SKI.BG
     Сряда, 03 Март 2021
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2020
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!

 . бг ски новини
18 Януари 2021 - 20:48
Има ли връзка между ски проект и одържавяването на хижа в Рила?
изпрати на приятел Printer friendly версия

Българският туристически съюз (БТС) е една от най-старите обществени организации в България. Създаден е още през 1895 г. от писателя Алеко Константинов.

До 2011 г. БТС e със статут на спортна федерация, което позволява на членовете й да участват в състезания, да получават държавно финансиране, да кандидатстват по различни проекти.

Този статут обаче е отнет заради задължения към държавата. Целта на ръководството на БТС е да си го върне отново. Сега организацията се оказва в ситуация, в която трябва да избира - или да прехвърли на държавата една от най-хубавите си хижи, или да си остане без статут.

Представители на организация приемат това като изнудване. Основната причина БТС да натрупа дълговете е строежът на една друга хижа - тази под връх Мусала. Нейното изграждане е финансирано от държавата, но проверка установява, че голяма част от парите не са използвани по предназначение и туристическият съюз трябва да върне парите.

Години наред държавата не предприема действия, за да си събере дължимото. Едва през 2016 г., и то след журналистически натиск, спортният министър Красен Кралев поема публичен ангажимент, че ще предприеме мерки за изчистване на дълговете. Той започва конкретни действия през 2017 г., но по това време вече са изпуснати всички давностни срокове и това е доказано пред съда.

Така, по документи, БТС вече не дължи нищо и формално не би трябвало да има пречка да върне статута си. Но през 2020 г. Красен Кралев поставя условие, че туристическият съюз ще получи ранг на национална организация, само ако прехвърли на държавата по-голямата част от собствеността си върху хижа “Трещеник”.


Хотел "Хижа Трещеник"

Защо министърът си пожелава точно тази хижа и какви са интересите в региона около нея? Възобновени ли са плановете за ски курорт в района? И как покрай тази история отново изскочи позабравеното име на Антоан Николов. Отговорите са в следващите редове:

Хижите, които изчезват

С възникването на туристическото движение в България започват да се строят и места за подслон. В много от случаите с дарения, доброволен труд и тежка работа на ръка. През 50-те години на миналия век започва изграждането на хижи с финансовата подкрепа на държавата. Сградите често се намират на труднодостъпни, но пък красиви места. Собственици са местни туристически дружества или БТС. В последните години атрактивни хижи преминават в частни ръце при непрозрачни условия, други са занемарени или са дадени под наем с неизгодни договори. Заради липсата на държавно подпомагане БТС трудно може да поддържа сградния си фонд в планината.

В момента едни от най-ценните останали активи на БТС са обектите в планината Рила - в района на Мальовица и хижа “Трещеник. Но това също е напът да се промени, защото малко преди Коледа Министерският съвет възложи на спортния министър Красен Кралев да сключи договор за закупване на близо 80 на сто идеални части от имот в землището на град Якоруда заедно с построената в имота масивна сграда. Става въпрос за хижа „Хотел Трещеник” с разгъната застроена площ от над 2300 квадратни метра. Имотът е собственост на БТС. Министърът мотивира решението с непогасен дълг на хотела към държавата в размер на над 1,6 млн. лв. По тази причина Кралев предлага уреждане по схемата „дълг срещу собственост“.

Защо Кралев иска “Трещеник”?

Министерство на младежта и спорта не отговори на въпроса какви са причините Кралев да поиска точно този обект. Не е ясно и защо го прави, след като дълговете на туристическия съюз са погасени по давност, а причината да бъдат натрупани е новата хижа "Мусала". Но министърът не иска нея.

Възможен отговор на този въпрос откриваме в протокола от последното общо събрание на БТС. Председателят Венци Росманов казва, че след среща с министъра на спорта Красен Кралев е станало ясно, че са "харесали "Трещеник", защото "Мусала" не става. Били са пет години там негови служители (на министъра - б.а.) на празнуване на Нова година... Близо било до Белмекен. Това са неговите думи и на неговия юридически екип, защото са ходили там".


 Хижа “Мусала-нова” държи два рекорда. Тя е най-голямата и най-скъпата хижа в България, собственост на БТС. Строи се повече от 30 години и в нея са инвестирани над 15 млн. лв. Сградата се намира в подножието на най-високия връх на Балканите, Мусала, и е с капацитет 130 легла. Но “Мусала-нова” има един непреодолим проблем – няма разрешение за ползване. Още със започването на строитеството около проекта има административни неясноти и пропуски, но независимо от това държавата не спира да инвестира в него пари.

От протоколи към заседанията на Управителния съвет (УС) на БТС става ясно, че искането на министъра е срещнало отпор, защото част от ръководството на съюза не са съгласни с такава сделка. От думите им става ясно, че възприемат това като изнудване.

“Това е натиск. Това е сценарий. Аз няма да гласувам за „Трещеник” казва Красимир Статков, член на УС, по време на заседание в края на юли 2020 г.

“110 хил.лв. субсидия губи БТС на година без този лиценз”, обяснява на същото заседание председателят на БТС Венци Росманов. Адвокат Иванка Стефанова от инспектората на БТС казва, че "още на срещата с министъра заявих, че тези пари са погасени по давност. Той каза: Аз не искам хижи, аз не искам собственост. След 2 часа си промени мнението. Това е повод да натиска БТС и връщането на тези пари не е условие за издаване на лиценз. Повтарях, че трябва да се внесат документи в Министерство на младежта и спорта за лиценз и ако ни откажат, да отидем на съд”.

Сделката за прехвърляне на хижа "Трещеник" е обсъждана няколко пъти от УС на БТС. “Три пъти вкарваха точката за прехвърляне на "Трещеник" в управителен съвет и три пъти не я приемаме”, каза за Свободна Европа Георги Гацин от Управителния съвет. В крайна сметка решението за хижа “Трещеник” е поставено за гласуване на Общо събрание и е внесено като предложение за “съвместно стопанисване с Министерство на младежта и спорта на хижа-хотел „Трещеник”, а не продажба. От протокола на Общото събрание става ясно, че с тази формулировка всъщност е дадена зелена светлина за прехвърляне на част от собствеността върху хижата на министерството.

Сделките със земите около Якоруда

Действията на БТС и Министерство на спорта са част от поредица от сделки, които се случват в района на "Трещеник" и на пръв поглед нямат общо помежду си.

През 2012 г. Министерството на земеделието, под ръководството на Мирослав Найденов, одобрява заповед за продажба на над 63 дка горска територия в района Трещеник на фирма "Карекс 2003" за изграждане на лифт до връх Нехтеница и ски писта. Това става ясно от документите, изпратени тогава до Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта към Народното събрание. Цената на сделката е под 6 лева за квадратен метър. Именно ниската цена привлича вниманието към тази сделка.

По това време управители на “Карекс 2003” са Красимир Кръстев и Александър Аврамов. Публикация на в.”Сега” от 2013 г. твърди, че Кръстев е бил в ръководството на "Карекс Инженеринг", която е приемана за близка до бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов. Към днешна дата основен собственик на “Карекс 2003” е сестрата на бившия председател на СОС Антоан Николов - Десислава Николова.

През 2019 г. има нова сделка с тези земи. Те са продадени от "Карекс 2003" на фирмата “Авеста трейд”, чийто основен собственик също е Десислава Николова. Според публикации във вестник “Капитал” “Авеста трейд” е новото име на бившата общинска фирма „Триадица“, която беше приватизирана от работническо-мениджърско дружество през 1999 г.

И наемателят на хижата е...

Оказва се, че фирмата "Карекс 2003", която е купила земите около "Трещеник" от Министерството на земеделието към момента е и наемател на хижата. Фирмата има договор с БТС, вписан в Агенцията по вписванията.

Според сайта на БТС хижа “Трещеник” има капацитет от 78 места, в стаи с 2 легла със самостоятелни санитарни възли, 8 апартамента, три туристически спални с по 6 легла с етажни санитарни възли и бани, локално отопление, ресторант със 100 места, дневен бар с 45 места и лятна тераса с 25 места. Разполага също така с конферентна зала, интернет, билярд, фитнес зала, сауна, ски писта с влек, паркинг. Месечният наем за всичко това, към края на декември, е 400 лв. Той е намален временно по предложение на председателя на БТС Венци Росманов с аргумента, че обектът “не е в експлоатация поради отдалечеността от големите туристически маршрути и невъзможността да генерира достатъчно финансови постъпления”.

Свободна Европа изпрати въпроси на посочения на сайта на хотела мейл за връзка с фирма "Карекс 2003", за да разбере какви са намеренията на фирмата за развитие на ски курорт, строителство на лифт и ски писта в района на хижа "Трещеник", но не получи отговор.

Няма отговор и от централата на БТС за причините, поради които съюзът се отказва от собствеността си. По телефона изпълнителният секретар Румен Драганов каза, че според юристи "министерството няма право да си събере парите по закон, но това не означава, че те не са дължими".

Тази история засега няма край. Не получихме отговор на въпроса защо министърът иска тази хижа, нито какви са плановете след това. Мълчи и собственикът на земята наоколо, който случайно се оказа наемател на хижата. И защо БТС се отказва от собственост, за да погаси дълг, който вече не съществува?

Липсата на отговори и съвпадението на имена и собствености подсказват, че план има. Но се крие от публиката.

Генка Шикерова
Свободна Европа
https://www.svobodnaevropa.bg/a/31042325.html
18 януари, 2021


 

изпрати на приятел Printer friendly версия  

Следваща:
Владо Илиев под карантина: Гадно е да си здрав и да си като затворник – 19 Януари 2021 - 09:51
Турско списание рекламира зимния туризъм у нас - България: Рай точно до Турция – 19 Януари 2021 - 13:13
Концесионерът на ски център Картала отказва да подпише договор с ПСС – 19 Януари 2021 - 18:58
Първата „шейни-зона“ на Витоша се открива тази събота – 20 Януари 2021 - 12:02
Условията за ски в Пампорово - Мечи чал са отлични – 20 Януари 2021 - 16:03

Предходна:
Българските щафети с 16-о и 20-о място за Купата на IBU в Германия – 17 Януари 2021 - 23:35
Ски сезонът в “Беклемето“ започна по-късно тази година – 17 Януари 2021 - 19:44
Боровец отпразнува Световния ден на снега 2021 – 17 Януари 2021 - 18:52
Банско отбеляза празника на снега – 17 Януари 2021 - 17:30
Световен ден на снега: Лифт карти по левче и безплатни ски уроци в родните курорти днес – 17 Януари 2021 - 12:00

Powered by [xt] , PHP & MySQL

NO27 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
SKI.BG PHOTO GALLERY
ispo BrandNew Awards
 ski poll
Кой зимен спорт сте опитвали и практикувате?
Алпийски ски
Ски ходене/ски туринг
Беккънтри ски
Телемарк ски
Ски бягане
Ски скок
Сноуборд
Фристайл ски
Фристайл сноуборд
Фрирайд ски
Фрирайд сноуборд
Снегоходки
Спускане с шейни
Туризъм/трекинг
СПА
Не спортувам
Друго


View results
FIS Live Timing
NO26 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO25 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO24 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO23 на списание СКИ&БОРД, спорт, лайфстайл, индустрия !
NO22 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO21 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO20 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO19 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO18 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO17 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO16 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO15 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO14 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NOX3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO12 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO11 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO10 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO9 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO8 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO7 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO6 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO5 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO4 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO3 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
NO2 на списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
Списание СКИ&БОРД , спорт, лайфстайл, индустрия !
 
 
XXIII Olympic Winter Games PyeongChang 2018
XXIII-ти Зимни
Олимпийски игри ПьонгЧанг 2018!
XXII Olympic Winter Games Sochi 2014
XXII-ри Зимни
Олимпийски игри Сочи 2014!
XXI Olympic Winter Games, Vancouver 2010
XXI-ви Зимни
Олимпийски игри
Ванкувър 2010 !
XX Olympic Winter Games, Torino 2006
XX-ти Зимни
Олимпийски игри !
XIX Olympic Winter Games, Salt Lake 2002
XIX-ти Зимни
Олимпийски игри !
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > Има ли връзка между ски проект и одържавяването на хижа в Рила? > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре