SKI.BG
     Събота, 11 Юли 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . OUTDOOR
16 Юни 2020 - 15:47
10-тото издание на PIRIN RUN дава старт на веригата Five Mountains за 2020 г.
Сдружение Маратон въвежда "виртуално класиране", по-къси дистанции и "5+1 състезания" във формата на веригата
изпрати на приятел Printer friendly версия

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ. На 21-ви юни 2020 г. (неделя) красивата Пирин планина и топ-курортът Банско ще са домакин на юбилейното 10-то издание на състезанието по планинско бягане и планинско колоездене PIRIN RUN. Тази година веригата Five Mountains на Сдружение Маратон – изкачване на петте най-значими и най-високи български планини, ще започне именно с изкачването на връх Вихрен, обявиха организаторите на нарочна пресконференция днес в столичния Пресклуб България.

В тон с новите реалности, в резултат от COVID-19 пандемията, от този сезон ще бъде въведена и система за "виртуално класиране" в специално създадена вечна ранглиста за всяка от петте надпревари, а от догодина Сдружение Маратон предвиждат и провеждане на формат "5+1 планини", организирайки допълнително 6-то състезание в някоя от другите значими и не по-малко красиви и интересни български планини.

След отпадането на повечето от ограниченията, въведени от здравния Министър във връзка с COVID-19, включително забраната за провеждане на състезания в България, Сдружение Маратон (Marathon.bg) възобновява организирането на летните планински състезания от веригата Five Mountains, поясни днес в Пресклуб „България“ председателят на сдружението Петър Панков.

Заради отмяната на Balkan Run - състезателното изкачване до първенеца на Стара планина Ботев връх, първата планинска надпревара за сезона от веригата Five Mountains на Сдружение Маратон ще бъде Pirin Run от град Банско до връх Вихрен (2914м) - най-високия в Пирин планина, втори в България и трети по височина на Балканския полуостров. Надпреварата ще започне едновременно за бегачите и колоездачите с масов старт точно в 10:00 ч. тази неделя, 21.06.2020 г., от поляната при долната лифтова станция на кабинковия лифт в Банско (995м надморска височина).

13-километровото трасе с близо 2000м положителна денивелация на планинските бегачи преминава по ски пътя до Бъндеришка поляна, по пътека през хижа Бъндерица и хижа Вихрен, до финала на самия връх Вихрен. Важно е да се отбележи, че в рамките на последните 3 километра изкачване от хижа Вихрен до връх Вихрен се преодоляват около +1000м денивелация! От друга страна 26-километровото трасе на планинските колоездачи първоначално тръгва по ски пътя към Бъндеришка поляна, но се отклонява на изток и пресича асфалтовия път за хижа Вихрен над Мотиката, минава през Грамадето, по полски и горски пътища обикаля през Св. Никола, Белите пътища, след ДКП излиза обратно на асфалта и продължава по пътя до финала пред хижа Вихрен (1950м н.в.) /асфалт - 14км, макадам - 14км/. По желание колоездачите могат да участват и в дисциплината дуатлон (29км) - след изкачването с велосипед до хижа Вихрен те могат да продължат да бягат още 3км до самия връх Вихрен. Класирането в дуатлона е отделно и не влияе на подреждането в планинското колоездене.

Заявки за участие се приемат до последния момент преди старта, но е препорачително да бъде направена заявка онлайн до петък, 19-ти юни. Досега заявките са над 50, а се очаква да бъдат около и над 100, сподели по време на пресконференцията координаторът на сдружението Борислав Панков.

Сред заявилите до този момент своето участие са многократният шампион по планинско бягане и рекордьор на трасето Шабан Мустафа, ултра състезателката Христина Козарева, победителите от Рила Рън 2019 Ивайло Атанасов от Extinction Rebellion и Елена Димитрова от 5kmRun, ски алпинистите Иван Геров и Ивона Михайлова от местния клуб АлПиринСки, пловдивчанинът Гено Увардов от MUSICPLE ORGASM и др. При планинските велосипедисти за поредна година своето участие е заявила и Ивета Алексиева от Bulvelo, която държи всичките рекорди на веригата в колоезденето при дамите.

Следващият старт от веригата - 21км полумаратон RILA RUN от Самоков до връх Мусала (2925м), ще се проведе на 26 юли 2020 г. Това е състезанието с най-голяма сумарна положителна денивелация от +2000 метра. Тази година организаторите са подготвили и по-къса дистанция за Рила Рън, като след масовия старт в градския парк на Самоков не чак толкова добре подготвените участници ще могат да финишират на връх Ястребец (близо до горната станция на кабинковия лифт), след като преодолеят "само" 14 километра с +1400м положителна денивелация, преминавайки предимно по горски пътеки в по-ниската част на планината. По същия начин занапред се предвиждат по-къси дистанции и за другите състезания от веригата Five Mountains.

В средата на месец август е планирано OSOGOVO RUN от Кюстендил до връх Руен, а на 30 август ще се проведе най-масовото и най-дълголетно състезание по планинско бягане на Сдружение Маратон - VITOSHA RUN - изкачването от центъра на град София до Черни връх (2290м). Именно с тази надпревара беше поставено началото на инициативата Five Mountains през 2007 г., а през 2014-та проектът беше завършен в сегашния си вид, включвайки петте планини.

По време на срещата с медиите стана ясно, че догодина Сдружение Маратон ще осигури още една състезателна възможност за любителите на планинското бягане и колоездене. Предвижда се надпреварите през сезона да станат общо шест, като занапред всяка година последният старт от веригата „Пет плюс една планини“ ще бъде на различно място. Това ще обогати програмата и ще разшири възможностите за изява на участниците, сподели Борислав Панков.

Въпреки че веригата Five Mountains е насочена предимно към аматьорите любители на планинското бягане и колоездене, към състезанията проявяват интерес и добре познати професионалисти като планинските атлети Шабан Мустафа, който е многократен победител и рекордьор на повечето състезания от веригата, и Кирил Николов - Дизела, който държи рекорда на Балкан Рън, многократната шампионка в лекатата атлетика и маратонското бягане Милка Михайлова, по-младите звезди в ултрамаратонските бягания Александър Спасов и Мария Николова и много други.

Повече информация за системата за "виртуално класиране" в специално създадената вечна ранглиста за всяко от петте състезания от веригата Five Mountains очаквайте скоро на сайта на сдружението.

Рекордът на предстоящото състезание Pirin Run при бегачите е 1:38:03ч. и е поставен от планинския атлет Шабан Мустафа (ОСКЛА "Шампион Сунгурларе") през 2017 г., а при колоездачите е 1:30:08 ч., поставен от Алекс Иванов (Бела Екстрийм) през същата 2017 г.

PIRIN RUN 2020 се организира от Сдружение Маратон и Община Банско с подкрепата на "Юлен" АД, SEOS и SKI.BG.

Как премина миналогодишното състезание PIRIN RUN 2019 и уникална високопланинска фотография от изкачването до връх Вихрен вижте в репортажа на SKI.BG тук >
www.ski.bg/wmview_bg.php?ArtID=21265&fen=0

Регистрацията за всички прояви на Сдружение Маратон е отворена и желаещите планински бегачи, колоездачи, доброволци и придружаващи могат да се запишат за участие, да поръчат транспорт и брандирани артикули свързани с проявите на www.marathon.bg

Още информация за Пирин Рън 2020 вижте на >
http://marathon.bg/pirinrun2020/

SKI.BG
16 юни 2020 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
"Търново Ултра" стартира на 4 юли в сърцето на старопрестолния град – 18 Юни 2020 - 14:55
Маратонецът Шабан Мустафа се стяга за нови предизвикателства – 19 Юни 2020 - 19:56
Ново състезание по планинско бягане ще се проведе през юли в Челопеч – 21 Юни 2020 - 17:22
В първия ден на лятото Ивайло Атанасов триумфира в планинското бягане PIRIN RUN 2020 – 22 Юни 2020 - 10:11
Панчаревският маратон събира елитни и начинаещи състезатели  – 29 Юни 2020 - 11:24

Предходна:
"Предпоследната крачка" - историята на Кирил Николов-Дизела – 15 Юни 2020 - 13:50
Световните скайрънинг серии нама да се провеждат тази година заради COVID-19 – 14 Юни 2020 - 10:29
126 км за близо 22 часа навъртяха двама от участниците в Run around the clock край Кладница – 14 Юни 2020 - 10:27
Планински или алпийски водач - какво е добре да знаем – 13 Юни 2020 - 13:08
PIRIN RUN на 21-ви юни дава начало на сезон 2020 за планинските състезания на Сдружение Маратон – 13 Юни 2020 - 12:29

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > 10-тото издание на PIRIN RUN дава старт на веригата Five Mountains за 2020 г. > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре