. Мислим доста адекватно през сезоните, за да постигаш едни цели, те трябва да са адекватни. Не можеш да си кажеш догодина см първи и ако не успееш да се откажеш. Целите винаги са ни били такива, каквито смятаме, че можем да постигнем и винаги се учим заедно, ръка за ръка, мисля, че сме страхотен екип, който се разбира с две думи – мисля, че това е голямото предимство, което имаме пред останалите.”

Към феновете

„Пожелавам им да изпитват кеф от спорта, защото наистина е страхотен. Надявам се българските зрители и фенове да не спират да се кефят, защото просто се радвам когато изляза и видя малки деца, чиято искричка сме запалили и мисля, че това е най-готиното. Така че да записват децата си в планината на ски, ските са здраве и най-важното имаме планина до нас, нека се възползваме.”

„Може би да се състезавам в трета дисциплина – не, но скоростните дисциплини като тренировка са много полезни за нашите дисциплини. Защото скоростите са много по-високи, защото тялото ти навиква да се движи по-бързо, реакциите ти се изострят  и всъщност това ти помага и те прави още по-добър. Може би да се състезаваме в трета дисциплина – не, но се е случвало да тренираме”, завърши Алберт Попов.

Илия Атанасов
Gong.bg
14 юни 2019 г.


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
ФИС отличи Банско за подготовката за Световната купа по ски през 2020-та – 14 Юни 2019 - 20:00
Алберт Попов с фурор на слалома във Вал д`Изер – 15 Декември 2019 - 15:06
Алберт Попов след 12-о място във Вал д'Изер: Чувствам се повече от горд – 15 Декември 2019 - 18:05
Иво Борисов: Алберт има още резерви – 18 Декември 2019 - 10:57
Алберт Попов не завърши първия манш на гигантския слалом в Алта Бадия – 22 Декември 2019 - 13:10

Предходна:
Националът по ски Кристиян Ляпев замесен в скандал с полицейско насилие – 14 Юни 2019 - 09:45
Ще видим ли Анна Файт отново на подиума в Банско догодина? – 05 Юни 2019 - 16:54
Най-добрите скиорки на планетата идват в Банско през януари догодина – 04 Юни 2019 - 19:04
Националите по ски тренират до Гергьовден на Банско – 03 Май 2019 - 11:28
Алберт Попов: Сезонът беше супер зареждащ – 19 Април 2019 - 11:41

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Алберт Попов за изминалия сезон, за предстоящия и за голямата тръпка > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре