SKI.BG
     Вторник, 28 Май 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
19 Януари 2020 - 21:40
СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020 by SKI.BG
изпрати на приятел Printer friendly версия

WORLD SNOW DAY! Изключително успешен беше СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020, който проведохме днес, неделя, 19-ти януари 2020 г., на пистата за ски бягане при хижа Сълзица и спортна база "Александър Логистикс" на Витоша! Десетки деца и някои от техните родители напълно безплатно опитаха буквално за първи път как се ходи със ски и как се карат писалки. Разбира се, имаше и открити тренировки за вече умеещите, атрактивни демонстрации, пързаляне с шейни, спускане със снежни скутери и още много игри и забавления на снега за малки и големи.

Прекрасното слънчево време, чудесната писта и кристално белият сняг допринесоха за отличното настроение у всички присъствали на празника в планината. Напълно в синхрон с концепцията на ФИС за Световния ден на снега, най-голяма наслада денят донесе на децата!

За девета поредна година град София се включи в отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА точно навръх празника в неделя като едно от тазгодишните 363 официално регистрирани от Международната федерация по ски (FIS) събития и мероприятия, които се провеждат в 45 държави по целия свят. И тази година българската професионална медия за ски, зимни и аутдор спортове, лайфстайл и индустрия WWW.SKI.BG организира разнообразни спортни занимания на снега в чест на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА. За съжаление липсата на снежна покривка в София възпрепятстваха провеждането на празника в истинска градска среда, така както е замислен от нас и както беше отбелязан още първия път през 2012 година, затова и този път празнувахме в близката Витоша планина, на пистата за ски бягане при хижа Сълзица и ски клуб "Александър Логистикс", която се намира западно от последния ляв завой по пътя пред хотел Морени и хижа Алеко.

Акцентът и тази година беше върху ходенето със ски и ски бягането – прекрасен зимен спорт, който е изключително полезен за тялото и духа и в който сме имали значителни успехи и постижения в миналото, но през последните години в България като че ли остава на по-заден план и не се радва на достатъчно голям интерес, особено сред децата. Този спорт не изисква големи инвестиции за екипировка и парични средства за лифт карти и е изключително приятен и лесен за практикуване почти навсякъде, където има снежна покривка, дори в напълно градски условия.

Вижте тук специалния видео репортаж от СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020 на WWW.SKI.BG !

И тази година в СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА на SKI.BG с огромен ентусиазъм се включиха многократният балкански и републикански шампион по ски бягане Веселин Цинзов, представил достойно страната ни на Зимните Олимпийски игри през 2010, 2014 и 2018 г., както и легендарният Петър Панков – национален състезател по ски бягане, участник в Зимните Олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., в Сапоро през 1972 г. и в Инсбрук през 1976 г., единствен български участник в световноизвестния ски маратон Васалопет, 14-кратен шампион на България и 9-кратен балкански шампион, национален треньор, спортен ръководител и дългогодишен ски деятел. Двамата споделиха своя безценен опит с всички желаещи да опитат как се карат писалки за ски бягане.


Повече от 70 години разлика: малкият Емо (почти на 4 годинки) и Пепи Панков

Съгласно предварителната програма на SKI.BG неделният празник на снега на Витоша започна около обед и въпреки че беше предвиден да е до 15:00 ч., продължи до много по-късно, защото дори на смрачаване продължаваха да идват желаещи да карат по ски пистата. Всъщност на пистата имаше хора още от ранна сутрин, та чак до вечерта по тъмно, което потвърждава, че интерес към ски бягането в България има!

Да опитат ски бягане на пистата при хижа Сълзица по време на празника се отбиха много случайно преминаващи деца с техните родители, а пък други бяха дошли специално за празника. Червената шатра и знамената на FIS World Snow Day, цветните реклами, вкусните сладкиши и натуралните сокове, осигурени от организаторите за подкрепа, и приятния музикален фон, осигурен с техниката на JBL, допринесоха празникът да е още по-приятен за всички. За жалаещите да опитат каране на писалки в този празничен ден, които нямаха лична екипировка, такава беше осигурена напълно безплатно от Веселин Цинзов и неговия гардероб към Спортната база "Александър Логистикс - Витоша", както и от Петър Панков от Сдружение Маратон. Но най-важното за новобранците бяха безценните лични съвети, наставления и помощ от страна на двамата споменати именити професионалисти.

И най-чудесното от всичко беше, че в откритите уроци по ски бягане се включиха десетки деца, включително и съвсем невръстни на по 3-4 годинки, много от които буквално за първи път опитаха този прекрасен спорт и бяха запленени от него. Всички те бяха щастливи и доволни от досега с природата и спортуването на чист въздух на открито. Всички деца се забавляваха на снега, всички деца се наслаждаваха на снега и на сбогуване всички деца казаха, че ще опитат пак! Дори само заради този факт СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020 на SKI.BG беше супер успешен!

За пореден уийкенд, обаче, си пролича какъв огромен проблем е липсата на адекватен достъп до планината Витоша. През почивните дни достъпът на МПС до планината е ограничен в периода от 11:00 ч до 14:00 ч. и така единствените алтернативи са кабинковият лифт "Симеоново - Алеко" и автобусните линии No.66 до хижа Алеко и No.63 до "Златните мостове". Въпреки огромните усилия и капиталовложения на собственика на лифтовите съоръжения "Витоша ски" АД да подрържа кабинковия лифт в работен режим, за съжаление той отдавна е морално и идейно остарял и е напълно недостатъчен да осигури адекватен достъп до планината. Автобусите от друга страна, освен че не са никак "чисти", също са крайно недостатъчно и са постоянно претъпкани с туристи, така че много рядко някой би могъл да се качи в автобуса на коя да е от междунните му спирки по маршрута. Затова не е чудно, че мнозина предпочитат да използват личните си автомобили, за да се качат на Витоша. Но какво се получава - точно в 11:00 ч. катаджии "затвярят" пътя при разклона за неработещия "Драгалевски лифт" и от стотиците дръзнали да опитат да излезат на разходка в планината само малцина "вътрешни" хора минават нагоре. Пътят се затваря с общински разпоредби под предтекст, че се обработва срещу заснежаване и заледяване, въпреки че такава обработка в този период ние не видяхме. Втората причина за ограничаване на достъпа е липсата на място за паркиране във високата част на планината. Това наистина е проблем за Алеко. Заради липсата на достатъчно паркинги, на практика се получават дълги колони от паркирали покрай пътя частни автомобили, а хората често ходят още с километри по пътя нагоре до хижа Алеко, след като оставят колата си. Но всъщност тази забрана на практика неправилно ограничава и желаещите да стигнат в по-ниските планински части, като например до пистата за ски бягане при хижа Сълзица и ски базата на "Александър Логистикс", а там място за спиране има предостатъчно. Така че, докато няма достатъчно добри алтернативи на частните МПС за качване в планината, би трябвало да се направи по-добър и по-коректен контрол на достъпа, а не просто "затвяряме и нищо не ни интересува". В крайна сметка, надяваме се в най-близко бъдеще да бъде намерено адекватното решение за осигуряване на единствения най-правилен и най-екологичен транспорт до планината - изграждането на нови модерни лифтови съоръжения, които да са планирани и проектирани в цялост и които да осигурят надежден, качествен, бърз, чист и екологичен достъп до Витоша планина!

SKI.BG пожелава успех на Веско Цинзов, който, с неговата школа по ски бягане към ски клуб "Александър Логистикс", вече създава бъдещите шампиони на България.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020 се организира от българската професионална медия за ски, зимни и аутдор спортове, лайфстайл и индустрия WWW.SKI.BG, Витоша Спортна база "Alexander Logistics" и Сдружение Маратон (Marathon.bg) и с подкрепата на SIVEN, Bryzos, JBL, AKG, Armada Skis Bulgaria, Dragon и Board Shop.

SKI.BG специално благодари на г-н Петър Панков и г-н Веселин Цинзов за безрезервната им подкрепа в организирането и провеждането на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020. Благодарим много на FIS и World Snow Day, благодарим на нашите партньори SIVEN, Bryzos, JBL, AKG, Armada Skis Bulgaria, Dragon и Board Shop, и също така благодарим на всички останали доброволци, включили се в инициативата.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е инициатива на Международната федерация по ски (ФИС) и има за основна цел да изведе навън сред природата, на снега и ски пистите децата на възраст между 4 и 14 години, заедно с техните семейства, в рамките на един ден, изпълнен със забавления, различни приключения и състезания на сняг.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА се отбелязва в третата неделя на месец януари всяка година от 2012-та насам и е част от международната кампания на ФИС „Доведете децата на снега”. СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е една от ключовите инициативи на ФИС за насърчаване на заниманията на сняг като една здравословна почивка през свободното време, особено за младите хора. Ежегодният фестивал на сняг за децата и техните семейства е шанс да откриете нещо ново, време да се забавлявате в и на снега и начин да си създадете прекрасни спомени и вдъхновение да продължите да се наслаждавате на снега.

Вижте тук специалния видео репортаж от СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020 на WWW.SKI.BG !

Световният ден на снега и тази година се отбелязва с разнообразни инициативи в различни дни през месец януари и от най-големите български зимни курорти – Витоша (Алеко), Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе, както и на някои други места из българските планини.

За още подробности около отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА следете новините на WWW.SKI.BG, както и официалния уебсайт на FIS за Световния ден на снега www.world-snow-day.com !

SKI.BG
19 януари 2020 г.

#WorldSnowDay #WSD2020Sofia World Snow Day
Световен ден на снега 2020 СОФИЯ / World Snow Day 2020 SOFIA
https://www.facebook.com/events/791852414560437/


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Нов сняг наваля в Пампорово, условията за ски са отлични – 20 Януари 2020 - 11:54
Борис Първанов 8-ми в състезание по фрирайд сноуборд във Варс, Франция – 20 Януари 2020 - 12:07
Българите приключиха участието си на Младежката Олимпиада в Лозана – 21 Януари 2020 - 19:50
Защо ски курортът "Мальовица" не отвори тази година. Засега – 23 Януари 2020 - 10:44
ВИДЕО от Световния ден на снега София 2020 by SKI.BG – 23 Януари 2020 - 12:05

Предходна:
Станимир Беломъжев с хеттрик на Световното първенство по ски ориентиране за ветерани – 19 Януари 2020 - 18:58
Деца от Куклен се обучават да карат ски на Копривки – 19 Януари 2020 - 14:46
Честит Световен ден на снега 2020! Happy World Snow Day 2020! – 19 Януари 2020 - 09:03
"Научи се да караш ски" стартира за 12-а година – 18 Януари 2020 - 09:23
„Научи се да караш ски“ отново в Троян – 17 Януари 2020 - 19:13

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2020 by SKI.BG > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре