SKI.BG
     Сряда, 30 Септември 2020
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . световни ски новини
23 Юни 2020 - 13:20
Светът чества виртуално годишнината от основаването на МОК
С посланията „Бъди здрав, силен и активен“ отбелязваме Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец
изпрати на приятел Printer friendly версия

OLYMPICS. „Бъди здрав, силен и активен“ е мотото на тазгодишните събития, с които се отбелязва Олимпийският ден по цял свят. На 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива. Тази година повечето от активностите се случват дистанционно и отново като ролеви модели и позитивни примери на всички младежи са част от звездите на световния спорт.

Българският олимпийски комитет също отбелязва международния Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец. Това лято повечето активности са виртуално с видеопосланията на част от най-популярните ни и обичани спортни личности: Станимира Петрова, Радослав Янков, Алберт Попов и др.

Стефка Костадинова също се включва днес във виртуалните послания да бъдем активни, здрави и силни. Председателят на БОК и легенда на световната атлетика поздравява всички олимпийци облечена в тематична фланелка, с надпис „Олимпийски ден“. „Поздравявам с този празник всички олимпийци и им благодаря за това, което са направили през годините за нашата родина, за повдигане духа и самочувствието на българската нация. Защото днес заедно, споделяме историята на успеха. На този ден си спомняме създаването на нашето модерно олимпийско движение. Международният олимпийски ден е послание към всеки един от нас да бъде по-активен, като заедно съхраним олимпийските ценности на приятелство и уважение и хуманните принципи на Олимпизма. В тази трудна година спортистите трябва да сме много позитивни и да даваме надежда на хората. Физическата активност днес е особено важна. Добре е да виждаме все повече млади хора да се движат, да учат и да откриват. Олимпийският ден е свързан със спорта и радостта, която той носи на всички нас и ни напомня за обединяваща си сила. Подобно на вас, милиони други хора в техните страни ще участват, независимо от възрастта, пола или спортните способности, макар и по различен начин. Така всички можем да помогнем и да направим бъдещето си по-добро!“ завършва приветствието си Костадинова.

Част от събитията са в НСА, където традиционно студенти и преподаватели отбелязват Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец. Празникът се чества с много тържества, стартове и церемонии и в други градове из България, всички събития са строго съобразени със здравните изисквания.

Този ден е по-специален и за най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри. Мария Гроздева празнува рожден ден точно на 23 юни, притежателката на рекордните пет олимпийски медала, два от които златни – в момента е в усилена подготовка за игрите в Токио следващото лято. Състезателката по спортна стрелба е сред първите, спечелили виза за японската столица, където ще стане и първата българка с участие на 7 олимпиади.

Сред световните знаменитости отбелязващи по-специално празника са суперзвездата на биатлона олимпийският шампион Мартен Фуркад, американската гимнастичка Лори Ернандес, индийската представителка на борбата Винеш Фогат, олимпийският медалист по таекунодо Лутало Мохамад и др. На голяма популярност се радват още 13-кратната параолимпийска шампионка в плуването Джесика Лонг, както и златната медалистка в бягането на 1500 м от Рио кенийката Фейт Кипиегон. Те са приготвили предизвикателства за всеки от вас, които можете да видите чрез кратки видеоклипове в сайта на МОК https://www.olympic.org/news/stay-healthy-stay-strong-stay-active-with-the-olympic-day-home-workout.  На същия линк е предоставена възможност да качвате вашите предложения за активен и здравословен начин на живот, свързани с честването на Олимпийския ден.

Общо 23-ма олимпийски медалисти постват на живо своите мастърс видеоклипове днес, на 23 юни точно в 11 ч. местно време в 20 часови зони, като всеки може да се включва в директните предизвикателства.

Досега в периода на здравната криза над 5000 елитни състезатели откликнаха на апела на спортните звезди да поддържаме форма и да бъдем активни дори и в домашна обстановка. Техните послания бяха последвани от впечатляващите 243 милиона души, които чрез инициативата  #StayStrong, #StayActive, #StayHealthy! имаха възможност да останат здрави физически и психически в нелеките времена на пандемията.

„Отбелязването на Олимпийски ден тази година може и да е по-различно, но желанието ни спортът да носи надежда и оптимизъм на всеки е все така силно и глобално,“ заяви президентът на МОК Томас Бах. „Нека всички обединим усилия в подготовка и очакване на олимпийските игри в Токио като знак на солидарност и хуманизъм,“ каза още германецът.

Цялото олимпийско движение е мобилизирано за присъединяване към онлайн дейностите на 23 юни. МОК и неговите партньори, включително организационните комитети на предстоящите олимпийски игри Токио 2020, Пекин 2022, Париж 2024, Лос Анджелис 2028 и Милано-Кортина 2026, националните олимпийски комитети (НОК), международните федерации (МФ), олимпийските партньори по целия свят ще бъде сред подкрепящите виртуалните тренировки.


* * *

МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.

Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag  #StayStrong, #StayActive, #StayHealthy!, както и #olympicday. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен”, под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година отбелязва Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

прессъобщение
БОК


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
42,4% от жителите на австрийския ски курорт Ишгъл с антитела срещу COVID-19 – 25 Юни 2020 - 16:44
Болшунов получи Големия кристален глобус три месеца след края на сезона – 26 Юни 2020 - 16:45
Нова Зеландия откри ски сезона в условия на коронавирус – 29 Юни 2020 - 13:29
Световното по ски алпийски дисциплини в Кортина остава по програма за февруари 2021 г. – 02 Юли 2020 - 20:42
Световното по ски северни дисциплини ще бъде с публика – 13 Юли 2020 - 12:55

Предходна:
Бяло платно отново предпазва ледника Презена от слънчевата светлина – 22 Юни 2020 - 12:12
Куп ограничения на Световната купа по ски – 21 Юни 2020 - 17:12
Микаела Шифрин започна тренировки на сняг – 21 Юни 2020 - 11:46
Олимпийската шампионка Терезе Йохауг впечатлява и в атлетиката – 19 Юни 2020 - 10:35
ФИС изпрати Големия кристален глобус на Александър Болшунов – 12 Юни 2020 - 16:20

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Светът чества виртуално годишнината от основаването на МОК > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре