SKI.BG
     Събота, 04 Декември 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
30 Януари 2020 - 10:20
Кой не иска ски туризмът да се развива
Вече над десет години Банско чака втората кабинка
изпрати на приятел Printer friendly версия

През изминалия уикенд Банско прие Световната купа по ски алпийски дисциплини – най-голямото спортно събитие у нас за годината. За да се спечели домакинството и да се посрещне достойно надпреварата се вложиха огромни усилия – два месеца труд на общо 1000 души, доста от тях висококвалифицирани специалисти. Бюджетът бе 4,5 млн. лева, като по традиция организаторите у нас поемат поне половината от средствата, за да натоварят минимално държавата. Вложените пари си заслужават всеки лев, но само ако Банско продължи да се развива, иначе ще отидат на вятъра.

Срещу направеното България получи уникален престиж и реклама като водеща ски дестинация в световен мащаб. Вече не каним туристите с „Елате, тук е много хубаво!“, а с реална демонстрация на какво е способен водещият зимен курорт на страната ни. Приемането на кръг от най-рейтинговата надпревара в белите спортове е мечта за всяко място с хотели и писти, но съвсем малко от тях успяват да се вредят в календара. А стартовете през януари са най-престижни и неслучайно се наричат класики. Почти всичките имат твърдо място като спирки на Белия керван – швейцарските Аделбоден и Венген, австрийските Кицбюел и Шладминг. По същото време жените са на места като италианските Сестриере и Кортина д’Ампецо, който сега по изключение отстъпи мястото си на Банско, тъй като ще приеме финалите на сезона през март.

Така всеки фен на ските, залепнал пред телевизора за големите стартове на страховитата писта „Щрайф“ загря със зрелищните спускания за жени на „Марк Жирардели“ у нас.

„Ако някой досега не беше разбрал къде е Банско, вече знае“, обобщи президентът на БФСки Цеко Минев.

Спортните състезания са върхът на айсберга, но целта им е не просто да коронясат чаровната американка Микаела Шифрин като най-добрата скиорка в света. Те са основният промоутър на всеки един зимен курорт. Ако пистите, хотелите и условията ти са достойни за най-добрите в света, значи и любителите скиори биха предпочели да си похарчат парите при теб. Пък и много хора обичат да ходят по стъпките на големите и така самото място придобива „добавена стойност“. А ски туризмът е туризъм от висок клас. Хората, които привлича, са със значително по-големи финансови възможности и са доста по-склонни да харчат пари за комфорт.

С тази задача Банско се справи. Осигури едното изискване – търсенето. На долната станция на кабинковия лифт опашките са също толкова дълги като всяка година. Все още скиорите не са отблъснати от перспективата да чакат два часа, за да карат още толкова. Но вече над десетилетие Банско не може да им предложи нещо по-добро. Висенето в трафика определено не е реклама на курорта и има вероятност да доведе до спад на търсенето. Обстоятелство, което в света на бизнеса означава само едно – пропуснати ползи или иначе казано загуби.

Става въпрос за пари, които могат да влязат в българската икономика и да осигурят работните места, които в последните години превърнаха Банско в една от най-популярните дестинации в цяла Югоизточна Европа.

„Единственият курорт, който може да се развива, е Пампорово, тъй като не е в границите на парк – смята икономистът Владимир Каролев. – Странно как се е получило така, но тъй наречените „зелени“ не са го включили в границите на парк, когато са изготвяли устройствените планове. Това е станало със съгласието на всички управляващи, включително на сегашните от ГЕРБ. Но БСП също бяха на власт и също нищо не направиха. „Зелените“ всъщност са псевдозелени, защото така са написали правилника на парковете и промени в някои закони като този за защитените територии, че не може да се забие един пирон никъде. Това важи не само за Банско, но и за Добринище, Балкана, Юндола, Витоша, тъй нареченият „Супер Боровец“, какъвто проект имаше… Не съм против развитието на Пампорово, но това не означава, че останалите не трябва да се развиват.“

Получава се така, че на пръв поглед всички в България са зад развитието на ски туризма. Както скиорите, така и хората в Банско, за които другият вариант е да емигрират, за да работят същото, но вече не за себе си. Почти всички политически сили са изказвали подкрепа, но въпреки това вече над 10 години планът за втори кабинков лифт отлежава в чекмеджето. Излиза, че двайсет или трийсет души, които се определят като „зелени“, налагат волята си над всички останали…

Не знам дали не е време скиорите и сноубордистите, които сме 600 000 души, да не направим една стачка, да блокираме нещо, за да се променят законите и наредбите. Искаме там, където има планини, да се направи ски инфраструктура, а не хотели. Другият вариант е Бойко Борисов да спре да слуша партийния зеленчук, който на избори взима под 1% и то защото се включи в тази широка коалиция „Да, България“.“

Срещу изграждането на ски съоръжения у нас се излагат множество тези – една от тях е, че България нямало планини като Алпите и нямало как да направи писти над горския пояс. Но в самите Алпи пистите продължават и през гората. Който е гледал най-дългото спускане от Световната купа във Венген, знае, че стартът е някъде из чукарите, а втората половина на трасето минава през огромни просеки. А в Кицбюел цялото състезание е в горския пояс – стартът е на 1600 метра надморска височина, а финалът – на 800 м, с над 100 м по-ниско от Банско.

„Ако сте гледали нощното каране в Австрия – огромни хотели направо на финала – продължава Каролев. – Миналата година бях в университета Бокони в Италия, където съм докторант. Оказа се, че там зелената партия е в парламента, но въпреки това където има ски зона, не е парк. Така Кортина д’Ампецо е в парк. Така е и в Австрия, в Германия, в САЩ… Навсякъде!“

Според популярният икономист единствената причина Банско да продължава да чака втората си кабинка 11 години след първата Световната купа, е политическа. Той споделя становището, което набира все повече привърженици, че новата „зелена“ мода всъщност има за цел не толкова опазването на природата, колкото спъване на икономическото развитие.

„Зеленото явление не е лайфстайл, а политика – твърди Каролев. – И по-умни хора от мен са казали, че новите зелени са старите червени. В Германия дори на бившата комунистическа партия посланията са десни в сравнение с тези на Зелената партия. В България е същото. „Да, България“ също не са десни. Аз не съм против екологията. Лично аз имам „зелен“ лайфстайл. Когато обикалям планините, хората го виждат – събирам боклуци, засаждам дървета. Зелената идея не е вредна. Вредни са политиците, които зад зелен параван вкарват леви политики. Същото е и с квотите за въглеродния диоксид. Вече внасяме ток от Турция, което е абсурд. Вместо да инвестираме повече в новите технологии и да се изчистят моретата от пластмасите, те са се втренчили във въглеродния диоксид, а той дори не е проблем. Така е и при изграждането на ски инфраструктура. Въпреки, че за всяко отсечено дърво се прави компенсаторно залесяване.“

вестник Труд
30.01.2020 06:00


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Две силни състезания предстоят този уикенд за българския отбор по фрирайд – 30 Януари 2020 - 11:03
Легендарният Пепи Попангелов празнува днес рожден ден – 31 Януари 2020 - 11:32
186 деца от Пловдив в програмата Научи се да караш ски – 31 Януари 2020 - 16:40
Защо е нужно да има медицински спасителни хеликоптери у нас? – 01 Февруари 2020 - 10:47
Малката ски писта на "Картала" над Благоевград отвори врати – 01 Февруари 2020 - 16:34

Предходна:
Ски пистите очакват любителите на белите спортове в Осоговската планина над Кюстендил – 29 Януари 2020 - 13:35
Условията за ски в Пампорово са добри – 28 Януари 2020 - 20:19
Жирардели: Банско се цели във финали на световната купа и световно първенство – 28 Януари 2020 - 19:46
60 дни труд за три старта в Банско – 28 Януари 2020 - 19:36
„Домашната планина” на Инсбрук е като Витоша за София – 27 Януари 2020 - 19:47

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Кой не иска ски туризмът да се развива > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре