SKI.BG
     Понеделник, 06 Юли 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
06 Февруари 2020 - 16:31
Ски комплексът на Мальовица открива сезона като "ризорт"
изпрати на приятел Printer friendly версия

СКИ КУРОРТИ. Курортът Мальовица в Рила, който включва 5 влека, 4 писти и 2 чайни, ще бъде изцяло обновен за близо 3 млн. лева. Инвестициите стартираха с модернизирането на влековете, които ще бъдат открити със снежно парти в събота (8 февруари).

Това се съобщава в мейл до медиите, изпратен от пиар агенция с адрес във Варна. От началото на зимния сезон обявяваният за ски ризорт Мальовица не предлагаше условия за ски - пистата не беше обработена, съоръженията не работеха до първите дни на януари, отворени бяха само чайните и сградите, в които се дават шейни под наем.

Те вече отговарят на всички условия за безопасност, а през предстоящите почивни дни ще работят напълно безплатно, се казва в днешното съобщение. Посочва се, че в курорта вече е купена модерна машина за утъпкване на сняг за 170 хил. лв. "В момента тече работата и по обновяването и модернизирането на хотела, който след ремонта ще предоставя далеч по-добри условия на посетителите", се казва в прессъобщението.

Работещите в района отговаряха на въпроси защо ски пистата не е обработена и няма работещи съоръжения точно по време на почивните дни около Коледа и Нова година и обясняваха, че има нов наемател, но старият в гнева си заради прекратения договор е взел части от съоръженията на тръгване, които по-късно били иззети от полицията.

Нов наемател

През ноември Българският туристически съюз е дал ски център "Мальовица" и хотела там на фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, под наем за следващите десет години, съобщи наскоро "Капитал". Това е станало на търг, проведен в рамките на само една седмица, а предишният наемател е отстранен преждевременно.

Новият наемател е "Ви Ай Хънтинг", която организира ловен туризъм в дивечов участък "Макьовци" в Странджа и няма опит в оперирането на ски съоръжения. Предишният е "Фулмекс България" на Валери Гигов и е имал договор от октомври 2017 г. за 5 години, като Гигов реално оперира ски зоната там от 12, но преди това като подизпълнител, посочва изданието.

От туристическия съюз коментират пред вестника, че изобщо не са били длъжни да организират търгове, защото не са държавно предприятие и могат да правят каквото си искат. А прекратяването на договора с предишния наемател обясняват с установени през лятото нередности по съоръженията. За тях обаче не са направени предписания, а директно е бил прекратен договорът. Според предишния наемател Гигов обаче в средата на лятото никой не прави проверки на влекове, а това става непосредствено преди началото на ски сезона.

Съдружници във "Ви Ай Хънтинг" са Илиян Радославов, Веселин Симеонов и Александър Личев. Александър Личев е един от двамата представители в ОЗК "Застраховане", което е с действителен собственик Христо Ковачки. Вестникът припомня, че той беше и изпълнителен директор в Общинска банка в ерата "Ковачки".

Според репортаж в "Би Ти Ви репортерите" от този януари фирми, свързани с Ковачки, са собственици на над 3400 дка гори между курорта Мальовица и село Говедарци. Те са ги придобили в рамките на незаконната държавна помощ чрез горски заменки, за която Европейската комисия изиска връщане чрез пазарни оценки, а природозащитници изчислиха, че само случаят с помощта за фирмите на Ковачки в Рила е на стойност над 200 млн лева.

Татяна Димитрова
Дневник.бг
06 февруари 2020 г., 15:20 ч.

БТС: „Старата слава на Мальовица ще бъде възродена”

Само след броени дни Мальовица отново ще приеме в обятията си любители на планината и на белите спортове отблизо и далеч. След известно затишие курортът отново се възражда. „Ви Ай хънтинг” – новата фирма, която стопанисва вече ски зоната насочи усилия към възстановяването на четирите ски писти, влековете и двете чайни в района. Ще се инвестира и в хотел „Мальовица”.

„Амбицията ни е да върнем старата слава на легендарния курорт, едно от най-красивите кътчета на нашата родина. „Надявам се скоро да идват българи от цялата страна, които да се възползват от прекрасните условия за ски на фона на величествената Рила” – коментира Веселин Симеонов – представител на инвеститора.

„Ако обичайте ските, снега и планината, Мальовица вече е вашето място” – категоричен е той. На разположение е и машина последен писък на технологиите за утъпкване на сняг на стойност 170 хиляди лева. Пистите и съоръженията са в пълна бойна готовност да посрещнат тази събота /8 февруари/ малките и големи повелители на белите писти. Георги Бенчев – експерт „Хижи и маркировка” в БТС разкрива и още подробности.

В разгара на зимата комплекс  „Мальовица” става притегателно място за малки и големи. Кои са новите неща?

Намериха се хора, които имат емоцията да обичат нашата планина и възможността и желанието да инвестират сериозно в това прекрасно място. Много бързо ремонтираха двата детски влека, а знаете че Мальовица е рай за децата и освен това осигуриха специализирана машина, която да поддържа пистите. Имат амбицията и да реновират хотела.

Превърна ли се мястото в ябълка на раздора? Кое наложи предсрочното прекратяване на договора с предишния инвеститор и избор на нов, който да стопанисва съоръженията?

Предсрочното прекратяване на договора с предишния наемател на ски съоръженията бе продиктувано от две главни причини -нарушение на договора за наем, като неправомерно са отдадени на трети лица отделни съоръжения без знанието и разрешението на собственика. На второ място недоброто стопанисване и поддръжка на ски – съоръженията. С комисия и последвала експертиза на лицензирани експерти се установи изключително лошото техническо състояние на ски влековете. Не отговарящи на нормите за техническа безопасност и без необходимите разрешителни от специализираните органи за работа.

В този смисъл, да мястото се превърна в ябълка на раздора, като бе направен опит за проваляне на ски сезона в курорта. Твърдо заявяваме нашата позиция, че няма да позволим личния интерес на група хора да бъде по – важен от интереса на цялата туристическа общност.

Какво да очакваме до края на сезона?

Съгласно инвестиционната програма на новия наемател съоръженията ще бъдат изцяло реновирани, поддръжката на пистите ще бъде на много високо ниво,  хотела ще бъде основно ремонтиран и старата слава на Мальовица ще бъде възродена.

Има ли амбиции курортът да се превърне в целогодишно притегателно място за туристите?

Разбира се, Мальовица е прекрасна и през четирите сезона. Всеки има своето обаяние и чар. Мястото е уникално за разходки и почивка, едни от най – красивите места в Рила са съвсем наблизо.

Към местните хора ли предимно трябва да се ориентирани активностите или  към любители на планината от различни места и възрасти?

Планината не дели хората. Тук всички са добре дошли. За нас като народ  Рила е особена планина, това е планината на светецът покровител на нас българите Свети Иван Рилски. Надяваме се тук идват хора не само от Самоковско и столицата, но и от цялата страна.

Какво предвижда официалното откриване в събота и има ли потенциал „Мальовица” да се съревновава с водещите български зимни курорти?

Доколкото  сме запознати, то ще бъде на 8 февруари от 11 часа на пистата „Меча поляна“, ще има сцена, различни музикални изпълнители, игри с награди или както се казва гостите на курорта  да могат да се почувстват празнично и добре, а след това и да покарат ски. Що се отнася до това дали Мальовица може да се мери с водещите български зимни курорти смятам, че по красота е над тях или наравно с тях, все пак всяка местност има своето обаяние. Ако говорим за хотелите и съоръженията мисля, че Мальовица прави важна крачка напред.

Самоков365
samokov365.com
06/02/2020


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Войникът от алпийския полк в Смолян е въоръжен, кара ски и снегорин, оцелява в преспи – 06 Февруари 2020 - 20:40
Зелена светлина за предстоящото 3* фрийрайд състезание от FWQ в Банско – 06 Февруари 2020 - 20:50
На ски писта "Пършевица" над Враца натрупа 80 см сняг – 07 Февруари 2020 - 09:06
Любомир Палакарчев премина по маршрута Ком - Емине през зимата за 21 дни – 07 Февруари 2020 - 09:51
Никола Калистрин ще представи България на Световната купа по ски алпинизъм в Германия – 07 Февруари 2020 - 10:13

Предходна:
Депутатите в комисия приеха статут за националните курорти – 05 Февруари 2020 - 20:23
Обилен сняг трупа в планините – 05 Февруари 2020 - 20:21
Теснолинейката Септември - Добринище влезе в класацията за 10-те най-добри пътувания с влак в Европа – 05 Февруари 2020 - 16:09
Успешно приключи обучението по ски бягане на децата от Троян – 05 Февруари 2020 - 14:26
България може да разполага със спасителен хеликоптер най-рано през 2022 г. – 05 Февруари 2020 - 14:24

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Ски комплексът на Мальовица открива сезона като "ризорт" > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре