SKI.BG
     Понеделник, 27 Септември 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2021
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . ски пътешествия
18 Февруари 2020 - 20:17
Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг
Под връх Чумерна е раят за ски бягане и шейни
изпрати на приятел Printer friendly версия

СКИ ТУРИЗЪМ. Осем ски писти с различна трудност и обща дължина от 3 км превръщат курортния комплекс Узана в най-големия ски център за Централна и Североизточна България.

Обширната старопланинска поляна е разположена на 1300 м средна надморска височина в подножието на връх Исполин. Местността е на 25 км югозападно от Габрово и е на билото на Балкана.

Тук е географският център на България, измерен през 1991 г. и отбелязан със специална пирамида. Заради релефните особености опасност от лавини няма. Пистите обхващат разнообразни теренни форми и предлагат отлични условия за обучение на начинаещи, а и силни емоции за напреднали скиори и бордисти.

Най-дългата е 1100

метра и е известна

като “Студентската”

Възстановяването ѝ започва през 2005 г. като част от ски зона, в която има и оръдие за изкуствен сняг. В района има и ски пътища за удобна връзка между отделните писти.

В зоната е отредено и място за пързаляне с шейни, което радва най-много децата. На Узана лифт няма, но всички писти имат влекове. На две от тях влековете са с панички, а другите са със захват. На всички писти има ски гардероб, като част от хотелите предлагат и собствена ски екипировка. Може да се вземат под наем сноуборд и шейни. Любителите на адреналина предпочитат разходка с моторни шейни.

По-голямата част от поляната при достатъчно сняг и вятър се превръща в идеално бяло поле за набиращия популярност кайтбординг.

В комплекса и на още около 3-4 км има над 450 места за настаняване в хотели, хижи, къщи за гости. Узана привлича с чистия планински въздух и великолепната природа. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическо с Черно море, или трасето Ком - Емине. Курортът е изходна точка за множество пешеходни маршрути и природни забежителности - масива Триглав, хижите “Мазалат” и “Тъжа”, Кадемлийското пръскало, Шипка.

Първенецът в Елено-Твърдишкия Балкан - връх Чумерна, традиционно привлича любителите на масовия зимен туризъм. В района работеща ски писта няма, но двете хижи под най-високия връх в Източна Стара планина (1536 м) и заснежените склонове край тях са любимо място за детски лагери и зимни празници, състезания с шейни, ски бягане и разходки сред девствената природа.

Хижите “Чумерна”

и “Буковец”

са категоризирани

туристически обекти със столови за хранене. Разположени са на билото на Стара планина и са част от Европейски маршрут Е-3.

“Чумерна” е на 1400 м надморска височина. Построена е в местността Харамията - старо хайдушко сборище на четата на Панайот Хитов, в която за известно време знаменосец е Васил Левски.

Хижата е 72% държавна собственост и 28 - общинска. Тя е открита през 1966 г. 
Пистите край “Чумерна” са подходящи за детски групи.

Пистите край “Чумерна” са подходящи за детски групи.

Разполага със стаи - двойни и тройни, с легла за 60 души, парно отопление, топла вода, санитарните възли са общи. Преходът от нея до връх Чумерна е 25-30 минути. За чудните панорами, които се разкриват от него, Панайот Хитов пише в “Моите пътувания по Стара планина”:

“Като дойдеш на Чумерна, то пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която страна и да погледаш, то окото ти има на що да погледа и да се порадва. Хубава е нашата земя. От това място се види Сакар планина, види се Елена, види се Беброво, види се Търново, Габрово, Плевен, реката Тунджа, покрай която се намират цели полета с трендафили.”

Хижа “Буковец” е разположена на 1100 м надморска височина, тя е 100% общинска собственост. Има две сгради. Старата е открита през 1933 г., в момента се използва само през лятото, но от следващата година ще посреща туристи и през зимния сезон.

Първият ловен надзирател на хижата е Емилиян Станев, много от неговите разкази и повести са със сюжети от този край и от това време. Новата сграда е открита през 80-те години на XX век. Разполага с 42 места, с отделни санитарни възли в стаите, с отопление.

И двете хижи се стопанисват от туристическото дружество в Елена, едно от първите в страната. Изградени са с подкрепа на държавата и много доброволен труд от местните туристи. Достъпът до двете хижи може да стане от двете страни на Балкана.

С направата на пътя Елена - Твърдица проходът е отворен и през зимата.

Хижа “Чумерна” отстои на 34 км от Елена и на 30 км от Твърдица (другата хижа с по 5-6 км по-малки разстояния). От Циганска поляна до хижа “Чумерна” има 3 км път, който през зимата е много труден. Той обаче се почиства и опесъчава на доброволни начала от туристическото дружество.

До хижите може да се стигне с автомобил и по пешеходни маршрути, които от южната страна тръгват от Твърдица, а от северната - от еленското село Мийковци.

През годините в района на хижа “Чумерна” са изграждани ски писти, но от 6 години не работи нито една. Уверенията са, че от следващата година ще заработят ски писта и ски влек, които ще се поддържат от община Твърдица.

В околностите на двете хижи има изградени кратки пешеходни маршрути до интересни природни забележителности - местността Морените, дървото динозавър, Царското кладенче, горската сауна.

Районът е подходящ за зимни лагери, за отдих и почивка, за пълен релакс сред девствената природа.

Традиционно се организира зимен празник на Еленския Балкан, а от тази зима - и празник на местния домашен производител, с идея повече хора да излязат в Балкана през зимните почивни дни, да им е интересно и забавно.

Освен природните забележителности в радиус 50 км е възрожденска Елена с множество културно-исторически обекти.

Музеят “Етър” и Даскалоливницата - неповторимите туристически обекти

Габрово и Елена са близо до старопланинските малки курорти Узана и Чумерна. Туристите могат да съчетаят отдиха сред девствената природа с обиколка на няколко уникални музея.

Етнографският музей на открито “Етър” пази непокътнат предприемчивия дух на габровските занаятчии, които са използвали силата на водата в своите традиционни производства.

Индустриалният напредък на Габрово пък е показан в интерактивния музей на индустрията, където можете да светнете една от първите крушки в България и да взривите стена със суровините на първата фабрика за патрони у нас.

Националният музей на образованието е наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 г. Неговият фонд съхранява около 200 хил. документи, снимки и материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни. Дома на хумора и сатирата ще разпознаете отдалеч с металния стършел, забит във фасадата, и фигурата на Хитър Петър на магаре. 

Даскалоливницата в Елена е построена през 1844 г.

Могат да се видят възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век, на първото новобългарско училище.

Възрожденска Елена е съхранила покоя на отминало време, но и будния дух на първите ни просветители. В града успешно се съчетават множество културно-исторически забележителности и автентична архитектура.

Основен символ на града е Даскалоливницата. Сградата от камък и дърво в центъра на града е строена през 1844 г. за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Момчилов през 1843 г. Поетичното име Даскалоливница му дава Петко Славейков, негов възпитаник, защото тук се “леели” даскали.

Сградата е паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1963 г. Целият комплекс е част от 100-те национални туристически обекта.

Даже в герба на Елена е вплетена друга забележителност - часовниковата кула, издигната през 1812 г. Мястото е избрано така, че да се вижда и чува от всяка част на града.

От всички запазени стари къщи най-интересна е на музея “Иларион Макариополски”. Тя също е паметник на културата с национално значение. Елена си има и музей на палеонтологията, разположен в друга ценна старина - Попниколовата къща. Строена е през първата половина на XIX век, а след Освобождението в нея е била настанена градската техническа служба, затова се нарича още Старото инженерство.

Дима Максимова
24chasa.bg
16.02.2020 07:55;


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Местността "Узана" е географският център на България – 02 Май 2020 - 21:37
"Последните черешки на коктейла" – 20 Май 2020 - 14:32
Камчатка - земя на вулкани – 01 Август 2021 - 18:54

Предходна:
Някои от най-страхотните ски лифтове по света – 10 Февруари 2020 - 11:17
Сиера Невада е най-южния ски-център в Европа – 03 Януари 2020 - 10:08
Зимна приказка през пролетта: Да се качиш на тавана на Балкана – 27 Май 2019 - 10:31
На ски в Хърватия - по-евтино, по-близо и много приятно – 10 Февруари 2019 - 12:15
След 2 часа път с кола от София сте на ски в сръбския Бабин зуб – 24 Декември 2018 - 11:04

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре